Na nemoc i splíny jsou tu brukvoviny (2005). Co všechno nevíme a víme o tom, co pijeme a jíme

Brokolice pochází ze Středomoří a dnešní druhy jsou kultivary kdysi planých rostlin. Brokolice se objevila v 16. století v italské Kalábrii. Odtud si také přinesla své jméno – z latinského bracchium – což v překladu znamená větev. Před nedávnem se brokolice stala hvězdou mezi zeleninou a odborníci na výživu ji dokonce řadí mezi „nejzdravější potraviny“ vůbec. Obsahuje totiž stejně jako její příbuzní – květák, kedluben, zelí, ředkvičky i kapusta – látky s ochrannými a léčivými vlastnostmi. Američané před nedávnem objevili, že dokonce obsahuje tzv. indoly, látky které potlačují účinek estrogenů, jež mohou podporovat růst nádorů v buňkách citlivých na tyto hormony. Vedle indolů má brokolice i vysoký obsah B-karotenu, což je rovněž silný nepřítel nádorových onemocnění.