Magazín plný úžasných přírodních jevů, fascinujících záběrů z živočišné říše, velkolepých vizí a jedinečných vědeckých výzkumů

Litujeme, ale video není dostupné
Litujeme, ale video není dostupné

Veronika Boleslavová zjistí, co je to andělská daň a kdo ji platí. Do Irska zajedeme vyrábět tradiční whisky, která voní jako med a chutná jako avokádo. Vyzkoušíme dovolenkové vychytávky jako autostany či křížence inlinů a kola. A pokusíme se bojovat proti svalové horečce, což se ale popravdě dá pouze pravidelným pohybem a to bychom u nás považovali tak trochu za zázrak.

Whisky

Češi ročně vypijí přes 2,5 milionu litrů whisky. Skotská je ale jen jedna. Vyrábí se podle daných pravidel výhradně ve Skotsku. Odtud se do světa ročně vyveze na 700 milionů lahví. Skotsko si svůj zlatý poklad dokáže dobře střežit. Z města Edinburghu se musíte vydat na 2hodinovou cestu do hornatého vnitrozemí. Minout malebné městečko Pitlochry a potom ve skotském přírodním ráji narazíte na jeden z domovů delikátního nápoje. Nejmenší palírnu v zemi, ve které se whisky pálí od roku 1825.

Klikněte pro větší obrázek Na začátku se výroba whisky podobá pivu. „Každý den vezmeme víc než tunu ječmene a zamícháme s horkou vodou. Obilí se potom pomele na šrot a smíchá v bečce s 69stupňovou kapalinou,“ vysvětluje Andrew Symington. Pak vzniká teplá cukrová tekutina. Potom se tzv. koření ve výměníku vychladí na 20 stupňů. Výměna tepla je důležitá pro dosažení kvasného procesu. V dalším kroku se koření z lednice přidá do kvasícího tanku a dodají se kvasnice. Bakterie při kvašení z cukru udělají alkohol. V prvním kole pálení se extrahuje alkohol. Stoupá jako pára a je veden ven potrubím, tzv. „labutím krkem“. Pak se alkohol zchladí studenou vodou a přemění se na kapalinu. Potom jde na druhé pálení a až po něm vznikne čistý 70% alkohol.

I když se whisky tradičně vyráběla ručně, ani tento skotský poklad se nevyhnul průmyslové výrobě „Moderní palírny jsou stále častěji řízeny počítačem. Celý provoz řídí 1 osoba,“ stěžuje si Desmond McCagherty a dodává: „My jsme zůstali u základního vybavení a tradice. Můžeme pracovat 6 dní v týdnu a vyrobíme 120 000 litrů. Větší podniky vyrobí za 3 dny takové množství whisky, které my vyrobíme za rok.“

Pouhým pálením ale tekutina nezíská zlatou barvu whisky a ani její chuť. Proto se nalije do 40 let starých sudů. Výrobci za 1 takový sud platí až milión korun. Některé sudy v Andrewově skladu mají přes 50 let a hodnotu přes 25 miliónů korun. Ve vzduchu je cítit alkohol, který uniká v množství asi 2 % odpařováním do vzduchu. Říká se tomu angel share – andělská daň. Barvu dostává whisky ze sudu. Pochází ze dřeva a tekutiny, která byla předtím uvnitř sudu. Také 70 % konečné chuti dostává whisky ze sudu. Ostatních 30 % chuti propůjčuje destilace. Whisky se nepije jen kvůli pověstnému stoupání tepla do hlavy. Je to životní styl a filozofie vytvořená staletou tradicí.

» Jídlo a nápoje

Outdoor gadgets

Svět zázraků vyzkoušel outdoorové vychytávky. Kolo? Nebo brusle? Aeyo kombinuje obojí. Je skoro nemožné z něj spadnout. Výhra pro všechny, kteří se bojí jezdit na inlinech! Jen ta cena! Skoro 400 eur, tedy 10 000 Kč. Stačí v teniskách stoupnout do speciálního vázání, nastavit řídítka, nohy lehce vytočit a vzhůru na cestu! Jen brzdění chce trénink. Pro začátek je lepší a hlavně bezpečnější nebrzdit naplno.

Po projížďce je čas na kávu. Zkoušíme mašinku za 130 eur, tedy přes 3 000 Kč, která dokáže na cestách připravit lahodné latte macchiato. Jako u každého presovače, stačí nalít vodu, pevně zašroubovat a vařit. Takže bez kempinkového vařiče se neobejdete. Při tlaku okolo 1 baru si můžete dopřát espresso. A mezi 2 a 3 bary napěníte mléko. Latte macchiato je dobré, ale části přístroje jsou po použití dost dlouho horké.

