S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Španělská bramborová tortilla s hráškem — Thajský salát s cukrovým hráškem
Premiéra: Pátek 31. 5. 2013 na ČT100:00:16 Dobrý den. Máme tu sezónu hrášku.
00:00:19 Čerstvý hrášek je pro kuchaře velká radost.
00:00:23 Máme tu surovinu, která dokáže oživit jakýkoliv pokrm.
00:00:28 Vašek Šulc je tady, aby nám ukázal ideální využití hrášku.
00:00:33 -Ahoj, Vašku!
-Ahoj.
00:00:35 Dnes si uděláme tortillu s hráškem.
00:00:38 -Co potřebujeme?
-Vejce,
00:00:40 hrášek,
00:00:41 brambory,
00:00:42 petržel,
00:00:43 cibuli,
00:00:44 olivový olej,
00:00:45 sůl,
00:00:47 pepř a to je všechno. Já si nakrájím brambory.
00:00:51 Abych hrášek neloupala celou noc,
00:00:54 tak tady mám tuto vychytávku od Tescomy, je to loupač hrášku.
00:00:59 Vložím hrášek, zatočím, a zrníčka mi vypadnou.
00:01:04 Kdyby byl někdo levák, kličku si přehodí na druhou stranu.
00:01:17 -Možná budu rychlejší než ty.
-To je možný, já se nebojím.
00:01:22 -Já mám vyloupáno.
-Já mám tady skoro dokrájeno.
00:01:26 Byla jsi rychlejší.
00:01:28 Brambory na tortillu krájím na kostky nebo mohu i na plátky?
00:01:33 Je to lepší na kostky, aby se to lépe orestovalo.
00:01:37 -Já si rozpaluju pánev.
-Já se vrhnu na vejce.
00:01:41 Rozbij všechna vejce, co tam máme.
00:01:44 -Všechny?
-Všechna vejce.
00:01:47 To je tortilla pro 2 lidi?
00:01:52 Takováhle velikost může být i pro tři.
00:01:56 Podle toho jak to bereš, jestli předkrm nebo hlavní chod.
00:02:01 -Tohle je klasický španělský jídlo?
-Je to španělský recept.
00:02:05 Je to jídlo chudiny.
00:02:08 Je tam jen pár ingrediencí, a tak je to úžasný.
00:02:12 Pár ingrediencí, ale já tu mám 7 vajec.
00:02:16 -Solím, pepřím?
-Solíš, pepříš.
00:02:23 Pepře stačí tak půl.
00:02:29 Já si brambory nasypu do rozpáleného oleje.
00:02:33 A orestuju je.
00:02:35 -Jak dlouho je budeš restovat?
-5 minut určitě.
00:02:41 -Ze všech stran.
-Určitě.
00:02:45 Tu cibuli tam budeš přidávat potom?
00:02:51 Kdybychom ji dělali na začátku, tak by se nám spálila.
00:02:56 Nakrájíme si brambory, přidáme cibulku.
00:03:03 Ona ale bude sklovitá.
00:03:06 -Nebo se nám stihne opéct?
-Určitě se opeče.
00:03:11 Dáme ji tam za minutu nebo dvě a bude perfektní.
00:03:15 Když budete chtít rychlý recept, tak brambory a vejce má doma každý.
00:03:22 Případně dozdobíte hráškem. A ještě přidáme petrželku.
00:03:28 Tu přidáme rovnou do vajec.
00:03:31 Já musím míchat, aby byly našlehané, že?
00:03:35 To stačí.
00:03:36 Hladové děti, hladový manžel a tortilla a plná bříška.
00:03:42 Tys říkal, že je to španělský recept
00:03:45 a ty máš zkušenost se Španělskem?
00:03:48 Ve Španělsku jsem byl, tortillu jsem tam ochutnal,
00:03:53 ale neučil jsem se ji tam.
00:03:55 Zaujalo mě to, tak jsem si něco nastudoval.
00:04:00 Pokud se i vy budete chtít o tortille dozvědět něco víc,
00:04:05 naleznete informaci na stránkách: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:04:10 Když kuchaři jedou na dovolenou, sbírají kulinářské zážitky?
00:04:15 Stoprocentně. Od toho dovolená je,
00:04:18 aby se člověk najedl a dostal do sebe ty chutě.
