Dokumentární cyklus o světovém vinařství, nejvýznamnějších odrůdách a pěstitelských oblastech v Evropě a na dalších kontinentech (2003). Scénář a režie J. Hykl
Chile II (7/15 – III. řada)
Úterý 14. 8. 2012 na ČT200:01:08 Návštěvníkovi z Evropy připadá Chile jako konec světa.
00:01:14 Je to země, jejíž jazyk a kultura jsou nám sice důvěrně známé,
00:01:19 ale která se cítí a také je zosobněním izolace.
00:01:23 Geografické a klimatické podmínky, které jsou ovlivňovány
00:01:27 andským pohořím na východě, Tichým oceánem na západě,
00:01:31 pouští Atakama na severu a plochami Antarktidy na jihu,
00:01:35 nadělily Chile vhodné možnosti pro pěstování vinné révy.
00:01:40 Tu najdeme nejvíce ve středním pásu země.
00:01:42 Je to pás vinic dlouhý 1400 km, jeho klima ovlivňuje
00:01:47 ledový Humboldtův proud, který přináší zmírňující chlad do vinic,
00:01:52 ale také reguluje noční studený vzduch tlačící se z And.
00:01:58 Přesto rozdíly mezi denními a nočními teplotami jsou značné.
00:02:03 Má to však skvělý vliv na ovocný charakter místních vín.
00:02:27 Díky své izolaci má Chile jednu vinařskou zvláštnost.
00:02:32 Réva sem byla přivezena v 19. století nedlouho předtím,
00:02:37 než v Evropě propukla nákaza révokazem.
00:02:41 Révokaz požírá kořeny révy a podařilo se mu zlikvidovat
00:02:46 téměř všechny evropské vinice.
00:02:49 Dnes můžeme v Chile najít původní evropské odrůdy,
00:02:54 které rostou na svých pravých kořenech.
00:03:05 Osvobození od révokaze znamenalo pro chilské vinice
00:03:10 snadný postup při vysazování révy.
00:03:14 Při něm se nová vinice vysazuje zapíchnutím řízků
00:03:17 přímo do země, a tak odpadají náklady a čas
00:03:21 potřebné k roubování na odolné révové podnože.
00:03:25 Stoleté vinice, které se tady nacházejí,
00:03:27 představují příklad odolnosti chilských vinných keřů.
00:03:52 Údolí Rapel je svou rozlohou největším vinařským krajem v Chile.
00:03:58 Dělí se na dvě části: na severu je to údolí Cachapoal
00:04:02 a na jihu údolí Colchagua, které jsou odděleny Pelekénskou úžinou.
00:04:07 Kombinace vhodného půdního podloží a studeného podnebí
00:04:11 již v minulosti vytvořily výborné místo pro pěstování révy.
00:04:17 Abych vám také pověděl něco důležitého k pěstování vína,
00:04:23 tak musím zdůraznit, že je to především rodinná tradice.
00:04:29 Tato vinice patří k nejstarším v Chile
00:04:32 a moji předkové patří k zakladatelům této země.
00:04:37 Přišli jsme na sever země v r.1740, kde jsme zapustili kořeny.
00:04:44 Jedna část rodiny se usídlila i na tomto území,
00:04:48 kde se pak pěstování vína předávalo z generace na generaci.
00:04:55 Můj otec mi tuto půdu předal, když mu bylo 90 let.
00:05:03 Dlouho mě učil a potom mi ji předal,
00:05:07 protože jsem o ni stál a chtěl jsem se o ni starat.
00:05:14 Předtím mu ji takto předal jeho otec, můj dědeček.
00:05:20 Mám 5 synů, z nichž mě nejstarší v této práci brzy nahradí.
00:05:26 Nejdůležitější je pro mě vztah k této půdě.
00:05:30 Že ji cítím, to, že se o ni starám,že na ní pracuji.
00:05:35 To vše ji činí neoddělitelnou částí mého života,
00:05:39 částí sebe samého, částí, kterou takto ctili i moji předkové.
00:06:00 Úrodné a hluboké půdy, které se tady nacházejí,
00:06:05 nabízejí výborné podmínky pro velkou produkci vína.
00:06:08 Celé údolí pokrývá téměř 18.000 ha osázených vinic.
00:06:12 Nalezneme tady červený Cabernet Sauvignon,
00:06:15 Merlot a bílé Chardonnay.
00:06:27 Chile je země plná kontrastů nejen v přírodních podmínkách,
00:06:32 ale také v podmínkách sociálních.
00:06:35 Např. zdejší sběrači tvoří oproti zbohatlým podnikatelům
00:06:40 protiklad v podobě vyloženě levné pracovní síly.
00:06:43 Za každý sebraný koš hroznů obdrží každý sběrač 1 žeton.
