Dokumentární cyklus o světovém vinařství, nejvýznamnějších odrůdách a pěstitelských oblastech v Evropě a na dalších kontinentech (2003). Scénář a režie J. Hykl
Argentina - Mendoza (8/15 – III. řada)
Úterý 21. 8. 2012 na ČT200:00:56 Argentina je pátý největší producent vína na světě.
00:01:02 Ještě v polovině 90.let se tu vyráběla vína podprůměrné kvality.
00:01:08 Obrat nastal, až když do vinařství vstoupili mladí vzdělaní enologové
00:01:15 a také nové technologie na zpracování révy.
00:01:20 Argentina má 5 velkých vinařských oblastí,
00:01:24 které se rozkládají od severu na jih.
00:01:27 Jsou to Mendoza, Salta Cafayate,
00:01:30 La Rioja Chilecito, San Rafael a Rio Negro.
00:01:40 Nejdůležitějším vinařským regionem Argentiny je Mendoza.
00:01:45 Jsou tu rozsáhlé viniční plochy v okolí města Mendoza,
00:01:49 které leží ve střední části Argentiny,
00:01:52 přibližně ve stejné zeměpisné šířce
00:01:55 jako na protilehlé straně And Santiago de Chile.
00:01:59 Podmínky pro pěstování vinné révy jsou naproti Chile zcela odlišné.
00:02:16 Chilské vinařské kraje vděčí za ideální podmínky
00:02:21 pro pěstování révy své izolaci, leží totiž mezi Andami a Pacifikem.
00:02:26 Argentinské vinice, typické oázy zeleně
00:02:30 zasazené ve vyprahlé polopoušti, existují díky vysoké poloze
00:02:34 a především díky důkladným systémům zavlažovacích kanálů.
00:02:38 Výšky, ve kterých jsou vinice, by byly v Evropě nemyslitelné.
00:02:42 V této výšce jsou noční teploty pravidelně dost nízké,
00:02:46 takže místní hrozny jsou bohaté na aromatické látky,sytě zabarvené.
00:02:58 Stejně jako do jiných jihoamerických zemí,
00:03:02 i do Argentiny přivezli keře révy v 16.stol. španělští kolonizátoři.
00:03:07 Španělští jezuité používali víno k náboženským a lékařským účelům.
00:03:20 Svou dnešní podobu získaly argentinské vinařské oblasti
00:03:26 teprve ve 2.polovině 19.století, a to díky evropským přistěhovalcům.
00:03:51 Podnebí je zde kontinentální, velmi suché,
00:03:55 ale také velmi teplé, až téměř pouštní.
00:03:59 Díky zavlažování průzračně čistou horskou vodou
00:04:02 se zde vytvořily ideální podmínky pro kvalitní vinařství.
00:04:05 Zatímco se Chile zaměřuje na kvalitu vyráběného vína,
00:04:10 argentinské rozsáhlé vinohrady produkují víno ve velkém množství.
00:04:51 Půdy jsou obyčejně poměrně mladé, v mnoha oblastech s podílem písku.
00:04:58 Díky malému množství srážek jsou argentinské vinice
00:05:02 závislé na zavodňování.
00:05:05 To obstará na jedné straně roztálý sníh z And
00:05:09 a pak také řízené zavlažování, které se používá zvláště za účelem
00:05:13 dosáhnout co největšího množství aromatických látek v každé révě.
00:05:18 Jedná se o tzv. klasický systém, který musí lidé pečlivě hlídat.
00:05:26 Je třeba si připomenout, že Mendoza je polosuchá oblast.
00:05:32 Kdybychom naši vinnou révu dobře nezalévali, vůbec nevyroste.
00:05:36 Veškerá voda, kterou proto používáme,
00:05:39 pochází ze sněhu a ledu z Andských hor.
00:05:42 Bylo potřeba vytvořit zvláštní systém kanálů,
00:05:45 kterými je voda rozváděna k vinicím.
00:05:48 Zde je uměle vytvořené jezero, kde se shromažďuje voda,
00:05:52 jež pochází z andských ledovců a je sem vedena řekou Mendoza.
00:05:56 Odtud je voda vedena do nádrží a z nich kanály k vinicím.
00:06:01 Systém, který používáme, lze sice nazvat jako "tradiční",
00:06:05 protože využíváme záplavovou řeku Mendoza.
00:06:08 Pro nás je velice moderní a účinný,
00:06:11 a navíc funguje v harmonickém souladu s přírodním prostředím.
