Magazín plný úžasných přírodních jevů, fascinujících záběrů z živočišné říše, velkolepých vizí a jedinečných vědeckých výzkumů

Litujeme, ale video není dostupné
Litujeme, ale video není dostupné

I tentokrát se podíváme na tajemné věci kolem nás a přitom opět zabrousíme do vod věrně známých nám všem. S Verunkou Boleslavovou si skočíme na zmrzlinu, nepůjde nám o její chuť, ale o její bezpečnost. Sladkou pochoutku a další potraviny otestujeme s přísným inspektorem na nebezpečné bakterie. A výsledky překvapí i jeho samotného! O (ne)bezpečí bude i náš další zázrak. Pokusíme se totiž najít zámky, které se nedají zdolat. Existují takové? Nechte se překvapit! A nakonec prozkoumáme nebezpečí, za které si často můžeme sami. Tisíce lidí ročně umírají na úrazy způsobené doma!

Je libo E.coli, salmonelu, listerii nebo plísně?

Aniž bychom si toho všimli, bakterie se v našem jídle nekontrolovatelně množí. Jaké nebezpečí na nás číhá a jak moc nás bakterie zatěžují, jsme zjišťovali spolu s inspektorem Berndem Stummem. Pro svůj test zvolil pět výrobků, které mohou s bakteriemi bojovat.

Testovaným produktem číslo jedna se stává mleté maso, ve kterém se ukrývá velké nebezpečí: Escherichia Coli, tedy E.coli sídlí ve střevě zvířat nebo lidí. Potravina napadená bakterií se přenese ze střeva na produkt. Velmi rizikové jsou domácí zabíjačky, ale tuto bakterii může přenášet i personál v masně, pokud si po návštěvě toalety neumyje ruce. Některé E.coli kmeny vytváří jedy, vyvolávající průjem a zvracení. Epidemii vyvolala dokonce i bakterie v rostlině, konkrétně v pískavici, která v Evropě zabila desítky lidí. Tou nejnebezpečnější z E.coli variant je éhek. Mleté maso může být zdrojem bakterií, i když pult s masem vypadal v pořádku. Už se totiž nedozvíme, jak byl produkt vyroben a zda byla dostatečná hygiena rukou. I když personál používá ochranné rukavice, nemusíme mít zdaleka ještě vyhráno. Rukavice jsou jednorázové, a pokud je má člověk celé dopoledne, stávají se velkým nebezpečím.

V syrovém ovoci a zelenině jsou především listerie. Vyskytují se všude v přírodě, na lidech, zvířatech, v půdě. Jsou extrémně přizpůsobivé a dokážou svoji látkovou výměnu změnit do anaerobního stavu. Mohou tedy přežít v chladu a bez kyslíku, tedy i ve vakuových baleních, a tak si otestujeme bio rukolu. Pro zdravého člověka nejsou listerie vyloženě nebezpečné. Konzumace většího množství se může projevovat podobně jako chřipka. Listerie může být však velice nebezpečná pro těhotné ženy, u kterých vzniká vyšší riziko potratu. A proč je nasekaný salát podezřelejší než ten nenasekaný? Pravděpodobnost nákazy je zde vyšší, jelikož se ho několikrát dotýkaly ruce. To platí pro všechny saláty. Čím více se s potravinami manipuluje, tím více je pravděpodobné, že dojde ke kontaminaci z lidských rukou. Riziko výskytu bakterií kvůli nedostatečné hygieně hrozí taky u krájeného ovoce.

Dalším nebezpečným kandidátem je zmrzlina! Hrozba nese jméno salmonela. Zmrzlina se skládá z mléka, a je tudíž citlivější potravinou. Rizikem není však jen zmrzlina samotná. Také porcovač a voda na čištění jsou živnou půdou pro salmonelu. Ta může doputovat přes špinavé ruce na nástroje a tak i na zmrzlinu. Tato bakterie se v těle rozmnožuje bleskurychle. Počet bakterií se může každých patnáct minut zdvojnásobit! Symptomem otravy salmonelou je silný průjem a zvracení. Ale jak se bránit, když chlad salmonelu nezničí? Doporučeno je zahřátí nad 70 stupňů, které ji může zahubit. Ale kdo to kdy viděl, ohřívat zmrzlinu?

