S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Kaštanová nádivka — Bažantí prsa ve slanině s dýňovou ratatouille
Premiéra: Pátek 10. 1. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Udělat slavnostní oběd a zároveň hosty překvapit,
00:00:21 není lehký úkol.
00:00:23 Dávejte dobrý pozor. Ukážeme si, jak na to.
00:00:27 -Ahoj, Marku!
-Ahoj, Báro!
00:00:29 -Co jsi zvolil za slavnostní oběd?
-Připravil jsem bažanta.
00:00:33 Připravíme si bažantí prsa ve slanině
00:00:37 s dýňovou ratatouille.
00:00:39 -a k tomu bude kaštanová nádivka.
-Co potřebujeme?
00:00:43 Bílé pečivo,
00:00:44 kaštany,
00:00:45 máslo,
00:00:46 cibuli,
00:00:47 šalvěj,
00:00:48 tymián,
00:00:49 smetanu,
00:00:51 vejce,
00:00:52 sůl,
00:00:52 pepř.
00:00:57 Zní to luxusně. Čím začneme?
00:01:00 Já už mám kaštany spařené a loupané.
00:01:03 Na trhu už jsou kaštany takto upraveny.
00:01:07 Jsou ve vakuu, doporučil bych koupit si tyto.
00:01:12 Už jsme tady kaštany loupali i z té tenké slupky.
00:01:16 Podívejte se na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:01:21 Tam vše najdete. Jak budeme postupovat?
00:01:24 Rozehřeju si máslo, na kterém si osmažím kaštany,
00:01:29 cibulku a zaliju to smetanou a ty ušlehej sníh z bílků.
00:01:34 To je na nádivku nezbytný.
00:01:36 Kdybys dala do ní celé vejce, tak by to bylo hutný.
00:01:41 Sníh tomu dá vzduch.
00:01:49 -Nakrájím cibulku.
-Žloutky takto oddělím.
00:01:57 Já už mám máslo rozpuštěný. Přidám tam cibulku.
00:02:02 Já můžu začít šlehat.
00:02:05 Přidám pokrájené kaštany, potom bylinky, tymián a šalvěj.
00:02:36 Než se to osmahne, housku máme nakrájenou.
00:02:42 K housce přidám osmahnutou cibulku, ale ještě to zaliju smetanou.
00:02:51 Přivedu to k varu.
00:02:57 Stačí ten sníh takhle, nebo má být hustší?
00:03:01 Máš krásnej sníh.
00:03:03 Dej do toho žloutky. Mám to zahřátý, přidáme to k tomu.
00:03:15 Nejdříve to smíchám. Teď to toho přidávej sníh.
00:03:20 Ještě přidám sůl. Nejdříve tam dej půlku.
00:03:34 Pomalu sníh do toho vmíchávám. Nemíchám to jako těsto.
00:03:41 Aby se to nesrazilo.
00:03:46 -Je nadýchaná nádivka.
-Vypadá to nádherně.
00:03:57 Můžeme to dát do trouby na 180 stupňů 30, 45 minut.
00:04:14 Do nádivky jsme použili kaštany loupané a spařené.
00:04:18 V tomto stavu se dají koupit, pokud si to chcete zjednodušit.
00:04:23 Nádobu a metličku na šlehání bílků dejte před použitím vychladit.
00:04:28 Sníh půjde vyšlehat snadněji. Do nádivky je lepší starší pečivo.
00:04:34 Čerstvé dejte nakrájené vysušit do trouby.
00:04:44 Nádivka se peče a pokračujeme bažantem.
00:04:47 Co potřebujeme?
00:04:51 Bažantí prsa,
00:04:52 pancettu,
00:04:54 slunečnicový olej,
00:04:56 kuřecí vývar,
00:04:57 šalotku,
00:04:58 česnek,
00:05:00 žlutou papriku,
00:05:01 olivový olej,
00:05:03 tymián,
00:05:04 rozmarýn,
00:05:05 sladké brambory,
00:05:07 máslové dýně,
00:05:08 rajčatový protlak,
00:05:10 champaigne ocet
00:05:12 bílé suché víno,
00:05:14 pomeranč,
00:05:15 med,
00:05:16 máslo,
00:05:18 sůl,
00:05:18 kajenský pepř,
00:05:23 Používáme bažantí prsa. Jsou menší než kuřecí.
