S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Reuben sandwich — Salát se žampiony
Středa 15. 10. 2014 na ČT100:00:15 Dobrý den.
00:00:17 Receptů na dobrou večeři není nikdy dost.
00:00:20 Jeden typ nám přinesl Marek. Ahoj, Marku!
00:00:24 -Ahoj, Báro!
-Co sis připravil?
00:00:26 -Reuben Sandwich.
-To zní zajímavě.
00:00:30 Potřebujeme: žitný chléb,
00:00:32 máslo,
00:00:33 sterilované zelí,
00:00:35 hovězí maso,
00:00:36 ementál,
00:00:38 majonézu,
00:00:39 kečup,
00:00:41 koňak,
00:00:42 sůl,
00:00:43 pepř,
00:00:44 worcesterskou omáčku.
00:00:46 Přestože večeře bude rychlá, tak tys zvolil jídlo,
00:00:50 které má svůj vlastní název.
00:00:53 Sendvič se jmenuje reuben, klasik se tomu dá říct.
00:00:57 Je to po jednom kuchaři, který to vymyslel
00:01:01 a jmenoval se Reuben, tak se jmenuje po něm.
00:01:05 Tento sendvič jsem si přinesl z doby, kdy jsem pracoval na lodích
00:01:11 -a je to americký sendvič.
-Američané jej mají rádi.
00:01:15 Tehdy byl populární pro hosty.
00:01:18 Jsou to 2 plátky chleba a mezi nimi je maso a kysané zelí
00:01:23 -a švýcarský sýr ementál.
-My máme jaké maso?
00:01:27 Mám tady čerstvý kus masa, je to hovězí pupek.
00:01:32 My si jej upečeme dorůžova.
00:01:34 Nesmí z něj vytékat krev, protože by se vsákla do chleba.
00:01:39 Já maso osolím a opepřím.
00:01:41 Když bych večer pekla rostbíf nebo čehokoliv kousek,
00:01:46 tak to mohu použít?
00:01:47 Je to rychlá večeře, tak si můžeš v obchodě koupit rostbíf.
00:01:52 Teď budeme čekat 15 minut, než to upečeme.
00:01:56 Tak nejrychlejší to není. Pokud chceš rychlou večeři
00:02:00 a máš v lednici kousek hovězího masa upečeného,
00:02:05 -tak je to opravdu rychlý.
-Ty necháš maso zatáhnout na pánvi?
00:02:10 Nechám maso zatáhnout z obou stran a potom jej dám do trouby
00:02:14 a nechám péct při 180 stupňů asi 10, 12 minut,
00:02:18 aby bylo maximálně růžový, aby při krájení nevytékala krev.
00:02:25 Maso je zatáhnuté a dám jej do trouby.
00:02:30 -Budeme péct 15 minut.
-2, 15 minut by mělo stačit.
00:02:37 -Na kolik stupňů?
-Na 190.
00:02:39 Potom jej musíme nechat vychladnout.
00:02:47 -Jak budeme pokračovat?
-Připravíme si dresink.
00:02:51 A zelí si namarinujeme. Dáš majonézu,
00:03:00 do toho přidáš lžíci kečupu.
00:03:06 Tobě to zakápnu pár kapkami koňaku.
-To je v původní receptuře?
00:03:11 Koňak patří do receptů thousand islands,
00:03:15 dresink tisíce ostrovů.
00:03:18 -Tady máme?
-Worcester, opravdu trošku.
00:03:21 Takhle kápnu.
00:03:24 Já osolím, opepřím.
00:03:31 Zamícháš.
00:03:32 Zelí si můžeme namarinovat. Je důležité, abys jej vymačkala.
00:03:37 Kdybys jej tam dala s vodou, tak se naředí dresink,
00:03:42 stekl by dolů a zůstal v misce.
00:03:45 -Potřebujeme, aby se zelí obalilo.
-Přesně tak.
00:03:49 Já jej vymačkám, přidám zbytek.
00:03:51 -Mám to promíchat?
-Lžící to promíchej.
00:03:55 -Zelí necháme marinovat.
-Můžeš jej i ochutnat.
00:03:59 Jestli ti to připadne dostatečně ochucený.
