S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Švýcarské geschnetzeltes — Houbové knedlíky
Premiéra: Středa 3. 9. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Lukáš Vokrouhlík má dva nápady, jak zajímavě a chutně
00:00:21 zpracovat úlovky z toulek po lese.
-Ahoj, Lukáši! -Dobrý den!
00:00:26 Když říkám úlovky, nemá na mysli zajíce ani srnku.
00:00:30 -Myslím houby. Co si uděláme?
-Houbový knedlík.
00:00:34 Potřebujeme: slaninu,
00:00:35 toastový chléb,
00:00:36 čerstvé houby,
00:00:38 cibuli,
00:00:39 sádlo,
00:00:40 vejce,
00:00:41 mléko,
00:00:42 sůl,
00:00:43 pepř,
00:00:45 petržel,
00:00:46 hrubou mouku,
00:00:47 strouhanku.
00:00:48 Houbovou omáčku známe všichni,
00:00:51 ale knedlíky s houbami uvnitř to je pro mě novinka.
00:00:55 Potřebujeme orestovat houby.
00:00:58 Na sádle orestuj najemno nakrájenou cibuli, dosklovata
00:01:03 a potom tam přidej nakrájené houby. Já nakrájím slaninu na kostičky.
00:01:13 Orestuju ji společně s toastovým chlebem.
00:01:17 Můžeš použít i sušené houby,
00:01:19 když si je chceš udělat mimo houbovou sezónu.
00:01:23 Je dobré houby před tím namočit. Necháš je pak vyždímat
00:01:28 a potom postupuješ stejně, jako když máš čerstvé houby.
00:01:32 I sušené houby, které se namočí, bych potom restovala, jo?
00:01:37 Vyždímáš je a potom orestuješ, aby pustily houbovou chuť a aroma.
00:01:41 My budeme dělat malé knedlíčky, nebo velký knedlík?
00:01:46 Já dělám radši velký knedlík.
00:01:49 Je to méně pracnější než dělat jednotlivé knedlíky.
00:01:53 Do fólie si dáme směs, která nám vznikne, zatočíme.
00:01:57 Uděláme velký bonbón.
00:01:59 Já se ptám proto, abych věděla, jak velké kousky mám krájet?
00:02:04 Tak středně velké. Nemusí být úplně malé.
00:02:07 Moc velké také není dobrý, aby se to dobře balilo.
00:02:11 -Asi takhle?
-To je ideální.
00:02:14 Myslím, že je to akorát.
00:02:16 Když to budeš krájet na malé kousky,
00:02:19 tak houby jak pustí vodu a vyrestuješ je,
00:02:23 tak by tam nebyly ani vidět.
00:02:26 Děláme na sádle. To je podmínka?
00:02:29 Houby a sádlo, to jde dohromady.
00:02:34 Používáme hříbky, ale kdybychom tam dali holuběnku, masáka, bedlu?
00:02:39 Já se přiznám, že masáky moc nesbírám,
00:02:43 protože si nejsem jistý, jestli je to masák.
00:02:46 Musí být růžový a má vroubky zespodu a krásně vodní.
00:02:50 Hřiby mají výhodu, že drží pohromadě.
00:02:53 Jsou masivnější, než když použiješ bedlu.
00:02:57 Houbová chuť je v každé houbě. Tam není problém.
00:03:01 Nebylo by to na knedlíku, na řezu zas tak vidět,
00:03:04 ale chuť by tam byla.
00:03:06 A tyhle krásný tmavý hlavičky budou vypadat velmi pěkně.
00:03:15 Já opeču chléb.
00:03:18 On díky tomu, když tam budeme dávat mléko a vejce,
00:03:22 tak se úplně nerozmáčí a bude tam nějaká struktura.
00:03:27 Bude to vypadat lépe, než kdyby to byla celistvá hmota.
00:03:31 Ty vhazuješ? Tak já taky.
00:03:33 Už jdu na houby, protože mi cibulka začíná zlátnout.
00:03:38 Houby lehce opečeme, zbavíme je zbytečné vody.
00:03:42 Potřebujeme zredukovat vodu, aby hmota na knedlík nebyla řídká.
00:03:47 Budeme tam ještě dávat mléko a vejce.
00:03:51 -Směs necháme vychladnout?
-Necháme ji zchladnout.
00:03:56 -Jak dál?
-Já nakrájím petrželku najemno.
00:03:59 -Ty smíchej v misce mléko a vejce.
-Dáme tam celé vejce? -Ano.
00:04:05 -Mléka tak polovinu.
-Ty děláš ještě petrželku,
00:04:09 takže to bude jako karlovarský knedlík.
00:04:13 Je to svým způsobem karlovarský knedlík s houbami.
00:04:18 Máme hrubou mouku. Mám tam dát všechno?
00:04:23 Já bych to tam zatím nedával. Dáme ji tam,
00:04:27 až tam dáme houbovou směs a orestovaný chléb.
