Světoví vinaři v pěstitelských oblastech, tentokrát na svazích působivé krajiny tichomořského souostroví (2003). Scénář a režie J. Hykl
Nový Zéland I. (9/15 – III. řada)
Pondělí 8. 10. 2018 na ČT200:01:06 Ještě před 150-ti lety pokrývaly Nový Zéland deštné pralesy.
00:01:10 Prvé zmínky o pěstování vinné révy sice pocházejí z počátku 19. stol.,
00:01:16 ale ještě v roce 1960 bylo na Novém Zélandě
00:01:20 méně než 400 ha vinohradů osázených většinou hybridy.
00:01:24 Zdejší vinaři museli překonat množství přirozených problémů.
00:01:30 Půda je tu tak bohatá na živiny a je tu velké množství srážek
00:01:36 takže réva tu rostla velice bujně.
00:01:40 Teprve "zelené vinobraní" a další moderní postupy přinesly změnu
00:01:45 a přičinily se o vznik unikátního novozélandského stylu.
00:01:53 Novozélandské vinařství je velice mladé.
00:01:58 Vinice Marlborough byla osázena až v roce 1973.
00:02:04 První světový úspěch zaznamenali místní vinaři v Londýně
00:02:10 v roce 1982 víny odrůdy Sauvignon Blanc.
00:02:15 Dnes je Nový Zéland největším světovým zdrojem vína
00:02:21 Sauvignon Blanc špičkové kvality.
00:02:25 Novozélandští vinaři nezahálejí, pracují i s dalšími odrůdami
00:02:29 a dnes mají také úspěch se Chardonnay, Cabernet Sauvignon
00:02:33 a také s Pinot Noir.
00:02:50 Nejsevernější vinařská oblast Nového Zélandu tvoří prstenec
00:02:55 kolem jeho největšího města - Aucklandu.
00:02:58 Mají tu též sídlo největší novozélandské vinařské firmy.
00:03:02 Vždyť polovina obyvatel Nového Zélandu žije
00:03:06 ve městě nebo jeho blízkém okolí.
00:03:09 Plocha vinic v této oblasti představuje asi 5% vinic ostrova,
00:03:13 ale význam oblasti je daleko větší.
00:03:17 Pro zpracování do mateřských podniků se sem svážejí hrozny
00:03:21 z největších vinařských oblastí, Hawkes Bay, Gisborne a Marlborough.
00:03:37 Villa Maria je největší soukromé vinařství na Novém Zélandu.
00:03:42 Bylo založeno v roce 1961 Georgem Fistonichem,
00:03:46 jehož předkové sem přišli ze Slovinska.
00:03:49 Dnes má svá dceřinná vinařství též v největších novozélandských
00:03:54 vinařských oblastech, Marlborough a Hawkes Bay.
00:03:57 Obě jsou však vedeny nezávisle místními enology.
00:04:02 Přímo v oblasti Auckland George Fistonich začíná nový projekt.
00:04:07 Místo, na kterém stojíme, je vlastně vyhaslá sopka.
00:04:13 Věříme, že je to asi 20 000 let, kdy tento vulkán explodoval.
00:04:19 Rozhodli jsme se v této proláklině vybudovat Hi-Tech vinařství.
00:04:25 Máme zde velmi zajímavé klima, jedná se o přímořské podnebí.
00:04:32 Jsou zde velmi teplé dny, až 29 stupňů a chladné noci.
00:04:38 Takže máme velmi dlouhé období dozrávání,
00:04:42 což dává vínům nádherné ovocné vůně a chutě.
00:04:46 Nový Zéland je tak velmi známý pro intenzivní ovocné chutě vín.
00:04:50 Samozřejmě je nejznámější Sauvignon Blanc,
00:04:53 ale vyrábíme též dobrý Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah a Malbec
00:04:59 pro směsi z Hawkes Bay, které jsou podobné stylu bordeaux.
