Čokoládovna Menier z počátku 20. století

Litujeme, ale video není dostupné
Litujeme, ale video není dostupné

Budovy čokoládovny Menier v Noisiel postavili v letech 1872 až 1906 architekti Saulnier, Logres a Sauvestre. Čokoláda, která byla do Evropy přivezena v 15. století, byla dlouho považována za luxusní produkt a lék, který vyráběli a prodávali lékárníci. Avšak počátkem 19. století, kdy začala být tvarována do tabulek a její chuť se podstatně zlepšila, se z ní stal běžně konzumovaný výrobek. Vzrůstající poptávka si pak vynutila zrod celého průmyslového odvětví.

Čokoláda se vyrábí z oloupaných kakaových bobů, které se rozdrtí a smíchají s cukrem. Pokud zůstávala její výroba na řemeslné úrovni, drtily se boby ručně nebo pomocí mlýnských kamenů, otáčeli jimi osli nebo koně. Aby však bylo možno vyrábět čokoládu po tunách, muselo si nové průmyslové odvětví najít jiný, vydatný a levný zdroj energie, a tím byla voda.