Pokud chcete být ve společnosti jako ryba ve vodě, L. Špaček vám poradí, jak na to (2004). Režie R. Špaček
Čekáte důležitou návštěvu spojenou s večeří a chcete se vytáhnout? Pak musíte dokonale prostřít stůl. Víte jak se to správně dělá? Znáte význam slov molton či naperon? Víte, co znamená správně založit příbory a sklenice? Máte doma klubové talíře? Pokud je vám některý z těchto odborných termínů nejasný, neopomeňte sledovat sobotní Etiketu. Po jejím shlédnutí můžete pozvat na večeři i krále. |
Dobrý den, tak tohle nechci vidět. Přijede ředitel londýnské pobočky John Wilson s chotí a já jsem ho pozval k nám domů na večeři. Je to úžasný znalec stolování a už teď z něj máme pořádnou trému. | |||
To už nestihne ani tisíc ďáblůHelenka: „No koukám, že ty máš času dost.
Za chvíli tady bude John se ženou a ty si tady povídáš sám se sebou. Prosím
tě, připrav aspoň stůl, ano?“ |
|||
Náhle zahřmí a u dveří zazvoní zvonek. L.
Špaček: „Kdo to je?“ Ve dveřích stojí muž a chlapec, oba ďábelského vzezření: „Cateringová firma Inferno. K vašim službám.“ Ďábel: „Kolik máme času?
Žádný, že? Jako obvykle. Takže: Kolik bude osob?“ |
|||
UbrusyMartene, slavnostní tabule, takže ubrusy budou bílé a nezapomeň na molton. Helenka sahá po slovníku. Všimla jste si někdy, že stoly v restauraci mají plstěné povrchy? To je proto, aby tlumily zvuky a zabránily smekání talířů a příborů po stole. Stolování je pak příjemnější a tišší. Teprve na tuto podložku, molton, pokládáme ubrus. Ubrus by měl na každé straně přesahovat o 20 až 30 cm hranu stolu. Á, jsou tady sklady. Martene, žehličku.
L. Špaček: „Ta žehlička není v zásuvce.“ Doprostřed dáme tmavomodrý naperon. Naperon je ozdobný větší ubrousek, kterým zdobíme stůl. Helenka: „Mám krásné anglické prostírání.“ |
|||
TalířeRozmístíme talíře. Martene, klubáky. Helenka: „To doma máme. Ale nevěděla jsem, jak se používají.“ Podkladový, neboli klubový talíř, leží na stole po celou dobu hodování. Na něj klademe ubrousek, aby talíře o sebe nevrzaly. Podkladový talíř nemůže nikdy zůstat prázdný. Vždy na něm je buď jiný, čistý talíř nebo talíř s nějakým chodem. Ďábel: „Mimochodem, budete
mít předkrm nebo polévku? Nebo oboje?“ O talíře nejde, ty se přinášejí, ale příbory by neměly vedle talířů ležet více než tři, lžíci nepočítáme. Tak, Martene, založíme dezertní talířek na předkrm, na něj pěkně složíme ubrousek a pak založ příbory. |
|||
PříboryÚchvatný lesk. Správně, z pravé strany je z vnějšku založen nejprve nůž na předkrmy - dnes bude rybí předkrm, takže jde o speciální rybí nůž. Po něm následuje lžíce na polévku a po ní nůž, tzv. hlavní nebo také masový. Totéž z levé strany z vnějšku: menší vidlička na předkrm a větší vidlička na hlavní chod. Nad talířem je tzv. dezertní nebo také moučníkový příbor skládající se z vidličky a ze lžičky. Příbory klademe v rovině s dolním okrajem talíře, vzdálenost mezi nimi je půl centimetru, ve stejné ose jako příbory protějšího hosta. Talířek na pečivo leží po levé ruce, v úrovni středu hlavního talíře, přes něj je přeložen malý nožík na máslo. |
|||
SkleniceJdeme na sklenice. Nejdříve největší sklenice na červené víno, to je ta s vysokou stopkou a širokým tělem - tu položíme ke špičce nože hlavního příboru. Další, na bílé víno, šikmo vpravo. A ještě na vodu, tu dáme doleva takže nakonec vytvoří sklenice trojúhelník. Helenka: „Kam sklenici na pivo?“ Na stole mohou být pouze tři sklenice, jinak by stůl nebyl přehledný. Sklenici na pivo přineseme později a vyměníme ji třeba za sklenici s vodou. |
|||
Další doplňky stoluDochucovací prostředky - všimněte si, že je zakládám tak, aby na ně všichni dosáhli. Marten přináší velký čtyřramenný svícen. Ďábel: „Lidé na sebe přes ten svícen neuvidí.“ Marten opravuje a zapaluje jednoduchý jednoramenný svícen.
Výborně. Malý decentní svícen a jeho živý oheň pomáhá vytvářet intimní atmosféru. Stejně tak květina, ovšem nepodceňujme intenzivní, pronikavou vůni některých květin. Například taková lilie by vám mohla úplně přerazit vůni polévky. A to byste jistě nechtěla, viďte? PolévkaHelenka: „To bych skutečně nechtěla. Připravila jsem kuřecí vývar se šafránem, ten musí vonět.“ Ďábel: „Se šafránem, hmmm.
Mimochodem, z čeho budete servírovat polévku? Terinu máte?“ Ano, ozdobná mísa na polévku, známá už od starověku. Jméno má podle antické řecké osady v jižní Itálii, kterou vyplenil Hanibal. Mimochodem, pokud je váš host opravdu noblesní znalec, překvapíte ho bibeloty - nejrůznějšími ozdobnými předměty a soškami, které oživují a zkrášlují stůl. Na shledanouHelenka: „To je nádhera.“ |
|||
A jak to dopadlo?Je ráno a L. Špaček vstupuje do jídelny. L.
Špaček: „No to je nádhera.“ Náhle zahřmí a vstupuje ďábel. Ďábel: „Pane Špačku, vy nám ještě něco dlužíte. No netvařte se prosím, jako byste nikdy nečetl pohádky.“ Nezahrávejte si s osudem a pozvěte si raději odbornou firmu včas. Spoléhat na ďábelské tempo příprav v posledních minutách se nevyplácí. Sbohem... ...A Ladislav Špaček zmizel v oblaku dýmu. |