00:00:41 Vydejme se na cestu
do šampaňské vinařské oblasti,
00:00:45 za historií i současností,
tajemstvím a slávou jejích vín.
00:00:51 Historie stará 300 let
je vzrušujícím putováním
00:00:55 za jedinečným vínem,
ze kterého lidé na celém světě
00:00:59 čerpají radost a veselí,
vínem, které ovládlo celý svět.
00:01:22 Remešská katedrála je symbolem
města i celé oblasti.
00:01:27 Král Jindřich I.
byl zde vysvěcen v roce 1027.
00:01:31 Legenda tvrdí,
že sluha zodpovědný
00:01:34 za podávání vína u královského stolu,
byl původem ze Champagne.
00:01:39 Poslední král zde vysvěcený
byl v roce 1825 Karel X.
00:01:47 Šampaňské vinice leží
v nejsevernějším cípu Francie,
00:01:50 kde je ještě možno
pěstovat révu.
00:01:53 Kdysi byla oblast zaplavena mořem,
které ustoupilo před 70 miliony let.
00:01:58 Obecně se dá říci,
že vinice v Chapmagni leží na křídě.
00:02:04 Nerozuměl jsem tomu úplně.
00:02:07 Tady vidíte,
že tomu tak opravdu je.
00:02:10 Vrstva nepříliš úrodné ornice,
vrstvy smíchané s vápencem
00:02:15 a potom již hluboká křída,
která vypadá takto.
00:02:20 Velice dobře vsakuje vodu.
00:02:23 Kořeny jí dobře pronikají
a nasávají živiny z velkých hloubek.
00:02:30 Že je to křída, přesvědčte se,
dokonce píše.
00:02:37 Šampaňské víno,
omamné a inspirující,
00:02:41 šumící veselím,
nedílná součást světa požitků,
00:02:46 společník oslav,
nepřítel zármutku.
00:02:49 "Jeho veličenstvo,
víno šampaňské!
00:02:52 Ať všechna naše počínání
řízena jsou jeho právem.
00:02:56 Ať žije šampaňské!
Jen ono je tím pravým králem!"
00:03:01 Vinnou révu sem přinesli Římané
a Galové ji pěstovali tak úspěšně,
00:03:07 že kolem roku 100 římský císař
zakázal pěstování révy v kraji.
00:03:15 To proto, že výroba vína
začala konkurovat vínům římským.
00:03:22 Galové byli neústupní
a zřejmě dělali dobré víno.
00:03:28 Kolem roku 200 římský císař
pěstování révy Galům povolil.
00:03:37 Tou dobou zde sídlilo
asi 50 tisíc obyvatel.
00:03:42 A těm zřejmě víno chutnalo.
00:03:45 I když musíme říci,
že tehdejším způsobem vyráběná
00:03:50 tichá vína
byla daleko od toho,
00:03:54 co dnes proslavuje Champagne,
tj. výroba šumivých vín.
00:04:00 Jsme více než 30 metrů
pod zemí.
00:04:03 Tento prostor nevznikl proto,
aby zde byly vinné sklepy.
00:04:08 Galové věděli, že křída,
které je okolo mnoho,
00:04:14 je výborným
stavebním materiálem.
00:04:19 A tak ho tu těžili
od shora dolů.
00:04:24 V minulém století
přišli vinaři na to,
00:04:29 že v těchto prostorách je výborné
prostředí pro zrání šampaňských vín.
00:04:42 Pod Remeší je mnoho
takových sklepů.
00:04:52 Zakladatelem prvního
a nejstaršího domu,
00:04:55 vyrábějícího šampaňská šumivá vína,
byl N. Ruinart, žák Doma Perignona.
00:05:01 Jeho vnuk, Francois Irenée,
začal na počátku 19. stol.
00:05:05 využívat podzemních prostor
pro výrobu a skladování šampaňského.