00:04:35 Mám to tam dát rovnou, nebo to promíchat?
00:04:39 Můžeš to tam dát rovnou, promícháme to dohromady.
00:04:43 To je vůně, to je krása, ta barva!
00:04:49 -Já dám nasekanou petrželku.
-Postupně budu dolévat mléko?
00:04:55 Uvidíme, až se to nasákne.
00:05:00 Stačí to takhle, nebo mám přilít mléko?
00:05:04 Mléko bych nepřiléval, přidal bych trochu mouky.
00:05:08 Strouhanku přidávat nebudeme, chleba je tam dost.
00:05:12 Dala by se přidat i strouhanka? Jako sama o sobě?
00:05:16 Můžeš přidat strouhanku.
00:05:19 My použijeme hrubou mouku, aby to drželo pohromadě,
00:05:23 aby z toho vzniklo kompaktnější těsto.
00:05:27 Já to přisolím, abychom na to nezapomněli.
00:05:30 Já jsem houby nesolila.
00:05:32 Houby vezmou hodně soli. Nemusíme se bát to osolit.
00:05:37 -Už to cítím, jak to nasákává.
-Míchání nesmíme moc přehánět.
00:05:42 Ještě to trochu osolím. Mám strach, aby to mělo chuť.
00:05:49 -To bude mít chuť lesa.
-Chuť to zvýrazní.
00:05:54 Já si udělám prostor. Dám pryč prkénko.
00:05:58 -Připravím si fólii.
-Mám ti to dát kam?
00:06:02 Potřebuju to nějak doprostřed. Tak polovinu hmoty.
00:06:07 -Jak bude velký knedlík?
-To záleží na tobě.
00:06:11 -Jak máš velký hrnec na vaření.
-To stačí asi.
00:06:15 Když tak uděláme ještě jeden. Je dobré to zformovat.
00:06:20 Utáhneš a pak pokračuješ stejně, jako když děláš bonbón.
00:06:33 -Utáhneš to.
-Musí se tam udělat nějaké uzlíky?
00:06:37 Je dobré konce zajistit. Odmotej trochu fólie.
00:06:41 Ještě jednou do fólie, aby držely ty konce,
00:06:46 aby se to během vaření nerozbalilo. Já to zaříznu.
00:06:53 Máme připravený knedlík, který vložíme do vroucí vody
00:06:57 a vaříme asi 20 minut.
00:07:00 Tuto velikost bych zkontroloval už po 18 minutách.
00:07:04 To je dost času na to, abychom si připravili další recept.
00:07:08 -Bude to co?
-Švýcarské geschnetzeltes.
00:07:12 Potřebujeme: telecí kýtu,
00:07:14 máslo,
00:07:15 sůl,
00:07:16 pepř,
00:07:17 cibuli,
00:07:18 houby,
00:07:19 mouku,
00:07:21 tymián,
00:07:22 bílé víno,
00:07:24 smetanu,
00:07:25 škrob,
00:07:27 citrónovou šťávu.
00:07:28 -Tentokrát použijeme lišky.
-Já si rozpustím máslo.
00:07:33 -Opeču zprudka telecí.
-Já připravím tečku,
00:07:37 se kterou budeme podávat houbové knedlíky.
00:07:43 Trošku vyškvařím slaninu a osmažím cibulku.
00:07:49 Hlídej čas, abychom včas vyndali knedlík.
00:07:53 Za chvíli to musíme vyndávat.
00:07:59 -To opékáš na másle?
-Na másle.
00:08:02 Dal jsem tam trošku sádla, aby se máslo nepřepálilo.
00:08:09 Potřebujeme pánev rozehřát na vysokou teplotu,
00:08:13 aby maso se zatáhlo.
00:08:15 Kdybys to dělala na nepřepuštěném másle, které má syrovátku,
00:08:20 tak by se ti to začalo přepalovat. Já jsem tam dal trošku sádla.
00:08:27 -Zkombinoval jsi tuky.
-Teď to tam vložíme a opečeme to.
00:08:34 Ve smetaně rozmíchám trochu kukuřičného škrobu.
00:08:39 Tím zahustíš omáčku?
00:08:41 Tím se to zahustí a ještě se to zapráší moukou.
00:08:45 Ony se způsoby zahušťování zkombinují.
00:08:49 -Lukáši, pojď to vyndat.
-Dobře, vyndávám první knedlík.
00:08:57 Myslím, že to bude akorát.
00:09:02 Tomu druhému musíme dát ještě 5 minut, protože tam šel později.
00:09:07 -Už bych to stáhla.
-Už to bude orestované.
00:09:10 U telecího je dobré zprudka to orestovat.
00:09:14 Pokud by ti to pustilo vodu, že bys neměla tak velký příkon,
00:09:19 nebo bys to přehnala, že bys tam dala hodně masa,
00:09:23 tak už je lepší to podlít a udusit to doměkka.
