S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Francouzská cibulačka — Pečené cibule
Úterý 14. 10. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Bez cibule se žádná omáčka neobejde.
00:00:20 Tvoří základy omáček, dáváme ji do gulášů, do salátů,
00:00:25 na bramborové knedlíky. Málokdy hraje hlavní roli.
00:00:29 -Ahoj, Lukáši!
-Ahoj, Báro!
00:00:32 Co uvaříme?
00:00:33 Francouzskou cibulačku. Potřebujeme: cibuli,
00:00:37 máslo,
00:00:38 cukr,
00:00:39 bílé víno,
00:00:40 vývar,
00:00:41 tymián,
00:00:42 pepř,
00:00:43 mouku,
00:00:44 bagetu,
00:00:45 brynzu.
00:00:47 Vyjmenovali jsme si suroviny. Jsou hodně dostupné.
00:00:51 Bude to polévka, kterou si může udělat každý.
00:00:55 -Jakou cibuli máme použít?
-Používám klasickou žlutou cibuli.
00:01:00 Kdyby chtěl mít polévku jemnější, tak může někdo použít bílou.
00:01:05 Ta není tak aromatická. Žlutá cibule je ideální.
00:01:09 Kdybych to chtěla dělat ze šalotky?
00:01:12 Taky bys mohla, ale chuť nebude moc aromatická.
00:01:17 My chceme správnou cibulačku, tak klasickou cibuli,
00:01:21 kterou seženete v každém obchodě. Co můžu dělat já?
00:01:26 Já nakrájím cibuli, musím ji osmažit do zlatohněda,
00:01:30 aby pustila chuť na másle. Ty nakrájej bagetu.
00:01:35 Uděláme si krutony.
00:01:36 Pak namažeme kolečka bagety brynzou.
00:01:40 -To bude vložka.
-Takový bonus.
00:01:44 Já jsem dělala cibulačku a zarazila jsem se na tom,
00:01:49 jak mám krájet cibuli, jestli na kolečka, měsíčky?
00:01:54 -Jak je to správně?
-Já to krájím na půlkolečka.
00:01:58 Můžeš to krájet i na takové segmenty.
00:02:02 Ne nadrobno, na kostičky. Cibule by v polévce měla být vidět.
00:02:07 Ono tam už nic jiného není. Ani cibulí nešetříme.
00:02:17 -Mělo by jí tam být dost.
-Tak kilo?
00:02:24 Když máš cibuli, oloupeš ji, tam máš ztrátu, tak kilo určitě.
00:02:33 Pro 4 lidi je to dostačující množství.
00:02:36 To bude hodně zdravé.
00:02:39 Cibulačka je dobrá na podzimní či zimní období,
00:02:44 že tě zahřeje, je tam hodně vitamínu.
00:02:48 Je to ideální.
00:02:56 Bagetu mám nakrájenou, mám tady brynzu.
00:03:00 Brynza se bude zapékat v troubě s těmi krutony?
00:03:04 To jsem si vymyslel já. Jednou jsem dělal krutony
00:03:09 a neměl jsem žádný sýr, jen brynzu.
00:03:12 Zjistil jsem, že je to dobrý. To uvidíš.
00:03:16 To uvidíte i vy, když tuto cibulačku vyzkoušíte.
00:03:28 Já si dám rozpustit máslo a budu smažit cibuli.
00:03:40 Je dobré to dělat na másle? Na oleji by to nebylo dobré?
00:03:45 Máslo je lepší.
00:03:47 Když si necháš rozpálit hrnec, tak je dobré tam hned dát cibuli,
00:03:52 aby se to nepřepálilo. Pozvolna smažíme,
00:03:56 abychom dostali z cibule tu nejlepší chuť.
00:04:01 Nepotřebujeme ji usmažit jako na guláš.
00:04:04 Potřebujeme ji, aby byla lehce osmažená, měkká.
00:04:09 Tak pozvolna, nikam nepospícháme. Smažit na středním plameni.
00:04:14 Dokrájím ještě zbytek.
00:04:17 Jak název napovídá francouzská cibulová,
00:04:21 -tedy hodně oblíbená ve Francii.
-Určitě to přišlo z Francie.