00:04:03 Já ti budu důvěřovat.
00:04:05 -Přidáš trošku worcesteru?
-Hm.
00:04:08 -Dobře.
-Další krok?
00:04:09 Nastrouhej švýcarský sýr ementál. Já plátky chleba pomažu máslem.
00:04:18 -Nemusí se moc.
-Mažeš všechny krajíce?
00:04:23 Všechny krajíce.
00:04:25 Chleba je sendvičový. Takhle se to dá dohromady.
00:04:30 Z obou stran bude sýr, zelí a maso. Když to jíš,máš tam všechny vrstvy.
00:04:38 Nemáš jen sýr dole a nahoře nic.
00:04:41 Ty domazej, zatím se marinuje zelí, maso se dopeče.
00:04:45 Počkáme až vychladne. a budeme pokračovat.
00:04:54 Maso vystydlo, já jej začnu krájet a ty můžeš sestavovat sendvič.
00:05:00 Nejdříve sýr.
00:05:06 Vrstva na každý chléb.
00:05:11 -Mohou to být i plátky sýru.
-Tento se hezky rozpustí.
00:05:21 -Teď tam dej zelí.
-A to zelí jak?
00:05:26 -Jenom na jeden?
-Ne, na všechny 4.
00:05:30 Maso tvoří střed sendviče.
00:05:40 Ještě přidám.
00:05:42 Já to ještě urovnám. Takhle víc do krajů.
00:05:46 Já jsem myslela, že se to rozplácne,
00:05:49 když se to připlácne k sobě.
00:05:52 To jo, ale aby nebylo zelí jen uprostřed.
00:05:56 Můžeme na to dávat maso.
00:06:08 Teď to můžeš přiklopit.
00:06:15 A pěkně to zmáčknout. Zatlač na to.
00:06:19 Máme rozehřátou pánev. Dobrý je na to kontaktní gril,
00:06:25 že se to peče z obou stran, zatížíš to.
00:06:32 Vytvoříme si domácí kontaktní gril.
00:06:35 Svrchu na to nebude hřát, ale zatíží to nám.
00:06:39 Dám na to pečící papír a zatížím to pánví.
00:06:44 -Ono se to zploští.
-Přesně tak.
00:06:47 Aby se to zmáčklo dohromady.
00:06:49 Pokud někdo má kontaktní gril, tak to na to využije.
00:06:54 Pokud nemá, tak si pomůže, že to takhle zatíží.
00:06:58 Kdybys to jen opékala,
00:07:00 tak tím, že by to nebylo zmáčknutý, tak by to nedrželo u sebe.
00:07:05 Z obou stran opeču, rozkrojím a budeme servírovat.
00:07:11 Nejdříve si upečte maso. Vhodný je hovězí pupek.
00:07:15 Zprudka jej orestujte a pak pečte 15 minut na 190 stupňů.
00:07:20 Před vložením do sendviče jej nechte vychladnout.
00:07:25 Připravte si marinádu z majonézy, kečupu, worcesterské omáčky,
00:07:30 soli, pepře a kapky koňaku.
00:07:32 Vymačkejte zelí a smíchejte s marinádou.
00:07:36 Krajíce chleba pomažte máslem, posypte sýrem a marinovaným zelím.
00:07:42 Na zelí položte upečené maso a přiklopte dalším chlebem.
00:07:46 Maso tvoří střed obložených chlebů.
00:07:49 Sendviče opečte na pánvi nebo na kontaktním grilu.
00:07:54 Na pánvi sendviče zatižte druhou pánví, a tak vytvořte tlak.
00:08:01 Takhle krásně vypadá propečený reuben sandwich.
00:08:06 Aby byla večeře kompletní, připravíme si salát.
00:08:10 Co potřebujeme?
00:08:11 Špenát,
00:08:12 piniové oříšky,
00:08:14 slaninu,
00:08:15 malé žampiony,
00:08:16 bazalku,
00:08:18 česnek,
00:08:19 olivový olej,
00:08:20 krutony,
00:08:21 citronovou šťávu,
00:08:23 pepř,
00:08:24 česnekovou sůl.
00:08:26 To zní jako výživný salát. Jak začneme?
00:08:29 Já začnu opékat slaninu a ty připrav zálivku na salát.