00:05:16 Víno, které se chystám pít, je náš Pinot Noir z roku 2001.
00:05:23 Na toto víno jsme velmi hrdi, protože vyhrálo cenu
00:05:26 Air New Zealand Show minulý listopad.
00:05:30 To znamená, že toto víno bylo porovnáváno
00:05:33 s ostatními nejlepšími novozélandskými víny
00:05:37 a získalo z nich nejlepší ocenění.
00:06:06 Vinice na ostrově Waiheke jsou nejmalebnější v zemi.
00:06:12 Ostrov Waiheke je prestižním výrobcem vín stylu bordeaux.
00:06:17 Podnebí je zde o něco teplejší a výrazně sušší než na pevnině.
00:06:21 Na ostrově jsou kapsy chudých kamenitých půd,
00:06:25 které díky hlubokému drénu jsou velmi vhodné pro pěstování vína.
00:06:29 Mezinárodní úspěch místních pěstitelů přilákal další vinaře
00:06:34 a dnes je tu kolem 30-ti vinařství.
00:06:37 Žádné z nich však není příliš veliké.
00:06:40 Většina vinařství tu má méně než 5 ha vinic.
00:06:43 Celková plocha pokrytá révou na ostrově je asi 150ha.
00:06:48 Díky ideálním podmínkám budou zřejmě vinice na ostrově přibývat.
00:07:05 Vinařství Mudbrick Estate Nicka Jonese
00:07:09 patří na Waiheke ke středně velkým.
00:07:13 Vyhlášené jsou místní směsi Cabernet Sauvignon, Merlot,
00:07:16 Syrah, Malbec, Cabernet Franc.
00:07:19 Z bílých zvláště Chardonnay.
00:07:23 Mé jméno je Nick Jones.
00:07:26 Jsem majitelem vinařství Mudbrick na ostrově Waiheke.
00:07:30 Vyrábíme víno ze dvou vinic na Waiheke Island.
00:07:34 Každá z vinic má poněkud jiný charakter.
00:07:38 Tato vinice zde je spíše plochá v mírně zvlněné krajině,
00:07:42 naše druhá vinice Mudbrick je v prudším svahu.
00:07:46 Waiheke se zaměřuje spíše na červené.
00:07:49 Vyrábíme směsi Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec.
00:07:55 Máme zde přímořské podnebí, díky kterému časně raší pupeny.
00:08:01 Klima na ostrově umožňuje dozrávání odrůd,
00:08:05 které by těžko mohly dobře vyzrát na jiných místech ostrova.
00:08:12 Vinicím se plně věnujeme.
00:08:16 Téměř všechna práce je ruční, včetně sklizně,
00:08:19 pokládání i odstraňování sítí proti ptákům.
00:08:24 Výroba vína je tradiční.
00:08:27 Snažíme se, aby se veškerá péče odrazila ve víně.
00:08:38 Toto vinařství je vyhledáváno i pro skvělou restauraci.
00:08:43 Vinárna Mudbrick je situována na krásném místě,
00:08:47 přímo proti zálivu a městu Auckland.
00:08:51 Prvotřídní restaurace láká návštěvníky z pevniny
00:08:54 na mořské plody a zvěřinu
00:08:56 a pyšní se i tím, že k ochucení jídel
00:08:59 používá téměř výhradně bylinky a koření z vlastní zahrady.
00:09:06 Vinařství Goldwater založil Kim a Jeanette Goldwater v r.1978.
00:09:13 Vinice jsou otočeny do překrásného zálivu Putiki Bay.
00:09:18 Goldwaterovi byli mnohokrát oceněni za nejlepší novozélandská vína,
00:09:22 především Cabernety a Merloty.
00:09:32 V r.1992 rozšířili své působiště
00:09:36 také do největší vinařské oblasti země - Marlborough
00:09:41 a další hrozny získávají od smluvních pěstitelů.
