S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Restované kalamáry s jogurtovými plackami — Kalamáry plněné rýží
Premiéra: Čtvrtek 10. 4. 2014 na ČT100:00:09 Titulky: Méhešová Iva
00:00:17 Dobrý den.
00:00:18 Mořské plody jsou stále vyhledávanější pochoutkou.
00:00:22 Přesto se stále bojíme pouštět do jejich přípravy.
00:00:26 Dnes to změníme s Markem. Ahoj, Marku!
00:00:29 Jaký druh mořských plodů jsi vybral?
00:00:32 -Baby kalamary.
-Nějaké dětské?
00:00:35 -Miminka kalamary.
-Malá velikost.
00:00:38 Co si o nich řekneme?
00:00:40 Jsou to plody moře, mají jemnou strukturu,
00:00:44 pečení, vaření je krátké, dorůstají až několika metrů.
00:00:49 Tyhle malé jsou velice jemné.
00:00:51 Pokud někdo se bojí plodů moře, tak je to dobrý začátek.
00:00:56 Na škále chuti bys je umístil na jaké stupnici?
00:01:00 -Osm.
-Takže osm z deseti.
00:01:03 Co potřebujeme?
00:01:04 Potřebujeme: baby kalamáry,
00:01:07 česnek,
00:01:07 chilli papričku,
00:01:09 listovou petržel,
00:01:11 skořice,
00:01:12 olej,
00:01:13 citrón,
00:01:15 sůl,
00:01:16 pepř,
00:01:17 hladkou mouku,
00:01:19 bílý jogurt,
00:01:20 prášek do pečiva,
00:01:21 rukolu.
00:01:24 Jaký bude postup?
00:01:27 Uděláme marinádu.
00:01:30 Já začnu krájet česnek, chilli a ty nasekej petrželovou nať.
00:01:36 Dáme špetku koření a olivový olej.
00:01:40 -Chilli používáš sušené.
-V té kombinaci je chutnější.
00:01:51 Zaliju olivovým olejem.
00:01:53 Prosušením chilli papričky se zvýrazní intenzita?
00:01:58 Někdy čerstvé papričky chutnají jako kapie
00:02:02 a chybí tomu ostrost.
00:02:06 Dáme špetku skořice, česnek, podle chuti.
00:02:15 Ale raději opatrně, abychom nepřehlušili chuť všeho ostatního.
00:02:20 -Budeme kalamáry smažit?
-Budeme je péct na pánvi.
00:02:26 Doporučuješ je před tím namarinovat?
00:02:30 Marinovat i den dopředu. Máme tady tělíčka i chapadla.
00:02:38 Hlavičky mají uvnitř, vypadá to jako plastová tyčinka
00:02:43 a tu je třeba vytáhnout. Taková kůstka.
00:02:46 Nožičky mají zobáček, kterým se kalamára živí.
00:02:53 Ještě stranou je váček, hlavička, kde jsou oči.
00:02:58 Ty bychom dali také pryč.
00:03:00 Ty se odstřihnou, zobáček vyndá jinak použijeme vše z kalamáry.
00:03:06 Je lepší je propláchnout. U malých je práce jednoduchá.
00:03:11 Ty větší mají v sobě i rybu. To je velký dravec,
00:03:15 kterého rybáři nemají rádi, když jim vplují do teritorií.
00:03:25 -Přidáš mi nať?
-Ano.
00:03:33 -Vypadá to nádherně.
-Ony mají jemné aroma.
00:03:39 Můžeme dát do marinády česnek, ale já raději až při pečení.
00:03:50 Kalamáry máme naložené, necháme je odležet.
00:03:54 Můžeme dát do marinády i citrón, ale já raději až na závěr,
00:03:59 -aby nepřehlušil chuť.
-A nestihl se rozvinout.
00:04:03 Vrhneme se na další část receptu.
00:04:06 Kalamáry nebudeme podávat tak samostatně, tak jsi vybral?
00:04:11 Jogurtové placky.
00:04:13 Postup je jaký?
00:04:15 Máme 4 hlavní ingredience, hladkou mouku můžeme vsypat.
00:04:22 -Celou?
-Všechno máme navážené.
00:04:25 Já ti pomohu s jogurtem.
00:04:32 Je jedno, jestli je nízkotučný, nebo plnotučný?
00:04:36 To je jedno. Trochu soli a kypřící prášek.
00:04:43 Dáme to od oka. Promícháme, vytvoříme hladké těsto.
00:04:48 -Budeme pokračovat dál.
-Tak míchám.
00:04:59 Těsto máme vypracované. Kalamary jsou odleželé.