Přešla vás chuť na zmrzlinu? Je tedy libo kávu? Ani ta se však nevyhnula nemilosrdnému testování, jelikož v kombinaci s mlékem mohou kávové produkty obsahovat také bakterie. Opět je příčinou špatná hygiena. Když stroje nejsou správně čištěny, Bakterie E.coli se tu cítí jako doma. Nebezpečná však není samotná káva nýbrž mléko, které se do ní přidává. Mléko se nedostatečně provaří, není tak horké a může se stát, že jej napadnou bakterie. I káva bude podrobena testu na E. coli, listerii, salmonelu a kromě počtu bakterií se zaměříme i na přítomnost plísní.

Jak takové testy na přítomnost bakterií probíhají? Potraviny se rozemelou najemno, rozředí a nanesou se na misky. V líhni se bakterie rozmnoží a za pár dní máme výsledek. Jedna z testovaných potravin má vysoký počet bakterií a jeden vzorek vykazuje stopy plísní. Výsledky jsou podle Bernda Stumma překvapující. Dopadly lépe, než čekal. Zmrzlina je v nezávadném stavu. Mleté maso vyrobili profesionálové. Krájené ovoce bylo také v dobrém stavu. U bio rukolového salátu byl celkový počet bakterií o chloupek pod hraniční hodnotou. To je způsobeno tím, že rukola není ošetřena pesticidy. Cappuccino neobsahuje také žádné bakterie, jelikož prošlo varem. Místo toho jsme zde objevili stopy plísně. To je zapříčiněno tím, že je káva v syrovém stavu zatížena plísní. Ale žádný strach. Tato plíseň nám nezpůsobí žádné zdravotní riziko.

Ač testované produkty obsahovaly jen nepatrnou koncentraci bakterií a mohou být bez obav klasifikovány jako nezávadné, měli bychom být při výběru jídla obezřetní a pamatovat, že pokud není dbáno na hygienu, bakterie se snadno rozmnoží a následky mohou být pořádně nepříjemné.

Zpracovala: Zuzana Lebdušková

» Zdraví

Zabouchnout nebo zamknout dveře nestačí

Jak lehkomyslní dokážeme být? Lidé dveře při odchodu často jen zabouchnou a ty zaklapnou do západky, která ve skutečnosti neposkytuje žádnou ochranu proti vniknutí. Dveře se musí zamknout, aby vyjel háček. I boční zámek dokáže ztížit nebo zamezit otevření dveří. Bezpečné to ale stále zdaleka není. Stačí sáhnout po vrtačce. Je hlučná, ale se zámkovou vložkou si poradí. Čepy dokáže lehce zničit a zámek je rázem otevřen.

Jelikož běžné vložky nemají ochranu proti manipulaci, mohou být snadno odvrtány nebo vytrženy. Oproti tomu se vysoce kvalitní vložka liší tím, že jsou do ní vloženy ocelové kolíky, které ji zabezpečují proti manipulaci. Také ochrana proti vytažení válce, který je v přední části, může odpovídajícím způsobem ztížit manipulaci. Týrali jsme i tuto vložku vrtačkou, ale bez úspěchu. Místo aby zloděj způsobil škodu nám, jeho vrtačka nevydržela zátěž. Zámková vložka zůstala neporušená.

Pro běžný zámek není zapotřebí žádné velké síly, stačí zručnost. Klíč má zářezy různé hloubky, které stlačují kolíky uvnitř vložky na určitou výšku. Pokud klíč sedí, zámek se otevře. Správnou technikou a paklíčem můžeme pohybovat s čepy jednotlivě a dostat je do správné polohy, aby se zámek otevřel.

Pro otevírání dveří existuje celá paleta profesionálně vyrobených nástrojů. A i přesto, že se firmy snaží nástroje prodávat pouze odborným společnostem na živnostenské oprávnění, je s podivem, kolik se těchto nástrojů objeví na internetu.

Nezoufejte! Přesto je tady naděje. Zámky, na které jsou i zlodějíčci s profesionálním nářadím krátcí, mají bezpečnostní vložku s jamkovým klíčem a na všech stranách různé drážky, odolávající elektronické planžetě. Je možné ještě namontovat výztuhy, vícebodové zamykání a bezpečnostní kování. Jen si za toto bezpečí budete muset připlatit. K ceně za dveře se přidají náklady za jednoduchý elektronický systém. Větší bezpečnost nabízejí za příplatek i tzv. chytré zámky. Rozdíl je v tom, že obyčejné dveře musíme zamknout, ale chytré zámky to dělají automaticky. Zamknou se při zabouchnutí samy a mohou být pak otevřeny různě. Při výpadku proudu se elektronické dveře dají otevřít běžným klíčem. Vedle samo-zamykání nabízejí elektronické systémy snadnou obsluhu. Zámkové vložky se stále zdokonalují. Koupíte i elektronické s kódováním, které se nedají zkopírovat.

