S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Bramborový salát — Šťouchané brambory a grilované krůtí prso
Pondělí 21. 7. 2014 na ČT100:00:15 Dobrý den.
00:00:17 V jedné staré kuchařce jsem našla: "Jestliže má člověk brambory,
00:00:22 nepotřebuje chleba, je bezpečný před hladem."
00:00:27 My tady brambory máme a uvaříme si z nich 2 recepty.
00:00:31 -Jaký bude první recept?
-Uděláme si bramborový salát.
00:00:36 Co potřebujeme?
00:00:37 Brambory, šalotku, olivový olej, citrónovou šťávu, česnek,
00:00:43 petrželku, sůl, pepř, vařená vejce, listový salát.
00:00:51 Začneme tak, že si připravíme brambory a nakrájíme na půlkolečka.
00:00:57 Báro, ty udělej dresing.
00:01:04 Použili jsme půlku citrónu, aby salát nebyl příliš kyselý.
00:01:09 -Přesně tak.
-To je jednoduchý recept, že?
00:01:14 Bude to lehký salát, který se hodí k jakékoliv příležitosti.
00:01:20 -Zase k masu, k rybám.
-Prolisujeme si česnek.
00:01:24 Lis na česnek je výdobytek moderní doby.
00:01:28 To má snad každá domácnost.
00:01:31 Tento Tesco má tu výhodu, že má velkou lisovací komoru.
00:01:36 Lisovací ploška je profilovaná, česnek se vytlačí téměř bezezbytku.
00:01:42 V případě, že by něco zbylo, odstraníte to čistítkem.
00:01:46 Dá se umístit i dovnitř lisu, takže jej neztratíte.
00:01:51 -Jeden stroužek stačí?
-Určitě.
00:01:54 Nechceme mít salát příliš aromatický.
00:01:57 Já jsem ti nakrájel brambory,
00:02:00 do kterých jsem přidal nasekanou šalotku.
00:02:04 Brambor je více druhů.
00:02:06 My v Čechách rozlišujeme 4 typy brambor.
00:02:10 Jedny jsou nové brambory, pak máme brambory A, B, C.
00:02:14 A jsou salátové, B jsou přílohové a C jsou na pyré.
00:02:21 To rozlišení už víme: salátové, přílohové, na pyré.
00:02:25 -Salátové mají v čem výhodu?
-Ty drží tvar, i když se uvaří.
00:02:31 Díky tomu, že je to brambora na saláty, zůstane pevná
00:02:36 -a bude perfektní na salát.
-Co ty ostatní typy?
00:02:40 Béčka jsou přílohová, ty jsou trošku měkčí.
00:02:44 Ty se snáz rozvaří, ale nerozpadnou se úplně v hrnci.
00:02:49 Pak jsou céčka a ty jsou nejvhodnější na pyré,
00:02:54 na bramborovou kaši, do bramborového knedlíku.
00:02:59 A ty nové brambory?
00:03:02 Nové brambory jsou nejlepší na přílohu i ve slupce vařené.
00:03:07 Nejsou vhodné na pyré. Mělo by to hrudky.
00:03:11 Na bramborovou kaši jsou vhodné starší brambory.
00:03:16 Nové mají krátkou sezónu, kdy se dají sehnat.
00:03:20 Od nových brambor se můžeme dostat ke starým bramborám.
00:03:25 Když mají klíčky, tak opatrně, ty klíčky mají alkaloidy,
00:03:30 jsou jedovaté. Bez klíčku nejlépe.
00:03:33 V případě, že tam jsou, tak maximálně do půl centimetru.
00:03:38 A ještě odstranit.
00:03:40 Lepší je takové brambory nepoužít a když už je musím použít,
00:03:45 tak klíčky dát pryč. Já ti to předám.
00:03:48 Zalij to zálivkou.
00:03:50 Tato zálivka nám naleptá cibulku, která bude pak lahodná šťavnatá,
00:03:57 nebude mít takovou pálivost.
00:04:03 My bychom mohli i cibulku nechat na pánvi zesklovatět.