00:09:44 Dnes se jejich vína exportují do více než 30ti zemí světa.
00:09:49 Mé jméno je Kim Goldwater, jsem majitelem vinařství Goldwater
00:09:55 na ostrově Waiheke poblíž Aucklandu na Novém Zélandu.
00:10:00 Máme zde 14 ha vinic.
00:10:03 Na Waiheke vyrábíme červená vína z révy, kterou pěstujeme,
00:10:08 především Cabernet Sauvignon, Merlot a trochu Cabernet Franc.
00:10:14 Pravděpodobně známější jsme pro Sauvignon Blanc,
00:10:19 ale červená vína se mu plně vyrovnají.
00:10:23 V ruce držím směs asi 60% Cabernet Sauvignon,
00:10:29 10% Cabernet Franc a zbytek Merlot.
00:10:38 Má všechny charakteristiky skvělého vína typu bordeaux.
00:10:46 Voní po černém rybízu, s chutí třešní a zralých švestek.
00:10:58 Toto je víno z roku 1999, takže už má své stáří.
00:11:06 Stále se zlepšuje a nyní chutná skvěle.
00:12:10 Gisborne je hlavní novozélandská oblast pro Chardonnay.
00:12:15 Více než polovina plochy zde připadá na tuto odrůdu.
00:12:19 Nebylo tomu tak ale vždycky, ještě v 80.letech
00:12:23 tu převažoval Müller Thurgau, podobně jako v jiných oblastech.
00:12:27 V současné době už Müllera na ostrově prakticky nenajdete.
00:12:32 V polovině 80.let zde vinice zlikvidovala phyloxera
00:12:36 ještě dříve, než pohroma udeřila v Hawkes Bay a Marlborough.
00:12:41 Dnes je téměř všechna réva naroubována na americké podnože.
00:12:45 Většina vinařů tu pěstuje hrozny jako partneři pro jiná vinařství.
00:12:51 Pouze několik málo jich vyrábí vlastní vína.
00:12:54 Jedním z nich jsou James a Annie Milton.
00:12:57 Své první vinice zde založili v roce 1984.
00:13:03 Jmenuji se James Milton.
00:13:06 Vlastníme vinařství Milton, zde v Gisborne na Novém Zélandě.
00:13:10 Dohromady se ženou Annie vlastníme 20ha vinic.
00:13:13 Specializujeme se na pěstování klasických odrůd Chardonnay,
00:13:17 Chenin Blanc a Rýnský Riesling.
00:13:19 Odrůdy pěstujeme proto, že jim vyhovují místní půdní typy.
00:13:24 Především Chardonnay se daří v místní půdě.
00:13:27 Vznikají tu vína, která mají výrazné vůně tropického ovoce.
00:13:30 Jestliže necháme vína v dubových sudech stárnout o něco déle,
00:13:35 získávají tím příchuť lískových oříšků, vanilky
00:13:38 a dokonce smetanový nádech na patře.
00:13:42 A toto je malá specialita Chardonnay zde v oblasti Gisborne.
00:14:11 Musíte mít na paměti, že zde jsou půdy velmi mladé,
00:14:16 ne jako v Evropě.
00:14:18 Nový Zéland je malý ostrov a následkem toho jsou půdní typy
00:14:22 velmi mladé, vína mají výrazné aroma.
00:14:26 Tyto vůně dráždí představivost lidí na celém světě.
00:14:29 Lidé přicházejí víno ochutnat a když je pijí,
00:14:32 zjišťují, jak je plné života a napětí.
00:14:54 Hawks Bay je nejvýznamnější vinařská oblast severu ostrova.
00:15:00 Rozprostírá se uprostřed východního pobřeží
00:15:04 kolem měst Napier a Hastings.
00:15:06 V mnohém tato oblast připomíná francouzskou oblast Bordeaux,
00:15:10 ale má také podoblasti zcela jiného charakteru.
