Kachní, husí masíčko oplácá vám tělíčko (2007). Co všechno nevíme a víme o tom, co pijeme a jíme

Kachní, husí masíčko oplácá vám tělíčko.


Víte, že...

Vodní drůbež škubeme hned po zabití. Nejdřív ji ovšem namočíte do studené vody, pak ji ponoříte do horké a chvíli s ní pohybujete, aby se dobře propařila. Opatrně škubejte tak, abyste neporušili kůži. Kachnu ani husu po vykuchání nevymýváme, pokud ji chceme péct až další den. Zevnitř ji pouze vytřeme papírovým ubrouskem.


Víte, že...

Husu nebo kachnu musíte před pečením napíchnout špejlí nebo špikovačkou, aby sádlo z pečínky mohlo lépe vytékat. Přebytečné sádlo z pekáče vždy odebírejte, aby se zbytečně nepřepalovalo. A vězte, že jednou v roce husa váš jinak střídmý jídelníček zas tak nepokazí.


Víte, že...

Kachní a husí maso je mezi drůbeží nejtučnější. Tuk má ale relativně nízký obsah nasycených mastných kyselin, které způsobují problémy s hladinou cholesterolu v krvi. Drůbež má ale většinu tuku uloženou v kůži, a ta se dá snadno odstranit. Budete se ale muset obejít bez křupavé kůrčičky!