Z Jablunkova do Rožnova je strava vždy bramborová (2008). Co všechno nevíme a víme o tom, co pijeme a jíme

Chudá kuchyně – dobrá kuchyně, to se dá říci i o kuchyni beskydské. A to nejen co se týče stravitelnosti a racionálnosti, ale i chutnosti pokrmů. Základními potravinami byly a jsou brambory, zelí, houby, z obilovin oves, z masa především maso skopové. Velké zastoupení mají v beskydské kuchyni bylinky, které tu slouží nejen k ochucování pokrmů, ale i k léčbě případných nemocí.

Recept v tomto dílu


Víte, že...

Pro beskydskou kuchyni je charakteristický hrudkový sýr. Ten dělal bača z čerstvě nadojeného ovčího mléka s použitím trošky syřidla. Rychle sražené mléko nabíral do plachetky a zavěsil k odkapání. Tento sýr se netužil, nelisoval ale zůstával vazký. Dobrota!


Víte, že...

V beskydském hospodářství nechyběly ani včely a jejich med. Ten je účinnou látkou při otravách, hlavně houbami, protože krev otrávených ztrácí největší část glukózy, která se vhodně nahrazuje medem.


Víte, že...

I přesto, že přes rok se v beskydských chalupách jedly hlavně brambory a zelí, o svátcích se i v nejchudších chalupách zadělávalo na syřoky a zelňoky – tedy koláče plněné zelím nebo tvarohem. A protože velká kamna všichni neměli, peklo se v tzv. pekarčokách, neboli pekárnách.