S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Biftek s pečenými bramborami — Salsa a pažitkový crème fraîche
Premiéra: Pátek 6. 6. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Každý, kdo má rád maso, ocení dobře připravený steak.
00:00:21 Uděláme si jej s Honzou Řepou. Ahoj, Honzo! -Ahoj, Báro!
00:00:26 Co potřebujeme?
00:00:28 Hovězí svíčkovou,
00:00:30 pepř,
00:00:31 olivový olej,
00:00:32 rozmarýn,
00:00:33 brambory,
00:00:34 římský kmín,
00:00:35 sůl.
00:00:37 Jaké musím dodržovat zásady, abych udělala správný steak?
00:00:41 Vybrat si kvalitní maso, což je hovězí svíčková.
00:00:45 Tu tady máme. Musíš maso marinovat, aby zkřehlo.
00:00:50 -Osolit, opéct a dát do trouby.
-Takhle to zní jednoduše.
00:00:56 Jsou tam další detaily, které musím dodržet.
00:01:00 Ženy se občas bojí pustit do masa. Pojďme si to ukázat.
00:01:05 Máme tady svíčkovou. Co ta blána tady?
00:01:08 Tu odstraníme.
00:01:09 Aby se ti s masem dobře pracovalo, tak si odkrojím špičku a palec.
00:01:19 Tady podélně zakrojím, abych vytvořil šál v jedné části.
00:01:27 Ani špičku, ani palec nepoužívám. To maso mohu využít na co?
00:01:32 Na nudličky, kostičky, kde minutková úprava dokáže,
00:01:37 že budeme mít velmi chutné jídlo. Nemusíš jej dlouho dusit.
00:01:46 Dá se steak připravit i z jiného masa?
00:01:50 Z vysokého hovězího roštěnce, je ideální na přípravu steaků,
00:01:55 ale musíme déle marinovat,
00:01:57 protože to maso je tužší oproti masa ze svíčkové.
00:02:03 Marináda je základem toho, abys měl dobrý steak?
00:02:07 Nemusíme složitě vymýšlet marinádu. Ideální je dobrý olivový olej.
00:02:13 Máme směs pepřů a bylinky. Tím docílíme vynikající marinádu.
00:02:22 Dobré je při marinování nesolit.
00:02:25 Sůl by z masa vytáhla vodu a maso by ztvrdlo.
00:02:30 Nejideálnější je osolit maso asi 30 minut před tím,
00:02:35 než budu maso upravovat. Sůl se krásně vtáhne dovnitř
00:02:40 a budeš mít dobrý postup marinování.
00:02:46 Dalším krokem je, že maso musíme zprudka opéct na pánvi tak,
00:02:51 abychom se zatáhly póry, které to maso má.
00:02:55 Důležité je, nepéct to na pánvi celé, protože kdybys to pekla,
00:03:01 nebudeš mít po rozkrojení jen opečený šedivý okraj
00:03:05 a růžovou plochu, ale budeš mít vrstvu šedivého, propečeného,
00:03:10 a uprostřed může být syrový víc, než by sis přála.
00:03:15 Je ideální to přendat na plech s mřížkou a dopékat v troubě.
00:03:22 Já ukrojím 4 vyšší steaky, nebo-li bifteky.
00:03:26 -Výška by měla být?
-4 až 5 cm.
00:03:30 Ale můžeš udělat jeden obrovský steak.
00:03:33 To závisí na tom, jakou máš chuť,
00:03:36 a jak velký steak chceš mít.
00:03:39 I doba propečení závisí na tom, jak je ten šál v průměru tlustý.
00:03:44 Když je maso užší, bude se propékat kratší dobu,
00:03:48 než když budeme mít steak o průměru 10, 15 cm.
00:03:52 Kdybys měla pravého býka, tak z býka jsou steaky větší,
00:03:57 z těch zrajících argentinských a uruguayských mas,
00:04:01 -které se k nám dovážejí.
-Doporučuješ na mase nešetřit
00:04:05 a koupit si vyzrálé zahraniční maso?
00:04:08 Ono je lepší v tom, že masa, která se k nám dovážejí,
00:04:13 nejsou mrazená, jsou chlazená.
