S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Domácí těstoviny s pečeným česnekem — Domácí sušená rajčata
Premiéra: Pátek 17. 1. 2014 na ČT100:00:15 Dobrý den.
00:00:17 O česneku se dá prohlásit, že pomáhá na všechny neduhy.
00:00:21 Ukážeme si, jak se dá použít v kuchyni.
00:00:25 -Ahoj, Honzo!
-Ahoj, Báro!
00:00:27 Co si uděláme s česnekem?
00:00:29 Semolinové těstoviny s domácím česnekem.
00:00:33 Potřebujeme: česnek,
00:00:35 semolinovou mouku,
00:00:36 vejce,
00:00:37 sůl,
00:00:38 pepř,
00:00:39 parmazán,
00:00:40 petržel,
00:00:41 olivový olej.
00:00:42 Začneme přípravu domácích těstovin. Použijeme semolinovou mouku.
00:00:47 Co to je semolinová mouka?
00:00:50 Je to tvrdozrnná pšenice, která roste v Itálii.
00:00:54 V čem je výhoda této mouky pro výrobu domácích těstovin?
00:00:59 Obsahuje vysoké procento lepku a zaručuje chutnost těstovin,
00:01:04 také se nerozvářejí. Vidíš, jak se to lehce spojilo?
00:01:10 Můžeš si to očistit z prstů.
00:01:13 Pokud bys měla menší vejce, můžeš přidat kapku vody.
00:01:21 Já bych naopak přisypala mouku, protože vejce bylo větší.
00:01:26 Při propracování je cítit, že je to hrubší než normální mouka.
00:01:34 Ona je i žlutší. Těstoviny jsou chutnější.
00:01:43 Mám pocit, že se mi těsto už nelepí.
00:01:46 Tak jen decentně.
00:01:48 Abys s tím mohla dál pracovat, tak jej musíš nechat odpočinout.
00:01:55 Když 5 minut propracováváme,
00:01:58 tak 5 minut jej necháme odpočinout zakryté utěrkou nebo fólií.
00:02:03 -Máme hotové těsto.
-Položíme jej do misky,
00:02:08 lehce jej poprášíme, přetáhneme utěrkou
00:02:12 a necháme jej odpočívat.
00:02:20 Těsto jsme nechali odležet, a teď budeme válet.
00:02:25 Já si jej přepůlím na polovinu, mohla bys jej přepůlit nožem,
00:02:30 můžeš jej roztrhnout.
00:02:32 Jelikož nemám strojek na přípravu těstovin,
00:02:35 tak ukážeme, jak si je připravit pomocí válečku a rádla.
00:02:40 To je prastarý způsob. Vidíš, jak těsto ztmavlo?
00:02:45 Jde mi o to, abych vyválel stejnoměrný plát.
00:02:50 Stejně tlustý.
00:02:52 Kdyby se mi to lepilo na vál, nebo na váleček,
00:02:56 můžu si jej podsypnout.
00:02:58 Jde o to, aby těstoviny byly co nejtenčí?
00:03:02 -Ano.
-Tak se pozná ruka mistra?
00:03:05 Jde o to, abys je měla stejnoměrně tlusté,
00:03:09 jinak bys měla část rozvařených a druhou část nedovařených.
00:03:14 Kdybys na jedné straně měla 5 mm a na druhé třeba 3 nebo 2 mm.
00:03:20 Jde o to, abychom těsto co nejvíce rozváleli.
00:03:26 Už se zvětšuje. Ještě to podsypu.
00:03:36 Ještě jednou otočíme.
00:03:38 Důležité je začínat ze středu a vytahovat do krajů.
00:03:43 Ano. Těsto na válu jde dobře nadzvednout,
00:03:47 protože je to nepřilnavý vál. Také to má tendenci klouzat.
00:03:52 Je lepší jej roztahovat od středu.
00:04:00 Také se snažit udržet pravidelný tvar.
00:04:06 Rozválíme na tloušťku 1 mm.
00:04:11 Na strojku si můžeš tloušťku těsta nastavit.
00:04:16 Každá hospodyně pracuje s válečkem a s válem, jako my tady.
00:04:21 Držme se toho.
00:04:24 -A co dál?
-Já si jej oddělím.
00:04:30 Dám si jej na tvar obdélníku, abych mohl nařezat stejně nudle.
00:04:35 -Uděláme nudle?
-Uděláme pappardelle.
00:04:39 To jsou široké nudle. Nebo můžeš udělat tagliatelle
00:04:44 to jsou o trošičku užší široké nudle.
00:04:47 Já si zarovnám první část, abych mohl rovnou krájet.