00:05:11 Je to už více než 300 let, kdy se
v tomto benediktýnském klášteře
00:05:16 stal sklepmistrem mnich
Dom Perignon.
00:05:20 Klášter je dnes zarostlý křovím
a je nepřístupný.
00:05:24 Dom Perignon byl člověk tvořivý
a začal se zabývat otázkou
00:05:29 vyrovnané kvality vín
v jednotlivých ročnících.
00:05:33 Začal mísit vína z různých poloh
a z různých ročníků.
00:05:39 Později se zabýval
druhotným kvašením vína v lahvích.
00:05:45 Experimentoval
u sklářských pecí.
00:05:48 Zkoumal tvary lahví
a sílu skla.
00:05:52 Jestliže Dom Perignon nebyl
zakladatelem druhotného kvašení,
00:05:57 musím říci, že určitě založil vědu
o druhotném kvašení vína.
00:06:07 V 2. polovině 17. století
vyrábějí vinaři vína z nových,
00:06:13 modrých odrůd,
dávajících bílou šťávu .
00:06:17 Toto víno má na jaře
tendenci začít opět kvasit.
00:06:21 Je stáčeno do lahví,
neboť ty jsou praktičtější.
00:06:24 Ale po jejich otevření víno,
nasycené kysličníkem uhličitým,
00:06:29 z láhve vytéká.
00:06:31 Často se stává i to,
že velké množství lahví popraská.
00:06:35 Nová šumivá vína mají mezi vinaři
i své odpůrce.
00:06:40 Ti progresivnější však akceptují
nezvyklou šumivost vína
00:06:43 a snaží se ho nabízet
svým zákazníkům.
00:06:47 Zvláště v Anglii se setkávají
s úspěchem.
00:06:50 Ale až na počátku 18. století,
v letech 1700 až 1725,
00:06:54 je nová technologie výroby
šumivých vín skutečně zvládnuta.
00:06:58 8.březen 1735
je datem zrodu nové láhve,
00:07:02 která má víno dokonaleji
"uvěznit".
00:07:05 Obsah láhve je stanoven
na míru pařížské pinty - 0,93 litru.
00:07:11 Láhev je uzavřena korkovou zátkou
a opatřena pevným košíčkem "agrafou"
00:07:17 zprvu z konopného provázku,
později nahrazeného železným drátem.
00:07:23 Nadále však až 50% láhví
popraskalo.
00:07:27 Až do konce 19. století si proto
dělníci manipulující s láhvemi
00:07:32 chrání obličeje před střepy
drátěnou síťkou.
00:07:55 Toto je Epernay
v srdci Chapmagně.
00:08:00 Po obou stranách jsou
výstavní paláce
00:08:04 těch nejlepších firem
ze Champagně.
00:08:08 Tady jsou ty firmy, které
chtěly být co nejblíže vinicím.
00:08:14 Uvnitř najdeme nejen kanceláře,
kde se uskutečňuje prodej vína,
00:08:19 ale také moderní
výrobní zařízení.
00:08:23 Celá tato ulice
je podkopána.
00:08:26 Jsou tu dlouhé chodby,
ve kterých leží milióny lahví
00:08:32 šampaňského vína
a na které se těší jeho milovníci.
00:08:48 Jeden z 1. vinařských domů
založil v Epernay Claud Moet.
00:08:53 V jeho účetní knize
jsou zaznamenány zásilky vína
00:08:57 do Paříže, Nantes,
ale i do ciziny.
00:09:00 V roce 1746 počet jím vyvezených vín
činil již 50 tisíc.
00:09:05 Další šampaňské vinařské domy
vznikají jak v Remeši,tak v Epernay.
00:09:11 Vývoj měl však
i svízelné etapy.
00:09:14 Nepřízeň klimatických podmínek,
revoluci, Napoleonské války,okupaci.
00:09:19 Okupant krade,
konfiskuje šampaňské víno,
00:09:22 ale i pije, ochutnává,
a to stále s větší oblibou.
