O malém podnikání na vesnici
00:00:02 Náš domácí trh s potravinami tuzemského spotřebitele uspokojí.
00:00:08 Nabídka všech druhů potravin je bohatá a zásobování plynulé.
00:00:11 Otázkou zůstává, zda se s otevřením evropského trhu
00:00:15 nezmenšuje zastoupení českých a moravských potravin.
00:00:18 Otázka o to významnější, že právě jejich výroba,
00:00:22 zpracování domácích zemědělských produktů,
00:00:25 je tradičním a nejpřirozenějším podnikáním na venkově.
00:00:54 Venkov bude patřit vždycky spolu se zemědělstvím,
00:00:57 péčí o krajinu, se zpracováním produktů,
00:00:59 k základům života.
00:01:01 Myslím si, že do budoucna bude velmi důležité,
00:01:04 aby tyto vazby byly zachovány a dál podporovány.
00:01:07 Pro zemědělské podnikání na venkově by bylo dobré,
00:01:11 aby bylo spojováno dál se zpracováním
00:01:14 a zabezpečením odbytu vlastní zemědělské produkce.
00:01:17 To je základ, aby se udržel život na vesnici,
00:01:21 aby české potraviny, které budou vycházet
00:01:26 z těchto základních surovin, zůstaly na našem trhu.
00:01:32 V našich řetězcích jsou převážně české potraviny, což jsme rádi.
00:01:42 Po vstupu se začala situace měnit.
00:01:45 Dostává se sem více zahraničního zboží.
00:01:47 Především hodně levného zboží.
00:01:49 I když se nám to nezdá, tak se ten podíl začíná zvyšovat.
00:01:52 My bychom byli rádi, kdyby se podíl našich výrobků samozřejmě udržel.
00:01:56 Je třeba, aby se naši spotřebitelé snažili vyhledávat české zboží.
00:02:01 I když se to těžko pozná. Všechno je dobře česky popsáno.
00:02:07 Jak ukazují průzkumy,
00:02:10 tuzemský spotřebitel stále nakupuje zejména podle ceny.
00:02:13 Ta však zdaleka nenapovídá nic o kvalitě výrobku.
00:02:16 Přitom právě kvalita u je potravin zcela zásadní.
00:02:20 Tomuto cenovému souboji podlehla řada potravinářských provozů.
00:02:23 Mnohé firmy se dokázaly udržet.
00:02:27 Po roce 1991 byla možnost spolupráce s restituenty.
00:02:36 Rozhodli jsme se, že vybudujeme porážku.
00:02:38 Porážku jsme vybudovali. Od roku 1992 je v provozu.
00:02:41 Začínali jsme asi s 9 zaměstnanci. V dnešní době máme 60 zaměstnanců.
00:02:45 V okrese Znojmo byla velká nezaměstnanost.
00:02:48 Naši zaměstnanci jsou z blízkého okolí.
00:02:51 Jsou to hlavně Borotice. Do 20 km od nás.
00:02:57 Zaměstnáváme, dá se říci, vlastní lidi.
00:03:01 S odborníky je to špatné tady v regionu.
00:03:13 Snažíme se, aby se pro nás učili učni.
00:03:15 Podporujeme tady učiliště.
00:03:17 Bereme si odtamtud učně. Vychováváme si je sami.
00:03:20 Od roku 2003 jsme po kompletní rekonstrukci,
00:03:23 abychom splňovali normy, které na nás kladla EU.
00:03:27 Porážka byla financovaná z části ze zdrojů Ministerstva zemědělství,
00:03:32 které nám poskytlo 21 procent z celkové částky proinvestované.
00:03:38 Masná výroba a zpracování masa. Investovali jsme i ze zdrojů EU.
00:03:48 EU a naše legislativa nás nutí, abychom veškeré prostředky,
00:03:53 které získáme výrobou, investovali do zlepšování a modernizace,
00:03:59 abychom vyhověli trendům, které na nás klade EU i zákazníci.
00:04:07 Porážíme akorát vepřové. Zpracováváme hovězí a vepřové maso.
00:04:11 Máme tady porážku, bourárnu a výrobnu.
00:04:15 Porážíme tak 80 až 90 prasat. Polovinu dáváme do našich prodejen.
00:04:24 Zásobujeme Znojemsko masem a uzeninami.
00:04:30 V dnešní době děláme skoro celý sortiment.
00:04:32 Děláme šunky, klobásy. Máme borotickou klobásu.
00:04:37 Ta je typická pro tuto oblast svou vůní a chutí.
