O škeblích a kwaku
00:00:16 Vítejte v království belgické kuchyně, ve které to bučí
00:00:21 a chrochtá méně než u nás.
00:00:23 Belgičané prý žádnou kuchyň nemají. Ale jak se to vezme.
00:00:29 Osobně mě při pohledu na tyto lahůdky nepřejde chuť
00:00:31 na bramboračku, rajskou omáčku nebo švestkové knedlíky.
00:00:37 Belgický kuchař z nich umí udělat hotový zázrak..
00:00:41 Pracuje se hlavně s rybami, kterým sotva oschly šupiny.
00:00:44 To je první rozdíl, který našinec zaregistruje ve srovnání
00:00:48 s mraženými polotovary v samoobsluhách.
00:00:51 Čerstvá ryba je lahodná, báječně voní.
00:00:54 Losos, treska, tuňák, platýz. A tak bychom mohli pokračovat.
00:00:59 Zdejším kuchařům se nepovalují na pánvi déle,
00:01:02 než je nezbytně nutné.
00:01:03 Výsledkem je lehce upravená ryba, která neztrácí vitamíny,
00:01:08 minerály ani aroma.
00:01:10 K rybě vám restauratér většinou přibalí několik mořských potvor,
00:01:13 které kulí oči tak, že kdo si na tuto tabuli nezvyknul již
00:01:17 v raném věku, nikdy chuť jejich měkkého masa nezjistí.
00:01:22 V jednom kresleném seriálu pro děti byla škeble posedlá touhou stát se
00:01:26 velkým a mocným mořským živočichem.
00:01:29 Trpěla frustrací ze své nemohoucnosti a ráda posedávala
00:01:33 na trůnu, kterému vévodil nádherný delfín.
00:01:37 Kdyby se tato škeble vydala do Belgie, na trůnu by seděla určitě.
00:01:42 Belgičané jich snědí ročně miliony tun.
00:01:45 Před časem zavládla v Belgii panika, že bude málo škeblí.
00:01:49 Jejich cena začala růst způsobem, že začalo být levnější pojídání
00:01:53 kaviáru polévkovou lžící.
00:02:00 A jak se škeble v Belgii připravují?
00:02:03 Na úpravu existují desítky receptů, ale podstata je většinou stejná.
00:02:10 Dobře proprané škeble dáte do hrnce s kořenovou zeleninou, bílým vínem,
00:02:14 cibulí a pak přísady podle libosti. Pak jen přiklopit a vařit.
00:02:17 V každé restauraci vám přinesou škeble v hrnci,
00:02:20 ve kterém se vařily. A k tomu hranolky.
00:02:24 Škeble bez hranolků - to je pro Belgičana stejná tragédie,
00:02:27 jako je pro nás vepřová bez knedlíku a zelí.
00:02:33 Belgická kuchyně je zdravější než česká.
00:02:35 Neznamená to ale, že by si Belgičané nedopřáli něco večer,
00:02:40 když už to lékaři nedoporučují.
00:02:44 Večer se nejen jí, ale i pije. Belgičan si rád dopřává.
00:02:50 Aspoň na chvilku zde opadne tradiční rivalství mezi Vlámy
00:02:54 a frankofonními Valony.
00:02:56 Pivo a víno se pije bez rozdílu.
00:02:58 Jediným kritériem je vhodná kombinace s jídlem.
00:03:01 I když na pivo se třeba v Bruselu chodí stejně jako u nás.
00:03:05 Třeba takový Kwak v hostinci U loutek má 8% alkoholu.
00:03:09 Po staletí se servíruje stejně, do dřevěného držáku.
00:03:14 Turisté sem nechodí, protože není lehké hostinec najít.
00:03:21 Známější je restaurace U náhlé smrti.
00:03:24 Nasládlý a jemný Kwak tu nedostanete, ale to nevadí.
00:03:28 Mají tady Geuze - pivo, o kterém básník Charles Boudlaire řekl,
00:03:32 že chutná, jakoby ho už někdo pil.
00:03:35 Je nakyslé a nedá se pít celý večer.
00:03:38 V každé hospodě si můžete dát desítky různých piv
00:03:41 od lehkých až po černé silné nebo malinové a medové.
00:03:46 Ke škeblím Belgičané pivo nepijí.
00:03:51 Škeble s hranolkami a růžovým vínem jsou stejně dobré
00:03:55 jako svíčková, knedlík a pivo. Každý národ má to své.
00:04:00 Na co si v Bruselu potrpí, to je stolování.
00:04:04 Z Bruselu, z restaurace U škeble, vás zdraví Milan Fridrich.
00:04:08 Skryté titulky připravili Milena Černá a Josef Batěk