S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Základní těsto na palačinky — Crepes suzette
Pondělí 14. 7. 2014 na ČT100:00:16 Dobrý den. Podle profesionálů patří palačinky
00:00:19 k nejsnadnějším kuchařským disciplínám.
00:00:21 Ale když se to umí.
00:00:24 My jsme se s Aďou, mojí kamarádkou, ahoj, Aďo!
00:00:26 Ahoj, Báro!
00:00:28 Rozhodly, že se chceme naučit palačinky pořádně.
00:00:31 Máme tady Radka. Ahoj, Radku!
00:00:33 Ahoj, holky!
00:00:35 Prozradí nám palačinkové fígle. Co potřebujeme?
00:00:42 Hladkou mouku,
00:00:44 sůl, cukr,
00:00:45 vejce,
00:00:46 mléko,
00:00:47 máslo,
00:00:49 olej na smažení.
00:00:50 Na náplň: jahodový džem,
00:00:53 čerstvé jahody,
00:00:55 šlehačku,
00:00:56 moučkový cukr.
00:00:58 Adélko, ty očisti jahody. Odstraň z nich stopky.
00:01:04 Já si rozehřeju rendlík, ve kterém si rozpustím máslo.
00:01:09 Já mám tady mléko a vejce. Z jakého důvodu?
00:01:13 Rozbiješ si vejce, dáš je do mísy, zaliješ je polovinou mléka
00:01:18 a rozkvedláš vidličkou.
00:01:20 -Mám to rozbít o mísu, nebo nožem?
-O tu mísu.
00:01:24 -Je to tak lepší, jo?
-Správně.
00:01:27 Na těsto si připravím hladkou mouku, trochu cukru.
00:01:32 Do těsta přidávám trochu skořice. Ono je to lahodnější.
00:01:37 -Vůně skořice, vůně domova.
-Nesmíme to přehnat.
00:01:42 U nás dělal jednou za 14 dní v pátek palačinky táta.
00:01:46 -Taky dělá táta palačinky?
-Strejda.
00:01:50 -Strejda jo?
-Tohle stačí.
00:01:52 Já si udělám důlek a můžeš pomalu lít.
00:01:57 Já když dělám palačinky, tak do mléka přisypávám mouku.
00:02:06 Ono se stává, že tam takhle mohou vzniknout hrudky.
00:02:11 To bychom nechtěli. Máslo mám rozpuštěné.
00:02:15 Aďo, to je první fígl. Lije se mléko s vejcem do mouky.
00:02:21 Pak nebudou hrudky. To si budeme pamatovat.
00:02:25 Už to nepokazíme.
00:02:27 Když dostaneme těsto do takovéto konzistence,
00:02:31 tak můžeme přilévat zbylé mléko.
00:02:34 Tu polovinu jsme tam dali proto, že každá mouka reaguje jinak.
00:02:39 Je lepší si mléko nechat a potom přilévat,
00:02:43 abychom dosáhli správné konzistence.
00:02:47 Ukaž, tobě to jde krásně. Jak budeme postupovat dál?
00:02:51 Teď těsto osolíme, aby to nebylo chuti mdlé.
00:02:56 Přilijeme rozpuštěné máslo, a promícháme.
00:03:05 -Rozpuštěné máslo ještě do těsta?
-Ono je vláčnější, poddajnější.
00:03:11 -Lépe se zpracovává na pánvi.
-To my jsme nedělali.
00:03:15 -Vy jo? Strejda to dělal?
-Ne.
00:03:18 To si musíme pamatovat.
00:03:20 Rozpuštěné máslo a vlít mléko do mouky.
00:03:24 -Taková stará novinka.
-Co dál?
00:03:26 Těsto musí 20 minut odpočívat v lednici.
00:03:34 Těsto máme odleželé. Radku, ukaž nám jeho konzistenci.
00:03:40 Takhle by to mělo vypadat. Je to krásně spojené dohromady.
00:03:45 Na to, abychom udělali správně palačinky, potřebujeme co?
00:03:49 -Marmeládu.
-A co ještě?
00:03:51 Správnou pánev.
00:03:53 My máme tuto z Tescomy, která je lehoučká.
00:03:57 Sáhni.
00:03:59 -Super, co?
-Ano.
00:04:01 To nám půjdou od ruky, budou se krásně obracet.
00:04:06 Tato pánev je díky indukce vhodná na všechny typy sporáků.
00:04:11 Má také keramický povrch, který dobře vede teplo
00:04:15 a dobře snáší teplotní šoky. Její výroba je ekologická.
