S Bárou Vyskočilovou se o jídle, pití a stolování dozvíte všechno, co vás zajímá. Režie M. Liška
Salát ze zeleného chřestu s vejcem — Bílý chřest smažený v parmazánovém obalu
Středa 3. 7. 2013 na ČT100:00:16 Dobrý den, vítejte u "Vše o vaření".
00:00:19 V pořadu, ve kterém vám přinášíme rady, typy a recepty.
00:00:25 Minule jsme začali chřestem. Teď u něj zůstaneme.
00:00:29 Václave, co si připravíme dnes?
00:00:32 Dnes si připravíme salát ze zeleného chřestu.
00:00:36 -Co potřebujeme?
-Římský salát.
00:00:39 Vinný ocet.
00:00:40 Olivový olej.
00:00:41 Šalotku.
00:00:42 Slaninu.
00:00:43 Oregáno.
00:00:44 Hrubozrnnou hořčici.
00:00:46 Zelený chřest.
00:00:47 Krutonky. 2 vejce.
00:00:48 Ta vejce chceš natvrdo, naměkko, nebo na hniličku?
00:00:53 -Na hniličku to udělej.
-Tak 3,5 minuty?
00:00:56 3,5 až 4 minuty. Podle velikosti vajec.
00:01:00 -Já udělám dresink.
-Tedy zálivku.
00:01:03 Já jsem se dozvěděla, že chřest je zdravá zelenina.
00:01:07 V případě, že máte problém s ledvinami, s trávením,
00:01:12 se žlučníkem, i s bolením zad, můžete jej užívat.
00:01:16 A je lehce stravitelný.
00:01:18 Já si nakrájím slaninu na kostičky.
00:01:21 Budu ji restovat na pánvi.
00:01:23 Jakmile bude orestovaná, tak přidám šalotku.
00:01:27 Není problém to dát na studenou pánev.
00:01:31 -Slanina obsahuje nějaký tuk.
-Je ale lepší přidat trošku tuku.
00:01:36 Než se začne tuk ze slaniny rozpouštět,
00:01:40 -tak přidáme na pánev tuk.
-Šalotku nakrájet najemno.
00:01:45 Je dobré to takhle proříznout.
00:01:52 Proč jsme zvolili šalotku a ne normální cibuli?
00:01:56 Šalotka je jemnější a do dresinku se hodí lépe.
00:02:01 -Normální je ostrá, štiplavá?
-To taky.
00:02:06 Ale šalotka má jemnější vlákna než normální cibule
00:02:11 a je to příjemnější co se týče chuti.
00:02:14 Tohle je tvůj recept?
00:02:17 To je jeden z receptů, který používáme dlouho.
00:02:22 A co dál.
00:02:24 Jak se orestuje slanina, přidáme šalotku.
00:02:32 -Do misky bys mohla natrhat salát.
-Tak já budu trhat salát.
00:02:38 Já se budu starat o dresink.
00:02:43 Ty si vymýšlíš recepty sám? Zkoušíš si doma?
00:02:47 Spíš v restauracích.
00:02:50 Já mám teď slaninu orestovanou, přidám šalotku.
00:02:56 -Necháme ji zhnědnout?
-Ne, jen lehce orestovat.
00:03:01 Ani ne zesklovatět, ani zhnědnout.
00:03:05 A co ten chřest? Budeme jej požívat syrový?
00:03:09 Ne, dáme jej do parní lázně, necháme jej spařit
00:03:13 a potom jej dáme do ledové vody. Tam ustálí barvu.
00:03:18 Je důležité, když chceme, aby se ustálila barva,
00:03:23 tak po spaření dát do ledové vody.
-To je dobrý tip.
00:03:28 Syrový chřest se nedá používat?
00:03:31 Dá se používat, ale je lepší jej do salátu trochu spařit.
00:03:36 Je to trochu měkčí. Můžeme použít i syrový.
00:03:40 Já jsem se dozvěděla, že chřest v této formě je ryze české slovo.
00:03:47 Ostatní země vycházejí ze slova asparágus.