00:04:17 Teplota nepřesáhne jeden stupeň, je tam pořád kolem nuly,
00:04:23 tak se s masem nemůže nic stát.
00:04:26 Nerozvíjejí se bakterie a maso se samo odezraje
00:04:31 a je potom chutnější a tepelná úprava je kratší.
00:04:36 Zrání způsobuje to, že maso i zkřehne?
00:04:40 Vezmeš dobrý olivový olej, trošku pepře.
00:04:46 Já jsem jej smíchala ještě s římským kmínem.
00:04:50 To jsi udělala dobře,
00:04:52 i v tomto případě můžeme si takto pomoci.
00:04:56 Vmasíruji do toho olej a koření. Je ideální vybrat dobrou bylinku.
00:05:04 My jsme vybrali rozmarýn, který budeme ještě používat.
00:05:09 Teď to do masa vmáčknu
00:05:12 a mohu si to zakrýt potravinářskou fólií a dát do chladničky.
00:05:18 My máme namarinováno. Jak dlouho maso musí odležet?
00:05:22 Ideálně přes noc, nejlépe 24 hodin.
00:05:25 Pokud spěcháš, tak stačí přes noc. Kdybys spěchala hodně,
00:05:30 tak bych to i osolil a nechal to hodinu v teple.
00:05:35 Díky tomu se do masa marináda dostane rychleji.
00:05:40 Maso budeme marinovat. Připravíme si i přílohu.
00:05:44 Uděláme pečené brambory.
00:05:46 Máme menší brambůrky, překrojíme je na půl.
00:05:50 Jsou to rané brambory, které nemusíš předvářet,
00:05:54 protože brambora je menší a taky chutnější.
00:06:00 Má fantastickou chuť po opečení s bylinkami a olivovým olejem.
00:06:08 Ty budeš potírat a já je tam budu vkládat.
00:06:12 Máme předehřátou troubu. Na kolik stupňů?
00:06:15 Na 140 stupňů.
00:06:18 Jen je potřeme, nebo přidáme i koření?
00:06:22 Posypeš i kořením, to je ideální.
00:06:25 Osolíme a přidáme větvičky rozmarýnu.
00:06:28 -Jak dlouho budeme brambory péct?
-Záleží podle velikosti brambor.
00:06:34 30, 40 minut.
00:06:40 Omyté brambory jsme nakrájeli, dali na plech,
00:06:44 potřeli olivovým olejem, osolili a okořenili.
00:06:48 Přihodili jsme rozmarýn
00:06:50 a na 140 stupňů pekli dozlatova asi 30 až 40 minut.
00:06:59 Maso máme namarinované, tak jak dál?
00:07:02 -Přidáme do pánve olivový olej.
-Výběr pánve je důležitý?
00:07:07 Je dobré, abyste měli pánev, která je na ostré pečení.
00:07:12 Čekáš na lehký dým. To je signál, že máme připraveno.
00:07:17 -Musí to takhle zasyčet.
-Ano.
00:07:23 I když jsme vzali nerezovou pánev, která má přilnavý povrch,
00:07:28 tak uvidíš, že při správném opečení se maso samo odlepí,
00:07:33 jakmile bude opečené.
00:07:37 Teď se na začátku přichytilo, ale jak je opečená kůrčička,
00:07:42 tak půjde samo otočit.
00:07:46 Zásada je, položit maso na rozpálenou pánev
00:07:50 -a nehýbat s ním.
-Nehýbat.
00:07:52 Jde o to, abychom pánev neochlazovali tím,
00:07:56 že bychom hýbali masem. Když přilne, může se i potrhat.
00:08:02 Vypadá to nevzhledně. Člověk je nespokojený,
00:08:06 že to nevypadá tak, jak by chtěl.
00:08:09 -Jakmile se na mase vytvoří krusta, tak se samo odlepí? -Ano.
00:08:14 Jak je dobré dlouho steak péci při této velikosti a výšce?
00:08:18 Záleží na tom, jakou teplotu si zvolíš.
00:08:22 Kdyby ses bála, že maso přepečeš,
00:08:25 můžeš zvolit k dopečení teplotu 60 stupňů.