00:06:30 Tradiční způsob zavlažování, který se používá v Argentině,
00:06:36 je založen na rozvádění vody kanály.
00:06:39 Voda, kterou nemá filoxera ráda, způsobí,
00:06:42 že tento škůdce umírá při tom, když jsou vinice zavlažovány.
00:06:46 První imigranti z Evropy, kteří přivezli vinné odrůdy,
00:06:50 ještě nepoužívali systém "americké podnože".
00:06:54 Přinesli s sebou evropské vinné odrůdy jako Cabernet Sauvignon,
00:06:58 Merlot nebo Malbec, které zasadili rovnou do půdy.
00:07:03 Následné zavlažování pak vyřešilo problém se škůdcem v Argentině.
00:07:08 Aby se tomuto problému předešlo, používala se americká podnož.
00:07:18 Rostliny, které jsou v Mendoze napadeny,
00:07:23 se poměrně rychle vzpamatují a ihned znovu zakoření,
00:07:27 čímž se liší od zkušeností pěstitelů v jiných oblastech.
00:07:35 Celá oblast Mendoza je charakteristická půdami,
00:07:40 které vznikly erozí z Andských hor.
00:07:43 Skoro všechny tyto půdy jsou výsledkem akumulace přírodních půd
00:07:47 a jejich eroze v tamních horách.
00:07:51 Jsou tady jemné půdy písčitého charakteru,
00:07:55 které jsou křehké a mají malou organickou strukturu.
00:08:00 To vytváří velmi dobré podmínky pro pěstování vína.
00:08:07 V Argentině prší podstatně méně než v Chile,
00:08:11 spadne tu jen 20 cm srážek ročně, a to většinou v letních měsících.
00:08:17 Teploty se pohybují od 10 C v noci až po 40 C ve dne.
00:08:29 Oblast se vyznačuje neúrodnými půdami a pouštním klimatem.
00:08:36 To tedy znamená, že tady máme vysoké teploty,
00:08:41 ale s velkými výkyvy, které umožňují rozvinout
00:08:44 velmi výraznou barvu vína.
00:09:04 Mendoza je nejrozlehlejší vinohradnická oblast v Argentině,
00:09:09 na níž připadají více než dvě třetiny celkové produkce vína.
00:09:13 Existuje zde přes 30.000 individuálních vinařských pěstitelů
00:09:17 a převládají červené odrůdy.
00:09:20 Nejdůležitější z nich jsou Malbec a Cabernet Sauvignon,
00:09:24 dále se tady pěstují Tempranillo, Pinot Noir a Syrah.
00:09:27 Nebezpečím, které zdejší oblasti ohrožují,
00:09:30 zvláště pak vinnou révu, jsou krupobití a bouřky,
00:09:34 proti kterým se musí vinice speciálně chránit.
00:09:51 Mám tu hrozen Cabernetu Sauvignon, který zde zrovna sklízíme.
00:09:58 Jak si můžete všimnout, je to hrozen s malinkými bobulemi.
00:10:02 To znamená,že vztah dužiny a jádra, mezi kterými jsou všechny prvky,
00:10:07 které tvoří strukturu bobule, je velice důležitý.
00:10:12 Takže vína, která vznikají z této odrůdy,
00:10:16 mají bohatou strukturu s výraznou barvou.
00:10:19 V Mendoze má Cabernet Sauvignon zvláštní postavení,
00:10:24 je to osobnost se svým charisma, v němž se odráží tmavé ovoce,
00:10:29 koření a jeho další vlastnosti.
00:11:18 Mezi současné vinařské společnosti, které v Argentině uplatňují
00:11:24 nejmodernější technologie při výrobě vína, patří Trivento.
00:11:29 Řada technologií pochází ze starého kontinentu,
00:11:32 avšak zde nacházejí své dokonalé uplatnění
00:11:35 při zkvalitňování celkové produkce vína.
00:12:23 V Mendoze spadne ročně asi 250 mm srážek,
00:12:28 což je rozdíl v porovnání se zemí, odkud vinná réva pochází, Francií.
00:12:33 Je podstatné, že pokud je půda velice vlhká, víno je poškozeno.
00:12:39 V této oblasti byl Malbec poprvé vysazen před 100 až 120 lety.
00:12:44 Velice dobře se uchytil díky polopouštnímu charakteru půdy
00:12:47 a polosuchému klimatu. Co se zrodilo?