00:04:53 -My je budeme mít ozdobné.
-Můžeš udělat ozdobné nebo hladké.
00:04:58 Záleží jaký typ rádla použiješ. Zakrojil jsem křivě.
00:05:03 Aspoň bude vidět, že je to domácí těstovina.
00:05:07 Mohla bys svoje domácí těstoviny rovnou nasušit.
00:05:12 -To se dělá jak?
-Nejlépe na sítu.
00:05:17 Nebo na prkénku, nesmí přijít na nic kovového.
00:05:22 Potom těstoviny vlhnou. Nebo si je můžeš zamrazit.
00:05:30 Takhle jak jsou?
00:05:31 Takhle jak jsou bys je dala do sáčku, dala bys je zmrznout,
00:05:37 když si je chceš uchovat v čerstvém stavu v neuvařeném a neusušeném.
00:05:45 -Čerstvé těstoviny znamenají tohle?
-Toto znamenají čerstvé těstoviny.
00:05:50 Ne že bych je měla uvařený a někomu je dala,
00:05:54 ale takhle označují těstoviny, když je někde kupuju.
00:05:59 -A jsou chlazené.
-Jsou chlazené.
00:06:01 Dokončujeme výrobu těstovin.
00:06:04 Můžeme je použít rovnou, nemusíme je nechávat vysychat.
00:06:08 Můžeme je nechat pár minut oschnout,
00:06:12 abychom je hned neházeli do hrnce.
00:06:15 Když se voda vaří, tak se těstoviny nikdy neslepí.
00:06:19 Je dobré použít na rozmíchání pinzetu anebo mít hrabičky,
00:06:24 kterými je budeme i dokončovat. Ideální jsou i na servírování.
00:06:33 Můžeš je přepůlit, nebo můžeš mít dlouhé pappardelle.
00:06:46 Z toho základního plátu by sis mohla udělat lasagne,
00:06:51 nebo cannelloni, které jsou balené a plněné.
00:06:55 Pokud by sis je nakrájela natenko, budeš mít špagety.
00:07:00 Placaté špagety.
00:07:01 V Itálii se nazývají placaté špagety linguine
00:07:06 -a ty jsou tenké placaté...
-Dlouhé nudle.
00:07:18 Je to specialita ze středu Itálie.
00:07:25 Můžeme si udělat ze zbytku ještě jeden.
00:07:29 Ty, které jsme krájeli na začátku, tak už se prosušily.
00:07:34 My toho nebudeme potřebovat moc, tak můžeme je vložit do vody.
00:07:39 Jak se vaří těstoviny, už jsme si ukazovali.
00:07:43 Vy se podívejte na:
00:07:46 Tam najdete, že voda musí být osolená jako moře.
00:07:50 Jestlipak víš proč?
00:07:52 Aby těstoviny dostaly patřičnou chuť.
00:07:55 A vezmou si slanost, kterou potřebují.
00:07:58 My je můžeme vložit do horké vody.
00:08:02 My si před tím, protože jsme si je předpřipravili,
00:08:06 tak si připravíme petrželku a nasekáme česnek.
00:08:11 -Není to 5 minut ani 10.
-Je to minutu až dvě.
00:08:17 Je to jedno, jaký typ těstovin vaříš,
00:08:20 tím, že jsou nevysušené, tak se vaří rychle.
00:08:26 Připravíme si další část receptu.
00:08:29 -Chceš sekat, nebo vymačkávat?
-Já vymačkám česnek.
00:08:33 -Já budu sekat.
-Česnek jsme si předem upekli.
00:08:37 V troubě s kapkou olivového oleje,
00:08:40 aby šel lépe vymáčknout a získal lepší chuť.
00:08:45 Že jej upečeme na pyré, které se z něj vytvoří,
00:08:49 tak zesládne a bude chutnější. Nebude tak štiplavý.
00:08:54 A nebude z nás tak cítit.
00:08:56 Pokud by byl někdo alergický na česnek,
00:09:00 tak bychom mohli doporučit medvědí česnek.
00:09:06 Když máme problém s česnekem, je to zdravá rostlina,
00:09:10 tak tato úprava jej zbaví štiplavosti
00:09:13 a snadněji se tráví.
00:09:16 Italové dělají to, že česnek v jídle opékají,
00:09:20 ale před dokončením jej vyndají, nekonzumují jej.
00:09:24 -On uvolní jen svoji vůni.
-Můžeme jej namáčknout nožem,
00:09:29 abychom při opékání z něj dostali tu nejlepší chuť.
00:09:33 Můžeme jej vyndat, kdyby s ním měl někdo problémy.
00:09:38 Bude stačit z jedné hlavičky. Já mám petrželku obranou.
