Kapři, pstruzi, candáti na stole se vyplatí (2009). Co všechno nevíme a víme o tom, co pijeme a jíme

Nejvíc sladkovodních ryb se v Česku sní jednoznačně o Vánocích. Je to stabilní jev i přesto, že odborníci tvrdí, že ryby v našem jídelníčku jednoznačně chybějí. Jak nám prospívá maso sladkovodních ryb, jsou lepší než ryby mořské pro nás suchozemce? Odpovědi najdete samozřejmě „Pod pokličkou“.

Recept v tomto dílu


Víte, že...

Přestože k nám kapr připlaval až z úmoří Kaspického, Černého a Středozemního moře, docela se u nás zabydlil a dnes tvoří přes 85% celkové produkce ryb. Na druhém místě jsou s 5 % lososovité ryby, v těsném závěsu s rybami býložravými a línem.


Víte, že...

Byť je kapr nejrozšířenější sladkovodní rybou nejen u nás, ale i ve světě, ne všude ho mají v oblibě. Například ve Spojených státech je dokonce uváděn na seznamu tzv. nekonzumovatelných ryb. A v Austrálii ho považují za rybu cizí, přivlečenou a pohrdají jím.


Víte, že...

Ryby by se měly na talíři objevovat co nejčastěji. Však také průměrná roční spotřeba na jednoho obyvatele země­koule představuje 16 kg ryb. Jen s námi Čechy je to poněkud horší. Ročně sníme jen 5 až 5,5 kg rybího masa, z toho asi jen 1 kg připadá na ryby sladkovodní.