Jen z vesnické krmi vaše tělo vrní (2008). Co všechno nevíme a víme o tom, co pijeme a jíme

Jen z vesnické krmi vaše tělo vrní

Recept v tomto dílu


Víte, že...

Venkovská kuchyně ve všech historických obdobích je vždy prostší a méně rafinovaná, než kuchyně městská. Více souvisí s ročními obdobími a přírodou vůbec. Projevují se v ní období hojnosti a neúrody. Až do historického období supermarketů…


Víte, že...

Brambory, jsou sice plodinou přivezenou z „Nového světa“, ale v Čechách tak zdomácněly, že vytlačily z jídelníčku nejen kaše a luštěniny, ale i zeleninu a dokonce i knedlíky. A vlastně je to dobře, protože brambory jsou skvělým a levným zdrojem minerálů nezbytně nutných pro zdraví srdce a cévních systémů.


Víte, že...

Kyselé zelí je jeden z dalších evergreenů vesnické kuchyně. Obsahuje izothiokyanáty, které řadíme mezi látky se silně antikarcinogenními účinky. Působí zejména proti karcinomu plic, prsu a jater. Čerstvé ani sterilované zelí je neobsahuje. Vznikají až během kvašení.