00:09:42 Mohu ji lehce přesekat.
00:09:53 Vždy je dobré, když děláš těstoviny,
00:09:57 si dochystat omáčku, kompozice česneku a petržele,
00:10:02 abys to měla připravené a mohla rychle dokončovat.
00:10:09 Těstoviny potřebují svůj čas.
00:10:13 Je lépe, když máš všechno nachystané,
00:10:17 abys u toho mohla stát, a jen do toho vhazovat.
00:10:21 Italská kuchyně je velmi jednoduchá a rychlá.
00:10:25 -Není čas ztrácet čas.
-Přesně tak.
00:10:28 -Já mám vymačkáno.
-Já mám nasekáno.
00:10:32 Přendáme si to sem.
00:10:34 Tohle bude velmi rychlé, tak můžeme vložit těstoviny?
00:10:39 Můžeš to dát do pánvičky.
00:10:41 Česnek jak je pečený s olejem, tak je omaštěný.
00:10:46 Můžeme si tam ještě kapku přidat.
00:10:49 Já si to tady odklopím.
00:10:51 -Bude to tak akorát?
-Bude to akorát.
00:10:54 Krásně mi to zaschlo. Mohu si to naskládat na ruku.
00:11:00 Vhodím je tam najednou.
00:11:08 Promícháme a startujeme s česnekem.
00:11:12 Mně se to zahřívá, přidám olivový olej.
00:11:16 Já ti vsypu petrželku. Můžeš rozmáčknout česneky.
00:11:23 Těstoviny jsou hotové. Mohu je vycedit.
00:11:29 Nechám okapat. Vhodím do pánve.
00:11:38 -I s trochou vody?
-I s trochou vody.
00:11:42 Dosolíme, dopepříme a můžeme podávat.
00:11:57 Na těstoviny s pečeným česnekem si nejdříve upečte česnek.
00:12:02 Celé palice dejte do pekáče, pokapejte olejem,
00:12:06 pečte asi 40 minut na 180 stupňů.
00:12:10 Při hnětení těsta na těstoviny můžete přidat vodu, nebo mouku.
00:12:15 Vše záleží na velikosti vajec.
00:12:17 Odpočinuté těsto rozválejte na tenký plát
00:12:21 a nakrájejte na široké nudle. Těstoviny uvařte v osolené vodě.
00:12:26 Vařte je jen 2 až 3 minuty.
00:12:29 Upečený česnek rozmačkejte do pánve.
00:12:32 Přidejte nasekanou petržel, uvařené těstoviny a rozmíchejte.
00:12:44 Použijeme česnek i v dalším receptu.
00:12:48 Připravíme si domácí sušená rajčata.
00:12:51 Co potřebujeme?
00:12:52 Rajčata,
00:12:53 sušený česnek,
00:12:54 kapary,
00:12:55 rozmarýn,
00:12:56 tymián,
00:12:57 olivový olej.
00:12:58 Báro, začni krájet rajčata. Budeme je krájet napůl.
00:13:03 Pak je rozložíme na připravený plech.
00:13:09 -Lepší jsou malá rajčata?
-Určitě.
00:13:12 Mají plnohodnotnější chuť, protože rostou na keříku.
00:13:17 Já jsem je začala dávat slupkou dolů, je to tak správně?
00:13:23 -Ano.
-Budeme je sušit v troubě.
00:13:26 Pokud bychom je chtěli vysušit, tak bychom sušili až 15 hodin.
00:13:34 -Dáme je do sklenice.
-Přidám sušený česnek.
00:13:41 Výhoda je v tom, že sušený česnek nebude nijak reagovat.
00:13:46 Můžeš prosypat vrstvy sušených rajčat bylinkami.
00:13:51 Je dobré je proložit.
00:13:54 Další věcí, která to ochutí, jsou kapary.
00:14:01 -Já zasypávám.
-Já zasypu česnekem.
00:14:05 Zalijeme olivovým olejem, aby rajčata byla ponořená.
00:14:10 My vám doporučujeme, udělejte si také domácí sušená rajčata,
00:14:15 určitě je v kuchyni využijete.
00:14:24 Takto naložená rajčata vydrží i půl roku.
00:14:28 Dobrou chuť!
00:14:32 Na marinovaná rajčata si čerstvá cherry rajčata rozpulte
00:14:36 a usušte je v troubě nebo v sušičce.
00:14:40 Pak je naskládejte do sklenice, přidejte sušený česnek, kapary,
00:14:45 čerstvý rozmarýn a tymián.
00:14:47 Takto naložená rajčata vydrží minimálně půl roku.
00:14:54 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013