00:04:23 Já přidám cibuli.
00:04:24 -Já jsem nestihla poměr brambor.
-Dali jsme 3, 4 větší brambory.
00:04:35 Já jsem hotová. Dej mi nějaký úkol.
00:04:39 Chceš úkol?
00:04:40 Teď ti nasekám petrželku a ještě to jednou zamícháš.
00:04:47 V tomto dílu se naučím pořádně míchat.
00:04:51 Petrželku můžeme přidat i do brambor.
00:04:55 Vypadá to dobře a uvolní se víc chuti.
00:04:58 Dám ti petržel do vajec.
00:05:03 A já míchám.
00:05:07 Podej mi hrášek. Už je akorát čas.
00:05:13 -Můžu sypat?
-Pojď sypat.
00:05:20 Teď ztlumíme plamen.
00:05:25 A rozlij vejce tak, aby byla po celé ploše.
00:05:32 Vidíte, jak to vejce zalila? Všechny brambory jsou ponořené.
00:05:38 Tortilla.
00:05:40 Teď počkáme, dokud se vejce nezatáhnou.
00:05:44 Potom si rozpálíme druhou pánev a otočíme to.
00:05:54 Obracení se dělá tak, že vezmeme druhou rozpálenou pánev,
00:06:00 přiložím ji navrch.
00:06:04 -Tak ta pánev musí být větší.
-Určitě.
00:06:09 Teď to chvíli dopečeme, asi 1 minutu.
00:06:16 A můžeme začít jíst.
00:06:19 Základními surovinami na tortillu jsou brambory a cibule.
00:06:24 V poměru 3 brambory na půlku velké cibule.
00:06:28 K ní můžete přihodit cokoliv na co máte chuť.
00:06:33 Na pánvi nejdříve opékáme brambory a pak přidáme cibuli.
00:06:38 Brambory potřebují delší čas a cibuli nechceme mít připálenou.
00:06:44 Vajec musíme mít dost na to, aby pokryla brambory na pánvi.
00:06:50 Záleží na velikosti pánve a množství surovin.
00:06:59 Teď ti ukážu, jak správně se to má podávat.
00:07:08 A je to, krájíme.
00:07:26 Super.
00:07:29 A máme hotovo.
00:07:35 Hráškem jsme ozvláštnili bramborovou tortillu,
00:07:40 -jak jej využijeme nyní?
-Teď si ukážeme pár variant hrášku.
00:07:45 Hrášek už víme a máme tady lusky a klíčky.
00:07:48 Všechno to dáme dohromady do thajského salátu.
00:07:53 Co potřebujeme?
00:07:54 Sherry rajčata,
00:07:56 salát Pak choi,
00:07:57 koriandr,
00:07:58 dubový salát, polníček,
00:08:02 okurku,
00:08:03 mrkev,
00:08:04 hrášek,
00:08:06 chilli papričku,
00:08:07 česnek,
00:08:08 cukrový hrášek,
00:08:10 sojové klíčky, klíčky z hrášku,
00:08:12 sojovou omáčku,
00:08:14 rybní omáčku,
00:08:15 a olej z kaffirových listů.
00:08:19 To zní monstrózně. Zavítáme do thajské kuchyně.
00:08:23 Nakrájej sherry rajčata na čtvrtky.
00:08:28 Asi 1/3 toho, co máš. Já si připravím zálivku.
00:08:36 Sojovou omáčku,
00:08:41 rybí omáčku.
00:08:43 Když si čichneš, tak cítíš hodně ryby.
00:08:47 Ale ta chuť je úžasná. A v salátu to moc nebude cítit.
00:08:52 -Nedáváme jí moc.
-Určitě.
00:08:55 Rybí omáčka se dělá z čeho?
00:08:57 Z rybiček, které se namočí do mořské vody
00:09:01 a nechávají se macerovat asi 2 až 3 roky
00:09:06 v obrovském kýblu. A je to super.
00:09:14 Abychom dostali rybí omáčku, musíme 3 roky počkat.
00:09:18 To se dělá v obrovských kanystrech.
00:09:22 Je to jedna ze základních ingrediencí v thajských kuchyních.
00:09:28 I v celé Asii.
