Když jsou trnky sklizeny a kvas vypálen, je třeba okoštovat. Připravil T. Hodan

Na Moravském Slovácku se pálí slivovice již od nepaměti. Žádná dějinná událost ani sebepřísnější nařízení nedokázaly tuto tradici vymýtit. Pálilo se i za druhé světové války, kdy za černé pálení hrozil trest smrti. Černé pálení není legální ani dnes. A pálí se dál. V dalším pořadu z cyklu Náš venkov se podíváme do pěstitelské pálenice v Hluku. Navštívíme sady u malého rodinného lihovaru a podíváme se i k domácímu výrobci, který se velice odborně snaží dosáhnout nejvhodnější kombinace odrůd a vyrobit nejlepší pálenku. Celý pořad je rámován třemi tradičními košty, od malého setkání obyvatelů vesničky Strání, kteří soutěží o nejlepší pálenku z minulého roku, přes větší ochutnávku na Salaši u Velehradu, až po velkou zábavu v kulturním domě v Nivnici.