00:04:44 Za borotickou klobásu nám ministerstvo udělilo A-klasu,
00:04:50 že je to kvalitní výrobek a z českých produktů.
00:04:55 Pak děláme vařenou výrobu.
00:04:57 Tlačenky, jitrnice, jelita a uzená masa.
00:05:02 To je také tradiční pro tuto oblast k vínům.
00:05:09 Zhruba z třetiny máme pokrytý odběr našimi prodejnami.
00:05:12 Jinak spolupracujeme s menšími a středními odběrateli,
00:05:16 jako jsou školní jídelny, závodní stravování, restaurace.
00:05:21 Dále jezdíme směr Brno. Nejdále do Valašského Meziříčí.
00:05:26 Spolupracujeme s českými výrobci.
00:05:29 Abychom se uchytili na trhu v supermarketu,
00:05:33 na to nejsme ekonomicky silní.
00:05:35 Nemáme ty možnosti, abychom vyhověli jejich požadavkům.
00:05:40 Pokud se jedná o budoucnost firmy, spoléháme se na rozšiřování sítě
00:05:47 našich prodejen.
00:05:48 Pokud by měla pokračovat expanze v supermarketu, tak jak pokračuje,
00:05:54 podmínky, které jsou na nás kladeny v těchto řetězcích,
00:05:58 jsou pro nás momentálně likvidační.
00:06:03 Politika supermarketů sleduje pouze zisky.
00:06:06 Nikde v Evropě tomu není jinak.
00:06:08 Tam by si nemohly dovolit to, co zkoušejí na našem trhu.
00:06:13 Co převedly některé řetězce v závěru roku,
00:06:22 je pro nás nepřijatelné.
00:06:25 Asi by to bylo kdekoliv v Evropě nepřijatelné.
00:06:28 To, co následuje, se týká i naší podnikatelské sféry.
00:06:31 My máme určité priority. Nelze omezit všechno.
00:06:34 Nelze vymyslet všechno, i kdybychom si to přáli.
00:06:37 Naší prioritou je,
00:06:39 aby zpracovatelé nemohli do řetězců dodávat pod výrobní náklady,
00:06:43 aby to byla fér konkurence,
00:06:45 aby řetězce nemohly prodávat pod nákupní cenu za kterou nakoupí,
00:06:50 aby platily u rychloobrátkového zboží v krátkém termínu,
00:06:58 peníze za výrobky, které utržily, se rychle vracely zpracovatelům.
00:07:04 Tím pádem i zemědělcům.
00:07:07 Zatím k nápravě nedochází.
00:07:10 Změny v chování obchodních řetězců jsou problémem,
00:07:12 který má negativní dopady na naše potravináře i na zemědělce.
00:07:16 Zcela právem volají po rovném konkurenčním prostředí.
00:07:21 V řetězci se umožňuje 2x rychleji se koncentrovat
00:07:26 různými formami a způsoby
00:07:29 ve srovnání se zpracovateli a zemědělci.
00:07:34 To je nerovnováha.
00:07:36 To není rovnoprávné postavení na trhu.
00:07:38 Myslím si, že je to významné porušení hospodářské soutěže.
00:07:44 Tyto instituce se nechovají v ČR standardním způsobem,
00:07:46 jak se chovají v západní Evropě.
00:07:49 Co si dovolují v některých případech vůči svým dodavatelům,
00:07:52 je velmi nekorektní.
00:07:56 My se zaměříme velmi silně, ať už je to Ministerstvo financí,
00:08:00 Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo zemědělství,
00:08:05 na jejich činnost,
00:08:06 kde jim důrazně vysvětlíme, že se musí chovat korektně
00:08:12 a v mezích zákona.
00:08:14 V posledním období se ta situace dost vyhrocuje.
00:08:17 Musíme se na to razantněji podívat.
00:08:30 Jestliže do minulých let jsme byli soběstační
00:08:33 ve výrobě vepřového masa z vlastních zdrojů,
00:08:36 za loňský rok došlo k výraznému poklesu.
00:08:39 Omezení produkce vepřového masa dosáhlo 10 procent spotřeby.
00:08:42 Museli jsme proto dovézt 12 procent vepřového masa ze zahraničí,
00:08:46 což je 60 tisíc tun.
00:08:48 To znamenalo omezení vlastní produkce zemědělců.
00:08:52 Došlo ke zrušení chovu 45 tisíc prasnic.
00:08:59 Tím došlo i k omezení zpracování vepřového masa.
00:09:05 Tento úbytek byl nahrazen dovozem.
