S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Rolovaná sekaná — Restované brambory vařené v bylinkové vodě
Středa 30. 7. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den.
00:00:17 Když se řekne sekaná, tak se mnohým vybaví masna,
00:00:22 ve které to krásně voní. Chceme, aby to vonělo i u vás doma.
00:00:27 Připravíme si domácí sekanou. Vašku, jakou sekanou si uděláme?
00:00:31 -Rolovanou sekanou.
-Co potřebujeme?
00:00:35 Mleté telecí maso, cibuli,
00:00:37 olej,
00:00:38 mleté vepřové maso,
00:00:40 strouhanku
00:00:41 mléko,
00:00:43 2 vejce,
00:00:44 tymián,
00:00:45 sušená rajčata,
00:00:47 cuketu,
00:00:48 parmskou šunku,
00:00:50 slaninu.
00:00:52 Podle ingrediencí to nebude obyčejný recept.
00:00:56 -Čím začneme?
-Namočíme si strouhanku.
00:00:59 -To děláme z jakého důvodu?
-Aby nabobtnala.
00:01:03 -Aby se lépe spojila se směsí mas.
-Tak s mlékem opatrně.
00:01:08 Nemusíš moc opatrně. Jen aby sekaná nebyla vodnatá.
00:01:13 -Mám to promíchat?
-Můžeš.
00:01:15 Já si nakrájím cibulku najemno, kterou přidáme do sekané.
00:01:23 Když necháváme sekanou nabobtnat,
00:01:26 nebylo by lepší použít toastový chleba?
00:01:30 To ne, nemá to vlastnost pojivosti.
00:01:34 Nespojí to tak dobře jako strouhanka.
00:01:44 Je to podmínka dávat strouhanku do sekané?
00:01:48 Je to lepší.
00:01:49 Maso má určitou pojivost, strouhanka to jistě zpevní.
00:01:55 Taky zadržuje šťávu uvnitř.
00:02:03 Zvolili jsme 2 typy masa mletého. Vepřové, které je tučnější,
00:02:08 pak máme telecí, je jemnější a libovější.
00:02:12 Potřebujeme, aby sekaná trochu tuku měla,
00:02:16 -také kvůli pojivosti.
-Nejen kvůli pojivosti.
00:02:20 Taky kvůli chuti. Tuk je nositelem chutí.
00:02:24 On to sám dochutí. Bude tam i dost šťávy.
00:02:28 -Mám použít všechno to množství?
-Určitě.
00:02:32 Vepřové, jak vidíte, má tam tučné části.
00:02:39 Já restuju cibulku. Lehce ji zesklovatím.
00:02:52 U mletého masa není třeba se bát promíchat jej rukama.
00:02:59 Ruce z něj dostanou vzduch.
00:03:15 -Teď přidám vejce.
-Nezapomeň na sůl a pepř.
00:03:21 Ještě ti nasekám čerstvý tymián.
00:03:27 Někdo nechce chutnat syrové maso.
00:03:31 My si ukážeme vychytávku, jak zjistíme chuť sekané.
00:03:42 Je rozdíl, když to chutnáme syrové, nebo když to potom upečeme.
00:03:48 Tak si to dáme upéct na pánvi a ochutnáme to.
00:03:57 -Uděláme testovací vzorek.
-Ten nám řekne, kolik čeho přidat.
00:04:08 Na začátku není třeba přesolovat, ani dávat příliš pepře.
00:04:14 Jen tak, aby to bylo akorát.
00:04:17 Snaž se to víc zmáčknout, ať se to spojí.
00:04:21 Já se bojím, abych rukama nevytvořila velké teplo.
00:04:29 To můžeš vytvořit. Neboj se toho.
00:04:38 -Bylo by lepší přidat trochu ledu.
-My jsme jej měli vychlazené.
00:04:44 -Neboj se jej opravdu vypráskat.
-Já tam přidám koření.
00:04:53 Určitě přidej.
00:05:01 Já mám cibulku hotovou. Já ti ji tam za chvíli dám.
00:05:06 Počkáme, jen až zchladne.
00:05:08 Je příjemná věc, že nedáváme syrovou cibulku.
00:05:13 Cibulka, když se nechá zesklovatět, tak zesládne.
00:05:18 Neboj se, pořádně.
00:05:29 -Teď je to dobře?
-Vypadá to fajn.
00:05:32 Cítím to, že se to začíná spojovat.
00:05:36 Potřebujeme, aby to byla kompaktní hmota.
00:05:39 -Nesmí být maso rozpadlé.
-Čas na strouhanku je kdy?
00:05:44 Už můžeš přidat. Nedáme tam všechnu.
00:05:48 -Dáme tam asi třetinu.
-Takhle vypadá, když je nabobtnalá.
00:05:58 Já ti přidám vychladlou cibulku.
00:06:15 Zapracuju.
00:06:19 Jsem připravený na testovací vzorek.
00:06:24 Ještě ti tam přidám tymián.
00:06:28 On je to rozdíl. Není tam majoránka, která se dává.
00:06:33 Některé typické ingredience, které se přidávají,
00:06:38 jako je majoránka, česnek, pepř.
00:06:41 My vyzkoušíme trochu jiné ingredience.
00:06:50 Říkal jsi, že sekaná bude rolovaná. Bude mít nějakou náplň.
00:06:55 Bude mít výbornou náplň: cuketu,
-sušená rajčata a parmskou šunku.