00:08:28 Doba dopečení bude delší, než když my budeme dopékat na 120 stupňů.
00:08:34 Ty mluvíš o troubě, já jsem myslela to,
00:08:37 co se děje na pánvi.
00:08:39 Na pánvi z každé strany minutu až dvě minuty
00:08:43 je ideální pro zatažení, opečení kousků masa.
00:08:47 Podívej, jak je pánev rozpálená. Já steaky opeču i z bočních stran.
00:09:01 Opékání na pánvi je proto, aby se maso zatáhlo,
00:09:05 -aby se v něm udržela šťáva.
-Abys zatáhla póry na mase.
00:09:10 Plech s mřížkou je kvůli tomu, aby maso si odpočinulo.
00:09:15 Díky té nižší teplotě,
00:09:17 kdybychom to teď s horkou pánví dali do trouby,
00:09:21 tak se ti to zespodu propeče do poloviny,
00:09:25 nebo do třičtvrtě steaku. Budeš mít kus propečeného masa.
00:09:30 To my nechceme. Chceme celistvý steak.
00:09:33 Takhle docílíš jen toho, že jej máš zatažený ze všech stran.
00:09:38 Maso je ještě houževnaté, ještě se bude dopékat, potom tuhne.
00:09:42 Další zásada je přendat na mřížku,
00:09:45 aby teplo mohlo k masu ze všech stran.
00:09:49 My budeme dělat medium nebo well done?
00:09:52 -Budeme dělat medium.
-Při kolika stupních?
00:09:56 Zvolíme 120 stupňů a doba dopékání bude 20, 25 minut.
00:10:00 Dejme do trouby, a než se maso upeče,
00:10:04 připravíme si ještě dipy a salsu.
-Je to tak? -Ano.
00:10:08 Co potřebujeme?
00:10:11 Papriky,
00:10:12 rajčata,
00:10:13 červenou cibuli,
00:10:15 koriandr,
00:10:16 petržel,
00:10:17 mátu,
00:10:18 kapary,
00:10:19 chilli papričky,
00:10:20 olivový olej,
00:10:21 limetku,
00:10:23 sůl,
00:10:23 římský kmín,
00:10:25 pažitku,
00:10:26 crème fraîche.
00:10:27 -Jak si to rozdělíme?
-Já připravím salsu a ty dip.
00:10:34 Salsa, klasicky rajčata. To jsme zvyklí.
00:10:38 Rajčata krájíme na kostičky a i papriky na kostičky.
00:10:42 -Co nejdrobnější?
-Nejdrobněji nakrájíme cibuli.
00:10:47 Rajčata nakrájíme na o trochu větší kostky.
00:10:52 Dip je jednoduchý. Jen nastříhám pažitku,
00:10:56 smíchám s crème fraîchem. Mohla by být i zakysaná smetana?
00:11:00 Ano. Crème fraîche je jen o trochu tučnější zakysaná smetana.
00:11:05 Díky pažitce a jemnosti crème fraîche,
00:11:09 budeme mít skvělé brambory.
00:11:14 My do toho budeme namáčet brambory, jo?
00:11:17 Je to fantastické k pečeným bramborám.
00:11:21 K masu nemáme omáčku, ale děláme salsu ze zeleniny.
00:11:25 Takže maso, salsa, dip, brambory. Máme to krásně rozdělené.
00:11:31 Jelikož tady není masová omáčka nebo smetanová,
00:11:35 tak budeme mít svěží salsu, která je ideální pro grilování
00:11:41 a k bramborům zajímavý pažitkový dip.
00:11:47 -Já ještě dosolím.
-Už se chystám na cibuli.
00:11:54 Nakrájím ji na jemné kostičky. Ještě ji můžeme naříznout na půl.
00:12:00 Bude se krájet krásně na malé kousky.
00:12:05 Dip je hotový. Tys dal rajčata i se středem.
00:12:09 -Tady je to žádoucí?
-Tady je to žádoucí díky tomu,
00:12:14 že nemáš žádnou zálivku.
00:12:16 Ta se ti vytvoří ze šťávy z rajčat a paprik.
00:12:20 Přidáme i limetkovou šťávu. Já tě o to poprosím.
