O výrobě, historii a pěstitelských oblastech ve Francii (1999). Připravil J. Hykl

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Litujeme, ale video není dostupné

Monumentální Rýn byl svědkem bojů o nadvládu nad Alsaskem. V jeho vodách se mísila krev germánských bojovníků, římských legionářů, Němců a Francouzů. Dnes jsou jeho vody symbolem spojené Evropy. Alsasané však byli vždy hrdí, nezávislí a milující svůj kraj. Dokázali vytvořit dokonalou harmonii dvou jazyků, dvou kultur a zvyklostí, scelit pozitivní vlastnosti francouzského a německého charakteru.

Alsasko

Téměř 100 km dlouhý pás vinic se táhne severním směrem od nejjižnějšího cípu oblasti severním směrem, až po vesnici Marlenheim poblíž Štrasburgu. Pro pěstování vinné révy je využíván každý výhodně postavený svah podhůří Vogéz. Vypadá to, jako kdyby vinice ze svahů stékaly do nížiny, ohraničené Rýnem.

Vesnice jsou často uprostřed kruhovitých středověkých hradeb. Počet jejich obyvatel zřídka dosahuje dvou tisíc, přesto si však hrdě zachovávají název město. Je to středověká tradice a Alsasané žijící mezi vinicemi jsou zarputilými ochránci tradic. První vinice tu ostatně vysázeli už ve 13. století a dnes jejich celková rozloha činí 13600 hektarů. Zcela výjimečná je rozmanitost složení půdy alsaských vinic. Najdeme zde půdy kamenité, které se vyznačují dlouhou tepelnou setrvačností, pískovcově-jílové, vápencové, křemičité, ale i žulové.

Vína

Mimo výjimky modré odrůdy Pinot Noir zde dominují odrůdy bílé. Jejich pořadí, v jakém jsou vždy milovníky vína citovány, je následující: Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat d'Alsace, Tokay-Pinot Gris a Gewurztraminer. Čtyři posledně jmenované odrůdy tvoří skupinu odrůd ušlechtilých. Edelzwicker je zase označení pro víno scelené z několika odrůd, zvláště pak Pinot Blanc a Chasselas.

  • Riesling: Odrůda Riesling je považována za jednu z nejhodnotnějších bílých odrůd nejen v Alsasku, ale na celém světě. Dává vína temperamentní, ušlechtilá a delikátní, ideálně se snoubící s pokrmy z ryb, korýšů.
  • Pinot Noir: Z modré odrůdy Pinot Noir jsou vyráběna vína růžová nebo jemná červená, s charakteristickou vůní třešně. Jsou ideálním společníkem specialit, jako jsou paštiky a pečená šunka, ale ladí velmi příjemně i s pokrmy z hovězího masa.
  • Gewurztraminer: Vyzrálý hrozen odrůdy Gewurztraminer je vždy narůžovělý. Voní po vyzrálé broskvi, exotickém ovoci a vzácném koření. Doplňují výrazné sýry a dezerty.
  • Tokay-Pinot Gris: Vína z bílé odrůdy Tokay-Pinot Gris jsou tělnatá, zaoblená, vláčná a bohatá na vůně květů i ovoce. Často se podávají místo vín červených k drůbežímu masu na smetaně, k telecímu masu a k pernaté zvěřině.
  • Muscat d'Alsace: Muscat d'Alsace neboli Alsaský muškát jsou suchá bílá vína s nenapodobitelným ovocným aroma, zřetelným výrazně i v ústech. Podávají se jako aperitiv a hodí se k úpravě čerstvého chřestu.
  • Sylvaner: Sylvaner je svěží, jemně ovocný, společník plodů moře a salátů.
  • Pinot Blanc: Odrůda Pinot Blanc je v Alsasku hojně pěstována. Dává vína lehká a jednoduchá, hodící se jako doprovod studených i teplých předkrmů.

Většina alsaských vín je od roku 1992 zařazena do apelace, tedy ověřeného označení původu A.O.C – Alsace Grand Cru. Právo na ni mají vína vyrobená pouze ze 4 vznešených odrůd, vypěstované na některé z 50 vybraných vinicích. Hrozny Rieslingu a Muscat d'Alsace musí obsahovat minimálně takové množství přírodních cukrů, aby po jejich vykvašení byl obsah alkoholu 10 %, u hroznů Tokay-Pinot Gris a Gewurztraminer je to 12 %. Hektarový výnos je pro apelaci stanoven maximálně na 70 hl. Na etiketách nesmí chybět odrůda, jméno vinice, kde se hrozen urodil, a ročník sběru.

Musíme vzpomenout ještě tři alsaské vinařské speciality. Cremant je alsaské šumivé víno vyráběné tradiční metodou druhotného kvašení. Jedná se v podstatě o stejnou výrobu, jaká existuje v Champagne, rozdíl však spočívá v hroznech. V Alsasku se používají k výrobě hrozny Pinot Blanc a Rieslingu, v menší míře i modrý Pinot Noir. A dále jde o pozdní sběry Vendanges Tardives, vyrobené z velmi vyzrálých hroznů, a Selection Des Grains Nobles, vznikající pouze z bobulí hroznů napadených ušlechtilou plísní. Obě to jsou vína velmi vzácná, rodící se pozdě na podzim. Jejich vznik mohou umožnit jen příznivé klimatické podmínky. V lahvi se pozitivně vyvíjejí po dobu až 50 let. Počet vyrobených láhví je opravdu velmi malý, a proto je jejich cena vysoká.

Gebrschwir

Vinice Goldert u obce Gebrschwir patří mezi 50 nejkrásnějších a nejlépe položených vinic v Alsasku. Čím je vinice výjimečná? Většina vinic je zde obrácena k východu, zatímco vinice Goldert je obrácena k jihovýchodu, a tedy je lépe prosluněná. 5 ha viniční polohy Goldert je ohraničeno kamennou zdí.

Zinnokopflé

Zinnokopflé je viniční oblast s vesnicemi Soulzmatt a Westhalten. Je to vlastně „střecha“ alsaských vinic. Réva zde šplhá až do výše 420 metrů nadmořské výšky. V půdním složení dominuje vápenec a zkamenělé písky. Celá poloha je dokonale chráněna před větrem blízkými vrcholky Vogéz. Proto je mikroklima horké a suché, podobné podnebí Středozemního moře.

Riquewhir

Středověké alsaské město Riquewhir je namačkáno do dvojitých hradeb. Historické prameny tvrdí, že vinice zde byly založeny v 6. Století. V Riquewhiru je také sídlo několika významných vinařských domů, jejichž vína se vyvážejí do celého světa.