S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Pastýřský vepřový koláč — Zelný salát
Pátek 31. 10. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Dnes si uděláme anglickou klasiku v podobě zapékaného masa.
00:00:22 Shepherds pie, nebo-li pastýřský koláč
00:00:26 není náročný na přípravu.
00:00:28 -Ahoj, Petře!
-Ahoj, Báro!
00:00:31 Co potřebujeme?
00:00:32 Vepřové maso,
00:00:34 kořenovou zeleninu,
00:00:36 cibuli,
00:00:38 olej,
00:00:39 česnek,
00:00:40 tymián,
00:00:41 majoránku,
00:00:43 drůbeží vývar,
00:00:45 červené víno,
00:00:47 kmín,
00:00:48 sůl,
00:00:49 pepř,
00:00:50 brambory,
00:00:51 mléko,
00:00:52 máslo,
00:00:53 parmazán.
00:00:55 Příprava na tento recept se skládá ze dvou částí,
00:00:59 proto jsme si dali vařit brambory. Použijeme je později.
00:01:04 Jaký je další postup?
00:01:05 Uděláme si z kořenové zeleniny základ, nakrájej mrkev a petržel.
00:01:11 -Já začnu krájet celer.
-Na kostičky?
00:01:14 Ano. Uděláme si kořenový základ dotmava, přidáme cibuli a česnek,
00:01:20 bylinky, koření a mleté maso.
00:01:22 Použili jsme 90 % vepřové plece a 10 % bůčku,
00:01:27 abychom získali šťávu.
00:01:29 Celé zarestované potom svaříme s vínem a vývarem.
00:01:36 Je to anglická klasika. Angličané tam dávali hovězí maso.
00:01:43 Původní recept je z hovězího, ale myslím,
00:01:47 že jej můžeme udělat z vepřového a jehněčí je také výborné.
00:01:52 Určitě i ze zvěřiny se dá dělat.
00:01:55 Maso je namleté, tak se tam dají dát kousky masa,
00:02:00 které nezděláme na jiné úpravy, nebo odřezky.
00:02:04 Je to jednoduché a nenákladné jídlo.
00:02:12 Já už mám rozpálenou pánev.
00:02:14 Když budeš mít nakrájeno, tak sem s tím do pánve.
00:02:22 Hned přihodím.
00:02:27 Nakrájím si cibuli.
00:02:42 -Připravím si česnek.
-Jak budeme postupovat dál?
00:02:46 Teď si přidáme cibuli s česnekem do základu.
00:02:51 Proč jsme tam cibuli nedali už na začátku?
00:02:55 Zeleninu si musíme předrestovat, protože má delší tepelnou úpravu,
00:03:01 aby se cibule nespálila.
00:03:03 Takhle se společně orestují na požadovanou barvu,
00:03:08 kterou potřebujeme. Přidáme kmín.
00:03:21 Ještě kousek majoránky a tymiánu.
00:03:25 -Dávám celé snítky?
-Ano.
00:03:36 Teď si to orestujeme do tmavého základu,
00:03:40 pak tam přidáme maso.
00:03:43 Brambory budou chtít chviličku. Jak jsi na tom?
00:03:47 To je perfektní, to využijeme. Základ je hotov.
00:03:52 Přidáme tam maso a ty mi to zalij červeným vínem.
00:03:56 Maso je potřeba dobře míchat, aby se nám neslepilo.
00:04:03 Musíme to orestovat.
00:04:09 Pečlivě oddělovat, ať tam nejsou hroudy.
00:04:15 Ještě prosím, osolit a opepřit.
00:04:25 Je vidět, že bůček, který jsme namleli do plecka, pouští šťávu.
00:04:31 A vůni.
00:04:36 To stačí.
00:04:38 Teď to červené víno.
00:04:50 Ještě trošku.
00:04:52 Červené víno v jídle není nic špatného.
00:04:57 V kombinaci s masem.
00:05:04 My podléváme vínem z jakého důvodu?
00:05:07 Na začátku, aby se odpařil alkohol, teď počkáme asi 5 minut,
00:05:12 a pak tam přidáme vývar. Zase to svaříme.
00:05:16 Vidím, že už budeme mít brambory hotové,
00:05:20 tak si připravíme kaši.
00:05:23 Mrkev, petržel, celer a cibuli orestujte dotmava
00:05:27 a pak k němu přidejte maso.
00:05:30 Použili jsme 90 % mleté plece a 10 % bůčku.
00:05:34 Koláč bude šťavnatý.
00:05:37 K masu s kořenovým základem přidejte červené víno
00:05:42 a vyvařte alkohol.
00:05:50 Brambory jsme uvařili doměkka, teď uděláme pyré.
00:05:56 Já zaliju směs vývarem. Víno se dostatečně svařilo.
00:06:03 -Kolik toho másla?
-Můžeš ještě jednou.
00:06:10 Přiklopíme, když tak přidáme. Můžeme začít šlehat.
00:06:24 Já tam přiliju mléko.
00:06:28 Nechceme, aby směs byla řídká. Bude to držet maso.
00:06:36 Až tam nastrouháme parmazán, tak to udělá krásnou kaši.