00:12:24 Já přesekám kapary, chilli papričku a bylinky.
00:12:29 Musíme ještě salsu dochutit.
00:12:35 -Mohu přímo do toho?
-Můžeš.
00:12:38 Aby to nebylo příliš kyselé, postačí polovina?
00:12:42 Určitě, vždy můžeš přidat, je dobré vždy ochutnat.
00:12:47 Pokud chceš, aby byla méně pálivá, můžeš vyndat zrníčka z chilli.
00:12:52 Popřípadě je můžeš spařit horkou vodou a výluh vylít.
00:12:59 My máme bylinky: koriandr, plocholistou petržel a mátu.
00:13:03 Poměrně hodně výrazné. Budeme je přidávat také?
00:13:08 Přesekneme je, přidáme olivový olej, a římský kmín.
00:13:15 Hovězí svíčkovou jsme odblanili, očistili, a udělali si porce.
00:13:19 Maso jsme ochutili nahrubo drceným pepřem, potřeli jej olejem,
00:13:24 přidali rozmarýn a nechali jej v lednici odpočinout.
00:13:28 Takto připravený steak marinujte aspoň přes noc, nejlépe 24 hodin.
00:13:33 Hodinu před pečením steak z lednice vyndejte.
00:13:37 Bifteky jsme osolili
00:13:38 a zprudka opekli na pánvi z každé strany 2 minuty.
00:13:42 Pak jsme je přendali na plech
00:13:45 a nechali dodělat v troubě na 120 stupňů.
00:13:50 Zásady k přípravě steaku najdete na:
00:13:57 Vyzkoušejte.
00:14:01 Dobrou chuť!
00:14:09 Nakrájené papriky, rajčata, cibuli, kapary a chilli papričku
00:14:14 jsme smíchali s nasekaným koriandrem, mátou a petrželí.
00:14:19 Přidali jsme olivový olej, limetkovou šťávu,
00:14:22 sůl a římský kmín.
00:14:24 Na dip jsme smíchali crème fraîche s nasekanou pažitkou.
00:14:29 Biftek, pečené brambory, salsa a dip je dokonalá večeře.
00:14:35 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2014
00:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Každý, kdo má rád maso, ocení dobře připravený steak.
00:00:21 Uděláme si jej s Honzou Řepou. Ahoj, Honzo! -Ahoj, Báro!
00:00:26 Co potřebujeme?
00:00:28 Hovězí svíčkovou,
00:00:30 pepř,
00:00:31 olivový olej,
00:00:32 rozmarýn,
00:00:33 brambory,
00:00:34 římský kmín,
00:00:35 sůl.
00:00:37 Jaké musím dodržovat zásady, abych udělala správný steak?
00:00:41 Vybrat si kvalitní maso, což je hovězí svíčková.
00:00:45 Tu tady máme. Musíš maso marinovat, aby zkřehlo.
00:00:50 -Osolit, opéct a dát do trouby.
-Takhle to zní jednoduše.
00:00:56 Jsou tam další detaily, které musím dodržet.
00:01:00 Ženy se občas bojí pustit do masa. Pojďme si to ukázat.
00:01:05 Máme tady svíčkovou. Co ta blána tady?
00:01:08 Tu odstraníme.
00:01:09 Aby se ti s masem dobře pracovalo, tak si odkrojím špičku a palec.
00:01:19 Tady podélně zakrojím, abych vytvořil šál v jedné části.
00:01:27 Ani špičku, ani palec nepoužívám. To maso mohu využít na co?
00:01:32 Na nudličky, kostičky, kde minutková úprava dokáže,
00:01:37 že budeme mít velmi chutné jídlo. Nemusíš jej dlouho dusit.
00:01:46 Dá se steak připravit i z jiného masa?
00:01:50 Z vysokého hovězího roštěnce, je ideální na přípravu steaků,
00:01:55 ale musíme déle marinovat,
00:01:57 protože to maso je tužší oproti masa ze svíčkové.
00:02:03 Marináda je základem toho, abys měl dobrý steak?
00:02:07 Nemusíme složitě vymýšlet marinádu. Ideální je dobrý olivový olej.
