S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Pórkový koláč — Koláč s lilkem
Pondělí 4. 8. 2014 na ČT100:00:15 Dobrý den.
00:00:17 Také si občas lámete hlavu, co vymyslet k večeři
00:00:21 a na složité recepty vám nezbývá čas?
00:00:24 Řešením jsou slané koláče.
00:00:27 -Ahoj, Lukáši!
-Ahoj, Báro!
00:00:29 -Připravíme si pórkový koláč.
-Co potřebujeme?
00:00:33 Hladkou mouku,
00:00:34 vejce,
00:00:35 máslo,
00:00:36 vodu,
00:00:37 pórek,
00:00:38 cibuli,
00:00:39 slaninu,
00:00:40 smetanu,
00:00:41 čerstvý sýr,
00:00:42 hořčici,
00:00:43 čedar,
00:00:44 česnek,
00:00:45 tymián,
00:00:46 olej.
00:00:47 Než ty připravíš náplň, tak já udělám těsto.
00:00:51 Postup je jednoduchý.
00:00:53 Vejce, máslo, mouka, smíchat dohromady.
00:00:57 Jsou to ingredience, které má každý doma.
00:01:01 Já si nakrájím cibuli a pórek.
00:01:04 To pak orestujeme na slanině s troškou oleje
00:01:08 a okořeníme to tymiánem.
00:01:11 Dostane to krásnou francouzskou vůni.
00:01:15 -Přesně tak.
-Můžu dát všechnu mouku?
00:01:19 Všechnu.
00:01:20 Lepší je mouku přisypávat, nebo dát všechnu?
00:01:24 -Dej tam rovnou všechnu. Máslo by nemělo být úplně povolené.
00:01:34 Tak něco mezi.
00:01:35 Vyndejte jej z ledničky, ale nemusí být rozteklé.
00:01:40 Až to budeš mít spojený, tak je lepší to zpracovat na vále.
00:01:47 V misce je to proto, aby se to nerozteklo.
00:01:51 -Aby mi to neuteklo po kuchyni.
-Pak to zpracuješ na desce.
00:02:04 Jak jsi říkal, jdu na vál. Ještě si jej pomoučím.
00:02:11 Teplem rukou se máslo rozpouští.
00:02:16 Není dobré jej dlouho držet v ruce.
00:02:19 Pokládám.
00:02:20 Já si orestuju slaninu s cibulí.
00:02:30 Já jdu válet.
00:02:34 -Jak to má být silné, to těsto?
-4 mm.
00:02:37 To pro mě není problém. Mám krásný váleček od Tescomy.
00:02:43 Mohu si nastavit tloušťku těsta.
00:02:47 Kdyby se vám těsto lepilo, tak pomoučte váleček.
00:02:56 V případě, že nepotřebujete těsto 4 mm, nastavíte na válečku nulu
00:03:02 a válíte stejně, jako když máte dřevěný.
00:03:05 Když si připravíš těsto, ideální je, zabalit jej do fólie
00:03:11 a dát jej do lednice na půl hodiny odpočinout.
00:03:15 Je potom snazší s ním pracovat.
00:03:27 Když se mi to po okrajích trhá, děje se něco?
00:03:31 Okraje nevadí.
00:03:33 My to budeme dávat do formy a těsto budeme zarovnávat.
00:03:38 -Okraje budeme odřezávat.
-Můžu to vyspojovat rukou?
00:03:43 Určitě.
00:03:50 Teď si nejdřív orestuju cibuli se slaninou.
00:03:55 Až se cibule zdusí, tak přidám pórek.
00:03:59 Ten nakrájím na kolečka.
00:04:04 Až přidáme pórek, tak směs okořeníme sušeným tymiánem
00:04:10 -a trochu to osolíme.
-Tím bude směs do koláče hotová.
00:04:15 Potřebujeme, aby nám to drželo, tak to zalijeme smetanou se sýrem,
00:04:22 s trochou hořčice, česnekem a posypeme to strouhaným čedarem.
00:04:33 Já půjdu do formy, asi budu potřebovat asistenci.
00:04:41 Určitě. Já jen dokrájím pórek.
00:04:44 Suroviny, které dáváš do náplně, je lepší tepelně zpracovat,
00:04:49 -aby to nebylo tvrdé na skus.
-Určitě.
00:04:53 Ono se to potom peče 30, 40 minut, ale je to lepší.
00:04:59 Vymazávat?
