Regionální speciality z okolí Záhřebu. Připravil M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

Romanticky zvlněná krajina čisté přírody severního Chorvatska – oblast Zagorje neboli Záhoří se rozkládá na sever od hlavního města Záhřebu a určitě stojí za prozkoumání. Města nabízí památky s barokní architekturou, venkov zas vinice s vinnými stezkami a mezi kopci nečekaně i několik krásných hradů. Ve městě Krapina, vzdáleném asi 60 km od Záhřebu, bylo roku 1899 objeveno bohaté neolitické naleziště. V této oblasti, na Vuglecově hoře, jsme našli romantické místo pro vaření místních specialit.

S šéfkuchařkou Višnjou připravíme juhu od kopriva – kopřivovou polévku, zagorski štrukli – tažený závin s tvarohem a výtečnou krůtu s mlinci, chorvatsky puricu s mlincima. Záhořské krůty jsou věhlasné, podávají je i na britském královském dvoře. Návštěva Záhřebu uzavře naše putování s přáním se do Chorvatska opět vrátit a procestovat další místa této krásné země.

Za pozvání a organizaci natáčení v Chorvatsku děkujeme týmu Chorvatského turistického sdružení.

Recepty v tomto dílu