Seniorská strava má být víc než zdravá (2010). Co všechno nevíme a víme o tom, co pijeme a jíme

Senioři jsou specifickou skupinou strávníků. Potřebují vyváženou stravu a přitom mají své celoživotní stravovací zvyky, které jen neradi mění. Co ve stravě seniorů nesmí chybět a co je lépe ve zralém věku z jídelníčku vynechat, uvidíte a uslyšíte Pod pokličkou.

Recept v tomto dílu


Víte, že...

Zatímco lidem ve středním věku se doporučuje denní energetický příjem v rozmezí 9 200 až 10 500 kJ, osoby starší šedesáti let by jej měli snížit na 8 000 až 8 400 kJ. Avšak pozor, vždy bychom měli přihlížet ke svému aktuálnímu zdravotnímu stavu, lidé trpící některými chronickými nemocemi mají potřebu vyššího energetického příjmu.


Víte, že...

Ve starším věku bychom měli dbát především na dostatečný přísun bílkovin, které konzumujte v poledne, kdy je jejich příjem nejefektivnější. Denní množství přijatých bílkovin, tedy například masa, ryb a vajec v gramech by mělo zhruba odpovídat naší váze v kilogramech. Anebo ještě jinak: denní porce by se nám měla vejít do hrsti.


Víte, že...

S věkem ochabují všechny naše smysly, tedy i chuť a čich. Může se tak stát, že jídlo nás jednoho dne přestane lákat. Existuje ale naštěstí pár jednoduchých triků, jak chuť k jídlu povzbudit: dbát na ústní hygienu, nekouřit, ochucovat pokrmy čerstvými bylinkami a pokud je to jen trochu možné, jíst ve společnosti druhých.