00:05:01 Máme tam máslo, lepit by se to nemělo.
00:05:04 Je dobré, když těsto je křehčí, tak jej namotat na váleček
00:05:11 -a takhle jej tam přeneseš.
-Velikost se podařila.
00:05:19 Je možné, že se těsto utrhne, to nevadí, doděláme jej v té formě.
00:05:25 -Ještě to uprav.
-Já to vyspravím.
00:05:33 Zařízni okraje.
00:05:37 Kdybych je nechtěla zařezávat, tak je mohu ohnout dovnitř?
00:05:42 Vadí, že těsto je někde tenčí a jinde silnější?
00:05:47 Ideální je, když máš stejnou tloušťku všude.
00:05:51 Pak se to peče stejnoměrně.
00:05:54 Okořením to tymiánem.
00:06:01 Připadá mi, že zbylé těsto mohu použít na záplaty.
00:06:06 -To se taky dá?
-Jo.
00:06:08 Ono se potom speče, to těsto.
00:06:15 Že je to vyspravené, tak to potom není vidět.
00:06:21 Osolíme.
00:06:32 Já mohu připravit zálivku.
00:06:34 Já ti jdu pomoct, protože to mám hotové.
00:06:38 Musím to nechat chvíli zchladnout.
00:06:43 Proč to tam nemůžu dát horký?
00:06:45 V těstě je tuk a kdybys to tam dala vařící, tak těsto by začalo téct.
00:06:51 To nepotřebujeme.
00:06:53 Poprosím tě o nastrouhání čerstvého sýru.
00:06:58 Stačí jeden kousek.
00:07:04 Já si smíchám smetanu, přidám trochu hořčice.
00:07:11 -Mohu použít i zakysanou smetanu?
-Šla by i zakysaná.
00:07:16 Ochutíme to utřeným česnekem. Nemusíme to přehánět.
00:07:21 Stačí 2 až 3 stroužky. Podle velikosti.
00:07:27 Prosím ještě vejce. Podle velikosti já tam dám 3 vejce.
00:07:40 -Co vejce v tom udělají?
-Díky vejcím to zatuhne.
00:07:45 Díky tomu drží směs pohromadě.
00:07:48 Pojí všechno, sýr, smetana, když je víceprocentní,
00:07:53 tak jak se z ní odpaří voda, tak tuhne.
00:07:59 O to nám jde, aby koláč držel pohromadě.
00:08:02 Já to osolím, opepřím.
00:08:12 Můžeš to tam přidat.
00:08:19 Teď nastrouhej trochu čedaru.
00:08:29 -Já tam udělám dírky.
-Aby se těsto nezvedalo.
00:08:38 Dírek je už až až.
00:08:40 -Mám ráda ten stroječek.
-Je dobrý na záda.
00:08:44 Dáme tam směs cibulovou s pórkem a slaninou.
00:08:54 Pokud je někdo vegetarián, tak slaninu vynechá.
00:08:58 Tys to krásně odhadl, je to akorát.
00:09:01 Teď to zalijeme smetanou se sýrem. Finální krok bude na tobě.
00:09:13 Posyp to čedarem, rovnoměrně.
00:09:18 Musím opatrně, aby to dalo krásnou barvu s kombinací se zelenou.
00:09:24 Máme hotovo. Vložíme to do trouby.
00:09:28 Budeme péct 35, spíš 40 minut ze začátku na 200 stupňů
00:09:33 a potom to dopéct na 180.
00:09:40 Koláč jsme vytáhli z trouby
00:09:43 a je ideální jej nechat 10 minut odpočinout.
00:09:47 Mohl by se rozpadnout, nebo vytéct náplň.
00:09:51 Večeře pro rodinu je hotová.
00:09:54 Na quiche s pórkem jsme nakrájeli 5 velkých cibulí
00:09:58 a jeden velký pórek. Může se zdát, že toho je moc.
00:10:03 Na pánvi se slaninou se objem zeleniny zmenší.
00:10:06 Těsto vypracujte rychle rukama. Dejte jej na 0,5 hodiny do lednice.
00:10:12 Pak těsto vyválejte na tloušťku 4 mm,
00:10:15 Vložte do formy, přidejte náplň a zalijte smetanou s vejci
00:10:20 a posypte sýrem, pečte 40 minut na 180 až 200 stupňů.
00:10:24 Máme pro vás ještě 2. typ na rychlou večeři.