00:09:31 Pro mě je dostupná? Já ji seženu?
00:09:34 V současné době už to není problém.
00:09:37 Udělal jsem si česnek.
00:09:41 Přidáme.
00:09:45 -A ukážu ti vychytávku.
-Ukaž.
00:09:48 Ukážu ti, jak se zbavit v chilli papričkách semínek.
00:09:53 Vezmeš si chilli papričku, ukrojíš ji hlavičku
00:10:00 a vykroutíš semínka ven.
00:10:07 Teď ji nakrájíš na kostičky.
00:10:12 -Já můžu dát rajčata do misky?
-Přesně tak.
00:10:16 Potom vezmi salát Pak choi a ostatní saláty
00:10:20 a přidej je k rajčatům.
00:10:24 To je tenhle salát, já otrhám listy.
00:10:27 -Co ten košťál?
-Košťál tam nedávej.
00:10:30 To je taky běžná thajská ingredience?
00:10:34 Je to běžné v celé Asii. Je to jako ledový salát.
00:10:38 On podobně chutná. Nebo římský salát.
00:10:42 Polníček můžu dávat v trsech?
00:10:45 Můžeš jej nechat tak. Takhle to stačí.
00:10:48 Teď tam přidej mrkev nakrájenou na julliene.
00:10:52 V Thajsku se všechno hodně krájí.
00:10:56 Všechno se nakrájí na jemné proužky.
00:10:59 Máme i takhle připravenou okurku, tak ji tam můžeš přidat.
00:11:04 Nedávej tam všechnu. Jde o to, aby to bylo barevné.
00:11:09 Já si vezmu cukrový hrášek a překrojím jej.
00:11:13 Tak na 3 díly, aby se to dobře jedlo.
00:11:16 -Přidáme sojové klíčky.
-To bude zdravý.
00:11:23 Máme tady výhonky z hrášku.
00:11:28 Ty trošku natrhej, aby tam nebyly takhle dlouhé.
00:11:33 -Mohu i se stopkou?
-Přesně tak.
00:11:36 Je to křehoučký a může se to udělat na mále nebo oleji.
00:11:41 Jako příloha pod rybu. Je to skvělá věc.
00:11:45 Dá se to používat i v teplé kuchyni, nejen do salátu.
00:11:49 Já mám zálivku hotovou.
00:11:52 Kdybys neměla olej z limetkových lístků,
00:11:55 tak můžeš použít šťávu z limetky. My máme tu vůni krásně obsaženou.
00:12:03 -Cítíš to?
-To je hezký.
00:12:06 -Teď nasekáme koriandr.
-Já to udělám.
00:12:13 Koriandr je úžasná bylinka, která se používá nejen v Asii,
00:12:19 ale i v Mexiku a teď už po celém světě.
00:12:23 Já přidám koriandr přímo do salátu?
-Přesně.
00:12:27 -Teď to zamíchej.
-Můžu rukou?
00:12:30 Můžeš rukou.
00:12:34 -A teď hezky zespoda čechrej.
-Čechrám.
00:12:41 Je čas na zálivku. Já ji zase promíchám.
00:12:51 Thajci taky všechno míchají rukama?
00:12:54 -Jasně.
-Tak jako v Thajsku.
00:12:57 Dělá se to tam přírodně. Nedělají se s tím obstrukce.
00:13:05 Pojďme podávat. Tak to hezky nandej.
00:13:10 Hezky doprostřed.
00:13:15 Dej tam hodně těch barevných.
00:13:21 Vypadá to bomba.
00:13:24 Já přidám trošku sojových výhonků. Přidám i hrášek.
00:13:34 Ať je vidět, že jsme hrášek využili.
00:13:39 A ještě malý hrášek navrch.
00:13:41 Vážení diváci, viděli jste, jak se dá hrášek využít.
00:13:47 Oba recepty naleznete na stránkách: www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:13:52 Dobrou chuť!
00:13:57 Do thajského salátu se hodí všechny formy hrášku.
00:14:01 My jsme měli výhonky, sladké lusky, čerstvé kuličky.
00:14:08 Loupač hrášku a další výrobky od Tescomy můžete získat,
00:14:12 když správně odpovíte na otázku:
00:14:32 Výherce zveřejníme na stránkách www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:14:41 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2013