S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Věnec s vejci a špenátem — Zapečená vejce se smetanou
Úterý 25. 11. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Vše živé pochází z vejce, tak to hlásá nápis na náhrobku
00:00:22 českého lékaře a přírodovědce Jana Evangelisty Purkyně.
00:00:27 Z vajec budou pocházet i dnešní recepty.
00:00:31 -Čím začneme?
-Věncem s vejci a špenátem.
00:00:34 Potřebujeme: cibuli,
00:00:37 česnek,
00:00:38 máslo,
00:00:39 špenát,
00:00:40 smetanu,
00:00:42 sůl,
00:00:43 pepř,
00:00:44 vejce,
00:00:45 sýr,
00:00:46 těsto na pizzu,
00:00:47 strouhanku,
00:00:48 vejce na potření.
00:00:51 Používáme vejce natvrdo. Jak je udělám?
00:00:55 To je otázka. Aspoň minutáž.
00:01:00 Natvrdo vařím vejce 9 minut.
00:01:03 -Já s vejcem natvrdo udělám co?
-Přepůlíš jej podélně.
00:01:08 -Pak jej dáme do věnce.
-Co naměkko?
00:01:12 Naměkko asi 4 minuty.
00:01:14 Naměkko znamená, že žloutek je tekutý.
00:01:18 Žloutek je tekutý a bílek je hotový.
00:01:22 Takže 4 minuty.
00:01:24 Takové to, co žloutek se začíná dělat,
00:01:27 -takové to nejoblíbenější.
-To je nahniličku.
00:01:31 Já to vařím asi 6 minut.
00:01:35 Ono záleží i na nadmořské výšce.
00:01:38 V každé nadmořské výšce se vaří voda jinak.
00:01:42 Tam se musí počítat s nějakými vteřinami navíc?
00:01:46 Tam uvařit vejce není jednoduchý.
00:01:49 Minimálně jsme teď dostali základní návod,
00:01:53 jak to udělat. Další součástí receptu je sýr.
00:01:57 Používáme tvrdý sýr, vysokoprocentní?
00:02:01 Je lepší tučnější, tak 40 % aby měl.
00:02:04 -A nahrubo nastrouhat?
-Nahrubo.
00:02:07 Já si nasekám trochu česneku. Osmažím jej na másle.
00:02:12 Já nevím, co si mám pod pojmem vaječný věnec představit.
00:02:17 Je to taková varianta přípravy na závin.
00:02:20 Připravíš si závin s vejci, který pak dáš do formy
00:02:25 a vytvaruješ jej do tvaru věnce.
00:02:28 Dobře se to servíruje, že to můžeš dát na kulatý talíř.
00:02:33 Osmažím cibuli, potom to zaliju smetanou.
00:02:38 -Tu cibulku?
-Cibulku.
00:02:40 Já to připravuju tak, že si orestuju cibuli s česnekem.
00:02:45 Už mám cibuli s česnekem dosklovata.
00:02:49 Teď přiliju smetanu, nechám zredukovat a ochutím to.
00:02:55 -Opepřím a osolím.
-Děláme docela zdravé jídlo.
00:03:01 Je to takové jarní jídlo. Kolem Velikonoc je to super.
00:03:07 Máš i ozdobu stolu, když se ti věnec podaří.
00:03:11 Nebo to můžeš dělat později a zužitkuješ vejce,
00:03:15 která jsi vykoledoval.
00:03:17 To je také dobrý recept na zdělání vajec.
00:03:21 Vymačkám vodu ze špenátu.
00:03:23 Nemusíme se bát špenát zmáčknout. Vodu nepotřebujeme.
00:03:28 Potřebujeme, aby směs byla hustší.
00:03:31 Budeme to balit do těsta, tak aby to nevytékalo.
00:03:36 Nebo to nerozmočilo těsto během pečení.
00:03:39 -Proto použijeme strouhanku.
-Taky, určitě.
00:03:43 Máme špenát, který je zamražený v listech.
00:03:47 -Je potřeba jej překrájet.
-Podívám se, jak jsme na tom.
00:03:52 Je dobré, když špenát zachová svoji strukturu.
00:03:57 Máme smetanovou směs, do té přidám špenát.
00:04:03 Krátce teď povařím, aby se spojily všechny suroviny.
00:04:09 Pak už to nechám zchladnout. A vyválíme si těsto.
00:04:18 Špenát stydne, já lehce formuju těsto.
00:04:26 Máme jej podsypané, aby se nelepilo.
00:04:29 To je důležitý.
00:04:31 Ono se může zdát, že těsto nelepí, ale jak jej začneš zpracovávat,
00:04:36 tak se může přilepit. Teď strouhanka.
00:04:43 Ta vsákne vlhkost a případné zbytky tekutiny ze špenátu,
00:04:50 aby se to nerozmáčelo.