00:03:51 Kdybyste někde na jídelním lístku objevili slovo asparágus,
00:03:56 -tak je to chřest.
-My si můžeme dodělat dresink.
00:04:01 Já sem dám zpěněnou cibulku se slaninou,
00:04:05 přileju lehce vinného octu a trochu hrubozrnné hořčice.
00:04:14 Teď přilijeme olivový olej, ale to přenechám tobě.
00:04:18 To jsem ráda.
00:04:20 -Nalij hodně olivového oleje.
-Kolik je hodně?
00:04:24 -Tak 3 lžíce.
-Dobře.
00:04:26 Já ti tam přisypu oregáno.
00:04:29 Dobré je vzít si suché oregáno, promnout, a potom teprve nasypat,
00:04:36 -aby ta vůně...
-Ta se tím uvolní.
00:04:39 -Přesně, dostane se dovnitř.
-To my zkušení kuchaři víme.
00:04:45 Je čas na to, aby se přidal chřest do páry.
00:04:49 Dáme na 2 minuty do páry.
00:05:02 Vejce dáme zchladit.
00:05:11 Já mám chřest taky hotový,
00:05:13 tak jej dám zchladit do ledové vody.
00:05:18 Já dokončím salát.
00:05:25 Jak vidíte, ty chřesty začnou být ještě víc zelené.
00:05:30 -To je pravda.
-Já je začnu krájet.
00:05:35 Já doufám, že jsem salát natrhala na akorát kousky.
00:05:40 -Co říkáš?
-Perfektní.
00:05:44 -Solím, pepřím?
-Ne.
00:05:46 -Nebo až na závěr?
-Už máme hotovo.
00:05:50 Dresink je akorát dochucený.
00:05:53 Já ti tam přidám chřest.
00:05:59 Dát tam ty hlavičky, protože ty jsou zajímavé.
00:06:04 Promíchej si sám, protože musím loupat vejce.
00:06:09 -Už je zchladlé?
-Jo.
00:06:12 To byla nějaká soutěž o loupání vajec, ne?
00:06:17 Já bych raději, abys loupala pomaleji,
00:06:21 abys jej nepotrhala.
00:06:24 Jestli jsi jej uvařila správně na hniličku,
00:06:28 tak uvnitř by mělo být tekutější.
00:06:31 Když má to vejce syrový vnitřek, tak jak jej budu servírovat?
00:06:36 Já ti tady připravím salát, a to na to položíš.
00:06:40 Budeme to krájet na salát, tak žloutek vyteče do salátu.
00:06:58 A dozdobíme krutonky.
00:07:00 Salát s chřestem už je hotový
00:07:03 a jeho recept najdete na našich stránkách
00:07:07 www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:07:12 Dobrou chuť.
00:07:16 Pokud chci vejce na hniličku, vkládám je do vroucí vody
00:07:21 a vařím asi 3,5 minuty. Z hrnce je přendám do studené vody,
00:07:26 abych uvnitř vejce zastavila proces vaření.
00:07:29 To samé platí i pro chřest.
00:07:32 Přendání do studené vody zastavuje proces vaření.
00:07:36 U zeleniny to má vliv i na zachování barvy.
00:07:40 Chřest jsme vařili ve vodě, v páře, dali jsme jej do polévky
00:07:45 a také do salátu. Co nám ještě zbývá?
00:07:48 Osmažíme si jej v trojobalu ale ozvláštníme jej parmazánem.
00:07:53 Já mám na škrábání chřestu takovouto vychytávku od Tescomy.
00:07:58 Je to škrabka na chřest. Dokonce v barvě chřestu.
00:08:03 Má opěrku. Ten chřest tak můžu škrábat v ruce.
00:08:07 Zoubky mě takhle elegantně zbaví těch tvrdých částí.
00:08:12 Rychlé a jednoduché.
00:08:21 Já ještě vejce dochutím solí a pepřem.
00:08:28 Tý soli nesmím dát moc, protože parmazán je slaný.
00:08:37 Jak jsme dělali holandskou omáčku,
00:08:41 tak teď ti ukážu jednodušší holandskou omáčku.
00:08:45 -To se tolik nenadřeš.