00:04:08 Jen na chvilku, aby ztratila syrovou vůni.
00:04:12 Můžeme.
00:04:13 Zase salát nebude tak zdravý a to my chceme.
00:04:18 Takhle zdravá je ideální.
00:04:21 Já mohu přidávat salát.
00:04:23 Přidávej trošku salátu, jen jej natrhej.
00:04:27 Petrželka to nádherně provoněla.
00:04:35 Rozřízli jsme si vejce. Jak jsi na tom?
00:04:38 Nevím ten poměr, ale takhle by to mohlo stačit.
00:04:43 Zase nedávej moc toho salátu. Jsou tam důležité brambory.
00:04:48 Promíchám.
00:04:50 -Má to odlehčit salát. To může postačit jako hlavní jídlo.
00:04:55 Určitě jako hlavní jídlo. Dáme tam vejce.
00:04:59 K večeři není problém.
00:05:04 -Já nandám.
-Nandej do středu.
00:05:09 Já si vezmu vejce a ozdobím vejcem.
00:05:23 První bramborový recept je hotový.
00:05:26 Dobrou chuť!
00:05:29 Na bramborový salát používáme brambory lojovité.
00:05:34 V obchodech jsou označeny jako varný typ A.
00:05:38 Zůstanou pevné a nakrájené na kousky se nerozpadnou.
00:05:42 Pokud vám vadí štiplavá chuť cibule,
00:05:46 můžete ji spařit teplou vodou, nebo orestovat.
00:05:50 V prvním receptu jsme použili brambory typu A.
00:05:54 Vytvořili si salát. Nyní použijeme brambory typu C.
00:05:58 Vytvoříme si co?
00:06:00 Šťouchané brambory s grilovaným krůtím prsem.
00:06:04 -Co potřebujeme?
-Brambory, kmín,
00:06:07 cibuli,
00:06:08 pórek,
00:06:09 olej,
00:06:11 máslo,
00:06:12 bílé víno,
00:06:13 sůl,
00:06:14 pepř,
00:06:16 slaninu,
00:06:17 pažitku,
00:06:19 krůtí prsa,
00:06:20 tymián.
00:06:22 Uvaříme si brambory.
00:06:24 Já tu mám předehřátou vodu, do které dám brambory.
00:06:32 Přidám kmín. Ten tam patří.
00:06:37 My jsme použili varný typ brambor C.
00:06:44 To je na pyré.
00:06:46 Na šťouchané brambory je to ideální.
00:06:49 Voda je osolená.
00:06:51 Teď brambory uvaříme, aby se dobře šťouchaly.
00:06:55 My nemáme jen typy brambor A, B, C, a rané.
00:06:59 V České zemědělské knize jich je přes 300 druhů.
00:07:04 Podíváme se jak popisovali brambory naši předkové.
00:07:09 Kromě zemských jablek se vyskytly tyto názvy:
00:07:15 babčata, bandory, bandury, bubály, bambule, brambouly, branibury,
00:07:21 bamboly, erteple, erteplata, to možná znáte,
00:07:25 koroptve motykou střelené a mě zaujaly žampáky.
00:07:36 -Rozpálím pánev a připravím maso.
-Určitě.
00:07:40 Krůtí prsa si namarinujeme. Olivový olej a přidáme tymián.
00:07:51 -Ty ses dojal.
-Já jsem se dojal.
00:07:54 Prostě si ji musím vzít.
00:07:56 Vezmu si cibulku a orestuju ji. Podej mi olej.
00:08:09 Bylinky nemusíme dávat tolik, stačí jen lehce.
00:08:13 Čerstvá bylinka je výrazná.
00:08:19 Krůtí prso je suché, tak marinujeme předem.
00:08:24 Na rozpálenou pánev vložíme a budeme opékat.
00:08:28 Udělej tam hezky mřížky. Třeba hezkou šachovnici.
00:08:35 Šachovnici.
00:08:39 Já jsem si nakrájel šalotku a restuju ji na oleji.
