Ve Lhotě u Vsetína žije muž, který pochází z rodiny s dlouhou brouskařskou minulostí. V zavedené tradici dnes úspěšně pokračuje i jeho syn a vnuk (2011). Režie M. Rek
00:00:19 Co pamatuju, všichni Sucháčci byli brouskaři.
00:00:22 Pamatuju samozřejmě svého dědu.
00:00:24 On byl Jaroslav, můj otec je taky Jaroslav,
00:00:27 já jsem Jaroslav a můj syn je taky Jaroslav. A děláme brousky.
00:00:55 Já jsem se vyučil soustružníkem a syn také.
00:00:58 To bylo za totality, kdy to nebylo možné dělat jako řemeslo.
00:01:05 Takže jsme to dělali při práci.
00:01:08 Pak po revoluci v r. 1989 bylo možné založit si živnost.
00:01:16 Okamžitě jsem šel na živnost. Syn dělal ve zbrojovce soustružníka.
00:01:21 Moc tam nevydělal, měl noční směny a nadřel se tam.
00:01:25 Říkal jsem mu: "Víš co, vykašli se na to. Dva se na tom uživíme.
00:01:29 Tak s tím prašti." A začal to dělat také.
00:01:35 K této práci jsem se dostal tak, že jsem s otcem chodil do lomu,
00:01:41 kde jsme těžili kámen.
00:01:44 Asistoval jsem i při výrobě, díval jsem se, jak se co dělá.
00:01:49 A v době, kdy otec začal jezdit sem do Skanzenu do Rožnova,
00:01:54 jezdil jsem s ním jako malý kluk.
00:02:00 Když mi bylo asi 13 roků, byl tu lom, kde otec lámal kámen.
00:02:11 A mně vždycky mamka dala pro něj svačinu a šel jsem do lomu.
00:02:18 A on věděl, že za ním přijdu, tak mi nachystal těch šledek.
00:02:23 Já jsem to načáral a už jsem zkoušel ty rážky.
00:02:28 Tak už tehdy jsem se k tomu připravoval.
00:02:32 První brousek jsem udělal, když jsem pomáhal.
00:02:36 Když mi bylo 12 let, udělal jsem svůj první, druhý, třetí brousek.
00:02:45 Tady se dělaly hlavně brousky na kosu.
00:02:47 Používaly se tady kosy a byla poptávka po brouskách,
00:02:52 takže jsme dělali hlavně brousky na kosu.
00:02:57 Kolik jsem toho zkazil? Hrozně moc, než jsem se to naučil.
00:03:01 Každý začátek je těžký.
00:03:04 Když se učil a měl pionýra, tak přijel z práce nebo ze školy,
00:03:12 měl nachystaných 50 předbroušených brousků.
00:03:16 A jak to na tom bruse předvádí, vždycky je dobrousil, dohladil
00:03:21 a měl za to 50 Kč. Jel si koupit benzín a škrkal na pionýře.
00:03:29 Tak ho to potom chytlo. A když přišel z vojny, co říkal?
00:03:39 Ať si nemyslím, že to bude dělat jako já. A je v tom teď až po uši.
00:03:49 Na syna jsem pyšný, dělá výborné brousky.
00:03:54 Brouskařství jako řemeslo je hodně staré.
00:03:59 Začátky jsou v 16. století, možná i dříve.
00:04:05 Podle mého otce začaly první brusné nástroje tehdy,
00:04:09 kdy začaly první řezné nástroje.
00:04:14 Brouskařské obce byly Lhota, Liptál.
00:04:16 A tam brouskařů bylo plno. Bylo jich více.
00:04:23 Tady jsme ve Lhotě u Vsetína u Smilků na pasekách,
00:04:26 kde také byl pramen brouskového kamene, který se táhne přes tu horu.
00:04:36 A jak vidíte, přes cestu na tu stranu.
00:04:42 Tady byla další jáma.
00:04:44 Vždycky vylámali trochu kamene.
00:04:47 A pískovcový brousek se vyskytoval skoro na každé straně údolí,
00:04:56 byly tam jeho prameny.
00:04:59 Můj otec říkal, že se nejlépe hledal kámen, když bylo po povodních.
00:05:07 Velká voda vymlela a vyčistila koryta.
00:05:11 Šel po potoce a viděl, jak vidíte toto.