-Co na to budeš potřebovat?
00:08:50 Suroviny jsou podobné, ale základem je máslo.
00:08:57 Máslo rozpustím a vezmu si krém fresh.
00:09:02 Krém fresh je hodně hustá zakysaná smetana,
00:09:06 ale má vyšší kyselost, tak se do omáčky perfektně hodí.
00:09:12 Počkáme, až se máslo rozpustí.
00:09:21 Já mám máslo rozpuštěné a začnu přidávat krém fresh.
00:09:27 A já mám chřest oloupaný a oškrábaný.
00:09:30 Já rozpouštím krém fresh.
00:09:37 Nádherně to vytváří krémovou omáčku.
00:09:40 -To nedělá hrudky?
-Ne, to se perfektně rozpustí.
00:09:45 Je to tuk, tak se to rozpustí.
00:09:48 Přidáš mi tam lžičku dijonské hořčice?
00:09:52 Ta nám to krásně dochutí.
00:09:54 Lžičku asi proto, ona je hodně kořeněná, že?
00:09:59 Taky to zabarví, takže nádhera. To je všechno.
00:10:03 -To je takováhle rychlovka?
-Přesně tak.
00:10:07 Máme hotovo. Dáme stranou, vypneme.
00:10:13 A můžeme začít obalovat.
00:10:17 Pokud chcete vyhrát škrabku na chřest
00:10:20 a další výrobky od Tescomy, soutěžte na našich stránkách
00:10:25 www.ceskatelevize.cz/vseovareni
00:10:42 Já bych si to rozdělila, jako když jsem byla malá.
00:10:46 To jsme taky dělali.
00:10:48 Ještě bychom mohli uříznout ty zadní konce.
00:10:52 Jak jsme si to říkali posledně.
00:10:55 Jen si to srovnáme a seřízneme ty konce.
00:11:00 Ukaž mi to.
00:11:03 To jsou tak 2,5 cm pryč.
00:11:08 Tady se jedná o to, aby tam nebyla jakoby nahnilá část.
00:11:13 Můžeme začít obalovat.
00:11:15 -Začneme moukou.
-Klasický postup.
00:11:21 Jo, ty budeš dělat jen mouku a já vejce i strouhanku?
00:11:28 Neboj, já ti pomůžu. Na to máme takovýto kleště.
00:11:32 Otočíme.
00:11:35 Teď ti to předám. A já pokračuju v mouce.
00:12:01 Když jsme obalovali řízky,
00:12:04 tak já jsem měla na rukách takové bouličky.
00:12:19 -Máš rozpáleno?
-Já už jsem rozpálený.
00:12:22 -Pánev taky.
-Dnes máme horké vaření.
00:12:27 Dnes jo.
00:12:33 -Víš, co používají Francouzi?
-To nevím.
00:12:37 Když je někdo moc vysoký, tak mu říkají,
00:12:41 že je přerostlý chřest. A víš, co používají Španělé?
00:12:46 -To radši nechci vědět.
-Ne, že bych to myslela hanlivě.
00:12:51 V případě, že někoho posílají smažit chřest,
00:12:54 tak ho posílají k čertu.
00:12:57 Chceš ten chřest ještě osmažit dneska?
00:13:00 -Neber si to osobně.
-Já si to osobně neberu.
00:13:04 Hotovo.
00:13:06 Vezmu tady ten malý kousek a zkusím,
00:13:09 jestli máme olej správně rozpálený.
00:13:12 Já myslím, že ideální. Budu to tam skládat.
00:13:27 Neměli bychom to dělat zprudka, parmazán by se mohl spálit.
00:13:32 Takový stupeň, co máme my, je ideální.
00:13:38 -Jaká má být finální barva?
-Hezky dozlatova.
00:13:43 Teď to přiklopím, aby to neprskalo.
00:13:50 Chřest je krásně zlatavý. Poprosil bych tě o omáčku.
00:13:55 A já jej nahoru nandám.
00:14:30 -Teď už jen dobrou chuť,
-Dobrou chuť.
00:14:39 Titulky: Méhešová Iva, ČT, 2013