S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Kuřecí křídla na plechu — Křidélka smažená v panko strouhance
Pondělí 13. 10. 2014 na ČT100:00:15 Dobrý den.
00:00:17 Naučit se na křídlo jednoduchou etudu může trvat několik týdnů.
00:00:22 Rozehřát koncert chutí s grilovanými křidélky můžeme teď.
00:00:27 Je tady Radek Jakubec. Ahoj, Radku!
00:00:30 -Ahoj, Báro! Dobrý den.
-Ukáže nám jak na to.
00:00:34 Co budeme vařit?
00:00:36 Budou to grilovaná křidélka na plechu
00:00:39 -se salátem z řapíkatého celeru.
-Co potřebujeme?
00:00:44 Kuřecí křidélka, křen, med, mletou papriku, česnek,
00:00:49 rostlinný olej, sůl, pepř.
00:00:51 Na salát: řapíkatý celer,
00:00:53 mrkev,
00:00:54 bílou cibuli,
00:00:55 ledový salát,
00:00:56 estragon,
00:00:57 med,
00:00:59 limetkovou šťávu,
00:01:00 extra panenský olej,
00:01:02 sůl a pepř.
00:01:04 Já se pustím do salátu, ty se věnuj masu.
00:01:08 -Nakrájej to všechno na julienne.
-Na tenké krásné hranolky.
00:01:13 Já si v hmoždíři připravím marinádu na kuřecí křídla.
00:01:19 Dám tam pálivou papriku, papriku sladkou.
00:01:33 Pojď mi říct mrkev na julienne. Teď jsem začala špatně.
00:01:38 -Začala jsi dobře.
-Pak takhle?
00:01:41 Jak ti to bude vyhovovat. Já to dělám následovně.
00:01:46 Mrkev jsem na julienne ještě nedělala.
00:01:52 Já si ji nakrájím na co nejtenčí plátky.
00:01:57 Pak je vezmu, dám si je přes sebe a krájím tímhle způsobem.
00:02:10 V hmoždíři mám 2 druhy papriky, jednu pálivou, druhou obyčejnou.
00:02:15 Dám si tam 2 stroužky česneku. Rozetřu je.
00:02:24 Přidám sůl a pepř.
00:02:34 My jsme si ukázali, jak kuře naporcovat.
00:02:38 Využili jsme stehna, prsa, udělali jsme vývar, pekli jsme.
00:02:44 -Křidélka jsme ještě nedělali.
-Zatím ne.
00:02:48 My si je necháme vcelku. Někdo je rozděluje tady v kloubu.
00:02:53 Tam se to nařízne a rozdělí. Mně se to víc líbí takhle.
00:02:59 Křidélka jsme zbavili koncových částí.
00:03:02 To se zbavuje z toho důvodu, že je tam jen kost a kůže.
00:03:07 Pálilo by se to v troubě.
00:03:10 Komu je líto odstranit letky, tak je může použít do vývaru.
00:03:15 Do vývaru ideální věc.
00:03:17 Já mám tady vytvořenou pastu, přendám si ji sem do mísy.
00:03:25 -Vypadá to, že recept je pikantní.
-To ještě přidáme křen.
00:03:31 Lidový křen.
00:03:34 Já si jej tam dám.
00:03:37 To se říkávalo, že na evropských svatbách
00:03:41 nesměl chybět křen, protože zajišťoval,
00:03:46 kdyby měl manžel problém, tak aby mohl plnit manželské povinnosti.
00:03:52 -Pomáhá to, jo?
-Prý to pomáhá.
00:03:56 Zároveň dívka strouhala křen před zraky manžela
00:04:00 a v případě, že plakala, bylo jasné, že je panna.
00:04:05 To byla panna asi každá.
00:04:08 Přidal jsem tam olivový olej a poslední součástí je med.
00:04:13 -Ten to zjemní.
-Ten tu pálivost zjemní.
00:04:17 Teď si to všechno zamíchám dohromady.
00:04:26 -Musím nechat marinádu odležet? Marinádu nemusíš nechávat odležet,
00:04:32 ale křídla v marinádě nechat půl hodiny.
00:04:36 -Aby ji do sebe natáhly.
-Nijak nezkřehnou.
00:04:41 To je jeden z mýtů kuchařských. Hezky je namarinujeme.
00:04:48 Křidélka v naší kuchyni nemají takovou oblibu.