00:04:26 Četl jsem, že to byla polévka cibulářů, obchodníků s cibulí.
00:04:32 Vařili si to hlavně oni. Přišlo to z Francie.
00:04:40 Já mám krutony namazány, dám je do trouby.
00:04:44 Dáme je do trouby na 200 stupňů.
00:04:47 Pečeme, až brynza zezlátne, tak asi 10, 12 minut.
00:04:54 Já nechám cibuli pozvolna smažit. Posypu to cukrem.
00:05:01 Potom ti ukážu, jak budeme pokračovat dál.
00:05:10 Cibuli máme akorát. Pojď se podívat.
00:05:17 -To je správná barva?
-Je to správná barva.
00:05:21 Je lehce nazlátlá. Přidám lžíci cukru.
00:05:25 -Nechám zkaramelizovat.
-Potom přichází mouka.
00:05:34 Dej mi tam lžíci mouky.
00:05:39 -Můžeš ještě jednu.
-Aby to nebylo hustý.
00:05:46 Na množství vývaru to bude akorát.
00:05:52 -Mouku necháme zarestovat?
-Určitě.
00:05:55 Tím zkrátíš dobu provaření mouky. Zaliju to bílým vínem.
00:06:01 Nebudeme šetřit.
00:06:03 Je dobrý nechat odvařit alkohol. Pak to zalijeme vývarem.
00:06:09 Bude se ještě něčím dochucovat? Bobkový list nebo...?
00:06:14 Všechno máme ve vývaru.
00:06:16 Když máme kvalitní vývar, tak už nemusíme dochucovat.
00:06:21 My ale dochutíme tymiánem.
00:06:24 Když je francouzská, tak tymián se hodí.
00:06:28 Já půjdu zkontrolovat krutony.
00:06:32 Myslím, že už je čas.
00:06:35 Takhle správně?
00:06:37 Mohly by být dozlatova víc, ale brynza jakoby nasufluje.
00:06:44 Já polévku nechám 20 minut provářet.
00:06:48 A můžeme servírovat.
00:06:51 Na cibulačku osmažte cibuli nakrájenou na půlkolečka
00:06:55 osmaženou na másle. Cibule dejte hodně.
00:06:59 Celé je to o ní.
00:07:00 Smažte ji pomalu na středním plameni,
00:07:04 a přidejte do ní lžíci cukru.
00:07:06 Nemusíte se snažit dosáhnout karamelové barvy.
00:07:10 Cukr jsme tam dali proto, aby měla polévka nasládlou chuť.
00:07:15 Pro hutnější konzistenci přidejte lžíci hladké mouky,
00:07:20 pak přidejte bílé víno a nechte chvíli redukovat.
00:07:24 Zalijte vývarem a nechte jej povařit.
00:07:27 Nakrájejte bagetu, pomažte brynzou a nechte zapéct.
00:07:39 -Krutony se dávají navrch.
-Krutony přímo doprostřed.
00:07:44 Nemusí se strouhat sýr.
00:07:46 -Jeden, dva?
-Dva.
00:07:48 -Takhle je hotový pokrm?
-Ano.
00:07:57 Z cibule si ještě uděláme další recept.
00:08:00 Tentokrát ji budeme zapékat. Co potřebujeme?
00:08:05 Cibuli,
00:08:06 česnek,
00:08:07 rozmarýn,
00:08:08 smetanu,
00:08:09 parmazán,
00:08:10 pancettu,
00:08:11 olivový olej,
00:08:13 sůl,
00:08:14 pepř.
00:08:15 Potřebujeme předvařené cibule.
00:08:18 My je máme uvařené. Vaříme je 20 minut, aby změkly.
00:08:23 Potřebuju je seříznout a vydlabat, aby tam zůstaly 2, 3 vnější vrstvy.
00:08:29 Aby to mělo nějakou slupku, aby se to nerozpadlo.
00:08:34 My jsme použili cibuli bílou, která je jemnější než žlutá.
00:08:39 Můžeš použít i žlutou, to nevadí.
00:08:44 Žlutá je víc aromatická.
00:08:46 Musíš počítat, že to bude víc cibulové.
00:08:50 Já mám strach, abych neprořízla spodek.
00:08:54 Myslím, že to takhle půjde.