00:02:13 Máme směs pepřů a bylinky. Tím docílíme vynikající marinádu.
00:02:22 Dobré je při marinování nesolit.
00:02:25 Sůl by z masa vytáhla vodu a maso by ztvrdlo.
00:02:30 Nejideálnější je osolit maso asi 30 minut před tím,
00:02:35 než budu maso upravovat. Sůl se krásně vtáhne dovnitř
00:02:40 a budeš mít dobrý postup marinování.
00:02:46 Dalším krokem je, že maso musíme zprudka opéct na pánvi tak,
00:02:51 abychom se zatáhly póry, které to maso má.
00:02:55 Důležité je, nepéct to na pánvi celé, protože kdybys to pekla,
00:03:01 nebudeš mít po rozkrojení jen opečený šedivý okraj
00:03:05 a růžovou plochu, ale budeš mít vrstvu šedivého, propečeného,
00:03:10 a uprostřed může být syrový víc, než by sis přála.
00:03:15 Je ideální to přendat na plech s mřížkou a dopékat v troubě.
00:03:22 Já ukrojím 4 vyšší steaky, nebo-li bifteky.
00:03:26 -Výška by měla být?
-4 až 5 cm.
00:03:30 Ale můžeš udělat jeden obrovský steak.
00:03:33 To závisí na tom, jakou máš chuť,
00:03:36 a jak velký steak chceš mít.
00:03:39 I doba propečení závisí na tom, jak je ten šál v průměru tlustý.
00:03:44 Když je maso užší, bude se propékat kratší dobu,
00:03:48 než když budeme mít steak o průměru 10, 15 cm.
00:03:52 Kdybys měla pravého býka, tak z býka jsou steaky větší,
00:03:57 z těch zrajících argentinských a uruguayských mas,
00:04:01 -které se k nám dovážejí.
-Doporučuješ na mase nešetřit
00:04:05 a koupit si vyzrálé zahraniční maso?
00:04:08 Ono je lepší v tom, že masa, která se k nám dovážejí,
00:04:13 nejsou mrazená, jsou chlazená.
00:04:17 Teplota nepřesáhne jeden stupeň, je tam pořád kolem nuly,
00:04:23 tak se s masem nemůže nic stát.
00:04:26 Nerozvíjejí se bakterie a maso se samo odezraje
00:04:31 a je potom chutnější a tepelná úprava je kratší.
00:04:36 Zrání způsobuje to, že maso i zkřehne?
00:04:40 Vezmeš dobrý olivový olej, trošku pepře.
00:04:46 Já jsem jej smíchala ještě s římským kmínem.
00:04:50 To jsi udělala dobře,
00:04:52 i v tomto případě můžeme si takto pomoci.
00:04:56 Vmasíruji do toho olej a koření. Je ideální vybrat dobrou bylinku.
00:05:04 My jsme vybrali rozmarýn, který budeme ještě používat.
00:05:09 Teď to do masa vmáčknu
00:05:12 a mohu si to zakrýt potravinářskou fólií a dát do chladničky.
00:05:18 My máme namarinováno. Jak dlouho maso musí odležet?
00:05:22 Ideálně přes noc, nejlépe 24 hodin.
00:05:25 Pokud spěcháš, tak stačí přes noc. Kdybys spěchala hodně,
00:05:30 tak bych to i osolil a nechal to hodinu v teple.
00:05:35 Díky tomu se do masa marináda dostane rychleji.
00:05:40 Maso budeme marinovat. Připravíme si i přílohu.
00:05:44 Uděláme pečené brambory.
00:05:46 Máme menší brambůrky, překrojíme je na půl.
00:05:50 Jsou to rané brambory, které nemusíš předvářet,
00:05:54 protože brambora je menší a taky chutnější.
00:06:00 Má fantastickou chuť po opečení s bylinkami a olivovým olejem.
00:06:08 Ty budeš potírat a já je tam budu vkládat.
00:06:12 Máme předehřátou troubu. Na kolik stupňů?
00:06:15 Na 140 stupňů.
00:06:18 Jen je potřeme, nebo přidáme i koření?
00:06:22 Posypeš i kořením, to je ideální.
00:06:25 Osolíme a přidáme větvičky rozmarýnu.