00:05:15 Z potoka šel pramen, vylezl z toho a už tam potom drabal a lámal kámen.
00:05:21 Vrchní vrstvy, které jsou úplně na povrchu a jsou už zvětralé,
00:05:29 se vesměs nehodí.
00:05:32 Musí se trochu odkopat a pak se teprve přijde na dobrý kámen,
00:05:39 jako je třeba tento. To už se na to hodí.
00:05:44 A toto hodíme do auta, ať si taky něco vyděláte.
00:05:50 A vidíte, tady už je stěna a je to dobrý kámen.
00:05:58 Toto jsou už jen kusy, to je na houby.
00:06:02 Ale toto by mohl být dobrý kámen. Říkalo se mu kusový.
00:06:08 On neměl "vlasy", ale dal se naštípat.
00:06:12 Nechal se přes zimu venku, napršelo na něj, napadl sníh
00:06:20 a mráz to po vlasech natrhal.
00:06:24 Místa, kde je kámen přístupný, jsou z větší části vylámané,
00:06:29 protože staří brouskaři vylámali vrchní snadno přístupné vrstvy.
00:06:38 Na nás zůstalo to v zemi, co dá víc práce.
00:06:43 Musím kopat 4 m hluboko, abych se dostal ke kvalitnímu kameni.
00:06:54 Tady vidíme lom v Jasenicích, kde jsem lámal já i můj otec.
00:07:04 Těžím kámen na výrobu brousků ručním způsobem s nářadím: kladivy, dlátky,
00:07:14 kleštěmi a štanglemi,
00:07:17 jak to za starých časů dělávali brouskaři na Valašsku.
00:07:22 To jsem já.
00:07:25 To bych chtěl být zase tak mladý!
00:07:30 Fascinovalo mě, když jsem v létě šel do lomu a sekal jsem kámen
00:07:36 a tam skákaly veverky, pobíhala tam zvěř, to byl bezvadný pocit.
00:07:46 Tady to pak štípu na cestovní velikost,
00:07:49 protože kámen se musel nachystat do takových velikostí,
00:07:53 aby se to dalo dovézt domů.
00:07:56 Pak přijel forman, naložilo se mu 1,5 kubíku
00:08:02 a za den to objel do Lhoty a zpátky někdy i dvakrát.
00:08:08 Nejtěžší práce byla vždy natěžit kámen.
00:08:11 Dříve brouskaři měli i políčko, krávu a přes léto se živili tím.
00:08:23 Nachystali si akorát kámen na zimu.
00:08:26 A v zimě dělali brousky.
00:08:29 Dělali třeba i křiváky, ty děláme také.
00:08:32 A když přišel březen, duben, tak třeba staříček jezdil,
00:08:40 měl takový komediantský vůz přikrytý plachtou a jednoho koně.
00:08:47 Sebral brousky od všech sousedů a jel směrem na Vídeň.
00:08:55 Na první sena se vracel a měl všechno vyprodané.
00:09:02 Protože dříve byl brousek "vídeňák" vyrobený tady na Valašsku.
00:09:10 Brousky se dělají z místního pískovce.
00:09:14 Jsou to kusy kamene.
00:09:17 Vezmu tady nějaký kus.
00:09:20 Kámen má takovou vlastnost, že se štípe po letech.
00:09:25 Jsou to vrstvy usazeniny, po kterých se dá štípat.
00:09:32 Používám na to jednoduché nářadí, dláto nebo klínek, kladivo.
00:09:42 A takto rozštípnu jednotlivé vrstvy.
00:09:54 Některé jsou tenčí a některé silnější, jde to vidět.
00:09:58 Vycházím z toho, jaký ten materiál je.
00:10:01 Podle toho se z něj udělá výrobek.
00:10:07 Někdy jsou léta vidět lépe a někdy hůře.
00:10:13 Tady je vidět maličko, ale ty, co jsem štípnul první,
00:10:16 byly vidět lépe.
00:10:19 Když ho nevidím, tak ho tuším.
00:10:28 Když to rozštípnu po tom létě, rozměřím si to na potřebný rozměr.
00:11:00 Brousky na kosu mají specifický tvar. Tady je daný úhel ostří.
00:11:08 Brousky na nože a dláta jsou ploché jako tyto,
00:11:14 protože na plochém brousku se lépe udržuje úhel na broušení nožů,
00:11:19 dlátek apod.