00:07:01 Aby se nám to s česnekem netlouklo.
00:07:04 Rovnou mi udělej malou placičku. Dáme ji na pánvičku.
00:07:17 -Hlavně vzduch vyplácám.
-To je ono.
00:07:26 Než se mi dodělá testovací placička,
00:07:30 tak vyplácej z masa všechen vzduch. Neboj se přidat.
00:07:35 Pořádně mu nabančit. To by mi Chorvati dali.
00:07:45 -Takhle po česku děláme sekanou.
-Myslím, že stačí.
00:07:52 -Už je to docela kompaktní.
-Pojď to ochutnat.
00:08:05 Foukej!
00:08:11 -Trošku soli.
-Dej tam sůl.
00:08:14 Bude to všechno.
00:08:18 Postup dál?
00:08:19 Teď si vezmeme pečící papír, roztáhneme jej.
00:08:31 Takhle mi to dej sem.
00:08:35 Teď to rozprostři do obdélníku.
-Ty si nechceš mazat ruce.
00:08:41 Nechci, tak pojď.
00:08:48 Ty zatím máš ovál. Věřím, že zvládneš obdélník.
00:08:53 -Stačí, ať ti to nepřeleze.
-Počkej.
00:09:02 Vezmeme si parmskou šunku. Dáme ji na střed.
00:09:11 Ještě jednu. Přidáme cukety.
00:09:17 Dáme 2 špalíčky.
00:09:19 Dáváme cukety neuvařené, syrové a neoloupané.
00:09:24 A sušená rajčata.
00:09:33 To vypadá, jako kdybys dělal nějaké umělecké dílo.
00:09:38 Uvnitř má vzniknout mozaika. Teď to zabalíme.
00:09:45 Budeme to dělat jako suši.
00:09:52 Držíme pečící papír tak, aby se nám to nenalepilo na ruce.
00:09:58 Takhle to vytvarujeme, utáhneme. I přebytečný vzduch dostaneme ven.
00:10:07 Je důležité, aby sekaná byla pevně utažená, aby se nerozbalila.
00:10:12 Aby střed držel skutečně na středu.
00:10:18 -Uděláme z toho pěkný tvar.
-Krásná.
00:10:23 Můžeš to i polít vodou, aby se to zatáhlo.
00:10:33 -Navrch dáme slaninku.
-To je hodně vytuněný recept.
00:10:40 Takhle je nádherně dlouhá.
00:10:43 Tato sekaná bude lahodit nejen oku, ale i našim žaludkům.
00:10:51 Já jsem u vytržení. To je tak krásný.
00:11:02 Teď už to jen uřízneme.
00:11:05 Já jsem si říkala, jak to budeš dávat na pekáč?
00:11:09 Že to dáš i s pečícím papírem.
00:11:12 -To je rafinovaný.
-Děkuju.
00:11:17 Teď bych tě poprosil o asistenci.
00:11:27 A je tam, holka.
00:11:30 -Měli jsme to v oku.
-Je tam akorát.
00:11:34 -Teď to dáme do trouby.
-Jak dlouho budeme péct?
00:11:38 Pečeme 95 minut na 170 stupňů.
00:11:45 Na sekanou používáme tučnější maso, aby byla šťavnatá.
00:11:50 My jsme k mletému telecímu přidali mletý bůček.
00:11:55 Směs ochutnáme tak, že kousek směsi opečeme na pánvi, ochutnáme,
00:12:00 a pak syrovou směs dochutíme.
00:12:03 Malé množství strouhanky zapracované do směsi,
00:12:07 nasákne tuk z masa a upečená sekaná bude šťavnatá.
00:12:12 Sekanou jsme zarolovali pomocí pečícího papíru.
00:12:16 Rovnou ji pak přeneseme do pekáče. Pečeme 95 minut na 170 stupňů.
00:12:21 Báječnou sekanou budeme podávat s bramborami.
00:12:25 Brambory jsme uvařili s tymiánem, rozmarýnem, novým kořením,
00:12:30 pepřem a solí. Teď je, Báro, slij.
00:12:33 To není problém. Mám tady tento cedník od Tescomy.
00:12:38 Je skládací. Bude to hračka.
00:12:49 Skladnost ocení majitelé malých kuchyní.
00:12:54 Silikonový cedník nechytá pachy. Vydrží velký rozptyl teplot.
00:12:59 Od -40 do +230 stupňů. Můžete jej dát do myčky.
00:13:04 Brambory jsou připravené.
00:13:06 My si je překrojíme a orestujeme na pánvi.
00:13:16 Když pečete sekanou, je dobré ji občas zkontrolovat
00:13:20 a podlít ji vodou.
00:13:22 My jsme podlévali hodně, aby byla šťavnatá.
00:13:28 Brambory orestujeme dozlatova. Přidáme trochu rozmarýnu,
00:13:33 trochu hrubé soli.
00:13:41 Aby dobře přijímaly chutě, tak je můžeme takhle zdeformovat.
00:13:48 -Přisypme tam kmín.
-Určitě, málem bych zapomněl.
00:13:58 Teď restujeme jenom na barvičku a rovnou podáváme.
00:14:10 Jeden z vás může získat silikonový cedník FUSION
00:14:15 a další výrobky od Tescomy, když správně odpoví na otázku:
00:14:35 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:43 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013