00:06:28 -Jak dlouho budeme brambory péct?
-Záleží podle velikosti brambor.
00:06:34 30, 40 minut.
00:06:40 Omyté brambory jsme nakrájeli, dali na plech,
00:06:44 potřeli olivovým olejem, osolili a okořenili.
00:06:48 Přihodili jsme rozmarýn
00:06:50 a na 140 stupňů pekli dozlatova asi 30 až 40 minut.
00:06:59 Maso máme namarinované, tak jak dál?
00:07:02 -Přidáme do pánve olivový olej.
-Výběr pánve je důležitý?
00:07:07 Je dobré, abyste měli pánev, která je na ostré pečení.
00:07:12 Čekáš na lehký dým. To je signál, že máme připraveno.
00:07:17 -Musí to takhle zasyčet.
-Ano.
00:07:23 I když jsme vzali nerezovou pánev, která má přilnavý povrch,
00:07:28 tak uvidíš, že při správném opečení se maso samo odlepí,
00:07:33 jakmile bude opečené.
00:07:37 Teď se na začátku přichytilo, ale jak je opečená kůrčička,
00:07:42 tak půjde samo otočit.
00:07:46 Zásada je, položit maso na rozpálenou pánev
00:07:50 -a nehýbat s ním.
-Nehýbat.
00:07:52 Jde o to, abychom pánev neochlazovali tím,
00:07:56 že bychom hýbali masem. Když přilne, může se i potrhat.
00:08:02 Vypadá to nevzhledně. Člověk je nespokojený,
00:08:06 že to nevypadá tak, jak by chtěl.
00:08:09 -Jakmile se na mase vytvoří krusta, tak se samo odlepí? -Ano.
00:08:14 Jak je dobré dlouho steak péci při této velikosti a výšce?
00:08:18 Záleží na tom, jakou teplotu si zvolíš.
00:08:22 Kdyby ses bála, že maso přepečeš,
00:08:25 můžeš zvolit k dopečení teplotu 60 stupňů.
00:08:28 Doba dopečení bude delší, než když my budeme dopékat na 120 stupňů.
00:08:34 Ty mluvíš o troubě, já jsem myslela to,
00:08:37 co se děje na pánvi.
00:08:39 Na pánvi z každé strany minutu až dvě minuty
00:08:43 je ideální pro zatažení, opečení kousků masa.
00:08:47 Podívej, jak je pánev rozpálená. Já steaky opeču i z bočních stran.
00:09:01 Opékání na pánvi je proto, aby se maso zatáhlo,
00:09:05 -aby se v něm udržela šťáva.
-Abys zatáhla póry na mase.
00:09:10 Plech s mřížkou je kvůli tomu, aby maso si odpočinulo.
00:09:15 Díky té nižší teplotě,
00:09:17 kdybychom to teď s horkou pánví dali do trouby,
00:09:21 tak se ti to zespodu propeče do poloviny,
00:09:25 nebo do třičtvrtě steaku. Budeš mít kus propečeného masa.
00:09:30 To my nechceme. Chceme celistvý steak.
00:09:33 Takhle docílíš jen toho, že jej máš zatažený ze všech stran.
00:09:38 Maso je ještě houževnaté, ještě se bude dopékat, potom tuhne.
00:09:42 Další zásada je přendat na mřížku,
00:09:45 aby teplo mohlo k masu ze všech stran.
00:09:49 My budeme dělat medium nebo well done?
00:09:52 -Budeme dělat medium.
-Při kolika stupních?
00:09:56 Zvolíme 120 stupňů a doba dopékání bude 20, 25 minut.
00:10:00 Dejme do trouby, a než se maso upeče,
00:10:04 připravíme si ještě dipy a salsu.
-Je to tak? -Ano.
00:10:08 Co potřebujeme?
00:10:11 Papriky,
00:10:12 rajčata,
00:10:13 červenou cibuli,
00:10:15 koriandr,
00:10:16 petržel,
00:10:17 mátu,
00:10:18 kapary,
00:10:19 chilli papričky,
00:10:20 olivový olej,
00:10:21 limetku,
00:10:23 sůl,
00:10:23 římský kmín,
00:10:25 pažitku,
00:10:26 crème fraîche.