00:15:15 Místní červené směsi odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot,
00:15:18 Cabernet Franc, Malbec jsou vínům z Bordeaux velmi blízké.
00:15:23 Díky mnoha typům půd, různě otočeným svahům
00:15:27 nebo naopak krytým údolím s vlastním mikroklimatem
00:15:30 může však Hawks Bay produkovat prakticky všechny typy vín.
00:15:41 Východní pobřeží severu ostrova postihlo v r. 1931 zemětřesení.
00:15:46 Městečka Hastings a především Napier
00:15:50 byla tehdy doslova srovnána se zemí.
00:15:54 Téměř ihned však byla znovu postavena ve stylu Art Decco.
00:16:12 Vinařství Esk Valley patří k Villa Maria George Fistoniche,
00:16:18 ale je spravováno zcela autonomně.
00:16:21 Vinařství bylo založeno ve 40. letech 20. století
00:16:25 Angličanem Robertem Birdem.
00:16:28 Nejkvalitnější vína pocházejí z takzvaných "Terraces",
00:16:31 sluncem zalitého přírodního amfiteátru nad budovou vinařství.
00:16:35 "The Terraces" získaly ocenění za nejlepší víno ostrova r. 1997.
00:16:43 Jmenuji se Gordon Russell a jsem vrchním vinařem
00:16:48 ve vinařství Esk Valley, které leží v Hawkes Bay,
00:16:52 severně od Napier.
00:16:54 Mám tu sklenici našeho známkového archivního vína,
00:16:58 směsi Merlotu, Cabernetu Sauvignon, Malbecu z roku 1999.
00:17:02 Toto je druh vína, které se dělá v Hawkes Bay velmi dobré.
00:17:07 V posledních deseti letech jsme viděli v Hawkes Bay
00:17:10 mnoho změn ve vínech i jejich výrobě.
00:17:13 Zdá se mi, že vína se stala daleko soustředěnější.
00:17:16 Vína chutnají po černých třešních, ovocných dortech s čokoládou,
00:17:20 velmi po ovoci, což je novozélandský styl.
00:17:23 Hawks Bay je téměř modelová oblast pro novozélandské příchutě.
00:17:55 Nejdynamičtěji se rozvíjející částí Hawks Bay jsou aluviální půdy
00:18:01 kolem silnice Gimblett road, tzv. Gimblett Gravels.
00:18:05 Ještě v 70. letech 20. stol. byla tato půda považována
00:18:09 za téměř bezcennou a sloužila jen jako pastvina.
00:18:12 Po založení prvních vinic došlo k zásadnímu obratu.
00:18:16 Vínu výtečně svědčí kamenité půdy, které dlouho do noci udržují teplo
00:18:22 a pomáhají hroznům plně vyzrát.
00:18:25 Naproti tomu svahy Te Mata Peak jsou nejdéle obhospodařované vinice
00:18:31 založené už koncem 19. století.
00:18:36 Jsem Nicholas Buck a jsem majitelem vinařství Te Mata,
00:18:41 které je nejstarší na Novém Zélandě.
00:18:45 Toto vinařství je ve vlastnictví naší rodiny 25 let,
00:18:48 vždy bylo rodinným vinařstvím.
00:18:51 Víno pěstujeme zde v Hawkes Bay na 260-ti ha, vše sklízíme ručně
00:18:56 a přivážíme sem do Te Maty ke zpracování.
00:19:01 Celkem pěstujeme 5 odrůd.
00:19:07 Te Mata pěstuje na vulkanické půdě jedny z nejkvalitnějších vín.
00:19:23 Jaká velká očekávání a jaký úspěch novozélandských vín
00:19:28 se předpokládá do budoucnosti, ukazuje nové vinařství Graggy Range
00:19:34 Jde o obrovskou investici, přes 70 mil. amerických dolarů.
