Karafiát, růže k jídlu býti může (2008). Co všechno nevíme a víme o tom, co pijeme a jíme

Květy od pradávna zdobily nejen zahrady mocných, ale i jejich slavnostní tabule. Kuchař anglického krále Karla II. prý vyráběl skvělé cukrovinky z drcených fialek a květů čekanky. Důvodů pro zvyšující se zájem o jedlé květy v dnešní době je několik. Globalizace přispěla k vyšší informovanosti, a tak obecně stoupá obliba orientálního životního stylu, ve kterém hrají jedlé květy významnou úlohu. Ostatně v Číně nebo Japonsku je konzumace jedlých květů známa tisíce let.

Recept v tomto dílu


Víte, že...

Až do 19. století byly všechny barvy na textil výhradně přírodní. Rozvíjející se chemický průmysl je téměř vytlačil, ale v současné době jsou zpátky! Takže pro vaši orientaci – například kostival lékařský obarví vaše tričko na žluto, bobule Bezu černého do odstínu fialového a listy na zeleno. A třezalka barví na béžovo…
Květiny sloužily a slouží i k zabarvení pokrmu. Například fialkami se v 17. století barvily curk, sirup, lektvary a tu a tam se dokonce na hodovním stole objevily i fialové „syrečky“.


Víte, že...

Pokud se chcete uchovat pevné zdraví, utíkejte na louku a natrhejte si sedmikrásku. Čaj z bílých kvítků podporuje odkašlávání a působí protizánětlivě. Květy se používají nejenom vnitřně, ale i na tělo třeba při kožních vyrážkách.