00:04:20 Báro, víš co dělá tuto pánev palačinkovou pánví?
00:04:24 -Že je lehká.
-Má nižší rantl.
00:04:27 -Aby se to hezky obracelo.
-Jasně.
00:04:30 Radku, ukaž jak se palačinky obrací a my se na tebe budeme koukat.
00:04:36 Nejdříve si rozpálíme sporák, nalijeme si malé množství oleje.
00:04:41 Já když to dělám, tak používám mašlovačku.
00:04:45 To je úplně super.
00:04:47 Je potřeba, aby pánev byla opravdu rozpálená?
00:04:51 Nesmí se úplně pálit, nemělo by se z ní kouřit.
00:04:55 Jak jsme dělali spolu už amolety, tak u palačinky to funguje obdobně.
00:05:01 Nesmí být příliš rozpálená a ani málo.
00:05:05 Abychom tady jen tak nestály, tak my nakrájíme jahody.
00:05:10 Jahůdky třeba na čtvrtiny?
00:05:12 -Zvládneme to?
-Jo.
00:05:14 Tak na čtvrtiny.
00:05:16 Když krájíme ovoce, měli bychom zachovat jeho strukturu.
00:05:21 Aby bylo vidět, že je to jahoda. Nekrájet ji na kostičky.
00:05:26 -Tak na čtvrtky.
-Takhle na půl.
00:05:29 A ještě jednou na půl. Je to jahoda?
00:05:32 -Jo.
-Je to jahoda.
00:05:35 Nakrájíme všechny.
00:05:40 Když lijeme těsto na pánev, tak to nesmíme přehnat.
00:05:45 Vždy můžeme dolít, ale musíme to udělat rychle.
00:05:49 -Aby to bylo stejnoměrně upečené?
-Ano.
00:05:53 Těsto má být jak silné?
00:05:57 U palačinek, které se dělají na pánvi, je to jedno.
00:06:01 Můžeme si ji udělat, jak silnou chceme.
00:06:05 Kdyby ses chtěla předvést, tak čím tenčí, tím lepší.
00:06:10 -To je pravidlo, jo?
-Přesně tak.
00:06:13 My si uděláme nejtenčí, jaké svedeme.
00:06:16 Řekni nám, až přijde fáze obracení.
00:06:20 Přichází ve chvílích, když se to začne ve stranách dopékat.
00:06:25 Zůstane to jen uprostřed krémové. Potom to můžeme otočit.
00:06:30 Připravte se.
00:06:37 -Zkusíš si to, Adélko?
-Ne.
00:06:40 Hezky tady krájí.
00:06:44 Palačinku když otočíme, tak není třeba už ji přepékat.
00:06:49 Z jedné strany už je hotová, tak ji můžeme dát na talíř.
00:06:54 My si ji dáme s marmeládou. Krásně to děláš.
00:07:02 Namažeme marmeládu.
00:07:04 Krásná snídaně víkendová. To by chtěl každý.
00:07:12 Aďo, ta první bude tvoje.
00:07:16 A jak to uděláme? Trojúhelník nebo trubička?
00:07:20 Trojúhelník.
00:07:26 Dáme to sem. Já ti na to přinesu šlehačku.
00:07:32 -Ta se výborně hodí.
-Ty tam potom nasypeš jahody.
00:07:36 Naskládám.
00:07:42 Máme šlehačku čerstvě ušlehanou. Musíme rychle, palačinka je horká.
00:07:50 Aďo, teď ty jahody.
00:08:00 -Ona říkala, že to umí do čeho?
-Do ohýnku.
00:08:15 Takhle si dokážeme připravit krásnou francouzskou palačinku.
00:08:22 Ještě trošku moučkového cukru. To by nebylo ono.
00:08:33 První recept je hotový.
00:08:40 Pokud nechcete mít v palačinkách žmolky, rozšlehejte vejce s mlékem
00:08:46 a vzniklou směs přidávejte postupně do mouky.
00:08:51 Přitom těsto stále míchejte. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo.
00:08:56 Před použitím těsto nechte 20 minut v lednici.
00:09:00 Těsto vylijte na středně rozpálenou pánev.
00:09:04 Udělejte to rychle.
00:09:06 Rychle pohybem pánve rozlijte těsto po celém jejím povrchu.
00:09:11 Palačinku obraťte ve chvíli,
00:09:14 kdy těsto ztratí tekutou konzistenci.
00:09:18 Palačinka na pánvi jakoby ztratila lesk.
00:09:22 Ze základního těsta na palačinky si připravíme další recept.