00:19:39 Na velkém slavnostním otevírání v lednu roku 2003
00:19:43 byl jedním z nejvýznamnějších hostů i Sir Edmund Hillary.
00:19:48 Architekt John Blair pochází z Nového Zélandu, z Queenstown.
00:19:52 Navrhl tento komplex tak, aby se dobře zapojil do krajiny
00:19:57 a doplňoval se s překrásnými dramatickými svahy kopců,
00:20:00 které nás obklopují.
00:20:03 Co se týče vinařství, chceme ukázat,
00:20:06 jak se dají propojit tradice s nejnovějšími poznatky.
00:20:09 Máme kvasné haly bordeaux typu dohromady s velmi speciálním
00:20:14 vybavením sklepů nejmodernějším na Novém Zélandě,
00:20:18 skutečně hodným nového tisíciletí.
00:20:25 Craggy Range se specializuje na novozélandská vína
00:20:29 pocházející jen z jedné určité vinice.
00:20:33 Vlastníme některé z nejlepších půd pro pěstování vína.
00:20:36 Opakuji, naše filozofie výroby vína je vyrábět vína
00:20:40 pouze z jedné vinice, a to v nejvyšší kvalitě.
00:21:04 John Hancock,ředitel a spolumajitel vinařství Trinity Hill,
00:21:09 je absolventem prestižní Roseworthy College v Jižní Austrálii.
00:21:14 Na Nový Zéland se přistěhoval v roce 1979,
00:21:17 kde pracoval pro několik podniků jako vrchní enolog.
00:21:21 R. 1993 s několika přáteli skoupili 20 ha holé půdy
00:21:25 kolem Gimblett Road a založili vinice.
00:21:28 První hrozny se lisovaly v roce 1996.
00:21:32 V roce 1997 přikoupili dalších 10 ha.
00:21:35 Během několika let si Trinity Hill získalo světovou proslulost.
00:21:41 Jmenuji se John Hancock.
00:21:44 Jsem ředitelem vinařství Trinity Hill v Hawkes Bay.
00:21:48 V ruce mám sklenici směsi Cabernet/Merlot,
00:21:51 která pochází z vinic na Gimblett Gravels,
00:21:54 přímo vedle budovy vinařství.
00:21:57 Gimblett Gravels je nejslavnější část Hawkes Bay.
00:22:00 Pocházejí odtud především vína stylu bordeaux.
00:22:03 Toto víno chutná po černém rybízu a cedru,
00:22:06 voní po švestkách z merlotu.
00:22:08 Je velmi podobné směsím bordeaux.
00:22:34 Hodně experimentujeme na vinicích,
00:22:37 např. se způsobem navádění vinné révy na dráty tak,
00:22:40 aby ovoce získalo maximální přístup k teplu a světlu ze slunce.
00:22:44 Aby víno dobře vyzrálo, používáme moderní postupy,
00:22:48 stále je zdokonalujeme a hledáme nové.
00:22:51 Díky tomu Hawkes Bay produkuje červená vína stylu bordeaux,
00:22:55 velmi podobná těm, která z Bordeaux pocházejí.
00:22:59 Hawkes Bay vyrábí také výborné Chardonnay,
00:23:02 pravděpodobně nejlepší z celého Nového Zélandu.
00:23:23 Vinařství Sacred Hill ("Posvátný kopec") má jméno od svatyně Maorů,
00:23:28 původních obyvatel Nového Zélandu.
00:23:31 Podobně jako většina novozélandských dobrých producentů
00:23:34 vyrábí vína pod různými značkami podle kvality.
00:23:45 Sacred Hill, to je 15-tiletá historie produkce vín.
00:23:50 Zaměřili jsme se na oblasti Hawkes Bay a Marlborough.
00:23:54 Ve sklence mám Sauvignon Blanc, rok 2001 z naší prestižní řady.