00:06:41 Ještě můžeme šlehat.
00:06:49 Budeme pomalu přilívat.
00:06:59 Odklopíme.
00:07:05 -Nastrouháme parmazán.
-Dáváme to přímo do kaše?
00:07:10 Já jsem myslela, že to budeme strouhat navrch.
00:07:14 Taky.
00:07:15 Dáme i do kaše, změní to chuť a bude fajnovější.
00:07:19 Buďte opatrní se solením.
00:07:21 Jestliže jste brambory solili a parmazán je také slaný,
00:07:26 -tak ochutnat.
-Super.
00:07:28 -Můžu?
-Můžeš.
00:07:42 Kaše je perfektní, maso taky, tak můžeme plnit.
00:07:54 -Není potřeba něčím vymazat?
-Ne.
00:07:57 Nedává se kaše naspod?
00:08:00 Kaše se dává navrch, aby se zapekla.
00:08:03 Ona nasákne trošku šťávu.
00:08:14 -Rozprostřít do krajů.
-Kraje jsou nejlepší.
00:08:26 Vidíte, že máme hmotu pevnější než standardní kaši.
00:08:31 Je dobré dobře rozetřít.
00:08:34 Musí pokrýt celý povrch masa, aby se zapekla.
00:08:50 -Můžeme do trouby.
-Jak dlouho budeme péct?
00:08:54 Budeme péct při 180 stupních asi 45 minut.
00:09:04 Bramborové pyré na pokrytí koláče jsme ušlehali z vařených brambor,
00:09:09 másla, horkého mléka a strouhaného parmazánu.
00:09:14 Při šlehání dbejte, aby v pyré nebyly hrudky.
00:09:18 Dejte masovou směr do pekáče, na ni dejte pyré
00:09:22 a pečte 45 minut na 180 stupňů.
00:09:28 Pastýřský koláč se peče a než se upeče,
00:09:32 připravíme si přílohu. Co to bude?
00:09:35 Zelný salát s mrkví a zakysanou smetanou.
00:09:39 Potřebujeme: zelí,
00:09:40 mrkev,
00:09:41 cukr,
00:09:43 zakysaná smetana,
00:09:44 citron,
00:09:45 sůl,
00:09:46 pepř.
00:09:47 Já začnu s krájením zelí. Ty nastrouhej najemno mrkev.
00:09:54 -Nedáme to nahrubo k tomu zelí?
-Tak nahrubo.
00:10:01 Já nakrájím najemno zelí.
00:10:19 Je to jednoduchý salát. Dá se dát i k masu.
00:10:23 Nemusíme jej používat jen k tomu koláči.
00:10:27 Ke grilovanému masu je výborný.
00:10:35 Já tě teď moc neslyším.
00:10:45 Už jsem ve finále. Jak jsi na tom ty?
00:10:48 Stejně.
00:11:00 Přidám ti to zelí.
00:11:06 Zelí je zdravá zelenina.
00:11:09 Víš, čím se zachránili námořníci od kurdějí?
00:11:13 Nevím.
00:11:14 Tím, že vezli sudy s nakládaným zelím.
00:11:17 Ty připrav teď dresink. Teď přidáme cukr
00:11:21 a bude potřeba silou to promačkat, tak to udělám já.
00:11:26 Ty ze zakysané smetany
00:11:28 a z citrónové šťávy vymíchej dresink.
00:11:32 Cukr se tam dává proto, aby zelí pustilo šťávu.
00:11:42 To chce opravdu siláka.
00:11:45 To já nejsem, ale na tohle stačím.
00:11:50 Dáváme zakysanou smetanu, můžu dát i jogurt?
00:11:54 Můžeš dát i jogurt.
00:11:57 -Šťávy z citronu kolik?
-Z půlky bude stačit.
00:12:22 Ono zelí samo o sobe je nakyslé. Potřebuje to ještě citron?
00:12:28 Myslím, že se tam hodí. Dali jsme tam cukr.
00:12:38 To bude dobré. Dejme mi sem trošku.
00:12:43 Já to promíchám.
00:12:51 -Chceš postupně přidávat?
-Abychom tam nedali moc.
00:12:57 -To nebude klasický bílý salát.
-Jenom pro chuť.
00:13:05 Nechceme udělat hutný salát. Chceme, aby byl lehký.
00:13:10 Máme kaši v koláči.
00:13:12 Ještě trochu a myslím, že to bude stačit.
00:13:21 Ještě pepř.
00:13:28 Trošku soli.
00:13:34 Jsme hotoví, připravení. Vyndáme koláč z trouby, už bude.
00:13:39 Můžeme podávat.
00:13:44 Pokud jste z přípravy masového koláče něco nestihli,
00:13:48 podívejte se na:
00:13:54 Koláč se dá jíst i druhý den studený.
00:13:57 Takhle krásně vypadá.
00:14:01 My vám přejeme dobrou chuť!
00:14:10 3 z vás mohou získat dárkovou sadu koření bez přidaného glutamátu,
00:14:15 umělých barviv a konzervantů.
00:14:18 Ceny věnuje český výrobce koření Avokádo.
00:14:21 Odpovězte správně na otázku:
00:14:37 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:45 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013