00:04:53 Abych měl jistotu, že se mi to slepí,
00:04:57 -potřu okraj rozšlehaným vejcem.
-Postup je jaký?
00:05:04 Nejdřív špenát, potom vejce a potom to posypeme sýrem.
00:05:09 Taky můžeš dát sýr a potom vejce. To už je jedno.
00:05:17 Tys vytvořil takové lůžko, tam se vejce zasadí.
00:05:23 Nebudeme šetřit.
00:05:28 Mne zajímá, jestli to budeme dávat kolmo, podélně, jak to bude?
00:05:33 Mám je vyskládat do řady?
00:05:36 Vyskládat do řady, ale jako podélně bych je tam dal.
00:05:41 -Jakože dvojičky?
-Já ti to ukážu.
00:05:44 Jak máš to vejce, tak takhle.
00:05:48 -Takhle?
-Ne.
00:05:49 -Takhle?
-Žloutkem dolů.
00:05:52 To jsem si myslela.
00:05:54 Já bych tam dal jedno. Záleží jak máš velký těsto.
00:05:59 Pro začátečníky bych volil jednu řadu.
00:06:07 -Tys nechal volné okraje.
-Ty jsem nechal volné,
00:06:12 protože potřebujeme těsto v té formě ještě spojit.
00:06:16 -Ještě sýr, jo?
-Přesně tak.
00:06:21 Nastrouhala jsem toho dost. Tak mi řekni kolik?
00:06:31 Máme to hodně posypané.
00:06:34 Teď nastává to nejdůležitější, zavinout to.
00:06:42 Určitě jste si všimli,
00:06:44 že jsme dávali k nejbližší části těsta náplň,
00:06:48 abychom dobře rolovali. Ne doprostřed.
00:06:52 Vymazej formu.
00:06:54 Jeden z těžších kroků máme za sebou.
00:07:01 -Mohli bychom použít pečící papír.
-Šel by použít pečící papír.
00:07:06 Ono by se to na něm špatně tvarovalo, ne?
00:07:09 Lépe se to šoupe po tuku než po papíru.
00:07:24 Pokud to bude trochu krátké, tak díky tomu,
00:07:29 že používáme pizza těsto, tak to můžeme vytáhnout.
00:07:35 Kdybych to nepřimkla k okrajům a udělala menší kruh doprostřed,
00:07:40 -tak to těsto nabude, nebo ne?
-Trošku to nabude.
00:07:44 Forma mi takhle udrží kruhový tvar?
00:07:48 Je fakt, že bys to mohla udělat trošku menší.
00:07:53 Ono by si to do kraje došlo.
00:08:01 Je to krásně vyformovaný. Je to oslavný věnec.
00:08:06 Teď to dáme do vyhřáté formy na 200 stupňů.
00:08:10 Díky tomu, že potřebujeme upéct jen to těsto,
00:08:14 všechno ostatní máme hotové, tak budeme péct asi 25 minut.
00:08:19 Ještě jsem zapomněl, než to dáme do trouby, potřít vejcem.
00:08:24 Aby měl zlatavou krustičku.
00:08:26 Potřít a pečeme 25 minut na 200 stupňů.
00:08:31 Na věnec s vejci jsme si rozpůlili vařená vejce a nastrouhali sýr.
00:08:36 Na pánvi s máslem jsme orestovali cibuli a česnek dosklovata,
00:08:41 přilili smetanu, osolili, opepřili a obsah nechali zredukovat.
00:08:45 Potom jsme přidali rozmražený vymačkaný špenát,
00:08:49 chvíli společně prohřáli, pánev jsme sundali z ohně
00:08:53 a nechali chladnout.
00:08:55 Těsto na pizzu jsme rozváleli na plát.
00:08:58 Posypali strouhankou a okraje jsme potřeli rozšlehaným vejcem.
00:09:03 Na těsto jsme nakladli špenát, na něj naskládali vejce
00:09:07 a vše jsme posypali sýrem.
00:09:10 Udělali jsme závin a z něj jsme udělali do formy věnec.
00:09:14 Věnec jsme pekli 25 minut na 200 stupňů.
00:09:17 Jak je vidět, těsto jsme vyměřili správně.
00:09:21 -Věnec je krásný a povedený.
-Taky si myslím.
00:09:32 Pokračujeme ve vaření s vejci. Jaký bude další recept?
00:09:37 Zapečená vejce se smetanou. Potřebujeme: klobásky,
00:09:41 máslo,
00:09:42 smetanu,
00:09:43 vejce,
00:09:44 sůl,
00:09:45 pepř,
00:09:46 papriku,
00:09:47 pažitku,
00:09:49 olej.
00:09:50 Málo ingrediencí, ty můžeme najít i v lednici.
00:09:54 -Postup je taky jednoduchý?
