Po hovězím guláši jen se všude zapráší (2006). Co všechno nevíme a víme o tom, co pijeme a jíme

Určitě si rádi pochutnáte na hovězím mase po starodávnu s telecí nožičkou, slaninou a bílým vínem. K chuti přijdou také grilované steaky marinované v sherry či hovězí ragú se švestkami nebo klasická hovězí polévka s játrovými knedlíčky. Hovězí najdete v masných výrobcích jako jsou párky, salámy, paštiky. Toto maso má kromě vlákniny většinu živin, které naše tělo potřebuje, např. vápník, vitamín C a kyselinu listovou, která je považována za aktivátor mozku. Hovězí je také zdrojem základních minerálních látek – jodu, manganu, zinku, selenu, chromu, fluoru, ale také křemíku, nezbytného pro tvorbu kolagenu kostí a pojivových tkání, pro zdravé nehty, kůži a vlasy. Libové hovězí maso obsahuje méně než 5 % tuku, nemusíte se tedy při jeho konzumaci bát zvýšení cholesterolu v krvi. Na vitamín A nebo vitamín B12 nutný k prevenci chudokrevnosti jsou zase bohaté hovězí vnitřnosti. Ovšem důležité je jejich důkladné tepelné zpracování.