00:09:26 Tím také přispívá
k jeho renomé.
00:09:30 Přes všechny nepříznivé periody
vývoj nelze zastavit.
00:09:33 V roce 1811 je založen v Epernay
dům Perrier - Jouet.
00:09:37 Syn zakladatelů, Charles,
staví nádherný zámek,
00:09:41 dnešní městské muzeum
a stává se starostou města.
00:09:44 Píše se rok 1878.
00:09:47 Světová výstava v Paříží slaví
úspěch, prosperita se vrací.
00:09:51 Začíná slavná "Belle Epoque".
00:09:54 Umělci oslavují šampaňské víno
všemožnými způsoby,
00:09:57 obrazem, dobovými plakáty,
dekoracemi i hudbou.
00:10:01 Utrillo, Toulouse-Lautrec,
A. Mucha, Emille Gallé,
00:10:05 Johan Strauss,
Offenbach a mnoho dalších.
00:10:10 Všechny spojuje šumivé okouzlení,
o kterém již Voltaire napsal:
00:10:15 "To víno svěží, s pěnou šumící,
je Francouzů našich obraz živoucí".
00:10:28 Jednou z nejvýznamnějších oblastí
vinařské oblasti Chapmagne
00:10:33 je údolí řeky Marne.
Marna znamená nános.
00:10:38 V náplavové oblasti řeky Marny
jsou úrodné nánosy půdy.
00:10:44 Člověk se zde usazoval
od pradávných dob.
00:10:49 Galové zde pěstovali obilí
a další plodiny.
00:10:55 Až Římané sem přinesli
vinnou révu.
00:10:58 Vallé de la Marne je východní částí
šampaňské vinařské oblasti.
00:11:03 Církevní obřady křesťanské víry,
kterých bylo víno nedílnou součástí,
00:11:08 ovlivnily zakládání vinic.
00:11:11 Klášter v Hautvillers,
založený roku 662 biskupem Nivardem,
00:11:16 byl majitelem důležitých vinic
na svazích na pravém břehu řeky.
00:11:20 Ze 3 odrůd,
pěstovaných na šampaňských vinicích,
00:11:24 je v údolí řeky Marny
nejvíce zastoupena Pinot Maunier,
00:11:28 v Čechách nazývaná "Mlynářka".
00:11:32 Tato modrá odrůda dodává vínům
bohaté ovocné aroma a vláčnost.
00:11:36 Pinot Noir, nebo-li Rulandské modré
a bílá odrůda Chardonnay
00:11:40 jsou zde pěstovány
v menší míře.
00:11:43 Nejlepší viniční polohy
se rozkládají v obcích Ay, Bouzy,
00:11:47 Abonnay, Tours s/Marne a Cumiéres,
kde se právě nacházíme.
00:11:56 Právě přebírám hrozny.
Ty musejí být čisté a zdravé.
00:12:01 Jen ty mohou být lisovány.
00:12:04 Naše organizace práce
musí být dokonalá,
00:12:08 a proto potřebuji
větší počet dělníků.
00:12:12 Hrozny musejí být sebrány
rychle, nepoškozené,
00:12:16 nahnilé hrozny
jsou vyřazeny.
00:12:29 Doprava hroznů k lisu musí být
co nejrychlejší
00:12:34 a nesmí hrozny poškodit.
00:12:37 Jejich bílý mošt by mohl být zbarven
modrými slupkami s barvivem.
00:12:44 Samotné lisování je
velmi důležitá operace.
00:12:48 Vinařské zákony je třeba
přesně dodržovat a respektovat.
00:12:51 V šampaňské vinařské oblasti
je možno vylisovat podle zákona
00:12:56 ze 160 kg hroznů
pouze 102 litry moštu.
00:12:59 Větší vinotéky mají
lisy modernější.
00:13:03 Užívají lisy pneumatické,
do kterých ale není vidět.