00:12:51 Zrodil se tmavý plod, velice elegantní a kořeněný
00:12:55 v této oblasti, kde roste eukalyptus,
00:12:58 s velkým množstvím taninů a s velkou mocností.
00:13:01 Je sladký a má velice silnou koncentraci.
00:13:17 Tento Malbec je moje dítě, můj oblíbený syn z našeho podniku.
00:13:24 Věnuji mu hrozně moc času, než ho vyprodukuji.
00:13:28 Tenhle Malbec je dost starý, má 70-80 let.
00:13:32 Je potřeba pracovat celý rok a to velice houževnatě,
00:13:36 aby se dosáhlo této vysoké kvality Malbecu.
00:13:39 Jeho aróma je prodchnuto kořením, eukalyptem, mátou, tmavým ovocem
00:13:45 a čokoládou, to především díky oblasti, kde byl vybrán.
00:13:52 Na jazyku můžete pocítit stálost, silné taniny složení, sladkou chuť.
00:14:01 Je to jeden z našich nejlepších produktů,
00:14:05 které vyrábíme v naší společnosti.
00:14:28 Malbec je odrůda, která pochází původem z jihovýchodní Francie
00:14:34 a přišla do Argentiny společně s ostatními odrůdami v r.1850.
00:14:38 Tato odrůda však získala největší důležitost v 70. letech,
00:14:43 kdy se v Argentině začalo pěstovat víno "ve velkém",
00:14:47 tedy až na desetitisíci hektarech půdy.
00:14:51 V poslední době je poměrně dost investorů ze zahraničí,
00:14:55 kteří se připojili k domu Moet, jenž celá desetiletí
00:14:59 provozuje Bodegas Chandon, nebo k rodině Swarowski z Rakouska.
00:15:10 Zatímco v Chile používají vinaři pro výrobu většiny vín
00:15:15 tradiční metody a využívají bordeauxských metod,
00:15:19 vinaři v Argentině se spoléhají na metody používané ve velkovýrobě.
00:15:24 Od poloviny 70. let zde byla nainstalována moderní zařízení,
00:15:29 nádrže z nerezavé oceli a zavedeno používání zlepšených technologií.
00:15:50 Víno z odrůdy Malbec je cenné, protože bylo zasazeno již v r.1929.
00:15:58 Je velmi aromatický a má zvláštní chuť.
00:16:01 To vše nás vede k tomu, že ho nemůžeme prodávat jen v Argentině,
00:16:05 ale musíme ho vyrábět pro distribuci po celém světě.
00:16:09 Je to naše vlajková loď, je to prapor naší identity.
00:16:12 My jsme přesvědčeni, že světu dáme víno,
00:16:15 které odráží nejlépe náš národní charakter
00:16:18 a které má svoji originalitu a specifičnost.
00:16:23 Původně francouzský Malbec je v Argentině apoteózou všech vín,
00:16:28 zvláště jeho speciální odrůda Malbec Lujan de Cuyo DOC.
00:16:35 I když je Argentina známá jako největší jihoamerický producent,
00:16:40 co se týče kvantity vína, ročně se tady vyrobí
00:16:44 více než 18 miliónů hl tohoto lahodného nápoje.
00:16:49 V poslední době se řada bodeg začala soustředit
00:16:54 více než na množství vína spíše na kvalitu,
00:16:57 což podnítilo i řadu investic ze zahraničí.
00:17:01 V Mendoze se k tomu nejlépe využilo oblastí Luján de Cuyo a Maipú.
00:17:06 Podnebí je zde mírné až chladné a půdy jsou velmi štěrkovité.
00:17:11 Navíc tady nejsou problémy s obsahem soli,
00:17:16 který působí potíže v nižších oblastech s výrobou stolních vín.
00:18:00 Za nynější rozmanitost odrůd vděčí argentinský vinařský průmysl
00:18:06 vlně přistěhovalců z Itálie a Španělska v 19. století.
00:18:10 Nejvýraznější argentinskou odrůdou s tenkou slupkou
00:18:15 je bílý Torrontés, jehož původ je sice stále záhadný,
00:18:19 ale předpokládá se, že pochází ze Španělska.
00:18:24 Z červených odrůd se nejvíce vysazuje Bonarda
00:18:27 a již zmíněný Malbec, který má oproti francouzskému
00:18:31 menší bobule a menší a pevnější hrozny.
00:18:34 První jihoameričtí pěstitelé zřejmě vybrali mimořádné rostliny,
00:18:39 které dávaly naději, že budou dobře prosperovat.
