Dezert není nutný, oběd je však smutný (2011). Co všechno nevíme a víme o tom, co pijeme a jíme

Dezert je slovo francouzského původu a označuje zákusek, neboli poslední chod, kterým se ukončuje jídlo. Tento výraz pochází od slova „desservir“, což v překladu znamená sklízet, například ze stolu. Každá kultura či oblast má svůj oblíbený dezert, ale jen některé se dočkaly celosvětové popularity, všechny však mají svůj příběh. Jaký? To zjistíte pouze v dalším díle pořadu Pod pokličkou!

Recept v tomto dílu


Víte, že...

Už jste někdy jedli zlato? Pokud ne, máte možnost ho ochutnat v jedné ze tří restaurací v New Yorku, které provozuje slavný americký lahůdkář Stephen Bruce. Připravují zde nejdražší dezert světa z 28 druhů kakaa, té nejlepší smetany a zlatého prachu. Cena jednoho takového poháru je 25 000 USD, tedy kolem půl milionu Korun. Bonusem je lžička s drahokamy, kterou si můžete vzít domů.


Víte, že...

Na svátek Pany Marie 2. února se ve Francii tradičně podávají crepes, tedy palačinky. Tím se tento den stal spíše "Dnem Crepes" a souvisí s ním různé zvyky a pověry. Například - když dokážete bez úhony obrátit palačinku ve vzduchu pouhým vyhozením z pánve, kterou držíte v levé ruce, budete mít v následujícím roce štěstí a zbohatnete.


Víte, že...

Na masopustní úterý, které je ve Velké Británii známé pod názvem Pancake Date, neboli Palačinkový den se všude pečou kupy palačinek a ve městě Olney v hrabství Buckinghamshire se už od roku 1445 koná speciální palačinkový závod. Toho se mohou zúčastnit jen ženy v zástěře a čepci, které stejně jako jejich předchůdkyně běží ke kostelu s pánví v ruce.