00:09:27 -Co to bude?
-Crêpes Suzette.
00:09:30 Co potřebujeme?
00:09:31 Palačinkové těsto, vanilkový lusk, cukr, máslo, šťávu z pomerančů,
00:09:37 šťávu z citronu, koňak, vanilkovou zmrzlinu, olej.
00:09:42 Jistě jste si, holky, všimly, že jsem zmínil vanilku.
00:09:47 -Ta přijde do palačinkového těsta.
-Co my uděláme s citrusy?
00:09:52 Měli bychom je rozříznout v půli a vymačkat z nich šťávu.
00:09:57 Budeme potřebovat šťávu z celého pomeranče
00:10:02 a z poloviny citronu.
00:10:08 Ty mačkej.
00:10:14 Nejdřív vymačkám citron.
00:10:22 Já mám těsto promíchané, mohla bys, Báro, udělat palačinku.
00:10:27 Já použiju mašlovačku, jak jsem zvyklá.
00:10:31 Potřu si zlehka pánev.
00:10:33 Jak se dělá palačinka, už jsme viděli.
00:10:37 My si uděláme základní směs na Crêpes Suzette.
00:10:41 Začínáme s cukrem, který musíme nechat zkaramelizovat.
00:10:46 Já to musím mít správně rozehřátý. Ani ne moc, ani málo.
00:10:51 Co myslíš, už?
00:10:57 Rychle, rychle!
00:11:01 Já si do karamelu vmíchám máslo. Mělo by se to spojit.
00:11:07 -Myslíš, že to mám otočit?
-Ano.
00:11:13 Už to bublinkuje.
00:11:16 Musíš mi fandit. Chvíle napětí.
00:11:21 Výborně!
00:11:24 -Necháme ji dodělat.
-Máš to hotové?
00:11:28 -Z toho pomeranče nezbylo nic.
-Super, tak jo, děkuju.
00:11:33 Do rozpuštěného karamelu s máslem
00:11:36 vliju pomerančovou a citrónovou šťávu.
00:11:40 Necháme to spojit dohromady v jednu konzistenci.
00:11:44 Musíme počkat, až se rozvaří kousky karamelu, které tam zbyly.
00:11:50 -Cítíš, jak to krásně voní?
-Ano.
00:11:58 Je potřeba to pořádně rozvařit. Palačinka tam přijde kdy?
00:12:03 Hned jak se rozpustí karamel.
00:12:12 Jeden z vás může získat pánev na palačinky ecoPresto
00:12:16 a další výrobky od Tescomy, když správně odpoví na otázku:
00:12:35 Výherce zveřejníme na www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:12:46 Palačinku si ohneme a pořádně ji ve směsi vymácháme.
00:12:55 Budeš ji otáčet? Ze všech stran.
00:12:58 Pozor, je to velice horké! Karamel má teplotu asi 400 stupňů.
00:13:04 Co byste řekly, holky, co přijde teď?
00:13:09 -Oheň!
-Oheň!
00:13:11 Výborně. Máme tady koňak. Měli bychom použít kvalitní koňak.
00:13:16 Většinou se používá pomerančový. Hezky si to tam nalijeme.
00:13:21 Teď je důležité nechat alkohol zahřát.
00:13:25 Nakloníme a hoříme.
00:13:32 -Ať nám palačinku nespálíš.
-Naopak, to jí svědčí.
00:13:37 Odpaří se alkohol, tak to mohou i děti.
00:13:41 -Budeme podávat se zmrzlinou.
-Zmrzlinu máme připravenou.
00:13:51 Palačinku dáme doprostřed. Přelijeme výbornou šťávou.
00:13:56 Dáme kopeček.
00:13:58 Měli bychom používat vždy vanilkovou zmrzlinu.
00:14:03 -Na to?
-Klidně na to, nebo vedle toho.
00:14:08 My jsme se dnes naučili palačinky.
00:14:11 Ukázali jsme si, jak palačinky flambovat.
00:14:15 Dnešní recept naleznete na www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:20 A my, Radku, ty ne, ale my, Aďo, my se do toho pustíme.
00:14:25 Dobrou chuť!
00:14:29 Na Crêpes Suzette použijte základní palačinkové těsto
00:14:34 a přidejte do něj vanilku.
00:14:37 Na jedné pánvi udělejte palačinku, na druhé karamel s máslem.
00:14:42 Do karamelu přidejte šťávu z pomeranče a citronu.
00:14:47 Palačinku dejte do omáčky nasáknout.
00:14:50 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013