Tyrolsko očima Marie Woodhamsové
Premiéra: Úterý 26. 6. 2001 na ČT100:00:16 Ke stylu života v Tyrolsku patří nejen vandrování, kultura,
00:00:20 ale také dobré jídlo, tedy domácí, silně kalorické.
00:00:26 Kdyby chtěl někdo tvrdit, že už nic nemáme společného s Tyrolskem,
00:00:30 pak je to právě ta vydatná kuchyně. Tady ji nazývají poctivou.
00:00:40 Tyrolské hodování je pro domácí, ale i turisty tím, čím je krásný
00:00:45 koncert pro milovníky hudby.
00:00:48 Tyrolané jsou věrni původní domácí kuchyni, která tu však bývala
00:00:52 velmi skromná, zároveň ale otevřeni kulinářským nárokům moderní doby.
00:00:58 Vesnických hospod, restaurací a horských hostinců je tu hodně.
00:01:03 Odborníci z nich vybírají každým rokem 150 nejlepších.
00:01:08 Výsledkem hodnocení je tato brožura těch vyznamenaných.
00:01:14 Věřte, že sáhnout po tomto druhu literatury můžete jen,
00:01:19 jste-li nasyceni, jinak se vám při četbě budou sbíhat sliny.
00:01:25 Jen knedlíků tu mají 7 druhů. Tyrolské, špekové, sýrové, masové,
00:01:30 presované a půstové. A to mají i 14 druhů nočků.
00:01:34 Připravují horské, sýrové, sobotní, špekové a řadu jiných.
00:01:43 Velmi oblíbené jsou Grusti, tradiční restované brambory.
00:01:47 Najdete je na jídelníčcích po celém Rakousku.
00:01:51 Tady jsou ale nejlepší. Recept je jednoduchý.
00:01:56 Na osmažené cibulce oepčeme na kostičky nakrájené předem
00:02:01 uvařené hovězí maso a na kousky nakrájené vařené brambory.
00:02:06 Osolíme, opepříme, okořeníme majoránkou, přidáme petrželku
00:02:11 a nakonec uděláme volské oko.
00:02:26 V Tyrolsku nikdy neschází na stole voňavý, právě upečený chléb
00:02:31 a domácí slivovice, meruňkovice a další ohnivé nápoje.
00:02:35 Schnaps z různých druhů ovoce tu nazývají Obstler.
00:02:39 Pan Leismuller, majitel této moderní pálenice,
00:02:44 je soudním znalcem v otázkách výroby destilátů.
00:02:48 Sám se zabývá produkcí čistých, ušlechtilých druhů.
00:02:52 K němu se sjíždějí opravdoví znalci, kteří dokáží ocenit
00:02:56 kvalitu Schnapsu.
00:03:04 V jeho výrobně to vypadá jako v ráji moderního alchymisty.
00:03:09 Ani tady nechybí při degustaci moku pravý tyrolský špek, dobrý sýr
00:03:13 a chléb.
00:03:15 O přívětivosti obsluhujícího personálu, stejně jako majitelů
00:03:20 hotelů, pensionů a restaurací, snad nemusím hovořit.
00:03:24 Kdo sem zavítá, cítí se být opět jednou králem.
00:03:29 A to i přes to, že si objedná třeba docela jednoduché jídlo,
00:03:32 tradiční Tiroler Blatteln, smažené plátky na zelí.
00:03:36 Potom třeba do křupkava opečené a přitom šťavnaté jehněčí maso
00:03:41 a na závěr třeba palačinky se zrmzlinou.
00:03:45 Pocit být opravdovým hostem nevychutnávají zatím všichni
00:03:48 turisté v naší vlasti, kde často dostanou oschlé palačinky,
00:03:53 ohřívané v mikrovlnce nebo nedokonalou francouzskou polévku,
00:03:57 místo vynikající české bramboračky.
00:04:02 V Tyrolsku žijí z turismu a podle toho si svých hostů také váží.
00:04:06 Na náš vkus někdy až příliš.
00:04:12 Skryté titulky připravili Renáta Bogarová a Josef Batěk