A budoucnost? Elektronické bezpečnostní systémy, číselné kódy, otisky prstů, klasické klíče nahradí čipové. Čeká nás tedy bezpečnější budoucnost? Nestane se naopak tato technika perfektním místem pro útok hackerů? Zloději zůstanou, ale šroubovák vymění za laptop? I to jsme chtěli vyzkoušet. Avšak bezpečnostní expert nevěří, že by mohli být hackeři úspěšní. Je to prý zbytečně komplikované. Dokud lze okna a dveře vylomit jednoduchou pákovou technikou, bude se sotva někdo zatěžovat tím, jak překonat elektronický systém. Ten v laboratorních podmínkách zdolán byl, ale to nemá nic společného s příležitostným zlodějem. Tolik techniky něco stojí. Ať už je zamykací systém řízen elektronicky, anebo vybaven kvalitní mechanikou, spolehlivé zámky existují. Nejdůležitější je však nezapomínat zamykat!

Zpracovala: Zuzana Lebdušková

» Tipy

Zranění hrozí ve vlastní domácnosti na každém kroku

Domov by měl být plný pohody, klidu a bezpečí. Věřte, nevěřte, ale i naše čtyři stěny lze proměnit v rizikový prostor. Žebříky a lezení do výšek například pomocí židle nebo okraje jiného nábytku patří mezi život ohrožující rizika. Šest tisíc lidí ročně zemře následkem pádu v domácnosti. Pokud kupujeme žebřík, měl by mít označení GS – označení pro testovaný výrobek. Žebřík by měl mít drážkované nášlapy a nožky z protiskluzového materiálu.

Stres a nepozornost jsou hlavními příčinami zranění v domácnosti. Pády hrozí na každém kroku. Volně ležící kabely, nebo mnoho prodlužovaček v bytě, k tomu ohrnuté okraje koberců nebo volně položené běhouny nezajištěné protiskluzovými podložkami a velmi často dětské hračky, které jsou po bytě rozházeny… Kabely na podlaze být nemusí, k jejich ukrytí poslouží kabelové lišty, které zajistí bezpečnost. Kdo nechce mít stahovací pásky, může veselými objímkami vytvořit z kabelů pestré šlahouny. Do domu si tak vnesete více bezpečnosti.

V okamžiku, kdy vstoupíte do kuchyně, dostáváte se do nejnebezpečnějšího místa v domácnosti. Problém představují nože. Když máme tupý nůž, zraníme se rychleji. Nůž s ostrou čepelí by měl být uchováván v ochranném pouzdře. Proti úrazům způsobeným manipulací se struhadlem nás ochrání nylonovo-ocelové rukavice. Ocelová vlákna čelí ostří, nylon obstará pohyblivost. Další hrozbou jsou horké plotýnky coby typický zdroj vzniku popálenin a požárů. U indukčních sporáků se to však stát nemůže. Důvod? Hrnec se zahřeje, plotýnka nikoli. Indukční cívka vytváří magnetické pole, které prostupuje dnem hrnce, a tak vzniká teplo. Odděláme-li hrnec, přeruší se přísun proudu. Povrch sporáku zůstává studený. Největšímu nebezpečí v kuchyni nezabrání ani indukční sporák. Popálit se můžeme vařící vodou, párou, rozpálenými hrnci a plechy. Rukavice jsou pro spoustu kuchařů nepraktické, člověk je v nich nemotorný. Ani utěrky nejsou ideální při kontaktu s plechem rozpáleným na 200 stupňů. Řešením jsou speciální prstové rukavice. Jsou tenké, a tak umožňují pohyb, a přesto ochrání.

Mimo kuchyně je nebezpečným místem taky koupelna, protože zde můžeme uklouznout. Vhodnou ochranou je protiskluzová kapalina nanášená na povrch suchých kachliček. Substance povrch zdrsní, a tak sníží riziko uklouznutí. Ještě výhodnější jsou protiskluzové podložky. Pomůže taky držadlo v blízkosti, kde z vany vylézáme.

Zpracovala: Zuzana Lebdušková

» Tipy

Nejen naše studio, ale i naše moderátorka Veronika Boleslavová je mistryní převleků. Dejte hlas outfitu, ve kterém jí to sluší nejvíce!

Soutěž

Soutěžte o kouzelné ceny se Světem zázraků!