00:05:03 Můžeme se pustit do pečení?
00:05:05 Já rozdělím těsto, vyválím placky a ty můžeš upéct kalamáry.
00:05:11 Bude to pořádná placka.
00:05:13 Necháme si trochu mouky, aby se těsto nelepilo
00:05:18 a lépe se zpracovalo.
00:05:20 Já opeču kalamáry na oleji, ve kterém se marinovaly.
00:05:26 Ano. Dám trochu oleje do pánve, a už necháme jen dělat.
00:05:38 -Mám to péct zprudka, nebo naopak?
-Zprudka, kalamáry jsou rychlé.
00:05:46 Přidáme malinko pepře. Voní to krásně.
00:05:53 Posolit opatrně.
00:05:58 Kalamáry jak žijí v mořské vodě, mají slanost v sobě.
00:06:03 Ony růžoví.
00:06:05 Já jsem se bála, aby to nebyl mega oheň.
00:06:08 Dáme zprudka. Jak jsou lehce růžové, tak dohněda.
00:06:13 Máme hotovo.
00:06:16 Já se podívám na placku.
00:06:19 Myslím, že barva dobrá, dokonce se mi trochu nafoukly.
00:06:23 -To je správně?
-Tak to má být.
00:06:26 U mě taky hotovo, placka upečená. Já ti půjdu naproti.
00:06:31 Ukaž mi, jak se to servíruje?
00:06:33 -Pár stonků rukoly.
-Můžu to dát doprostřed?
00:06:38 Dám to na kraj, ať je vidět placka i rukola.
00:06:42 -Tak sem?
-Dej tam ještě trochu.
00:06:48 -Hotovo?
-Hotovo, můžeme se do toho pustit.
00:06:55 Očištěné a omyté kalamáry jsme marinovali v marinádě
00:07:00 z nasekaného česneku, chilli, petrželky, oleje a skořice.
00:07:04 Těsto na placky jsme zadělali z hladké mouky, jogurtu,
00:07:09 soli a prášku do pečiva.
00:07:11 Těsto jsme rozváleli na části a rozváleli na tenké placky.
00:07:15 Opékali jsme na pánvi placky
00:07:18 a na druhé pánvi jsme restovali karamáry,
00:07:22 které jsme dochutili citrónovou šťávou.
00:07:25 Placky a kalamáry jsme podávali s rukolou.
00:07:30 Ukážeme si ještě další způsob přípravy kalamár.
00:07:33 Budou to plněné kalamáry a potřebujeme: kalamáry,
00:07:37 česnek,
00:07:38 chilli papričku,
00:07:40 petrželovou nať,
00:07:41 citrón,
00:07:42 olej,
00:07:44 sůl,
00:07:45 pepř,
00:07:46 šalotku,
00:07:48 chorizo,
00:07:49 skořici,
00:07:51 rýži,
00:07:52 rajčata,
00:07:53 piniové oříšky,
00:07:55 salátové listy.
00:07:58 -Budeme kalamáry marinovat.
-Ve stejné marinádě.
00:08:03 Tedy česnek, chilli, petržel, olivový olej.
00:08:07 -Špetka skořice.
-Která tomu dodá chuť.
00:08:11 Já se vrhnu do krájení. Jsou suchý.
00:08:15 -Jsou jako malý rumba koule.
-Chrastí.
00:08:19 -Myslíš, že to dobře rozkrájím?
-Stačí nožem 2x, 3x rozříznout.
00:08:25 Náplň, co já tady začínám dělat, nebudu dělat výraznou.
00:08:30 Chorizo mi nepřijde bezvýrazná složka.
00:08:34 To je jediná výrazná chuť, co tam bude.
00:08:37 Jinak tam bude rýže, která je jemná.
00:08:41 První udělám chorizo. Rozpálím si pánev.
00:08:44 Nechám jej orestovat nasucho. Klobáska obsahuje hodně tuku.
00:08:49 Zároveň rýže nasákne chuť klobásek.
00:08:54 Česnek takhle bude stačit. Tak 3 stroužky.
00:09:01 Nakrájíme šalotku. Budeme marinovat kalamáry.
00:09:08 -Vyber si pouze hlavičky.
-To bílé duté?
00:09:13 To bílé duté.
00:09:15 Já si vezmu chapadýlka, rozsekám je a přidám do náplně.
00:09:21 To, co bylo s hlavou spojeno, je vyjmuto
00:09:24 a opět dáno dohromady.
00:09:27 Chorizo se leskne a začíná pouštět aroma.
00:09:32 Teď dám kalamáry. Kalamáry, to je pár okamžiků.
