Bez dobrého sýra v životě je díra (2008). Co všechno nevíme a víme o tom, co pijeme a jíme

Bez dobrého sýra v životě je díra


Víte, že...

Dnes se v podstatě vyrábí daleko méně druhů sýra než dříve, kdy různé způsoby jejich přípravy byly vázány na danou lokalitu, farmu a recept. Většina sýrů se v Americe a Evropě vyrábí z kravského mléka, na jihu Evropy pak i z kozího a na severu ze sobího mléka. V Asii je větší výběr - najdete zde sýry z mléka jaků, buvolů, velbloudů i oslů…


Víte, že...

Z mléčných výrobků jsou nejvydatnějším zdrojem vápníku tvrdé sýry. Pro ukládání vápníku je totiž důležitý správný poměr vápníku a fosforu. Kvůli vysokému obsahu fosforečnanů nejsou tavené sýry např. pro děti nejvhodnější.


Víte, že...

Ve Francii se tvrdí, že sýr jako dezert pomáhá proti zubnímu kazu. Kdybychom k tomu přičetli červené víno, které prý zlepšuje obranu před cévními chorobami, zdálo by se, že francouzští zubaři a kardiologové nemají mnoho práce.