00:13:07 A to je ten důvod,
pro který jsme právě zde.
00:13:12 Z celkového množství 4000 kg hroznů,
které lis pojme,
00:13:18 se vylisují ve dvou fázích
dva druhy moštu.
00:13:22 Ten první - 20,5 hl - bezbarvý
a nejhodnotnější, se nazývá Cuvé.
00:13:27 Obsahuje podstatné množství
kyselin.
00:13:30 Druhý - 5 hl - nazývaný Taille
obsahuje méně kyselin,
00:13:34 ale více ovocných chutí.
Je však zbarven.
00:13:42 Lis je konečně naplněn
a přesné lisování probíhá
00:13:46 pod kontrolou odborníka,
zodpovědného za kvalitní výsledek.
00:14:10 Vidíte, že lis tlačí na hrozen
a zde vytéká šťáva.
00:14:17 Když mluvíme o jemném lisování,
mluvíme o něm proto,
00:14:23 že slupky nesmějí
příliš popraskat,
00:14:28 aby se barvivo ze slupek
nedostalo do bílého moštu.
00:14:33 Pokud se díváme na mošt,
který zde vytéká,
00:14:38 není to čirý, bílý mošt,
ale je zakalený.
00:14:43 Proto následuje
další operace.
00:14:47 Mošt se přečerpá
do vedlejší odkalovací kádě.
00:14:52 Tam bude několik dní,
kde se odkalí.
00:14:57 Čistý se přečerpá do sudů,
kde proběhne první fermentace.
00:15:25 Aby se sběrači
nezdržovali při práci,
00:15:30 dostávají svačinu na pole.
Co se jim nabízí?
00:15:34 V dřívějších časech
to prý bývala klasická zabíjačka.
00:15:39 Z té zbylo jen
vepřové maso se sádlem.
00:15:45 Pak jsou zde paštiky, šunka
a množství sýrů.
00:15:52 Vše se zapíjí směsí tichého
bílého a červeného vína.
00:16:04 Jen úsilí všech, práce přesná,
pečlivá a rychlá, vede ke kvalitě.
00:16:10 Konečné umění vinaře
pak zajišťuje dokonalý úspěch.
00:16:36 V samém srdci Chapmagne,
na rozhraní 2 důležitých oblastí
00:16:43 leží vesnička Ay,
dříve velice významná.
00:16:50 Později ztratila na významu,
protože ve vedlejší vesnici
00:16:57 se postavila železnice
a důležitá silniční křižovatka.
00:17:05 Ale co je důležité.
00:17:09 Nejstarší vinařska firma v Champagni
působí právě zde.
00:17:16 Vinařský dům Gosset
velice dbá na tradici.
00:17:21 Svá nejlepší vína "školí"
ve sklepech starých 500 let.
00:17:27 Patřily kdysi
francouzskému králi Františkovi I.
00:17:32 Jeho znak
je tu stále na zdi sklepa.
00:17:38 Tradiční formu mají i lahve,
do který firma ukládá nejlepší vína.
00:17:45 To je forma lahví
z 18. století.
00:17:49 Jean Gosset založil 1. vinařský dům
v Champagne v roce 1584.
00:17:54 Král Jindřich IV. Burbonský rád
hrdě prohlašoval: "Já, sir z Ay".
00:18:00 V zemědělském zápisníku
z počátku 17. století čteme:
00:18:04 "..a zvláště vína z Ay vyznačují se
svou krásou a dokonalostí".
00:18:21 Tato část Chapmagne se nazývá
Cotes des Blanc.
00:18:25 Jméno dostala podle toho,
že se zde výhradně pěstuje
00:18:29 bílá odrůda Chardonnay.
00:18:32 Ačkoli se v jiných oblastech
tvoří šampaňská vína ze směsi vín,
00:18:38 tady jsou to vína
výhradně z této odrůdy.