00:10:27 -Jak si to rozdělíme?
-Já připravím salsu a ty dip.
00:10:34 Salsa, klasicky rajčata. To jsme zvyklí.
00:10:38 Rajčata krájíme na kostičky a i papriky na kostičky.
00:10:42 -Co nejdrobnější?
-Nejdrobněji nakrájíme cibuli.
00:10:47 Rajčata nakrájíme na o trochu větší kostky.
00:10:52 Dip je jednoduchý. Jen nastříhám pažitku,
00:10:56 smíchám s crème fraîchem. Mohla by být i zakysaná smetana?
00:11:00 Ano. Crème fraîche je jen o trochu tučnější zakysaná smetana.
00:11:05 Díky pažitce a jemnosti crème fraîche,
00:11:09 budeme mít skvělé brambory.
00:11:14 My do toho budeme namáčet brambory, jo?
00:11:17 Je to fantastické k pečeným bramborám.
00:11:21 K masu nemáme omáčku, ale děláme salsu ze zeleniny.
00:11:25 Takže maso, salsa, dip, brambory. Máme to krásně rozdělené.
00:11:31 Jelikož tady není masová omáčka nebo smetanová,
00:11:35 tak budeme mít svěží salsu, která je ideální pro grilování
00:11:41 a k bramborům zajímavý pažitkový dip.
00:11:47 -Já ještě dosolím.
-Už se chystám na cibuli.
00:11:54 Nakrájím ji na jemné kostičky. Ještě ji můžeme naříznout na půl.
00:12:00 Bude se krájet krásně na malé kousky.
00:12:05 Dip je hotový. Tys dal rajčata i se středem.
00:12:09 -Tady je to žádoucí?
-Tady je to žádoucí díky tomu,
00:12:14 že nemáš žádnou zálivku.
00:12:16 Ta se ti vytvoří ze šťávy z rajčat a paprik.
00:12:20 Přidáme i limetkovou šťávu. Já tě o to poprosím.
00:12:24 Já přesekám kapary, chilli papričku a bylinky.
00:12:29 Musíme ještě salsu dochutit.
00:12:35 -Mohu přímo do toho?
-Můžeš.
00:12:38 Aby to nebylo příliš kyselé, postačí polovina?
00:12:42 Určitě, vždy můžeš přidat, je dobré vždy ochutnat.
00:12:47 Pokud chceš, aby byla méně pálivá, můžeš vyndat zrníčka z chilli.
00:12:52 Popřípadě je můžeš spařit horkou vodou a výluh vylít.
00:12:59 My máme bylinky: koriandr, plocholistou petržel a mátu.
00:13:03 Poměrně hodně výrazné. Budeme je přidávat také?
00:13:08 Přesekneme je, přidáme olivový olej, a římský kmín.
00:13:15 Hovězí svíčkovou jsme odblanili, očistili, a udělali si porce.
00:13:19 Maso jsme ochutili nahrubo drceným pepřem, potřeli jej olejem,
00:13:24 přidali rozmarýn a nechali jej v lednici odpočinout.
00:13:28 Takto připravený steak marinujte aspoň přes noc, nejlépe 24 hodin.
00:13:33 Hodinu před pečením steak z lednice vyndejte.
00:13:37 Bifteky jsme osolili
00:13:38 a zprudka opekli na pánvi z každé strany 2 minuty.
00:13:42 Pak jsme je přendali na plech
00:13:45 a nechali dodělat v troubě na 120 stupňů.
00:13:50 Zásady k přípravě steaku najdete na:
00:13:57 Vyzkoušejte.
00:14:01 Dobrou chuť!
00:14:09 Nakrájené papriky, rajčata, cibuli, kapary a chilli papričku
00:14:14 jsme smíchali s nasekaným koriandrem, mátou a petrželí.
00:14:19 Přidali jsme olivový olej, limetkovou šťávu,
00:14:22 sůl a římský kmín.
00:14:24 Na dip jsme smíchali crème fraîche s nasekanou pažitkou.
00:14:29 Biftek, pečené brambory, salsa a dip je dokonalá večeře.
00:14:35 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2014