00:05:28 Je potřeba mít mladého bažanta, aby byla měkká a šťavnatá.
00:05:33 Budeme je dělat minutkovou úpravou.
00:05:38 Mladý bažant je lepší, protože to bude minutka.
00:05:42 Budeme dělat obě dvě věci najednou. Já budu dělat dýňové ratatouille
00:05:47 a ty budeš opékat bažanta. Nejdříve bažanta zabal do pancetty.
00:05:53 Než to uzavřeš, tak to osol a opepři.
00:05:56 Dýni muškátovu a batáty mám předkrájené,
00:06:00 -tak dokrájím papriku.
-Tohle je sváteční jídlo.
00:06:04 Nejíš bažanta každý den.
00:06:07 Nakrájím si šalotku k tomu. Nasekám si česnek.
00:06:15 Pancetta je nakrájená na tenké kousky.
00:06:19 Já dávám 3 k sobě.
00:06:23 Můžeš to ještě jedním plátkem přeložit.
00:06:31 Já si dám na pánev olivový olej.
00:06:43 Pancetta prso obalí. Ona je dost tučná.
00:06:48 Bažantí prso je dost suché a tak k tomu přidat tuk.
00:06:54 Buď to prošpikuješ, nebo jej naplníš, zabalíš,
00:06:58 -to k tomu pomůže.
-Obyčejný rostlinný olej.
00:07:05 Nemusím dávat velké množství.
00:07:08 Aby to neplavalo v oleji.
00:07:12 Jen pokrýt dno.
00:07:14 Dej si tam dvě snítky tymiánu a rozmarýn.
00:07:18 Na tom uvidíš, že se s tím už něco dělá.
00:07:22 -Už to prská.
-A můžeš do toho dát bažantí prso.
00:07:27 Mně se opéká šalotka s česnekem.
00:07:30 -Přidám papriku a batáta brambůrky.
-Batáta jsme už používali.
00:07:37 Jsou to sladké brambory.
00:07:39 Byly k nám přivezeny také z Ameriky.
00:07:45 -Není to evropská surovina.
-Budeme je ještě dávat do trouby?
00:07:52 Můžeme je udělat v troubě, ale my je uděláme na pánvi.
00:07:56 -V troubě se peče nádivka.
-Vyžaduje to jaký postup?
00:08:01 Pozvolné pečení.
00:08:04 Neotáčej to zbytečně,
00:08:07 nech to z jedné strany udělat a potom z druhé strany,
00:08:11 abys to co nejméně otáčela, aby pancetta nepopadala.
00:08:16 Opatrné zacházení.
00:08:19 Bylinky to provoněly.
00:08:24 Já už mám opečenou papriku s batáty.
00:08:31 Ještě to budu opékat, než tam přidám muškátovou dýni,
00:08:35 protože dýně potřebuje méně času než papriky a batáty.
00:08:42 -Viděl bych to ještě tak minutku.
-Ty to nebudeš podlévat?
00:08:47 Podlévat se to nebude. Přidám potom ocet a med.
00:08:55 To jsou jediné tekutiny, které k tomu přidám.
00:08:59 -Nepodlévám to vývarem.
-Já si nejsem jistá s časem.
00:09:04 Jak to poznám? Můžu to nadzvednout?
00:09:07 Teď to nenadzvedávej, ještě to opékej.
00:09:11 -Tak asi 4 minuty z každé strany?
-To víc.
00:09:15 Já bych to viděl tak 6 minut z každé strany.
00:09:19 Přidám dýni.
00:09:25 Zakápnu to champaigne ocetem.
00:09:29 To je ocet, který vzniká ze šampaňského?
00:09:34 Říká se to, ale vzniká z lepšího vína.