00:08:59 Ty dodělej cibule, já nakrájím česnek.
00:09:03 Potom mi sem dej ty vnitřky. Já je taky nasekám.
00:09:15 Rozehřeju si pánev.
00:09:19 -Ty je můžeš obalit pancettou.
-Myslíš, že to bude držet?
00:09:25 -Musíš to nějak zařídit.
-Tak to je na mne.
00:09:30 Klidně použij 2 plátky.
00:09:40 Musím to asi utáhnout.
00:09:57 Tohle asi nebude francouzský recept?
00:10:01 To asi nebude francouzský recept, používají se k tomu různé suroviny.
00:10:07 Já bych řekl, že je anglický.
00:10:11 Cibule je strašně dostupná, tak může pocházet odkudkoliv.
00:10:18 -Dá se vypěstovat kdekoliv.
-Pěstují ji asi všude.
00:10:28 Cibule můžeš použít jako samostatný pokrm.
00:10:33 Třeba si k tomu vezmeš bílé pečivo, nebo použít jako přílohu.
00:10:38 Co vytváříme my, může být i příloha.
00:10:42 Můžeš to dát ke grilovanému masu. Rozehřeju olejový olej.
00:10:48 My cibule budeme ještě opékat s česnekem.
00:10:54 Dáme tam trochu rozmarýnu, nebo tymián.
00:11:02 Rozmarýn i tymián se k cibuli hodí.
00:11:07 Já používám rozmarýn, přijde mi aromatičtější.
00:11:12 Chuť je intenzivnější.
00:11:17 Chceme, aby to dostalo chuť té bylinky.
00:11:20 Je dobrý, když je to tam cítit. Když to není fádní.
00:11:25 Cibule má nějakou chuť svoji a my chceme,
00:11:28 -aby to nebylo jen o cibuli.
-Cibule je nasládlá,
00:11:33 jak se vařila, tak se zbavila silic.
00:11:39 A jak to orestuješ, smažíš pomalu, aby cibule zesládla.
00:11:49 Přiliju trochu oleje.
00:11:54 Je dobré pomalu, ne zprudka, neděláme guláš.
00:11:58 Potřebujeme jen, aby zesklovatěla, změkla.
00:12:03 Teď bylinky a necháme to smažit dozlatova.
00:12:19 Kdy se tam přidává smetana?
00:12:21 Jak vidíš, cibulka dostala nazlátlou barvu,
00:12:26 -tak přilijeme smetanu.
-Já mohu strouhat parmazán.
00:12:31 Ten je potřeba jak do směsi, tak potom na posypání navrch.
00:12:36 Sůl, pepř.
00:12:45 Musíme nechat smetanu zredukovat?
00:12:48 Musíme mít směs hustou, aby nám nevytékala z cibulí.
00:12:55 -Svaříme, nebo-li zredukujeme.
-A půjdeme plnit.
00:13:00 Ještě ke konci přidáme parmazán.
00:13:13 -Přidám parmazán.
-Přidej jen část.
00:13:16 Část necháme na posypání.
00:13:20 -Myslím, že stačí.
-Zamícháme.
00:13:39 -Směs je správně hustá.
-Určitě nevyteče.
00:13:44 Naplň cibule.
00:13:47 Naplníme, zasypeme parmazánem. A budeme péci. Jak dlouho?
00:13:53 Tak 25, 30 minut při teplotě 180 stupňů.
00:13:59 Poznáme to snadno, protože cibule zezlátnou
00:14:03 a pancetta se vypeče.
00:14:08 Na pečené cibule si vyberte ty největší kusy.
00:14:12 Uvařte je, aby změkly a nechte je vychladnout.
00:14:16 Seřízněte cibulím vršek a vydlabejte prostor na náplň.
00:14:21 Náplň udělejte z osmažených vnitřků cibulí, rozmarýnu, smetany,
00:14:26 a strouhaného parmazánu. Cibule naplňte, omotejte pancettou
00:14:31 a pečte asi 25 minut na 180 stupňů.
00:14:34 Na našich stránkách najdete dnešní recepty:
00:14:41 Vařit s cibulí znamená: vařit jako sedlák, ale jíst jako král.
00:14:46 Dobrou chuť!
00:14:48 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013