00:10:28 Připravíme si jednoduchý koláč s lilkem.
00:10:32 Potřebujeme:
00:10:33 lilek,
00:10:34 listové těsto,
00:10:36 bazalkové pesto,
00:10:37 malá rajčata,
00:10:38 fetu,
00:10:40 čerstvý tymián,
00:10:41 olivový olej,
00:10:42 sůl a pepř.
00:10:44 Pokud by se vám nechtělo dělat s těstem, můžete použít listové.
00:10:49 -Je to tak?
-Určitě.
00:10:51 Proto se těsto prodává v obchodech, aby sis ulehčila práci v kuchyni.
00:10:56 Koupíš si vyválené listové těsto, které musíš opatrně rozmotat.
00:11:02 Já mám tady vyměřený pečící papír podle pekáče,
00:11:07 tak si těsto přendám na pečící papír.
00:11:12 Tady sice pečící papír už je, ale já mu moc nedůvěřuju.
00:11:17 Jak je v něm těsto smotané a je nasáklé vodou z těsta,
00:11:22 tak ono se to občas přilepí. Je lepší použít svůj pečící papír.
00:11:27 Je to jediná práce.
00:11:29 Teď si to upravím, aby se mi to vešlo do pekáčku.
00:11:34 Když máme větší pekáč, můžeme těsto nechat tak, jak je.
00:11:39 Nebudeme přehýbat, nebudeme s tím už nic dělat?
00:11:43 Budeme, ale stejně je to těsto velký.
00:11:47 Jak vidíš, stejně na okraji zbude.
00:11:53 Další krok je nakrájet cherry rajčata.
00:11:57 Překrojím jen na půl.
00:11:59 Další z kroků je, že potřeme těsto pestem.
00:12:08 Je to klasické bazalkové pesto.
00:12:11 Na to, jak se vyrábí bazalkové těsto, se můžete podívat na:
00:12:16 www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:12:18 Tady mám lilek, který jsme opekli na olivovém oleji.
00:12:23 Můžeme zvolit klasický postup, že jej nasolíš, necháš jej vypotit.
00:12:28 Dříve se to dělalo kvůli tomu, že odrůda, která tady byla,
00:12:33 tak byla hořká a tím se to eliminovalo.
00:12:37 Teď není potřeba to nasolovat kvůli tomu, aby to nebylo hořké,
00:12:41 ale že se zbavíš přebytečné vody, která by udělala neplechu na pánvi.
00:12:47 Nechat jej vypotit, osušit papírovou utěrkou.
00:12:51 Nemusíš, záleží kolik máš času, jak pospícháš.
00:12:55 Když pospícháš hodně, můžeš ten krok přejít.
00:12:59 Takhle jej rozprostřeme po celé ploše koláče.
00:13:04 -Teď rajčata.
-Nasypat, naskládat?
00:13:07 Normálně to posyp. Děláme rychlý koláč.
00:13:10 -Aby to bylo rovnoměrně posypané.
-Je to jedno.
00:13:14 Tak, aby to bylo rovnoměrně po celé ploše.
00:13:18 Aby všude bylo rajče, když uřízneš kus koláče.
00:13:23 Teď na to rozdrobíme fetu. Já to posypu čerstvým tymiánem.
00:13:34 Mami, přidej!
00:13:39 -Už ničím nezalévám?
-Ničím se nezalévá.
00:13:43 Sýr se rozpustí, máš tam rajčata.
00:13:46 Zdravé a chutné.
00:13:50 Já to takhle potřu a budeme moct jít do trouby.
00:13:54 Určitě.
00:13:55 Na kolik pečeme a jak dlouho?
00:13:58 Pečeme na 180 až 200 stupňů a asi 30 možná 25 minut.
00:14:06 Na jednoduchý koláč s lilkem jsme použili kupované těsto.
00:14:11 Dali jsme jej na pečící papír do pekáčku, potřeli pestem,
00:14:16 pokladli lilkem pečeném na olivovém oleji,
00:14:20 pokrájenými rajčaty a rozdrobenou fetou.
00:14:25 Výsledek vypadá fantasticky. Bude chutnat celé vaší rodině.
00:14:30 Dobrou chuť!
00:14:35 Jeden z vás může získat váleček
00:14:38 s nastavitelnou tloušťkou těsta Delicia a další výrobky od Tescomy,
00:14:43 když správně odpoví na otázku:
00:14:58 Výherce zveřejníme na www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:15:06 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013