00:18:42 Ty se výborně přizpůsobily místním podmínkám.
00:18:46 Aby si ale podržely míru kyselin a intenzitu aromatických látek,
00:18:52 je lepší je vysazovat o něco výše než např. Cabernet Sauvignon.
00:19:04 Polední siesta je pro sběrače ve zdejších teplotách nutností,
00:19:10 musejí odpočívat stejně jako réva, která odpočívá ve svém období.
00:19:32 Moderním přístupem k vinařské produkci
00:19:35 je v současnosti známá vinařská společnost Norton,
00:19:39 která sídlí v jedné z nejlepších mendozských oblastí.
00:19:43 Je to především oblast Luján de Cuyo,
00:19:47 která je argentinskými odborníky považována za vinařskou oblast
00:19:51 s velkou budoucností pro 21. století.
00:19:54 Vyrábějí se zde vynikající vína Malbec s vlastním označením původu.
00:21:18 Malbec má intenzívní rubínově červenou barvu s fialovými odlesky,
00:21:24 velmi svěží a ovocnou vůni červených plodů, medu a vanilky
00:21:28 s příchutí čokolády a sladkého dřeva.
00:21:31 Je to nesmírně komplexní víno, uhlazené a silné zároveň,
00:21:35 plné a zakulacené, s dobrým potenciálem zestárnout.
00:21:39 Aby se dosáhlo co nejvyšší kvality vína,
00:21:43 je nutné tomu podřídit odpovídající dobu dozrávání v sudech,
00:21:47 která je přísně kontrolována.
00:21:56 Naše filozofie pro výrobu vín je zaměřená na jejich vysokou kvalitu.
00:22:07 Abychom této kvality dosáhli, hledali jsme odpovídající oblast.
00:22:13 V Argentině, v Mendoze a zvláště v Lujan de Cuyo, kde nyní sídlíme,
00:22:19 jsme objevili možnost, jak produkovat vína vysoké kvality.
00:22:25 Díky mendozskému slunci, klimatickým podmínkám
00:22:31 a díky zavlažování vodami, jež pocházejí z andských ledovců,
00:22:37 se nám v těchto podmínkách podařilo dosáhnout v pěstování vína
00:22:43 takové úrovně, kterou jsme hledali.
00:23:11 V Chile je nejtradičnější vinařskou oblastí údolí Maipo.
00:23:17 Zde v Argentině ji představuje Mendoza,
00:23:21 ve které se v minulosti soustředil největší výskyt vinohradů a vinařů,
00:23:25 kteří se zaměřili na výrobu nejkvalitnějších vín.
00:23:46 Dokonalým příkladem naší filozofie, zaměřené na vysokou kvalitu
00:23:53 je toto víno, Cavas de Weinert,
00:23:58 které je směsí Cabernet Sauvignon, Malbec a Merlot.
00:24:04 Je velice podobné směsím Bordeaux.
00:24:08 S tímto vínem se nám podařilo uspět a v rámci argentinských vín
00:24:15 je to nejoblíbenější víno ve Švýcarsku, ve Spojených státech
00:24:20 a v Anglii, kam pravidelně naše vína vyvážíme.
00:24:47 Všechna argentinská vína jsou lahodné nápoje,
00:24:51 která ideálně doplní argentinskou kuchyni,
00:24:54 zvláště pak kořeněnou tmavou pečeni.
00:25:06 Argentina má možnost dosáhnout ve světě význačného postavení,
00:25:13 má možnost soutěžit s velkými světovými producenty vín,
00:25:17 vlastně s nimi už teď soupeří.
00:25:21 Myslím si, že v nejbližších letech uspěje na světových trzích.
00:25:28 Stálá kvalita argentinského vína
00:25:32 stojí v souladu s nejmodernějšími světovými technologiemi.
00:25:40 My osobně v našich vinných sklepích
00:25:43 vyrábíme vína klasickým stylem pocházejícím z Bordeaux
00:25:49 a jsme velice spokojeni s tím, čeho jsme dosáhli.
00:26:00 Pokud se argentinským vinařům podaří snížit produkci vína
00:26:05 a zvýšit jeho kvalitu, mají zdejší odrůdy Malbecu
00:26:09 a Cabernetu Sauvignon šanci stát se nejlepšími svého druhu
00:26:13 nejen v Latinské Americe, ale i ve světovém měřítku.
00:26:26 Skryté titulky: Iveta Jůdlová