Co jídáte v zahraničí, v Česku dneska taky fičí (2010). Co všechno nevíme a víme o tom, co pijeme a jíme

Co jídáte v zahraničí, v Česku dneska taky fičí.


Víte, že...

Kardamom je prý hned po šafránu a vanilce třetí nejdražší koření na světě. Nejvíc se ho urodí v Indii, ale jen malý podíl indické produkce se vyváží. Indové jej stačí spotřebovat sami. V našich obchodech koupíte kardamom z Guatemaly, kde je paradoxně veškerý kardamom pěstován jen pro vývoz.


Víte, že...

Slovo „tajine“ má původ v arabštině a dnes se s ním setkáme v celé severní Africe. Všeobecně se má za to, že tajine je speciální keramický hrnec s kónickou pokličkou určený pro přípravu pomalu dušených pokrmů. Dle jednotlivých národů i oblastí se pak rozlišuje název tohoto pokrmu – tajine z Maroka, Alžíru nebo Tunisu.


Víte, že...

Pokud zavítáte do obchůdku s thajskými potravinami, určitě si kupte galangal. Angličtí lékaři podrobili tento kořen podobný zázvoru důkladným testům a zjistili, že dokáže účinně bojovat i s rakovinou.