00:08:34 Dresink bude citron, bazalka, česnek, oleje.
00:08:38 Rozmixuješ dohromady najemno, je to tekuté pesto.
00:08:43 Majonézu máme v sendviči, není potřeba žádná hutná zálivka.
00:08:49 Slaninu nakrájím na tenké nudličky.
00:08:53 Máš krásnou slaninu, není ani moc prorostlá.
00:08:57 Tuk tam zapotřebí je i přesto, že jej budeme vypékat z toho.
00:09:02 Je asi jedno, v jakém pořadí to tam budu dávat.
00:09:08 Všechno do toho dej a rozmixuj to.
00:09:11 Nejdřív bazalka.
00:09:16 -Česnek 4 stroužky.
-Tak jeden a půl.
00:09:22 -Aby to nebylo úplně česnekový.
-Zaliju olivovým olejem.
00:09:26 Řekni kolik?
00:09:30 Musíš tam dát tolik, abys ponořila druhý nůž.
00:09:34 To bude stačit.
00:09:39 Šťávu tam mám dát z celého citrónu?
-Tak půlku.
00:09:51 Pro zvýraznění tam dám česnekovou sůl.
00:09:57 Začnu krájet žampiony. Žampiony nakrájím na plátky.
00:10:06 -Ty je budeš opékat?
-Ne, ty se jedí syrový.
00:10:10 -Opravdu?
-Ochutnej.
00:10:12 Nic se mi nestane?
00:10:13 -Ne.
-Je to dobrý.
00:10:19 Teď budu mixovat, tak nemluv.
00:10:53 To se mi asi nepodaří, aby tam nebyly malé kousky?
00:10:58 Mini kousíčky nevadí, že tam budou.
00:11:01 Tak to zkontroluju.
00:11:03 -Takhle to jde?
-Můžu?
00:11:10 Ještě to osol a bude to výborný.
00:11:14 Ještě tam kápni trošku citrónové šťávy.
00:11:18 Ať je to kyselejší.
00:11:27 Ještě to promíchám. Jak jsi na tom se slaninou?
00:11:31 Ještě chvilku.
00:11:51 -Mohu to nalít?
-Ještě počkej.
00:11:53 Ještě počkej s dresinkem. Přidej špenátové listy.
00:11:58 Já už mám slaninu opečenou a přidám piniové oříšky.
00:12:03 To bude exotická chuť k tomu.
00:12:06 Budou opečené a budou mít lepší chuť.
00:12:14 To asi stačí. Takhle je to přiměřeně.
00:12:17 Můžeš na to dát dresink. Tady máš 2 lžíce.
00:12:22 Těmi to můžeš zamíchat.
00:12:24 Kdybych to tam dala předtím, tak by tím nasákly žampiony?
00:12:29 Ony by zbytečně zmokvaly. Chceš je mít čerstvý.
00:12:41 Krásně se to obaluje.
00:12:48 Přisyp mi tam špenát, trošku.
00:13:01 To budeme vmíchávat do toho, nebo to přidáš na závěr?
00:13:06 -Dám to nahoru na salát.
-Salát je v pořádku.
00:13:11 Salát můžeme naservírovat k sendviči na talířek.
00:13:16 Přímo na talíř.
00:13:19 Posypeme to krutony a špekem.
00:13:26 Krutony můžeš zamíchat trošku do toho.
00:13:30 Aby se obalily.
00:13:32 Já ti udělám místo pro salát. Můžeš nandávat.
00:13:57 Posypeme to ještě piniovými oříšky a špekem.
00:14:02 Vážení diváci, podívejte se na:
00:14:12 My vám přejeme dobrou chuť!
00:14:19 K sendviči jsme si připravili salát se žampiony.
00:14:24 Žampiony s listy špenátu jsme smíchali s dresinkem
00:14:28 umixovaným z česneku, bazalky, olivového oleje, citrónové šťávy,
00:14:33 pepře a česnekové soli.
00:14:35 Salát jsme posypali vypečenou slaninou,
00:14:39 piniovými oříšky a krutony.
00:14:41 Tento salát s reubenem sendvičem tvoří skvělou kombinaci.
00:14:46 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2014