00:04:52 -Lidé je moc nedělají.
-Přitom je to báječná věc.
00:04:57 Mají úžasné maso.
00:05:01 Co se týče nákladů, tak to stojí 0, 0 nic.
00:05:05 Křidélka nejsou považována za nekrásnější část.
00:05:10 Je to jedna z nejchutnějších částí. Maso je tam opravdu dobré.
00:05:16 -Jakože je šťavnaté?
-Je šťavnaté.
00:05:19 Je to to tmavší maso. Kuře má maso bílé a tmavší.
00:05:24 To tmavší je lepší.
00:05:26 Já ti pomůžu s cibulí. Ta je také součástí salátu.
00:05:38 Křidélka mají dost kostí. Jak to poznat, že je to upečený?
00:05:44 Dá se to poznat po hmatu a je dobré se orientovat časově.
00:05:50 Křídla bývají do 20 minut hotová. Přidám ti cibuli do salátu.
00:06:04 -Pomůžu ti se řapíkatým celerem.
-To mi pomož, to nevím jak.
00:06:10 Takhle jej rozlomíme. Už je umytý.
00:06:15 Já jej nechávám většinou loupat,
00:06:19 ale na julienne na něm nic nezůstane,
00:06:23 protože to je najemno.
00:06:26 Máme nakrájeno. Už ti to jde dobře.
00:06:30 Dáme to do mísy a promícháme to.
00:06:41 Teď dáme na Crisp talíř křidélka.
00:06:51 Zapneme si multifunkční troubu na funkci CRISP.
00:06:58 Budou hotova během 10 až 15 minut.
00:07:02 Kdybych tu troubu neměla, jak dlouho je budu dělat?
00:07:07 -Asi 20 až 25 minut.
-Pod grilem?
00:07:10 Buď na grilu nebo horkovzdušnou troubou.
00:07:13 -Co uděláme dál?
-Já teď udělám zálivku na salát.
00:07:18 Ty natrhej ledový salát, který tam ještě zbyl.
00:07:22 -Tak ne na julienne?
-U salátu jen trháme.
00:07:26 -To má nějaký důvod?
-Je to gastronomické pravidlo.
00:07:31 -Nasekaný salát nevypadá vábně.
-Menší kousky?
00:07:35 Ještě menší.
00:07:42 Na zálivku dáme olivový olej. Potřebujeme sůl, pepř.
00:07:56 Trochu limetkové šťávy.
00:08:00 Kdyby nebyla limetka, mohu dát citron?
00:08:04 Můžeme dát i citron.
00:08:12 Přidám tam trochu medu.
00:08:17 Teď ještě přesekaný estragon.
00:08:22 Tuto aromatickou bylinku, jak říkáš estragon,
00:08:27 můžete znát i pod názvem pelyněk.
00:08:30 Estragon malinko připomíná pendrek,
00:08:33 takovou anýzovou chuť.
00:08:36 To je zvláštní, že tam máme řapíkatý celer
00:08:40 -a k tomu pendreková chuť.
-Ono se to bude doplňovat.
00:08:44 Není to klasická pendreková chuť. Je o něco svěžejší.
00:08:49 Výborně to k salátu sedí. Já jsem si to udělal moc hustý.
00:08:54 Přidám si trošku olivového oleje.
00:08:58 Ledový salát bude takhle stačit. Dáme tam zálivku.
00:09:06 -Já mohu nandávat.
-Dej doprostřed salát.
00:09:11 Já si skočím pro křidélka.
00:09:19 Vypadají velmi dobře.
00:09:23 Chceme-li to jako předkrm, tak dáme dvě.
00:09:27 Když to máme jako hlavní chod, dáme 3 až 4.
00:09:31 Dámy na dietě budou věřit předkrmové verzi.
00:09:35 -Tak je tam dáme všechny.
-To je krása.
00:09:39 Barevná kompozice, křidélka voní a název receptu?
00:09:43 Kuřecí křidélka na plechu se salátem řapíkatého celeru.
00:09:52 Jeden recept s křidélky máme za sebou
00:09:56 a teď nás čeká další. To bude jaký?
00:09:59 To budou smažená křidélka v Panko strouhance.
00:10:03 -Co potřebujeme?
-Kuřecí křidélka, zázvor,
00:10:08 chilli papričku, med, čerstvý koriandr,
00:10:11 sezamový olej, pepř, rybí omáčku.
