S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Pečená šunková kýta — Brambory na rozmarýnu a medová karotka
Premiéra: Úterý 17. 12. 2013 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Jedno české přísloví říká: v medu a v mléku, nejvíce léků.
00:00:22 Jak se snoubí chuť medu se šunkou nebo s karotkou si ukážeme.
00:00:27 -Ahoj, Petře!
-Ahoj, Báro!
00:00:29 Co si uděláme?
00:00:31 Pečenou šunku s hřebíčkem, s pečenými brambory
00:00:35 a medovou karotkou.
00:00:38 Potřebujeme: šunkovou kýtu,
00:00:41 hřebíček,
00:00:42 rozmarýn,
00:00:44 jablečný mošt,
00:00:45 třtinový cukr,
00:00:46 med,
00:00:47 badyán,
00:00:48 zázvor.
00:00:49 Tys řekl pečená šunka. My máme šunkovou kýtu.
00:00:53 Tu si mohu koupit v obchodě nakrájenou na plátky
00:00:58 -a to je šunka od kosti.
-Přesně tak.
00:01:01 My ji máme zbavenou kosti.
00:01:03 Šunka je velká má 5 až 6 kg. Ukrojili jsme si kousek.
00:01:08 Můžete koupit i selečí kýtu, která bude menší.
00:01:13 Pro rodinu tak akorát. My to máme z velké šunky.
00:01:17 Budeme dělat tento kousek.
00:01:19 Připravíme si na to svar, kterým to budeme potírat.
00:01:24 To je co?
00:01:25 Máme tady jablečný mošt, do kterého dáme třtinový cukr,
00:01:30 med, badyán a zázvor. Nakrájej jej na plátky.
00:01:41 -Můžeme tam dát všechno najednou.
-Kombinujeme jak cukr, tak med?
00:01:47 Cukr i med udělá krásnou glazuru. Co se to bude svářet,
00:01:52 potřebujeme aby to bylo takový táhlý,
00:01:56 abychom to mohli tím potírat, tak si připravíme šunku.
00:02:02 Sundáme kůži. Kůže je hodně tlustá.
00:02:07 Hřebíček by se do ní špatně zapíchával.
00:02:11 Když budete mít šunku, kde nebude kůže tak tlustá
00:02:16 a máte rádi vypečenou kůži, tak je dobré to tam nechat.
00:02:21 Nakrájíme si to na kostičky, ten tuk.
00:02:24 To jsou kostky velké tak 1 cm.
00:02:35 Do každého toho čtverečku potom píchneme jeden hřebíček.
00:02:40 Hřebíček, badyán, to mi zavání svařeným vínem.
00:02:48 Ale nemáme jej v receptu.
00:02:55 Odsypu si trochu hřebíčků.
00:03:03 Co ten hřebíček je?
00:03:06 To je vlastně usušené poupátko. To já jsem nevěděla.
00:03:12 -Do každé kostičky zapíchám jeden.
-To má estetický důvod?
00:03:22 -Ano.
-Můžu tam dát zázvor?
00:03:25 Můžeš zázvor tam dát.
00:03:35 Mezi zářezy dáme rozmarýn.
00:03:42 Celé snítky, nebo to mám natrhat na lístečky?
00:03:47 Lístečky jsou málo, celé snítky, ale rozlom na 3 části jednu snítku.
00:03:58 Potom nemůžeme porcovat šunku, protože v celku vypadá nádherně.
00:04:03 Budeš mít na to takovou chuť, že nám nic jiného nezbude.
00:04:08 Je to krásný kus masa.
00:04:11 Je růžová, je opravdu čerstvá.
00:04:14 Kdybyste ji kupovali, prohlédněte si i barvu.
00:04:18 Šťavnatá pěkná šunka.
00:04:23 -Tak poctivě to tam dáváš.
-Už se blížím do finále.
00:04:28 Kdybychom měli celou nohu, tak jsme tady ještě zítra.
00:04:35 Takhle mezi rozmarýn.
00:04:44 Akorát nám vyjde čas na to, aby se svar svařil.
00:04:51 Je potřeba jej nechat vychladnout, nebo se může šunka přelít i teplým?
00:04:57 Na začátku to přelijeme teplým a až budeme přelévat v troubě,
00:05:03 tak to trošku vychladne. To by asi stačilo.
00:05:16 Dáme to do pekáče a počkáme až se to víc svaří.
00:05:20 Potom s tím půjdeme do trouby.
00:05:26 Otáčíš proč tu šunku?
00:05:32 Já ji otáčím tím tučným nahoru, abychom to teď potřeli
00:05:37 a abychom to tak i pekli.
00:05:40 Ono se to vypeče a udělají se tam škvarečky.
00:05:44 Budou to takové křupínky.
00:05:50 Do vrstvy tuku jsme zasázeli hřebíčky
00:05:54 -a tou vrstvou nahoru pečeme.
-Přesně tak. Můžeme do trouby.
00:06:00 Budeme to potírat i během pečení.
00:06:04 Pečeme jak dlouho?
00:06:06 Hodinu při 180 stupních. Záleží na tom, jak je šunka velká.
00:06:14 Na pečenou medovou šunku jsme použili šunku z vepřové kýty.
00:06:18 Stáhli jsme kůži a plochu pod ní jsme nakrájeli na čtverečky.
00:06:23 Do čtverečků jsme zatlačili hřebíček a do zářezů dali rozmarýn.
00:06:28 Šunku jsme potřeli rozvarem z jablečného džusu,
00:06:32 třtinového cukru, medu, badyánu a zázvoru.