Klikněte pro větší obrázek A po dobré kávě další vychytávka. Na první pohled to vypadá jako obyčejný míč. Pod pěnovým obalem se ale skrývá špičková technika. V míči je 36 kamer, každá má 2 megapixely. Tzv. ballcamera je světový hit, který ještě ani není v prodeji. Při vyhození míče do vzduchu se v nejvyšším bodě spustí kamery a začnou fotografovat. Výsledek se dá zkontrolovat na počítači. Jsou to netradiční panoramatické fotografie. Balónová kamera je ale ještě ve vývoji a proto je některé věci potřeba doladit. Hlavně je na výsledné fotografii vidět překrytí obrázků, protože jsou řazené za sebou.

Další novinka je užitečná hlavně na vodě, zvlášť pro ty, kteří ztrácejí věci – vodní bójka na klíče. Dokáže unést až 1 kg a zůstává 24 hodin plavat na hladině. Stojí kolem 300 Kč a je na jedno použití. Jakmile jsou klíče ve vodě, balónek v minibójce se naplní plynem a stoupá na hladinu. A ztracená věc je na světě!

Ani oheň se dnes už nemusí využívat pouze k opékání buřtu. My jej umíme zapálit tajemným, ale vědeckým způsobem! Stačí chemický podpalovač s názvem mystický oheň, který do ohne hodíme. 5 kusů jsme koupili za 175 Kč. Ale pozor, tento oheň na opékání čehokoliv rozhodně vhodný není. Při hoření z podpalovače se uvolňují jedovaté zplodiny. Žádná bašta, ale světelná show! Plameny jsou barevné díky iontům. Ty se uvolňují jako při ohňostroji. Soli mědi barví plameny modrozeleně, PVC dává barvu modrou a červenou.

Vyzkoušeli jsme taky novinkové bydlení – ve stanu, který se namontuje skoro na každé auto. Stačí mít nosič na zavazadla. S autostanem se jezdí stejně jako s nosičem na lyže! Vevnitř je prostor jako v klasickém stanu. A za 20 000 Kč nechybí ani pohodlné matrace.

» Sport» Technologie» Tipy

Svalová horečka

Udeří náhle při chůzi, sportu, na výletě. Svalová horečka zaútočí, když to nejmíň čekáte. Kdo by to neznal? Vyběhneme do parku, netrénovaní, přeceníme své síly, a pak to přijde. Svaly jsou citlivější na dotek, a přichází dotěrná bolest. Za viníka byla označovaná kyselina mléčná, jenže mylně. Vše se totiž děje ve svalech. Ty se skládají z několika vláken. Každé vlákno ze svalových buněk. Když se sval přetíží, začnou v něm vznikat trhliny, kterými proniká voda. Svalová buňka se napíná a to napětí cítíme jako bolest. Svalovou horečku.

Klikněte pro větší obrázek Symptomy svalové horečky jsou horečce velmi podobné. Tady ale žádné studené zábaly ani léky nepomůžou. Aby se svaly napravily, musí tělo nastartovat obranné mechanismy. Třeba lymfodrenáží, která uvolňuje svaly a dokáže tělo zbavit vody. Když se se svalovou horečkou nechcete vzdát tréninku, tak opatrně. Při úporném cvičení si svaly můžete natrhnout.

Než trápit tělo v posilovně, je lepší uvolnit ho třeba v sauně. Ta má na svaly blahodárný vliv. Unavené svaly uvítají taky masáž, která umí kromě relaxace podnítit cirkulaci krevního oběhu, aniž by zasahovala do svalů. Když při svalové horečce používáte domácí prostředky jako mentolové masti, oleje, kterými postižené svaly natřete, působí blahodárně a vedou k úlevě. Ale při bolestech, které se nacházejí v hloubce zraněných svalů, tyto produkty pomohou málo.

Nezbývá než svalové horečce předejít. Sportu se vzdávat nemusíte, stačí cvičit pravidelně, nepřeceňovat síly a sportovní výkony zvyšovat pomalu. Svaly se tak pomalu naučí využívat energii a neztrácet ji rychle. Pomoci může i třešňový sirup. Dobře chutná a podle americké studie dokáže zvýšit výkonnost svalů a snížit bolest. Obsahuje totiž antioxidanty a protizánětlivé látky. A je to chutná prevence.I když je svalová horečka pro naši výkonnost nevítaný host, jednu kladnou vlastnost má. Svaly kvůli ní nabírají na síle. Jednou možná právě díky jejich velikosti snáze doběhnete do cíle.

» Sport» Zdraví

Nejen naše studio, ale i naše moderátorka Veronika Boleslavová je mistryní převleků. Dejte hlas outfitu, ve kterém jí to sluší nejvíce!

Soutěž

Soutěžte o kouzelné ceny se Světem zázraků!