S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Marinované žampiony Portobello — Zapečené žampiony
Pondělí 7. 7. 2014 na ČT100:00:15 Dobrý den.
00:00:17 Když vám někdo nabídne houby s octem, tak se moc nenajíte,
00:00:21 protože v podstatě nedostanete nic.
00:00:25 My vám nabídneme 2 recepty na houby.
00:00:28 -Dobrý den.
-Co si připravíme?
00:00:31 -Marinované žampiony Portobello.
-Co potřebujeme?
00:00:36 Žampiony,
00:00:37 toustový chléb,
00:00:38 petržel,
00:00:39 sýr,
00:00:40 sůl,
00:00:41 pepř,
00:00:43 olej,
00:00:44 balsamico,
00:00:45 sojovou omáčku,
00:00:47 rozmarýn.
00:00:48 Žampiony budou s náplní. Tu začnu já.
00:00:51 Ono to bude taková žmolenka, nebo posyp, nebo strouhanka.
00:00:57 Použijeme bílý chléb, který nakrájíme na kostičky.
00:01:01 Najemno petržel, nastrouháme sýr,
00:01:04 ještě do toho přidáme nohy ze žampionů.
00:01:08 Já se vrhnu na náplň. Petrželku najemno.
00:01:11 Já připravím marinádu. To je balzamikový ocet,
00:01:16 sojová omáčka, potom přidáme olivový olej.
00:01:21 Vyšleháme si emulzi. Odstraníme ze žampionů nohy.
00:01:28 Při úpravě žampionů na začátku, jak je to?
00:01:32 Myjí se, nemyjí se, odstraňuje se vrchní slupka?
00:01:37 Jen je očistíme, aby tam nebyla nečistota.
00:01:41 Žampiony zase projdou tepelnou úpravou,
00:01:44 tak je nemusíme omývat. Nějaké bakterie se spálí v troubě.
00:01:54 To je dobrá poučka.
00:01:58 Teď máme žampiony zbavené nohou a já je ponořím do marinády.
00:02:03 -Ony se nasáknou.
-Tímhle způsobem je obalím.
00:02:13 Houby jsou naložené.
00:02:15 Musí se dávat do ledničky, do chladu odležet?
00:02:20 Je dobré je nechat 20 minut v marinádě a při pokojové teplotě.
00:02:29 Vůně se lépe rozvinou.
00:02:31 Zapomněl jsem ještě rozmarýn do marinády.
00:02:43 V kombinaci s houbami je to zvláštní.
00:02:46 Je to lesní chuť, taková jalovcová, je to dobré.
00:02:51 Nemohu jej tam dát celý?
00:02:53 Ty chceš, aby se dostal na kloboučky?
00:02:57 Chci, aby to bylo v žampionech, až to budeme opékat.
00:03:01 -Ne, že tam dáš a vyndáš snítku.
-To jsem myslela.
00:03:06 Aby chuť tam byla zastoupená a aby tam i zůstala.
00:03:11 Toastový chléb zbavím kůrek?
00:03:14 Zbavit kůrek a nakrájet na drobné kostičky.
00:03:22 Báro, zamíchej směs. Já opeču žampiony.
00:03:30 -To se úplně rozvonělo.
-To je dobře.
00:03:34 -Takhle?
-Myslím, že to stačí.
00:03:37 Žampionů nemáme tolik.
00:03:39 Je výhodou, že žampiony oproti ostatním lesním houbám
00:03:43 mají pevnější strukturu, hezky drží pohromadě.
00:03:48 Můžete s nimi nakládat jako s košíčky,
00:03:51 do kterých budete dávat náplň.
00:03:54 Pokud byste používali lesní houby, tak bych doporučil bedly.
00:03:59 -Ale bedly jsou jemné.
-Taky by to šlo.
00:04:03 Mladé bedly, kde máš takovou trubičku.
00:04:07 Když jsou trochu už rozvinutý. Šlo by to použít.
00:04:11 -Směs nesolím ani nepepřím?
-Zatím tam nic nedávej.
00:04:17 V marinádě máme sojovou omáčku.
00:04:20 Opepříme a osolíme houby, až je dáme na pekáček
00:04:25 -a dáme na ně náplň.
