S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Houbový kuba s uzeným — Šoulet
Premiéra: Čtvrtek 19. 12. 2013 na ČT1![Vše o vaření](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10567271931/foto/uni_213522161060119.jpg?1387216012)
00:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Dnes si uděláme 2 sváteční recepty z krup.
00:00:21 Hrách a kroupy to není jídlo hloupých.
00:00:25 -Ahoj, Lukáši!
-Ahoj, Báro!
00:00:27 -Jaký bude první recept?
-Bude to kuba.
00:00:31 Potřebujeme: cibuli,
00:00:32 sádlo,
00:00:33 kroupy,
00:00:34 sušené houby,
00:00:35 uzenou krkovici,
00:00:36 kmín,
00:00:37 česnek,
00:00:38 sůl,
00:00:39 pepř,
00:00:40 majoránku.
00:00:41 Na kubu jsou potřeba kroupy. Už jsme si je uvařili.
00:00:46 Uvařili jsme je tak, že jsme si osmažili cibuli,
00:00:50 přidali jsme opláchnuté kroupy, je dobré je propláchnout,
00:00:55 aby se zbavily prachu, orestuješ je na cibuli a sádle,
00:01:00 zaliješ vodou, osolíš a uvaříš doměkka.
00:01:03 Kroupy jsme si předvařili. Najděte si to na:
00:01:08 My budeme pokračovat dál. Kroupy máme uvařené.
00:01:12 Já orestuju zbytek cibule na sádle s česnekem.
00:01:17 Potom přidám vymačkané nakrájené houby
00:01:20 a ty nakrájej na kostičky krkovici.
00:01:23 Tu nakrájím já. Krkovice tam patřila vždy?
00:01:27 Nepatřila, klasický kuba je s houbami.
00:01:31 Já jsem se rozhodl, že to vylepším.
00:01:34 Kubu moc lidí nemusí, tak jsem si říkal,
00:01:38 -že krkovice by je mohla zlomit.
-To nám udělala naše maminka,
00:01:43 že nám na Štědrý den chtěla udělat radost
00:01:46 a udělala kubu do velkého pekáče. My jsme museli říkat,
00:01:52 že je to strašně dobrý. Ale úplně nám to nechutnalo.
00:01:57 Nevyvarovali jsme se tomu, aby to neuvařila příští rok zase.
00:02:03 Já jsem se dočetla, že původně kuba byl z houby,
00:02:07 která se jmenovala stroček trubkovitý.
00:02:11 Těch rostlo v lesích spousty.
00:02:13 Ta houba byla tmavá, tak kubu zabarvila.
00:02:17 Byl to černý kuba.
00:02:20 Takhle se kuba podává v restauracích?
00:02:24 Já myslím, že v restauracích ani kubu nemají.
00:02:28 Nikdy jsem se s ním nesetkal, že by jej měli na jídelním lístku.
00:02:33 Možná nějaké vánoční meníčko.
00:02:36 Uzené maso tomu dá opravdu jiný rozměr, jinou chuť.
00:02:40 Na škodu to není.
00:02:42 Je tam už vepřové sádlo a když přidáme trochu vepřového masa,
00:02:47 tak se to nezkazí.
00:02:49 Je potřeba říct, že kuba se dělá tradičně na sádle.
00:02:54 -To k tomu patří.
-Sádlo to určitě ochutí
00:02:57 a dalo to nádech masa, když tam žádné maso nebylo.
00:03:02 My to trochu podtrhneme. Osmažím cibulku do sklovata.
00:03:07 Já mám pokrájeno. Budeme přidávat kmín.
00:03:11 Budeme přidávat kmín, já mám raději kmín drcený.
00:03:15 Když si jej nadrtíme sami, tak bude víc aromatický.
00:03:20 -Je to příjemnější.
-Pro mě je to příjemnější.
00:03:24 Vadí mně v jídle, když je tam celý kmín.
00:03:28 Nemám rád, když rozkousnu v jídle kmín.
00:03:31 Raději používám drcený.
00:03:33 Můžu koupit pytlík kmínu a doma si jej nadrtit.
00:03:38 Vždy je to lepší i u jakéhokoliv jiného koření,
00:03:42 které si nadrtíš před tím, než jej použiješ.
