S dvojicí kuchařských mistrů za tajemstvím ladinské kuchyně Jižního Tyrolska (2014). Připravil M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

V tomto díle z Jižního Tyrolska nahlédneme do původní ladinské kuchyně třicetitisícového národa žijícího v údolích Dolomit. Jejich jazykem je vedle němčiny a italštiny ještě ladinština neboli retorománština. Ladinská údolí Dolomit se rozkládají na území tří provincií: Jižního Tyrolska, Trentina a Belluna. V Jižním Tyrolsku jsou to oblasti a současně známá lyžařská střediska Alta Badia a Val Gardena/Gröden. Kultura Ladinů je plná tradic, bájí a řemeslného umu. Především umělecké řezbářství je zde na vysoké úrovni, jeho tradice sahá až do 16. století. V typickém dřevěném ladinském stavení si s Rosou uvaříme původní ladinská jídla – cajinci t’ega da spinot y ciot (domácí špenátové ravioly), turtres da craut (smažená kolečka se zelím) a cütles da pom (smažená jablíčka v těstíčku s grappou). S kuchařem z Corvary ladinskou polévku se zeleninou, ječnými kroupami a uzeným masem.

Za pozvání a organizaci natáčení v Jižním Tyrolsku děkujeme týmu Südtirol Marketing, zejména Barbaře a Deborah.
http://www.suedtirol.info/cs/Oblasti-a-aktivity/Alta-Badia.html

Recepty v tomto dílu