00:18:42 Jsou vyhledávaná pro svoji jemnost
a výjimečnost.
00:18:47 Na etiketách jsou označována
jako Blanc de Blanc (bílé z bílého).
00:18:56 Polohy vinic jsou zde orientovány
východně a jihovýchodně.
00:19:04 Proto tu dozrává odrůda Chardonnay
velmi dobře.
00:19:10 Má dostatek cukernatosti
a také kyselin.
00:19:15 Ty jsou předpokladem toho,
aby vína dozrávala dlouho v lahvích.
00:19:27 Každý pohyb sběračů
je rychlý a přesný.
00:19:30 Nepoškodit.
Neporanit hrozen.
00:19:33 Neztratit nic z jeho kvality,
bohatství a delikátnosti.
00:19:55 Toto je část Chapmagne,
která se nazývá Remešská hora.
00:20:01 Pěstuje se zde převážně
tato odrůda Pinot Noir.
00:20:06 Vytlačuje se z ní bílý mošt,
vyrábí se z ní bílá vína.
00:20:19 Jiná odrůda se zde
ani pěstovat nesmí.
00:20:24 Jsme u vesnice, která patří
k nejznámějším v této oblasti.
00:20:46 Výroba klidného vína
je 1. etapou v práci sklepmistra.
00:20:50 Každá odrůda kvasí odděleně.
00:20:56 Hodnocení klidných vín před
scelováním je prací enologa.
00:21:06 Ochutnáváme vína klidná
ze 3 odrůd charakteristických
00:21:12 pro oblast Champagne - Chardonnay,
Pinot Noir a Pinot Meunier.
00:21:19 Každé z vín má
charakteristiku odrůdy,
00:21:24 ale i typičnost danou
půdním složením vinice,
00:21:27 kde se odrůda vypěstovala.
00:21:31 Pinot Noir je
například proti Pinot Meunier
00:21:35 diskrétní ve vůni,
ale bohatší ve své struktuře.
00:21:43 Pěstuje se na přibližně 36%
celkové plochy šampaňských vinic.
00:21:52 Po scelení klidných vín v kádích je
směs stáčena do silnostěnných lahví.
00:21:57 K vínu se současně do každé láhve
přidá tirážní likér
00:22:01 obsahující 24 g cukru na litr vína
a ušlechtilé kvasinky.
00:22:06 Při druhotném kvašení v láhvi
vznikají bublinky
00:22:09 kysličníku uhličitého
a mísí se s obsahem láhve.
00:22:13 Lahve leží ve vodorovné poloze
9 měsíců pro vína neročníková.
00:22:19 Až 3 roky leží pro vína scelená
z 1 ročníku - tzv. Millesimes.
00:22:24 Během kvašení se v lahvích
tvoří kaly.
00:22:27 Když je tato operace ukončena,
jednotlivé lahve
00:22:31 jsou umístěny
na setřásacích stolech.
00:22:34 Sklepník je postupně otáčí tak,
aby se kaly usadily v hrdle láhve.
00:22:40 Při manuálním odstranění zátky
se vystřelí nežádoucí usazenina.
00:22:44 Po zrakové kontrole čistoty vína
je obsah láhve,
00:22:48 který unikl při odstřelení zátky,
doplněn.
00:22:52 Současně je přidán dozážní likér,
tj. směs třtinového cukru
00:22:56 rozpuštěného ve víně starém 2 roky
a v nepatrném množství koňaku.
00:23:01 Množství cukru určuje typ vína:
maximální množství cukru
00:23:05 je pro typ vína Extra Brut 6 gramů,
Brut 15 g, Extra Dry 20 g,
00:23:10 Demi-Sec 33-50 g
a pro Doux (sladké) 50 gramů a více.
00:23:16 Poté je láhev zazátkována,
vybavena bezpečnostním košíčkem
00:23:20 a několikrát otáčena,
aby se smísilo víno a dozážní likér.