00:09:37 Přidám šalotku, uvařenou rýži. Přidám piniové oříšky
00:09:44 a na závěr pár kostiček rajčete.
00:09:50 Nožičky na marinováni dávat nebudeme?
00:09:55 -Můžeme si je opéct stranou.
-Jako křupky.
00:10:02 Jen to promícháme a náplň je hotová.
00:10:09 Můžeme plnit za tepla?
00:10:11 Rýže byla studená, tak to nebude horké.
00:10:15 Já mám na to cukrářský pytlík. Můžeme jej naplnit dopředu.
00:10:21 Když si náplň uděláme den dopředu, tak to nevadí.
00:10:25 Náplň je tak dobrá, že se dá jíst i samotná.
00:10:29 Máme baby kalamáry, tak je to maličký.
00:10:39 To bude stačit.
00:10:41 -Kalamáry při pečení se scvrknou.
-Já jsem to natlačila dolů.
00:10:48 Já mám párátko, kterým to zatáhneme,
00:10:51 -aby šťáva nevytékala ven.
-Super.
00:10:57 Vytvoříme takovou vlaječku.
00:11:00 -Další.
-Ta je větší.
00:11:07 Dobrý.
00:11:10 Takhle postupně naplníme a můžeme opékat.
00:11:23 Jak ony mají tu strukturu, tak se neprotrhnou.
00:11:27 -Hezky to drží.
-Uvidíš, jak se nafouknou.
00:11:30 -Uděláme ještě jednu?
-Ještě jednu.
00:11:34 Vyber zase velkou.
00:11:40 -Už náplň ani nepálí.
-Je to mořská jitrnice.
00:11:50 Párátkem to zatáhneme. Můžeme grilovat.
00:11:54 Výborně.
00:11:59 Použijeme olej z marinády, nebo čerstvý?
00:12:02 Z marinády, to nevadí. Pánev je rozpálená.
00:12:11 Já sázím.
00:12:21 -Malinko soli, pepř.
-A citrón?
00:12:28 Citrón až je otočíme, až na závěr.
00:12:32 Nechceme, aby se kalamáry dusily,
00:12:35 nebudeme tam přidávat žádnou tekutinu.
00:12:38 Bude to tak rychlé jako v předchozím receptu.
00:12:42 Rýže je i teplá.
00:12:44 -Už to má krásnou barvičku.
-Už to chytá barvu.
00:12:51 Ještě malinko soli, pepř. Připrav citrón.
00:13:01 Můžeme to marinádou s petrželkou a česnekem přelít.
00:13:09 Bude to příjemně dochucené.
00:13:14 -Ještě otočíme.
-Už to je.
00:13:22 -Já zakápnu.
-Ještě zakápni.
00:13:27 Vypínám.
00:13:32 Servírujeme na salátu.
00:13:36 Vytáhnu párátka, aby se nám nezapíchly do dásně.
00:13:41 Myslela jsem, že to tam zůstane.
00:13:44 Chceš je tam nechat? Tak je tam necháme.
00:13:47 Děti si s tím budou hrát.
00:13:50 Možná toho salátu jen trochu, aby se v tom kalamáry neztratily.
00:13:55 -Můžeme servírovat lžící, nebo...
-Azbestovou rukou.
00:14:02 Azbestová ruka není potřeba. Párátko nepálí.
00:14:08 Viděli jste, že příprava kalamárů je jednoduchá.
00:14:12 Neváhejte, vyzkoušejte.
00:14:16 Na našich stránkách naleznete postup i recepty.
00:14:19 Dobrou chuť!
00:14:23 Marinádu jsme udělali z nasekaného česneku, chilli, petrželky,
00:14:29 olivového oleje a citrónové šťávy. Na náplň jsme orestovali šalotku,
00:14:35 chorizo, nakrájená chapadla, rajčata, rýži a piniové oříšky.
00:14:40 Směsí jsme naplnili marinované kalamáry, sepnuli párátkem
00:14:46 a opekli na pánvi.
00:14:52 Máme tu pro vás SMS soutěž, v níž jeden z vás vyhraje
00:14:55 zabijačkový koš produktů značky Schneider,
00:14:58 výrobce šunek, salámů delikates, staročeské zabíjačky
00:15:02 a dalších kvalitních uzenin.
00:15:06 Odpovědi posílejte ve tvaru SMS: vareni mezera A nebo B
00:15:11 na telefonní číslo: 906 11 09 až do páteční půlnoci.
00:15:14 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:15:19 Cena SMS je Kč včetně DPH.
00:15:21 Technicky zajišťuje ATS Praha www.atspraha.cz