-Když houby budeme zapékat,
00:04:30 tak kolik potřebujeme času, aby se houby na pánvi udělaly?
00:04:35 -Proč je vůbec na pánvi máme?
-Nebudeme je zapékat dlouho.
00:04:40 Aby žampiony byly hotové, tak je smažíme na pánvi.
00:04:45 Já to mám takhle radši. Já je na pánvi osmažím,
00:04:49 marináda se speče na houbě a má to výraznější chuť.
00:04:54 Tak asi kolik času?
00:04:56 Na pánvi asi 2 minuty z každé strany.
00:05:00 Musíme dávat pozor, aby byly stále pevné.
00:05:11 -V troubě to bude asi 5 minut.
-To je rychlý recept.
00:05:16 Kromě toho nakládání.
00:05:18 Musíš počkat 20 minut, než se houby rozleží.
00:05:22 Kdybych chtěla, tak mohu žampiony použít i na gril?
00:05:27 Můžeš to dělat i na grilu.
00:05:29 Opečeš je přímo a potom je dáš na nepřímý oheň.
00:05:34 Naplníš je, přiklopíš a zapečeš jako v troubě.
00:05:40 -Jdeme na to?
-Jdeme na to.
00:05:43 Když se použije rozmarýn, tak ten výborně funguje,
00:05:48 když se griluje hlavně maso. Prý snižuje riziko rakoviny.
00:05:54 Váže se na karcinogeny. Je to zdravější.
00:06:04 Ještě jsme zapomněli sůl a pepř.
00:06:19 -Takhle dodatečně?
-To nevadí.
00:06:23 Můžeš to naplnit lžící. Já používám ruce.
00:06:28 Říkal jsi, že to máš jako drobenku.
00:06:32 Když něco spadne okolo, to nevadí.
00:06:35 -Je dobré, aby byly hodně naplněné.
-Aby tam něco bylo.
00:06:41 -V troubě pečeme jak dlouho?
-Tak 5, 6 minut.
00:06:46 Záleží jak máme velké žampiony.
00:06:49 Při teplotě 200 stupňů to bude trvat 5, 6 minut.
00:06:54 Mělo by to být na povrchu zlatavé.
00:07:09 Skvěle to vypadá, tak šup s tím na talíř.
00:07:19 Já už mám připravenou degustační vidličku.
00:07:23 Já nakrojím. Asi udělám ještě menší.
00:07:30 Tak schválně.
00:07:35 Perfektní.
00:07:38 -Skvělý.
-Mně to chutná taky.
00:07:43 Žampiony jsme před marinováním neloupali ani neomývali.
00:07:48 Odstranili jsme nožičky, které jsme použili v náplni.
00:07:53 Kloboučky marinujte asi 15 minut.
00:07:57 Kloboučky opečte na pánvi z každé strany asi 2 minuty,
00:08:02 pak je dejte na pekáček, posolte, opepřete a naplňte.
00:08:06 Necháme zapékat v troubě 5 minut na 200 stupňů.
00:08:13 Teď se vrhneme na žampiony zahradní.
00:08:17 -V jakém receptu?
-Budou to zapečené žampiony.
00:08:22 Co potřebujeme?
00:08:25 Žampiony,
00:08:26 jarní cibulku,
00:08:27 slaninu,
00:08:28 máslo,
00:08:30 tymián,
00:08:31 čerstvý sýr,
00:08:32 sýr s modrou plísní,
00:08:34 sůl a pepř.
00:08:36 Vzhledem k tomu, že budeme žampiony plnit,
00:08:40 musíme odstranit nohu. Tys říkal, že máš na to fígl.
00:08:45 Takhle ji vylomíš. Je to.
00:08:48 Já si to vyzkouším. To jde.
00:08:50 -Já jsem to vykrajovala nožem.
-Takhle to můžeš očistit.
00:08:55 Jak je kolem nohy prstýnek, tak ten se vytrhne
00:09:00 -a máme to hotové.
-Já si s tím pohraju.
00:09:04 Já nakrájím cibulku, slaninu
00:09:06 a orestujeme to na přepuštěném másle.
00:09:10 Použijeme i nohy. Ty nakrájej najemno.
00:09:14 Ty používáš jarní cibulku?
-Používám jarní cibulku.
00:09:19 Když nemáš jarní, můžeš použít i normální cibuli.