-Je to jednoduchý.
00:09:59 -Nejdříve si upečeme klobásky.
-Vcelku?
00:10:02 Takhle vcelku. Můžeš je i nakrájet.
00:10:06 Ale když je to jednoduchý, tak proč to komplikovat.
00:10:10 To jídlo mám rád, když se probudíš o víkendu,
00:10:14 -většinou pozdě, znáš to.
-Neznám.
00:10:17 Neznáš?
00:10:19 Pak tě začne honit mlsná, tak to je ideální pozdní snídaně.
00:10:24 Pozdní snídaně podle Lukáše Vokrouhlíka.
00:10:27 Ano. Vymaž zapékačky.
00:10:29 Pokud nemáte jednoporcové, tak to můžeme dát do větší mísy.
00:10:35 Vymažeme máslem, nalijeme trochu smetany,
00:10:38 nebo tam můžeme dát opečené klobásky
00:10:42 -a potom to zalijeme smetanou.
-Je to opravdu rychlovka.
00:10:48 Když se budíš pozdě, tak se nasnídáš poměrně rychle.
00:10:55 Občas se to stane. Já vím, že ty to neznáš.
00:11:03 -Opečeme.
-Je to dostatečně vymazané.
00:11:07 Nemusíme nijak extra vymazávat. Ty klobásky se nepřilepí.
00:11:17 Smetana má taky tuk v sobě.
00:11:20 Vejce budeme vyklepávat až na závěr?
00:11:23 Až na závěr.
00:11:25 Dáme to do trouby, ne na moc vysokou teplotu,
00:11:29 protože potřebuješ, aby se to udělalo pozvolna.
00:11:33 Aby žloutek zůstal lehce tekutý.
00:11:37 Tekutý žloutek obsahuje nejvíce vitamínů.
00:11:40 Vitamíny DEKA rozpustné v tucích. To se nám líbí.
00:11:44 Uvařením se vitamíny ztrácí a je tam moc tuku.
00:11:49 Ještě mi řekni, jak já poznám čerstvé vejce od staršího?
00:11:53 Pokud se ti to smíchá v lednici,
00:11:56 tak je dobré je dát do studené vody.
00:12:00 Pokud je vejce čerstvé, tak drží u dna.
00:12:04 Pokud je starší, tak stoupá. to vejce vysychá.
00:12:13 Má větší hmotnost, tak je čerstvější.
00:12:17 Pokud to plave, tak je to kraslice.
00:12:20 To nejíst.
00:12:24 Klobásky máme opečené.
00:12:28 Dej je do misky a já je zaliju smetanou.
00:12:32 Počet klobásek záleží na každém z nás.
00:12:36 Je to přímo úměrný k velikosti hladu.
00:12:40 A taky jak máme rádi klobásky. Mně klobásky nevadí.
00:12:44 Já takhle čtyři.
00:12:49 Máš to vypočítaný 4 na porci.
00:12:52 Já jsem to nepočítal, ale vyšlo to.
00:12:57 -Teď to lehce podlijeme smetanou.
-Smetana s tím udělá co?
00:13:03 -Spojí se s vejcem?
-Spojí se s vejcem, zjemní to.
00:13:07 Musíme to ještě okořenit. Osol to a opepři.
00:13:14 Aby chuť byla výraznější, použiju trochu sladké papriky.
00:13:20 K vejcím to perfektně sedí.
00:13:26 Teď co?
00:13:28 Vložíme do trouby na 160 stupňů a trvá to 8 až 10 minut.
00:13:35 -Pak si pochutnáme.
-Pak se můžeš super nasnídat.
00:13:46 Na oleji jsme opekli klobásy, misky jsme vytřeli máslem,
00:13:51 vložili do nich klobásy, přelili smetanou a vyklepli vejce.
00:13:56 Ochutili jsme solí, pepřem a paprikou.
00:14:00 Pekli v troubě 8 až 10 minut rozehřáté na 160 stupňů.
00:14:08 -Je to vážně luxusní snídaně.
-Já si to dělám dost často.
00:14:14 -Tak to můžu potvrdit.
-Zkuste to i vy.
00:14:17 Dobrou chuť!
00:14:23 Máme pro Vás SMS soutěž, v níž jeden z vás vyhraje
00:14:26 zabijačkový koš produktů značky Schneider,
00:14:29 výrobce šunek, salámů, delikates, staročeské zabíjačky
00:14:33 a dalších kvalitních uzenin.
00:14:39 Odpovědi posílejte ve tvaru SMS: vareni mezera A nebo B
00:14:43 na telefonní číslo: 906 11 09 až do páteční půlnoci.
00:14:47 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:51 Cena SMS je 9 Kč včetně DPH.
00:14:53 Technicky zajišťuje ATS Praha www.atspraha.cz
00:14:55 Titulky: Méhešová