00:09:10 Každý nový dovoz znamená zhoršení odbytu domácích produktů.
00:09:14 To se promítá do ekonomiky zpracovatelských firem,
00:09:17 které jsou na vesnici často jedinou pracovní příležitostí.
00:09:20 S hrozící ztrátou pak hospodaří zemědělec,
00:09:23 který marně hledá nové odběratele.
00:09:26 Produkce potravin by měla být hlavním předpokladem
00:09:29 životní úrovně našeho venkova.
00:09:38 Pokud se udržíme kvalitou a cenou, tak máme šanci se udržet na trhu.
00:09:43 Dodáváme do škol, ústavů a závodních kuchyní.
00:09:47 Nějak velkou výrobu neděláme. Držíme se v Jihomoravském kraji.
00:09:54 Jako speciální výrobek máme játrovou paštiku,
00:09:57 na kterou máme ochrannou známku.
00:10:01 Děláme své vlastní speciality, což je buček delikates,
00:10:05 kolenová rolka tzv.šunka.
00:10:10 Potom máme uzená masa. Děláme tři druhy tlačenky.
00:10:15 Tlačenku speciál, obyčejnou a huspeninu,
00:10:19 které se na trhu dost prodávají.
00:10:23 Máme výrobu uzenářskou.
00:10:25 To jsou česnekové klobásy. slovácké a horňácké klobásy,
00:10:31 která jde také dost na odbyt.
00:10:38 Vlastní speciality.
00:10:40 Originální a kvalitní masné i uzenářské výrobky.
00:10:43 Jezdí si pro ně stálí zákazníci z nedalekého Rakouska.
00:10:46 Hrabětičtí se chystají vyvážet maso do zahraničí.
00:10:51 Porážíme hovězí a vepřové.
00:10:55 Na porážku máme velkou kapacitu.
00:10:59 Získali jsme oválné razítko. To znamená eurorazítko.
00:11:04 Můžeme obchodovat se státy EU.
00:11:09 Rádi bychom se dostali na trh do zahraničí.
00:11:14 V loňském roce jsme měli rozjezdovou část.
00:11:21 Potřebovali jsme se dostat do tempa.
00:11:24 Zkusit, co je potřeba, co trh žádá.
00:11:27 Musíme se dostat na trh kvalitou a cenou.
00:11:31 Cena je dost stavěna na odbytu. Občas jde sem maso z venku.
00:11:38 Musíme se držet s cenou při této relaci.
00:11:44 Zemědělci chtějí cenu,
00:11:47 aby se jim vyplatilo dělat živočišnou výrobu.
00:11:53 My se snažíme, abychom se dostali na trh.
00:11:57 Je to spolupráce se zemědělci.
00:12:08 Pokud jde o malé a střední výrobce,
00:12:10 tak si myslím, že mají šanci v otevřené Evropě.
00:12:14 Musí se snažit vyrábět především regionální speciality,
00:12:17 protože konkurovat velkým výrobcům a nadnárodním společnostem
00:12:21 v masovém sortimentu je vyloučené.
00:12:25 Tam cenově nemohou stačit.
00:12:27 U specialit, které jsou cenově nesrovnatelné,
00:12:31 ale poskytují zákazníkovi vyšší kvalitu a hodnotu,
00:12:36 tam si myslím, že je pro ně velká šance.
00:12:40 Pochopitelně jako u všech potravin, platí to také u výroby
00:12:44 mléčných výrobků a sýrů.
00:12:46 Také tady záleží vše na zemědělcích.
00:12:50 Na jejich spolehlivých a dostatečných dodávkách mléka.
00:12:56 U produkce mléka jsme dlouhodobě soběstační.
00:13:09 Jsme vázáni pravidly společné zemědělské politiky.
00:13:12 Výrobu mléka máme kvótovanou. Tu nemůžeme překročit.
00:13:16 Pokud nastaly určité problémy, které se týkají zpracování a vývozu
00:13:19 mléka českými zemědělci, tak nastaly v okamžiku,
00:13:22 kdy cenová poptávka v ČR nebyla srovnatelná se zahraničím.
00:13:32 Zemědělci po uvolnění trhu začali hledat odbytiště i v zahraničí.
00:13:38 Nejednalo se o nějaké podstatné množství.
00:13:43 V loňském roce byl vývoz mléka na úrovni 4 procent produkce.
00:13:53 Zároveň mlékárny v té době dovezly kolem 3 procent
00:13:57 celoroční produkce za zahraničí. Speciálně ze Slovenska a Polska.