00:06:48 Za určitý počet žetonů je mu pak vyplacená určitá mzda.
00:07:12 Tato vinice byla osázena na jedinečném místě v Chile,
00:07:18 v údolí Cocalan.
00:07:20 Údolí Cocalan je plné tisíciletých palem.
00:07:24 Tato země, kterou milujeme a na které pracujeme,
00:07:28 kde děláme víno pro vás, je ekologicky unikátní.
00:07:32 Je to úžasný kraj, kam nesahá moderní civilizace,
00:07:37 neprojíždí tady žádná doprava.
00:07:40 Je to místo, kam lidé normálně nevkročí
00:07:43 a kde lze spatřit krásnou vegetaci a hejna divokých ptáků.
00:07:47 Je to moc pěkné místo, kde vyrábíme velmi dobrý
00:07:52 Cabernet Sauvignon, Merlot a Chardonnay.
00:08:15 Na této usedlosti, která je spojena s vinařskou historií,
00:08:20 se vyrábí typický Merlot, kterému se zde výborně daří.
00:08:25 Jeho barva je tmavě červená a víno se hodí k lehčím masům.
00:08:29 Údolí Cachapoal je dnes známé díky kvalitnímu vínu Merlot,
00:08:34 jehož charakteristiky vám chci v krátkosti představit.
00:08:40 Víno Merlot, které mám ve své číši, je Gran Reserva, ročník 2002.
00:08:45 Uchovává se 9 měsíců v sudech.
00:08:50 Má hlubokou, tmavě červenou až černou barvu.
00:08:54 Jeho aroma připomíná směs malin a ostružin,
00:08:59 dále pak silně připomíná čokoládu a kávu moka.
00:09:07 Má bohatou strukturu a koncentraci, obsahuje jemné a sladké taniny,
00:09:14 které pocítíte v ústech, a ty mu umožňují udržet jemnost a eleganci.
00:09:30 Vinařský kraj Rapel je úchvatný svou přírodní rozmanitostí,
00:09:36 kterou doprovází velké podnebné rozdíly.
00:09:40 Rozkládá se od studeného úbočí andských hor až po horká údolí,
00:09:44 která se dotýkají jezera Rapel mezi nejvyššími horami pásma Costa.
00:10:00 Do rapelského kraje, který je z velké části tvořen
00:10:05 čistě přírodní krajinou, se také vklínilo město Santa Cruz.
00:10:09 Zde je centrum tzv. Rutas del Vino, tradičních vinařských stezek.
00:10:13 Ty dnes zahrnují návštěvy existující muzeí, starobylých domů
00:10:18 a také jízdu "vláčkem vína" z města San Fernanda.
00:10:33 Díky svým mírným klimatickým podmínkám se v této oblasti
00:10:38 vyskytují i jiné ovocné plodiny jako např. citrus nebo avokádo.
00:10:43 Vinná réva však převažuje a vinohrady se často
00:10:47 vysazují i na úbočí andských kopců.
00:10:50 Zdejší kraj je harmonickou přírodní oblastí,
00:10:54 kde se snoubí ekologická čistota s vinařskou produkcí.
00:10:58 Zvěř tady žije v klidné atmosféře a sepětí s okolními zásahy člověka,
00:11:03 které jsou však zaměřeny pouze na výrobu kvalitního vína
00:11:06 v souladu s přírodními podmínkami.
00:11:20 Právě zde si našla své místo vinice Viu Manent,
00:11:25 která byla založena v roce 1965 a vnesla do chilského vinařství
00:11:29 svou vlastní etiketu Vino Viu neboli "živoucí víno".
00:11:41 V této oblasti jsme slavní díky našemu červenému vínu,
00:11:46 protože jsou tady velice teplé dny a velice studené noci.
00:11:51 Proto vyrábíme červené víno bohaté na taniny,
00:11:54 které má členitou strukturu a dobrou barvu.
00:11:58 Jsme především známí díky našemu Malbecu.
00:12:01 Náš nejlepší Malbec se nazývá Viu Uno.
00:12:05 90% Malbecu má hodně tepla, vysoký potenciál,bohatou strukturu,
00:12:10 jeho aroma připomíná švestku a sladké ovoce.
00:12:15 Je to víno, které lze uchovávat 15 až 20 let
00:12:19 a pro mě osobně je to jedno z nejlepších vín v Chile.
00:12:45 Aby se udržela správná kvalita půdy,
00:12:49 je třeba o ni pečovat a pravidelně zavlažovat.
00:12:52 Zde v této oblasti to umožňuje řeka Tinguiririca,
00:12:56 ale mimo ni se také využívá řízené zavlažování.
00:12:59 Dokladem toho je společnost Canepa, což je moderní vinařská firma
00:13:03 s vysoce technickým vybavením.