00:09:37 Určitě to nedělají ze šampaňského. Říká se mu champaigne ocet.
00:09:42 Je to lepší vinný ocet. Teď přidávám suché bílé víno.
00:09:47 -To bude nakyslé, ne?
-To bude nakyslé.
00:09:51 Potom přijde med, který kyselou chuť srazí.
00:09:56 Mohu ti s něčím pomoct? Rozkrojit pomeranč?
00:10:00 Pomeranč nebudu rozkrajovat, budu do toho dávat kůru.
00:10:07 My jsme jej důkladně omyli. Ty vaříš dle barev.
00:10:13 Nešel jsem do obchodu
00:10:15 nevybíral jsem si všechno oranžový a žlutý.
00:10:19 Máš ale pravdu, krásně ty barvy ladí dohromady.
00:10:24 Teď mi nasekej rozmarýn a já z tymiánu tam dám lístky.
00:10:39 Čas mám ještě dobrý, nemusím otáčet?
00:10:42 Ještě ne. Já se ti na to půjdu podívat.
00:10:47 Přidáme bylinky a opravdu jemně dám kajenského pepře.
00:10:53 My víme, že jsou to namleté chilli papričky.
00:10:58 Tak opatrně s tím.
00:11:20 Podívej, krásně se pancetta opekla.
-A nespadla ti, že?
00:11:25 -Ne.
-To stejný uděláš z druhý stany.
00:11:33 Vypadá to, že prsa budou díky pancettě šťavnatá.
00:11:44 Co bylinky, ty se nepřepálí na oleji?
00:11:47 Ony se nepřepálí, Ty stejně nebudeme používat.
00:11:51 Potom se odstraní. Ony tomu dají chuť a vůni.
00:11:57 Pokud máš pocit, že se pálí, tak je odstraň.
00:12:02 Zatím jsou v pořádku. Tady čekáme, až změkne zelenina.
00:12:07 Mně to bude asi 5 až 10 minut ještě trvat, než mi to změkne.
00:12:16 Bažantí prsa osolte, opepřete, a zabalte do pancetty.
00:12:20 Prsa jsou suchá a pancetta jim dodá šťávu i chuť.
00:12:24 Na pánev dejte trošku oleje a přihoďte tymián a rozmarýn.
00:12:30 Na rozehřátý olej dejte bažantí prsa
00:12:33 a opékejte z každé strany 6 minut.
00:12:41 Já už mám zeleninu měkkou. Přidám poslední dvě ingredience.
00:12:46 Lžíci rajského protlaku a med.
00:12:52 Prsa jsme nechali odstát. Zredukovala jsem si výpek.
00:12:57 Nejdříve jsem do něj nalila vývar, přidala trošku másla
00:13:02 a vznikl takhle krásný sos, kterým budeme prsa polévat.
00:13:06 Už se můžeme vrhnout na servírování.
00:13:10 Ještě to zamíchám a jdeme na to.
00:13:14 Jak to uděláme? Rozřízneme prso na průřezu?
00:13:18 -Můžeš jej rozříznout.
-Takhle?
00:13:21 -Já ti to raději ukážu.
-Šikmý řez.
00:13:27 -Takhle to můžeš prezentovat.
-Je vidět, že prso je měkké.
00:13:32 Hezky se propeklo.
00:13:35 Já přidám ratatouille.
00:13:41 Prso dáme takhle vedle?
00:13:44 Můžeš jej položit, aby se opíralo o ratatouille.
00:13:49 Pokud se vám dnešní recept na slavnostní oběd líbil,
00:13:54 podívejte se na:
00:13:57 -A vyzkoušejte jej.
-Já dodám šťávičku na to.
00:14:04 Dobrou chuť!
00:14:15 Ratatoulle uděláme na olivovém oleji.
00:14:18 Do pánve postupně přidáváme šalotku, česnek, papriku,
00:14:23 batáty a dýni.
00:14:25 Přilijeme champaigne ocet, suché bílé víno, pomerančovou kůru,
00:14:31 rozmarýn, tymián, mletý chilli a nakonec med.
00:14:36 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013