00:03:46 Aroma tam zůstane a je to daleko lépe cítit.
00:03:56 Já si vezmu krkovici.
00:04:06 Teď si připravím vyždímané houby, které přidáme do směsi.
00:04:11 Já používám směs lesních hub, ale sušených.
00:04:16 Pokud někdo má doma v mrazáku předsmažené houby v sádle,
00:04:21 tak může použít ty. Nemusí to být sušené houby.
00:04:32 -Jak jsi na tom s kmínem?
-Já myslím, že dobrý.
00:04:36 -Pojď mi jej sem trochu přisypat.
-Kolik?
00:04:40 -2 špetky.
-Malinký špetky.
00:04:45 Nemůžeme to přehánět, on je hodně aromatický.
00:04:50 Je krásně aromatický.
00:04:52 Aby to nebylo jen o kmínu. Teď přidáme houby.
00:04:56 -Budeme používat i vodu z hub?
-Nebudeme, teď ji nepotřebujeme.
00:05:01 Kroupy jsou vařené, smícháme to se směsí
00:05:05 a upěchujeme to do zapékací misky. Nepotřebujeme, aby to bylo řídké.
00:05:11 Ještě mi vymaž misku sádlem.
00:05:19 Já přidám vařené kroupy.
00:05:25 Děláš to teď, aby se to spojilo,
00:05:28 jinak bychom to mohli smíchat v zapékací míse.
00:05:32 Klidně, v té pánvi mám víc místa, takže se to bude pohodlněji míchat.
00:05:38 -Můžeme plnit.
-Musí se to ještě ochutit.
00:05:41 Osolíme, opepříme.
00:05:43 Přiměřeně.
00:05:53 -Použijeme sušenou majoránku.
-Ta se tam dává tradičně?
00:05:59 Majoránka a česnek je ideální spojení.
00:06:08 Já si část česneku osmažil s cibulkou
00:06:13 -a část česneku tam dám syrový.
-Že jej tam nasekáš?
00:06:19 Česnek je tam dost důležitý, já jej tam mám rád.
00:06:24 -Já to dělám tímto způsobem.
-To bude intenzivní chuť česneku.
00:06:29 Ono se to ještě nějakou dobu zapéká.
00:06:32 Tak to povolí.
00:06:35 -Zamícháme, dáme do zapékací misky.
-Jak dlouho budeme zapékat?
00:06:47 Dáme to do trouby, kterou zahřejeme na 180 stupňů,
00:06:52 pečeme 25 až 30 minut.
00:06:55 Záleží, jak velkou misku máme a kolik toho zapékáme.
00:07:01 Kroupy na kubu si uvařte předem.
00:07:04 Orestujte je na sádle s cibulí, zalijte vodou a vařte doměkka.
00:07:10 Pak dejte na pánev sádlo a osmažte cibuli dozlatova.
00:07:15 Přidejte drcený kmín, nakrájené uzené,
00:07:18 namočené sušené houby a orestujte. Směs smíchejte s kroupami
00:07:23 a dochuťte česnekem, solí, pepřem a majoránkou.
00:07:27 Kubu pečte na 180 stupňů asi 30 minut dozlatova.
00:07:35 Kuba se servíroval tak, že se dal velký pekáč doprostřed stolu,
00:07:41 a každý si nabral tolik, kolik chtěl.
00:07:44 Je to takové společenské jídlo.
00:07:49 -Ty si nabíráš opravdu hodně.
-Já jsem tomu přišel na chuť.
00:07:56 Takhle vypadá výsledek.
00:08:04 Nás čeká další pokrm z krup. Tentokrát i s hrachem.
00:08:08 Bude to šoulet.
00:08:10 Potřebujeme: hrách,
00:08:12 kroupy,
00:08:13 sádlo,
00:08:14 cibuli,
00:08:15 česnek,
00:08:16 sůl,
00:08:17 pepř,
00:08:18 pečená kachní stehna.
00:08:19 Používáme kroupy, které máme předvařené.
00:08:23 Hrách jsme si taky nechali uvařit.
00:08:27 Když hrách necháš namočit přes noc,
00:08:31 tak jej uvaříš za kratší dobu.
00:08:34 Když jej nenecháš namočit, tak to trvá delší dobu.
00:08:39 Počítej s tím, že to hodinku vaříš.