00:13:05 Vyrábí vína s perfektně čistou linií,
00:13:08 značnou čistotou hroznové chuti a vynikající delikátností.
00:13:14 V této oblasti je půda chudá, protože je sopečného původu.
00:13:19 Má bílý prašný charakter a tedy i velice nízkou úrodnost.
00:13:24 To vše, společně s teplým klimatem a mírným větrem vanoucím z moře,
00:13:29 dalo vznik vysoce koncentrovanému vínu,
00:13:33 které si udržuje své ovocné aroma a jemnou chuť.
00:14:03 Vinice Canepa zavedla v roce 1979
00:14:07 nejmodernější technologii při zpracování a fermentaci vína.
00:14:12 Bylo to 10 let před rozmachem vývozu chilských vín do světa.
00:14:17 Stala se předchůdcem modernizace ve vinařství nejen v Chile,
00:14:21 ale v celé Latinské Americe.
00:14:32 Aby se dnes vinice udržela na dobré úrovni,
00:14:36 musí investovat do nových zařízení, cisteren, zavlažovacích systémů
00:14:41 a dalších moderních technologií, které často pocházejí z Evropy.
00:14:45 Vedle vinic se renovují i vinné sklepy,
00:14:49 kde musí mít víno vhodné prostředí pro dozrávání.
00:14:59 V této oblasti působí mnoho špičkových moderních společností,
00:15:05 mezi nimiž v poslední době vyniká Cono Sur.
00:15:11 Nyní jsme na místě, které se mně osobně nejvíce líbí.
00:15:15 Kombinuje dvě věci: ukazuje produkci vinné révy v místě,
00:15:20 kde je víno uloženo v sudech.
00:15:22 Zároveň představuje také místo, o které se musíme starat,
00:15:26 když chceme naše zákazníky přesvědčit,
00:15:29 že naše vína Cono Sur patří mezi nejlepší z Chile.
00:15:39 V ruce držím své oblíbené víno,
00:15:42 které odpovídá výbornému dvacetiletému bariku.
00:15:45 Je to víno s výraznou a intenzívní barvou,
00:15:48 které spojuje lahodné aroma švestky, čokolády a kávových zrn.
00:15:53 Jeho chuť je jemná a bohatě strukturovaná.
00:15:56 Jak se říká v Chile: "Salud (Na zdraví)!"
00:16:31 Díky rozmanitým přírodním podmínkám se v údolí Colchagua vyskytuje
00:16:37 mnoho vinohradů, které jsou závislé na teplotních rozdílech,
00:16:40 jež umožňují získat velmi dobrá vína s krátkým obdobím zrání.
00:16:44 Vína se musí dobře skladovat, aby měla správnou kvalitu.
00:16:49 Tu splňuje například španělská společnost Selentia,
00:16:52 která je příkladem ideálního zahraničního investora,
00:16:56 který do Chile přináší nové podněty včetně stavby,
00:17:00 využití místního potenciálu a použití nových technologií.
00:17:11 Dnes vám představím náš Cabernet, ročník 2002,
00:17:15 který bude velmi brzy k dostání v obchodech.
00:17:20 Když k němu přivoníme, v jeho aroma ucítíme tmavé ovoce,
00:17:23 zvláště višně, a pak také ořechy.
00:17:33 Na jazyku pocítíme bohatost jemných taninů
00:17:37 a silnou koncentraci ovoce, které vytváří lahodný pocit.
00:18:30 Navštívit údolí Colchagua znamená přiblížit se tomu nejniternějšímu,
00:18:37 co se týká venkovské identity v chilském vnitrozemí.
00:18:44 V tomto údolí dosud přežívají nejstarší lidové tradice,
00:18:49 ke kterým se váže i architektura koloniálního období,
00:18:52 která se spojuje s moderními prvky.
00:19:07 Právě se nacházíme ve vinařství Luis Felipe Edwards,
00:19:13 které leží v údolí Colchagua.
00:19:16 Údolí Colachagua se vyznačuje středomořských podnebím.
00:19:20 Roční období jsou velice výrazná, léto bývá suché a dlouhé.
00:19:24 Teplotní rozdíly ve dne a v noci jsou poměrně vysoké,
00:19:28 což představuje skvělé podmínky pro zdejší červené víno,
00:19:33 které je velice subtilní.
00:20:01 Zdejší rovinatý povrch dovoluje použít při sběru vína
00:20:06 moderní stroje, které zjednodušují sběr vína.
00:20:55 Dalším významným vinařským krajem směrem na jih je údolí Curicó.
00:21:00 Údolí, ve kterém převažuje mírné středomořské podnebí,
00:21:04 s obdobím sucha od listopadu do března a teplotami okolo 20 C,
00:21:09 je rozděleno na dvě části s řekami Teno a Lontué.