00:09:23 My žampiony budeme zapékat, tak je mohu skládat do mísy.
00:09:28 Můžeš to tam připravit, aspoň uvidíme, jak to vyjde.
00:09:33 To je velikost na porci pro každého z nás.
00:09:37 Já jsem vybrala tuto mísu, barevnou, Tescoma.
00:09:41 Kdyby něco zbylo, tak to mohu uložit do ledničky.
00:09:46 Tato zapékací mísa vydrží velký rozptyl teplot.
00:09:50 Jak do mrazáku -18, tak +240 na zapékání.
00:09:54 -Ty nožky mám nakrájet?
-Najemno.
00:09:57 Já začnu restovat cibuli se slaninou.
00:10:01 Takový recept dělala moje kamarádka jako předkrm.
00:10:05 Mně přišlo, že toho bylo málo,
00:10:08 protože jsme se po tom všichni mohli utlouct.
00:10:13 Mně to taky chutná.
00:10:14 Pokud houba není moc výrazná, tak náplň má být výraznější.
00:10:19 To nám splní modrý sýr, který na tom zapečeme.
00:10:24 -Já to budu mít.
-Já jsem taky připravená.
00:10:29 Nemusíme to dlouho restovat, protože to přijde do trouby.
00:10:34 -Bude se to zapékat.
-Proběhne ještě tepelná úprava.
00:10:39 Dám to do misky a necháme to lehce zchladnout.
00:10:46 Potom přidáme čerstvý sýr.
00:10:53 Zamíchám to, aby to trochu odvětralo.
00:10:57 Kdybys to dala do horké směsi, tak sýr se rozteče.
00:11:03 Teď to rozmačkám.
00:11:11 -Nesmím zapomenout osolit.
-Jsem připravená na plnění.
00:11:16 -Já ti podám lžičku.
-Tu si mohu vzít.
00:11:23 Zapomněli jsme bylinku. Přidám čerstvý tymián.
00:11:28 Rozmarýn v tom minulém receptu byl hodně zásadní.
00:11:32 Bylinka je vždy takový bonus, něco navíc.
00:11:36 Dodá to trochu jinou chuť, než kdybys ji tam nedala.
00:11:41 -Ty ji přidáš do směsi?
-Přímo do směsi.
00:11:54 Máme připraveno a můžeme plnit.
00:12:07 -To je taková předkrmová varianta.
-Můžeš to naplnit víc.
00:12:17 -Přes?
-Ano, i trochu přes.
00:12:20 Nevadí, když to trochu přeteče. Je lepší, když náplně bude víc.
00:12:32 Když to přeteče, tak to ochutí žampiony i zvenku.
00:12:40 -Na co máme nivu?
-Tou to posypeme na závěr.
00:12:44 Budeme to s ní zapékat.
00:13:06 Nemusí to být nivou posypané moc, stačí lehce.
00:13:10 Niva je hodně aromatická.
00:13:20 A hurá do trouby.
00:13:25 Jsou pěkné ty mísy.
00:13:27 Pečeme na 180 až 200 stupňů 15 až 20 minut.
00:13:32 Záleží na velikosti žampionů.
00:13:37 Vidíš, jak to krásně vypadá v těch servírovacích miskách?
00:13:43 Až to dojíme, tak to strčíme do myčky a máme pokoj.
00:13:47 Vážení diváci, oba recepty najdete na:
00:13:53 Kdyby vám někdo řekl, že umíte houby, tak řekněte ano,
00:13:58 a na dva způsoby.
00:14:03 Na 2. recept jsme použili žampiony zahradní.
00:14:07 Na pánvi jsme si osmažili směs a než jsme k ní přidali sýr,
00:14:12 nechali jsme ji trochu zchladit. Kloboučky hub naplňte vrchovatě.
00:14:17 Nevadí, když náplň v troubě přeteče.
00:14:21 Nakonec posypte houby trochou nivy a zapečte v troubě
00:14:25 na 180 až 200 stupňů po dobu 15 až 20 minut.
00:14:29 Jeden z vás muže získat zapékací servírovací mísu GUSTO ROUGE
00:14:34 a další výrobky od Tescomy, když správně odpoví na otázku:
00:14:54 Výherce zveřejníme na: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:15:02 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013