00:14:02 Tudíž nedošlo k ohrožení kapacity domácího zpracování.
00:14:06 Došlo k přerozdělení zpracování ve prospěch mlékáren,
00:14:11 které jsou na východě ČR.
00:14:22 Situace na českém trhu není jednoduchá.
00:14:25 Zvedá se rychle cena syrového mléka.
00:14:28 Je to v důsledku po vstupu do EU.
00:14:31 Zpracovatelé zvenku mají zájem o české mléko.
00:14:35 Tím se dostala cena nahoru.
00:14:37 Na druhé straně se těžko promítá do ceny výrobků na vnitřním trhu.
00:14:41 Zahraniční řetězce mají zájem držet cenu mlékárenských výrobků
00:14:46 na nižší úrovni, aby neklesla spotřeba a zájem spotřebitelů.
00:14:52 Problémy mají velcí i malí výrobci.
00:14:55 Malí výrobci mají šanci uplatnit své výrobky na trhu.
00:14:59 Děje se to tak v každém státě v EU.
00:15:03 Mají velkou šanci uplatnit se v krajových specialitách.
00:15:08 Mimoto mají šanci uplatnění v regionálních a českých řetězcích.
00:15:18 Jsme v malé družstevní mlékárně v Otinovsi.
00:15:21 V Olešnici se denní příjem suroviny pohybuje v řádu statisíců litrů.
00:15:26 Ve zdejší mlékárně se zpracovávané mléko počítá na 10 tisíce litrů.
00:15:33 Mlékárna je privatizovaná ze státního podniku Lacrum.
00:15:36 Je tam 5 fyzických osob a 7 právnických.
00:15:51 Jsou to družstevníci,
00:15:53 kteří zásobují mlékem naši mlékárnu.
00:15:57 Je to tak kolem těch 27 000 denně.
00:16:00 Na tu výrobu nám to nestačí. Musíme přikupovat mléko.
00:16:03 Přikupujeme v Olmě.
00:16:05 Ta nám dává 150 000 měsíčně na tu výrobu Nivy,
00:16:12 kterou potřebují.
00:16:15 Mlékaři v Otinovsi patří mezi 3 hlavní výrobce
00:16:18 plísňového sýru Niva.
00:16:20 Technologie výroby začíná pasterací a zpracováním sýřiny.
00:16:23 Pak se formuje a dál připravuje pro kvalitní zrání.
00:16:26 S odbytem sýra problémy nemají. Limituje je však dostatek mléka.
00:16:33 Teď je to s mlékem slabší.
00:16:36 Nakonec to vidíme v televizi, že se kolem toho zápasí.
00:16:41 S vývozem a se vším.
00:16:43 Nás se to netýká.
00:16:45 Některá družstva nejsou na výši, kterou bychom potřebovali.
00:16:50 Výroba se neustále zvyšuje.
00:16:53 Z původních 50 tun jsme vystoupili až na výrobu 1200 tun ročně.
00:17:02 Zatím to vypadá, že po nás ještě pořád někdo něco chce.
00:17:07 Nevíme, jak to zabezpečíme, protože všechno záleží na mléku.
00:17:11 Když bude mléko, bude i Niva. Dostatek Nivy.
00:17:15 Proces zrání u tohoto sýru trvá 4 týdny.
00:17:18 Až potom se může expedovat do obchodů.
00:17:21 Zájem spotřebitelské veřejnosti je stále velký.
00:17:24 Právě odbyt českých potravin je zárukou,
00:17:27 že domácí zemědělci i potravináři se na trhu udrží.
00:17:30 Což je doslova existenční otázkou českého a moravského venkova.
00:17:36 .
Maso, mléko, mouka. Tyto potraviny – a z nich široký sortiment výrobků – tvoří základ biologické kvality lidské výživy. Bylo tomu tak odjakživa, a proto také jejich výroba má v jednotlivých regionech mnohaletou tradici. Současně však také vždy zabezpečovalo potravinářství zaměstnání a obživu většině obyvatel venkova: jak zemědělcům hospodařícím na polích a ve stájích, tak potom zpracovatelům. Dnes se situace na evropském trhu s potravinami, jehož jsme už součástí, zásadně proměňuje. A tak se mění i role malých firem, které chtějí uspět a navázat na tradice místní výroby. V dalším pokračování cyklu Náš venkov se tentokrát s brněnským štábem ČT podíváme např. za mlékaři do Otínovsi na Drahanské vrchovině, za řezníky a masnou výrobou na Znojemsko i do mlýna, kde dnešní majitelé pokračují v tradici svých prarodičů.