00:08:42 Připravte si asi hodinu. Jak budeme postupovat?
00:08:46 Nakrájím cibuli najemno, osmažím ji na sádle,
00:08:50 přidáme kroupy, hrách a dochutíme to.
00:08:54 To si ukážeme, až to budeme dělat.
00:08:58 Já mohu vymazat formu, protože šoulet se zapéká.
00:09:02 Já si vezmu sádlo do pánve, nebudu šetřit.
00:09:07 -To je kachní sádlo?
-To je samozřejmě kachní sádlo.
00:09:13 Už samotný název je humorný, šoulet.
00:09:17 Je to židovské jídlo. Znamená to pomalu pečený.
00:09:27 To šoulet byl.
00:09:29 Ženy v pátek po šábesu nemohly vařit, nemohl ani hořet oheň,
00:09:35 mohl jen dohořívat.
00:09:37 Tak daly pekáč s kroupami, hrachem a s kachnou
00:09:42 do rozpálené pece a nechaly jej přes noc dojít.
00:09:48 Pomalu se to peklo.
00:09:53 Já smažím cibuli.
00:09:59 Zase jsi použil tyto malé formičky, to znamená,
00:10:03 -že pro každého jedna porce.
-Máme takové jednoporcovky.
00:10:09 Toho sádla jsem tam dál víc, aby to nebylo suché.
00:10:14 Hrách a kroupy je suchá věc, tak aby to klouzalo do krku.
00:10:25 Je to sváteční jídlo, tak se člověk promastí.
00:10:30 -Vytvoří si zásoby.
-Nešetříš se.
00:10:33 Ochutíme to utřeným česnekem, solí, pepřem.
00:10:39 Navrch dáme kachní stehna, která už máme upečená.
00:10:49 Pekli jsme je klasicky s cibulkou a trochou kmínu.
00:10:54 Trochu kmínu, sůl a dají se upéct pozvolna na 160 stupňů
00:10:59 a péct to hodinu a půl. Zase záleží, jak jsou velká stehna.
00:11:06 Nemusíš je úplně dopékat.
00:11:09 My je budeme jen 10, 15 minut zapékat na šouletu.
00:11:14 Už by měly být víceméně hotové.
00:11:17 Můžeš si prodloužit pečení se šouletem, jako dopéct,
00:11:22 aby se chutě více promísily, ale myslím, že to není potřeba,
00:11:26 protože vypečené sádlo naliješ k šouletu.
00:11:30 Chuť výpeku z kachen tam bude.
00:11:34 Máš kachničku, máš její sádlo, na sádle uděláš kroupy
00:11:39 -a chutě se propojí.
-Já přidám kroupy.
00:11:45 Vzhledem k tomu, že všechny suroviny jsou uvařené,
00:11:49 tak není potřeba je mít dlouho na pánvi.
00:11:53 Jenom promícháš, aby chutě se propojily.
00:11:57 -Já můžu lisovat česnek.
-Určitě.
00:12:11 Mám ruce od sádla, tak to klouže. Nebudeme se šetřit?
00:12:19 Ne, já bych dal česneku víc.
00:12:33 Okořením to.
00:12:42 Máme domácí česnek, který je intenzivní,
00:12:46 abychom to nepřehlušili.
00:12:56 To stačí už jen promíchat a budeme plnit misky.
00:13:35 -Na vršek umístíme kachničku.
-Kachní stehno na jednu porci.
00:13:47 Pokapej to sádlem z kachny.
00:13:55 Dáme to do trouby na 180 stupňů a necháme to tam 10 až 15 minut.
00:14:07 Na šoulet si předem uvařte kroupy a předvařte hrách.
00:14:12 Na pánvi rozpusťte sádlo a zpěňte na něm cibuli.
00:14:16 Přisypte kroupy a hrách. Ochuťte česnekem, solí a pepřem.
00:14:21 Směs rozložte do zapékacích misek, přiložte pečená kachní stehna
00:14:26 a přidejte sádlo, které se z nich vypeklo.
00:14:30 Pečte v troubě 10 až 15 minut.
00:14:37 Hotový pokrm leží před námi. Sliny se sbíhají.
00:14:42 Nezbývá než se s vámi rozloučit a popřát dobrou chuť.
00:14:47 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013