00:21:13 Nacházejí se tady druhé nejrozsáhlejší vinohrady v zemi.
00:21:18 Jejich plocha pokrývá téměř 20.000 ha.
00:21:21 Nachází se tady i společnost Valdivieso.
00:21:25 Ta vyrábí velké množství běžných chilských perlivých vín,
00:21:29 ale i skvělých vín červených,
00:21:31 mezi nimiž vyniká Vino Loco nebo Caballo Loco Number One.
00:21:40 Máme tady specifické podnebné podmínky
00:21:44 pro naši značku Cabernet Sauvignon: jsou tu horké dny a studené noci,
00:21:49 které dají vínu výraznou barvu, velice tmavou červeň,
00:21:56 intenzívní a opravdu zvláštní aroma s ovocnými odstíny.
00:22:02 Aroma je velice intenzivní.
00:22:08 Chuťově lze rozpoznat bohatou taninovou strukturu,
00:22:16 která vínu zaručuje dlouhou životnost.
00:22:31 Místní vína patří mezi nejlepší v Chile.
00:22:55 Mezi nejlepší bílé odrůdy zde patří Sauvignon Blanc,
00:23:00 kterou tady nalezneme na největší vysázené ploše vinic v Chile.
00:23:04 První zahraniční investor, který koupil místní vinohrady v r.1979,
00:23:11 byl španělský vinař Miguel Torres,
00:23:14 který výrazně zkvalitnil vinifikační technologie.
00:23:19 Bylo to ještě za vlády diktátora Pinocheta,
00:23:23 kdy do Chile Torres přináší nový, zlomový impuls pro vývoj vín.
00:23:29 Právě mám v ruce reprezentativní vzorek chilského vína
00:23:34 Miguela Torrese Manso del Velazco, které se pěstuje pod Kordillerami.
00:23:40 Tohle jsou stoletá vína, zrají opravdu velmi dlouho.
00:23:43 Jak si můžete všimnout, má velmi tmavou barvu,
00:23:47 aroma švestky a zavařovaného ovoce.
00:23:52 Jak později budete moci ochutnat, je lahodné v ústech díky taninům.
00:23:57 Miguel Torres byl tím, kdo v Chile výrazně upravil
00:24:01 a zrenovoval celkovou technologii ve vinařství.
00:24:40 Neméně významným vinařským krajem je údolí Maule,
00:24:45 které je místem s největší klimatickou rozmanitostí v Chile.
00:24:49 Ta v kombinaci s nejrůznějšími typy půd
00:24:52 vytváří pestrou mozaiku pro pěstování vína.
00:24:56 Zdejší produkci ovlivňují Andy a mírné až středomořské podnebí,
00:25:01 dále pak jílovité, písčité a štěrkovité půdy,
00:25:05 které je nutno dobře zavlažovat.
00:25:25 Údolím protéká řeka Maule, jež zavlažuje vinohrady.
00:25:30 Na ploše více než 25.000 ha lze v údolí najít všechny vinné odrůdy,
00:25:37 mezi kterými vyniká Carmenere, který nejvíce roste v Argentině.
00:25:43 Carmenere je specifická francouzská odrůda,
00:25:47 která se v Latinské Americe výborně ujala
00:25:50 a v současné době ji nalezneme na mnoha vinicích.
00:26:03 Tato vinice odkazuje na zemi svého původu, tedy Španělsko.
00:26:11 Víno sem bylo přivezeno v období kolonizace.
00:26:18 Jednalo se o víno střední kvality.
00:26:22 Naše vinice se však zaměřuje na víno s vysokou kvalitou,
00:26:27 kde se používá systém vedení,
00:26:31 který se zde používal již v 60. letech.
00:26:35 Vinici je nutné dost zavlažovat, protože je to "suchopár".
00:26:40 Rozhodli jsme se pro roubování zimní a jarní,
00:26:44 což se ukázalo jako velice šťastný tah,
00:26:47 protože výsledky byly vynikající.
00:26:50 Máme tady před sebou vinné hrozny z odrůdy Malbec,která je z Francie.
00:26:57 Její zasazení přineslo skvělé výsledky
00:27:02 a my jsme velice spokojeni, co se týče kvality vína.
00:27:06 Protože zdejší území netrpí na fyloxeru (plíseň),
00:27:11 bylo sem možné zavést nový systém vedení "mogron".
00:27:20 Chile je v současnosti nejlepší vinařskou oblastí Jižní Ameriky.
00:27:25 Vína pocházející z této země patří k vážným konkurentům světových vín.
00:27:30 Jejich budoucnost bude určovat další vývoj světových vín.
00:27:35 Skryté titulky: Iveta Jůdlová