00:10:14 Na obalení vejce: hladkou mouku, Panko strouhanku.
00:10:19 Báro, rozpal pánev s olejem.
00:10:22 Až to budeš mít, tak si připrav trojobal.
00:10:25 Já si udělám marinádu na křidélka.
00:10:29 Dali jsme velké množství oleje, aby se křidélka propekla.
00:10:34 Je to smažení.
00:10:36 Bude to dlouho trvat, než se to rozehřeje.
00:10:39 Já jsem si sem dal med. Vezmu chilli papričku.
00:10:44 Nakrájím si ji najemno.
00:10:50 Tys řekl trojobal, ale nepoužíváme obyčejnou strouhanku.
00:10:55 Použijeme Panko strouhanku.
00:10:58 Je to strouhanka, která pochází z Asie.
00:11:01 -V čem je její výhoda?
-Nesaje tolik tuk.
00:11:06 Obalí rovnoměrně cokoliv potřebujeme obalit.
00:11:10 Nepustí tuk dovnitř, tak vnitřek zůstane šťavnatý.
00:11:18 -Strouhanka má větší kousky.
-Má jinou strukturu.
00:11:22 Jsou to takové jehličky.
00:11:25 Ona se dělá z pšeničné mouky, z kukuřičného škrobu
00:11:30 a z tapiocy, to je škrob, který je získaný z kořene manioku.
00:11:40 Já jsem připravená.
00:11:42 V marinádě máme med, chilli papričku,
00:11:46 čerstvý koriandr, malinko rybí omáčky.
00:11:52 Já jsem slyšela, že správná rybí omáčka smrdí.
00:11:57 Když je špatná, tak smrdí hodně. Je to pravda?
00:12:01 Řekl bych, že je nezničitelná. Má skoro 60 % soli.
00:12:06 V Thajsku se díky rybí omáčce prakticky nevyužívá sůl.
00:12:11 My nebudeme vejce, nic dalšího solit?
00:12:14 -Stačí nám marináda?
-Přesně.
00:12:17 Zamíchám to, dám tam pepř.
00:12:28 Poslední, co jsem tam přidával, tak to byl sezamový olej.
00:12:33 Přidám si tam křidélka
00:12:36 a na závěr do marinády přidáme zázvor.
00:12:40 Já si jej nakrájím na co nejtenčí nudličky.
00:12:45 -Koriandr, zázvor, lehce exotické.
-Uvidíš, jak to bude dobré.
00:12:51 Dáme si to tam. Zamíchám.
00:12:56 -Můžeme začít obalovat.
-Nechceš si to obalit ty?
00:13:00 Tak já ti pomohu. Na tebe zbude strouhanka.
00:13:05 Je potřeba ji důkladně udusat.
00:13:08 -Je to hrubší, jsou to jehličky.
-Má jinou konzistenci.
00:13:18 Panko strouhanka není nejlevnější.
00:13:22 Pokud ji budete dobře skladovat v suchu, tak vydrží dlouho.
00:13:27 Určitě, bez problémů.
00:13:31 Křidélka mají kost, dělají se v silné vrstvě oleje.
00:13:36 U Panko strouhanky je výhoda, že maso tolik nenasákne.
00:13:42 -To jídlo je dietnější.
-To máš pravdu.
00:13:46 Já ji mám rád.
00:13:48 Jak myslíš, že máme olej rozpálený? Můžeme to vyzkoušet.
00:13:56 Můžeme rovnou smažit.
00:13:58 Nemělo by to být rozpálené na plné pecky.
00:14:02 Musí se to také propéci. Na to musíme pamatovat.
00:14:07 -Zajímá mě čas toho smažení.
-Určující faktor je barva.
00:14:12 Až je to zezlátlé, mělo by to být hotové.
00:14:16 Zmírníme to na minimum. Počkáme, až to bude hotové.
00:14:25 Křidélka jsou hotová.
00:14:27 Poznáte to tak, že prstem projedete až ke kosti.
00:14:32 Dáme si je na salátek, který už máme připravený.
00:14:36 -Dietní dvě?
-Uděláme pořádnou porci, tak tři.
00:14:41 Jak praví citát: "Lidé mají dělat s nadějemi to samé, co s kuřaty.
00:14:46 Přistřihnout jim křidélka." Dobrou chuť!
00:14:51 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013