00:09:27 -Jinak to bude tvrdý?
-Jinak to bude tuhé.
00:09:31 Pokud člověk vidí, že se to neopéká zprudka,
00:09:35 tak je dobré to podlít a udusit to doměkka.
00:09:38 Potom pokračovat stejně, jak je to v receptu.
00:09:42 Vyndám druhý knedlík.
00:09:44 -To jsme udělali pěkný kousek.
-Je to cvalík.
00:09:49 Necháme jej lehce zchladnout, stáhnu maso.
00:09:53 To dáváš úplně zvlášť.
00:09:56 Já jsem si říkala, kdy tam dáš cibulku.
00:09:59 Pokud by někdo chtěl pánev vytřít a dietně pokračovat.
00:10:05 Zůstane tam vůně masa. Bude hezké když cibulka nasákne.
00:10:11 Přidám trošku másla, aby se to nepálilo.
00:10:15 Orestujeme dosklovita, potom přidáme houby.
00:10:23 Ty musíme taky orestovat.
00:10:26 Tak si pracuj. Už můžu knedlíky vybalit.
00:10:30 Na to není žádný fígl? Prostě je rozbalím?
00:10:34 Musíš se s tím trochu poprat. Záleží, jak si to zabalíš.
00:10:38 Čím důkladněji to zabalíš, tím hůře se to rozbaluje.
00:10:43 Vezmu první, který není tak horký.
00:10:46 Přidám lišky. Máme je krásně, drobné.
00:10:49 -Tak co, povedlo se ti to?
-Knedlík krásně drží.
00:10:58 Teď nastává otázka jestli nití, nebo nožem?
00:11:03 My máme univerzální kráječ Handy. Není jenom na knedlíky.
00:11:08 Můžete na něm nakájet sladkou roládu,
00:11:11 také sýrovou roládu.
00:11:13 My jsme udělali knedlík menší, ale kdybyste měli větší,
00:11:18 tak dokáže rozkrojit váš výrobek na 13 kousků.
00:11:24 Zlínská Tescoma to vymyslela tak,
00:11:27 aby struna byla z nerezavějící oceli.
00:11:30 Zároveň je vespodu nádobka, která zachytává drobky,
00:11:34 odpad, který při krájení vznikne.
00:11:37 -Kolik jich tam mám dát?
-Kolik sníš?
00:11:41 Já hodně. Udělám decentní porcičku.
00:11:45 Zapráším to hladkou moukou.
00:11:47 Chceš, aby omáčka byla hutná?
00:11:51 Chci, aby to bylo krémově hutný. Zaliju to bílým vínem.
00:12:13 Přidám maso, tymián.
00:12:21 Budeme podávat knedlíky s touto omáčkou?
00:12:24 Mohou se podávat, můžeš mít i samostatné jídlo.
00:12:28 Knedlíky bych mohla udělat s cibulkou a slaninou.
00:12:33 My si to vytuníme. Já to už předpřipravím.
00:12:36 Přelijeme to omáčkou a uděláme z toho jedno houbové jídlo.
00:12:41 Přesně tak. Teď to krátce podusíme.
00:12:45 Měli bychom to osolit.
00:12:49 -Pak se tam nalije smetana.
-A dochutíme citrónovou šťávou.
00:12:56 Na houbové knedlíky jsme nakrájeli slaninu na kostičky
00:13:00 a 2 druhy toastového chleba na větší kostky.
00:13:04 Na sádle jsme zpěnili cibuli, přidali nakrájené houby
00:13:08 a restovali asi 5 minut.
00:13:11 V míse jsme rozšlehali vejce s mlékem, solí a pepřem,
00:13:15 přisypali jsme nasekanou petržel, orestované housky a houby
00:13:19 a vše spojili. Hmotu jsme zajistili hrubou moukou,
00:13:23 ze vzniklého těsta jsme vytvarovali váleček,
00:13:27 zavinuli jej do fólie, a dali na 20 minut vařit.
00:13:30 Orestovali jsme slaninu a cibuli dozlatova.
00:13:34 My jsme si připravili dva v jednom.
00:13:37 Přesně tak. Dva různé druhy hub na jiný způsob.
00:13:41 Potom jsme z toho vytvořili společné jedno jídlo
00:13:45 -a výsledek je perfektní.
-Takže dobrou chuť!
00:13:51 Nejdříve jsme orestovali maso na másle dozlatova,
00:13:55 osolili, opepřili a dali stranou. Pak jsme na másle osmahli cibulku,
00:14:01 přidali k ní lišky, orestovali je, zaprášili moukou, přidali tymián,
00:14:06 podlili vínem a vařili 10 minut. Do omáčky jsme vložili maso,
00:14:11 přidali smetanu s trochou škrobu a 10 minut vařili.
00:14:19 Jeden z vás může získat univerzální kráječ Handy
00:14:23 a další výrobky od Tescomy, když správně odpoví na otázku:
00:14:41 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:49 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2014