00:23:59 Toto víno pochází z Hawkes Bay a v mnoha aspektech
00:24:02 není úplně typické pro novozélandské sauvignony.
00:24:05 Je více aromatické, plné vůní tropického ovoce.
00:24:09 Co dělá toto víno unikátní, jsou nádherné chutě a aroma,
00:24:13 které se získávají užitím francouzských dubových sudů.
00:24:16 Jsou to úžasné vůně, několikanásobné chutě na patře
00:24:21 a krásné zakončení.
00:24:23 Skvělé je to, že dub zvýrazňuje vlastnosti tohoto vína.
00:24:40 Wairarapa je obecný název pro jihovýchodní část
00:24:45 novozélandského Severního ostrova,
00:24:48 ale nejkvalitnější vína pocházejí z podoblasti Martinborough.
00:24:52 Wairarapa produkuje výtečný Pinot Noir
00:24:57 a aromatická bílá jako Tramín, Ryzlink a Rulandské šedé.
00:25:00 Je možné, že těmto odrůdám se daří díky více kontinentálnímu klimatu,
00:25:05 než má většina novozélandských vinných oblastí.
00:25:09 Vinaři z Martinborough jsou považováni za individuality.
00:25:14 Martinborough je jen malá vinařská oblast Nového Zélandu.
00:25:19 Máme tu pouze asi 300 ha vinic.
00:25:22 Je malá, ale už si získala slušnou mezinárodní pověst.
00:25:27 Klima je tu podobné jako v Marlbourough,
00:25:30 možná jen o malinko teplejší.
00:25:33 Vyrábíme vína podobného stylu a intenzity jako v Marlborough,
00:25:37 ale naše vína jsou bohatší a hlubší.
00:25:40 Na Nový Zéland máme dosti nízký průměr srážek - asi 700mm ročně.
00:25:45 Průměrná teplota v nejteplejších měsících je 18,4 stupňů Celsia.
00:25:50 Je to chladné podnebí, ideální podmínky pro pěstování
00:25:54 novozélandské nejznámější bílé odrůdy,což je Sauvignon Blanc.
00:25:58 Je to víno, které vyvážíme do celého světa.
00:26:02 Mimo Sauvignon Blanc je světově uznávaný místní Pinot Noir.
00:26:05 Vinice Pinot Noir je i za námi.
00:26:08 Je chráněna proti ptákům, kteří jsou velký problém.
00:26:11 Pinot noir, který zde produkujeme, je velmi bohatý a plný,
00:26:15 dosti podobný burgundskému stylu, ale s našimi vlastními vlivy.
00:26:21 Palliser Estate je v Martinborough jeden z nejlepších producentů.
00:26:26 V současné době pěstují révu na 90-ti ha.
00:26:34 Jmenuji se Larry McKenna.
00:26:36 Přišel jsem sem v r. 1996 z Austrálie
00:26:39 a pracoval v této oblasti pro jinou společnost až do r.1999.
00:26:44 Od té doby pracuji na novém projektu.
00:26:48 Chceme vyrábět Pinot Noir a Chardonnay nejvyšší kvality.
00:26:53 Věnovali jsme mnoho úsilí zkoumání tohoto místa
00:26:58 především z hlediska půd a podnebí.
00:27:01 Myslíme si, že naše půdy zde se hodí pro pěstování Pinot Noir
00:27:06 a místní chladné podzimy s dlouhými slunečními dny
00:27:11 pomohou úspěšnému dozrávání vína.
00:27:15 Zvláštností novozélandských vinařství je,
00:27:19 že spolu příliš nesoupeří, ale spíše se společně snaží udržet
00:27:23 a zvýraznit odlišnosti místních vín.
00:27:26 Tento přístup přináší zázraky.
00:27:29 Za poslední desetiletí minulého stol. se plochy vinic zdvojnásobily
00:27:34 a objem vývozu zpětinásobil.
00:27:37 Skryté titulky: Iveta Jůdlová