O malém podnikání na vesnici

Litujeme, ale v současné době není video dostupné
Litujeme, ale video není dostupné

Maso, mléko, mouka. Tyto potraviny – a z nich široký sortiment výrobků – tvoří základ biologické kvality lidské výživy. Bylo tomu tak odjakživa, a proto také jejich výroba má v jednotlivých regionech mnohaletou tradici. Současně však také vždy zabezpečovalo potravinářství zaměstnání a obživu většině obyvatel venkova: jak zemědělcům hospodařícím na polích a ve stájích, tak potom zpracovatelům. Dnes se situace na evropském trhu s potravinami, jehož jsme už součástí, zásadně proměňuje. A tak se mění i role malých firem, které chtějí uspět a navázat na tradice místní výroby. V dalším pokračování cyklu Náš venkov se tentokrát s brněnským štábem ČT podíváme např. za mlékaři do Otínovsi na Drahanské vrchovině, za řezníky a masnou výrobou na Znojemsko i do mlýna, kde dnešní majitelé pokračují v tradici svých prarodičů.