00:23:24 Toto je příklad moderního
mechanizovaného procesu.
00:23:29 Hrdla lahví se ponořují do solného
roztoku o teplotě mínus 30 stupňů C.
00:23:35 Kaly vytvoří v hrdle ledovou zátku
a jsou pak mechanicky odstřeleny.
00:23:41 I následující operace provádí
strojní zařízení,
00:23:44 včetně zátkování a promíchávání
dozážního likéru s vínem v láhvi.
00:23:50 Celý tento výrobní postup
je nazýván šampaňskou,
00:23:55 dnes však už jen
tradiční výrobou šumivého vína.
00:24:00 Obsah klasické láhve šampaňského
vína je dnes 0,75 litru.
00:24:06 Existuje osm dalších velikostí
od 0,2 litru až po 15-ti litrové.
00:24:34 Šampaňské víno se rodí pouze
a jen v Champagne.
00:24:39 Je obdivované od svého vzniku,
často kopírované,
00:24:42 avšak jedinečné
a nenapodobitelné.
00:24:45 Milováno Markýzou de Pompadour,
zbožňováno na ruském dvoře,
00:24:49 vychutnáváno císařem Napoleonem I.,
i jeho synovcem Ludvíkem.
00:24:54 Angličtí monarchové dávali
vždy přednost vínu šampaňskému
00:24:58 před všemi ostatními víny.
00:25:01 A Winston Churchill pil
šampaňské každodenně.
00:25:05 Jestliže se v roce 1970
ve světě vypilo 100 milionů lahví,
00:25:10 dnes už je to 250 milionů.
00:25:13 Kdy šampaňské víno vychutnávat?
Odpověď je jednoduchá - vždy.
00:25:17 Křtiny, svátky, rozloučení
i setkání.
00:25:21 Na Silvestra
i na svátek Svatého Valentýna.
00:25:25 Láska a šampaňské
perlí ve stejném rytmu.
00:25:28 Otázka tedy nemá znít kdy,
ale které?
00:25:31 Výběr není snadný,
ale je tak příjemný.
00:25:34 Co třeba růžové,
bohaté na vůni květů.
00:25:38 Nebo bílé, sladší demi-sec,
připomínající vyzrálou hrušku?
00:25:43 Či mužné, tělnaté,
z dominujících odrůd Pinot Noir,
00:25:46 samozřejmě bez sladkého nádechu,
ale s vůní černého ovoce a koření?
00:25:51 To je ideální partner
bohatého pokrmu.
00:25:54 Snad Blanc de Blancs,
jiskřící, vzletné, bystré.
00:25:58 Jeho šat je zelenožlutavý,
vůně citrusových plodů vzrušuje.
00:26:06 Jak šampaňské víno podávat?
00:26:09 Vychlazené, ale ne přechlazené,
při ideální teplotě 8 - 10 stupňů C.
00:26:14 Sklenice typu flétna
nebo tulipán je ideální.
00:26:18 Vyvarujte se širokých pohárů.
Víno se rychle vyčerpá a unaví.
00:26:23 Sklenice musí být beze stop
mycích přípravků,
00:26:27 jinak víno neuvolní
své perly.
00:26:30 Šampaňské víno je třeba uchovávat
v tmavém sklepě,
00:26:33 ne příliš suchém,
při teplotě 12 - 14 stupňů C.
00:26:38 Neročníkové víno skladujeme
po dobu 5-6 let,
00:26:41 ročníkové 10 až 12 let
a při výborném roce více než 12 let.
00:26:47 A nikdy nezapomeňte:
"Zasmušilost vám, pane, nesluší.
00:26:52 Výstřel šampaňského vína
váš smutek zaplaší.
00:26:56 Vyvolá úsměv ve tváři.
00:26:59 Perly jak korálky veselé
a skotačící,
00:27:03 melodií požitků
vaše oči rozzáří."