00:06:36 Pekli jsme šunku hodinu v troubě na 180 stupňů
00:06:40 a občas ji přelévali výpekem a medovým rozvarem.
00:06:47 -Teď si uděláme přílohu.
-Budou to karotky a brambory.
00:06:51 Co potřebujeme?
00:06:53 Brambory,
00:06:55 česnek,
00:06:56 perličkové cibulky,
00:06:58 olivový olej,
00:07:00 rozmarýn,
00:07:01 pancettu,
00:07:03 máslo,
00:07:04 sůl,
00:07:06 pepř.
00:07:07 Na medové karotky: karotky,
00:07:10 cukr,
00:07:11 med,
00:07:12 citrón,
00:07:12 máslo,
00:07:14 listovou petržel.
00:07:15 -Začneme čím?
-S bramborami.
00:07:18 Budeme je péct a dáme je péct k šunce.
00:07:24 Nakrájej pancettu na kostky. Já nakrájím brambory na plátky.
00:07:29 Pancettu už jsme tady měli. Připomeneme si, co to je.
00:07:34 Voňavá krásná pochoutka. Je to vepřový bok.
00:07:39 Je to vepřový bok a dělá se buď takhle rolovaný,
00:07:44 nebo ve formě slaniny.
00:07:56 Všechno to budeme péct v jednou pekáči,
00:07:59 brambory s pancettou, s perličkovou cibulkou, česnekem.
00:08:05 A v jedné troubě, protože to přidáme k šunce.
00:08:14 Brambory jsou syrové, není potřeba je předvařit?
00:08:18 Není vůbec, hezky se upečou.
00:08:21 Jen jsme je omyli a nechali jsme je i se slupkou.
00:08:25 -Přidáme perličkovou cibulku.
-Pancettu tam můžu rozdrobit?
00:08:30 Můžeš ji rozdrobit. Přidám rozmarýn.
00:08:42 Lehce poliju olivovým olejem.
00:08:52 Opepříme a osolíme.
00:09:06 Nakonec přidáme česnek. Máme celou hlavičku.
00:09:14 To je fígl. A dáváme i se slupkou?
00:09:17 I se slupkou. on bude potom sladký.
00:09:21 Nemusíte se bát žádného odéru.
00:09:26 Nakonec trošku másla, nalámeme pár oříšků
00:09:30 a jdeme s tím do trouby.
00:09:41 Brambory budeme kontrolovat stejně jako šunku,
00:09:45 kterou musíme podlévat. Budeme péct jak dlouho?
00:09:49 Brambory asi 0,5 hodiny.
00:09:51 Při 180 stupních, jako pečeme šunku.
00:09:54 Když je nakrájíme na plátky, mělo by to stačit.
00:09:59 Kdyby byly tvrdší, můžete je nechat ještě pár minut.
00:10:03 Teď půjdeme na karotku.
00:10:05 -My máme karotku už spařenou.
-Dali jsme ji do horké vody.
00:10:10 Tady tu asi na 2 minuty.
00:10:13 Karotka je mladší odrůda mrkve.
00:10:16 Když ji neseženete, můžete použít mrkev.
00:10:20 Dám tam lehce olivového oleje, jen lehce.
00:10:27 Chceme, aby se karotka trochu opekla.
00:10:31 Já je přepůlím.
00:10:34 Historie dušené mrkve ze školní jídelny není ideální.
00:10:41 My to teď napravíme.
00:10:52 Nasekej mi trošku petržele.
00:10:58 -Já to nemusím otrhávat?
-Ne.
00:11:01 Karotku opečeme dohněda, aby vypadala, že je grilovaná.
00:11:10 Ona pustí trochu své sladké chuti. Trochu se zkaramelizuje.
00:11:20 -Petržel je pokrájená.
-Já mám karotku opečenou.
00:11:24 Trochu stáhnu oheň, přidám trochu másla, med,
00:11:40 citrónovou šťávu.
00:11:51 To dělá divy na pánvi.
00:12:01 Karotka se v tom obalí.
00:12:05 Trošku to osolím.
00:12:09 -Teď petržel.
-Dáme ji přímo do toho?
00:12:12 -Nevím, jestli toho není až, až.
-Stačí.
00:12:21 Karotku máme hotovou a počkáme na šunku a brambory.
00:12:26 Budeme podávat.
00:12:31 Krásně to tady voní, vidíme, že šunka je úžasná.
00:12:35 Hřebíček splnil svůj účel. Já ji nakrájím.
00:12:39 Ty tam dej karotku a brambory.
00:12:57 Ukrojím 2 plátečky.
00:13:01 Já jsem se trochu rozmáchla. Snad to nevadí.
00:13:10 Plátečky, to jsou plátky. Nádherný růžový plátky šunky.
00:13:15 Karotku dám přes to.
00:13:20 Med, hřebíček, česnek, je to nádhera.
00:13:24 Vážení diváci, podívejte se na:
00:13:34 My vám přejeme dobrou chuť!
00:13:37 Když dáte přátelům k pečené medové šunce brambory na rozmarýnu
00:13:42 a medovou karotku jako my,
00:13:45 v jejich žebříčku oblíbených jídel se objeví nová položka.
00:13:50 Je to vynikající maso s vynikajícími přílohami.
00:13:54 Gastronomický zážitek 1. třídy.
00:13:58 3 z vás mohou získat dárkovou sadu koření bez přidaného glutamátu,
00:14:03 umělých barviv a konzervantů.
00:14:06 Cenu věnuje český výrobce koření Avokádo.
00:14:10 Odpovězte správně na otázku:
00:14:27 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:36 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013