Žlikrofy a gibanica

Slovinská kuchyně voní Středomořím, Balkánem i gastronomickým dědictvím rakousko-uherské monarchie. Na farmě Šternových ve Štajersku můžeme sledovat kuchařské umění paní Barbary a její maminky Angelici z bezprostřední blízkosti. Obě ženy předvádějí doslova kuchařský koncert. Štajerská kuchyně, to je hlavně maso, zelí, klobásy, u Šternových krvavica, obdoba českého jelita. Gibanica pak patří k tradičním slovinským sladkým jídlům. Je to jakýsi koláč s trojitou vrstvou náplně – tvaroh, jablka a mák. Sladká jídla jsou podobná těm českým. K základům slovinské kuchyně patří všechny druhy masa, oblíbené je i koňské maso. Jinde nevídanou specialitou je pršut z medvědího masa. Typické jsou i žlikrofy. Jsou to těstovinové taštičky plněné bramborami a polité nejrůznějšími omáčkami. I když má slovinské pobřeží pouze 52 kilometrů, ve zdejší gastronomii má své nezastupitelné místo i středomořská kuchyně.