Houby v moderní české kuchyni. Připravil M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

Vášniví houbaři touto dobou sledují každý detail v předpovědi počasí – teplotu i vlhkost vzduchu, srážky, noční teploty, obcházejí svoje zaručená místa s křemenáči, kozáky, pravými hříbky či liškami. Ovšem všichni víme, že není houbař jako houbař. Jsou ti, kterým houby samy skáčou do košíku, a jsou tací, co houby i při dobré úrodě sotva najdou. Ovšem obě skupiny je obvykle zbožňují na talíři. Po příchodu z lesa pro houbaře a hospodyňky nastává další houbový obřad, kdy se houby třídí, čistí, připravují na sušení, zavařování, na čerstvou smaženici nebo houbovou omáčku.

Kluci v akci za uplynulých devět let navařili už pěknou řádku houbových jídel včetně těch nejtradičnějších. Tentokrát se zaměří na modernější recepty, které by měly zavonět i ve vašich kuchyních, protože jsou výtečné. Jemný krém z lišek s králičím masem je lahodným začátkem houbového menu. Hlavní pokrm tvoří malá kuřátka plněná houbami s houbovou nádivkou. Tipem na vydatný všední oběd či večeři budou zapečené domácí těstoviny se zeleninou, houbami a tvarohem.

Recepty v tomto dílu