00:08:47 Vezmu jsem si pórek, nakrájím jej na nudličky.
00:08:51 Teď budeme přidávat pórek k zesklovatělé cibulce.
00:09:05 Doufám, že tvůj požadavek šachovnice se mi podaří.
00:09:10 Musí. To už musíš zvládat.
00:09:14 Já si vezmu slaninu a nakrájím ji na kostičky.
00:09:18 To se to krásně doplňuje, prsa, která jsou sušší
00:09:23 -a příloha, která obsahuje slaninu.
-To je náramná kombinace.
00:09:28 Šťouchané brambory můžete dělat s čímkoliv.
00:09:32 Pokud máte nějaký nápad, napište nám jej na stránky:
00:09:37 www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:09:40 -Jak ti to jde?
-Zkontroluj až výsledek.
00:09:44 Mřížka? Je tam?
00:09:48 -Je tam krásná mřížka.
-To vypadá dobře.
00:09:53 Školu grilování jsem dostala asi od tebe.
00:10:00 Brambory budeme vařit dlouho, aby byly hodně měkké?
00:10:05 Nemusí být jako na pyré, ale musí být měkčí.
00:10:13 Aby se s nimi dobře pracovalo, aby se daly rozšťouchat.
00:10:22 -My je budeme vařit jak dlouho?
-Podle velikosti a taky od typu.
00:10:28 Lepší je to si vyzkoušet. Vyndat ji a skousnout.
00:10:33 Orientační čas pro diváky?
00:10:36 V téhle naší velikosti asi 10 minut.
00:10:47 Náramně to voní od slaniny, pórku a cibulky.
00:10:52 Je důležité, aby kontrast brambor a směsi byl hodně vysoký.
00:10:58 Aby to byly brambory, slanina a ještě tato směs.
00:11:04 Já do ní přidám půlku másla. Druhou půlku si nechám až ke konci.
00:11:13 -Ještě kousek.
-To proto, abys to zjemnil?
00:11:17 Zase se to zjemní a začne se pórek dusit.
00:11:28 Já myslím, že mohu sundat.
00:11:34 Potřebovala bych to přendat na talíř.
00:11:38 -Já ti jej podám.
-Děkuju.
00:11:49 Do pórku přidám trošku bílého vína, aby pórek změknul.
00:11:54 Počkáme, až se brambory uvaří.
00:12:03 Brambory jsou vařené a dáme je sem.
00:12:12 Ty nasekej pažitku.
00:12:24 Já přidám trochu másla na zjemnění.
00:12:29 Pažitka zvýrazní tu chuť.
00:12:40 Zamícháme a začneme šťouchat. Budeš šťouchat ty nebo já?
00:12:45 Šťouchej ty. Já krájím pažitku.
00:12:48 Já musím opatrně, abych se neřízla.
00:12:56 Já začínám šťouchat. Ty začni přidávat pažitku.
00:13:03 Na tom je úžasný, že šťáva se nasákne do brambor.
00:13:12 Nemusíme se bát to připravovat na pánvi, protože se to doorestuje.
00:13:19 Musíte mít pánev s kvalitním povrchem,
00:13:22 do kterého se může s kovovými nástroji.
00:13:26 -To je pravda.
-Já vložím pažitku.
00:13:42 Můžeme nandávat.
00:13:44 Pojďme to dát rovnou na talíř, kde jsou omřížkovaná krůtí prsa.
00:13:57 To je krásná porcička.
00:14:02 Recepty jsou na našich stránkách, a my vám přejeme dobrou chuť!
00:14:14 Pro 2. recept jsme dali brambory vařit do vroucí vody.
00:14:19 Když je dáme do studené, nevíme, jak dlouho se brambory vaří
00:14:24 a nestačí se z nich vyvařit mnoho živin.
00:14:31 Jeden z vás může získat lis na česnek President s čistítkem
00:14:36 a další výrobky od Tescomy, když správně odpoví na otázku:
00:14:55 Výherce zveřejníme na www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:15:04 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013