00:11:28 Tady to nevyšlo, protože se rozštípl ještě tady.
00:11:35 Vždycky to není stoprocentně úspěšné.
00:11:41 Kámen má své kazy a skryté vady.
00:11:49 Technologie výroby spočívá ve štípání kamene.
00:11:53 Protože je to přírodní materiál a dělí se po létech,
00:11:57 štípání zůstává pořád stejné.
00:12:13 Dostali jsme se k polotovaru, říkáme tomu rážka.
00:12:17 Rážka se upevní do dřevěného svěráku a osekávám hrubý tvar.
00:12:35 Toto je už trochu pokročilejší metoda,
00:12:39 kdy používali jednoduché stroje.
00:12:43 Jeden nůž chodí, druhý je navrchu, podle toho se to vede
00:12:50 a ostříhá se hrubý tvar.
00:12:53 Potom ho musím obrousit, dát tomu tu správnou povrchovou úpravu.
00:13:03 Broušení dělám na kamenném brusu.
00:13:05 Je to pískovcový brus z hrubozrnného pískovce.
00:13:10 Přidávám tam i vodu, aby se neprášilo,
00:13:13 a přidávám tam písek, aby to lépe brousilo a šlo to rychleji.
00:13:27 Můžete se podívat, jak to ubývá. Tady je vidět, že už se to částečně
00:13:33 obrušuje, ale ještě musím pokračovat.
00:13:42 Když to máme obroušené z boku, začistíme ještě konce a taky hrany,
00:13:51 aby nebyly příliš ostré.
00:13:55 Brousek umyju a můžu ho dát na stůl a nabídnout ho někomu,
00:14:01 kdo ho bude potřebovat.
00:14:04 Může se to zrychlit, ale pořád zůstane štípání kamene a ruční práce,
00:14:10 protože tam nejde nic lepšího vymyslet.
00:14:15 Ale dá se urychlit broušení tím, že se otáčí brusný kámen.
00:14:20 Pořád v tom zůstává ruční práce, i kdyby se kámen otáčel.
00:14:26 Do posilovny nepotřebuji chodit.
00:14:30 Brouskařství zmizelo hlavně kvůli tomu, že je to těžká práce a dřina.
00:14:39 Lidem se asi do takové práce nechce.
00:14:50 Broušení přírodním kamenem je lepší vůči nástroji,
00:14:56 protože přírodní kámen je jemný.
00:14:59 Náš pískovec je jemný a neničí nástroj a neobrušuje.
00:15:06 Carborundum brousek brousí dobře, ale je to pilník.
00:15:10 Ten to jemné ostří zničí a odbrousí rychle pryč.
00:15:13 Je to rychleji nabroušené, ale ta kosa začne potom šmydlit
00:15:18 a po velkém lánu musí jít znovu klepat kosu.
00:15:25 Proto každý starý sekáč sáhl vždy po kamenném brousku, protože věděl,
00:15:30 že mu to ušetří čas i námahu.
00:15:35 Teď je spousta různých novinek,
00:15:38 ve velké vesnici už třeba umí jen dva lidi naklepat kosu.
00:15:44 Mladí to neznají vůbec.
00:15:50 Před 30 lety mi na sobotu a neděli 2 bedničky brousků nestačily.
00:15:58 Dnes je tam dovezu na jaře a na podzim mi ještě pár kusů zbude.
00:16:08 V sortimentu máme i výrobky z rohoviny a ze dřeva.
00:16:14 Mne požádal Ústav lidového umění ČR ve Strážnici,
00:16:19 abych oživil výrobu hřebenů z rohoviny.
00:16:23 Roh se rozřeže na půlky, pak se to vyluhuje při teplotě 70-90 °C
00:16:32 minimálně 8-12 hodin podle toho, jak to kdy trvá.
00:16:37 Pak se to upne do dřevěného svěráku, zatáhne se to tam
00:16:42 a po týdnu je z toho vyrovnaný roh, ze kterého se pak hřeben vyrobí.
00:16:57 Tady se všecko tvoří. Brousky, nože, hřebeny. Tady jabka na slivovici.
00:17:10 Teď pojďme do dílny.
00:17:14 Když je to pak už vyrovnané, tak tady mám takový přípravek.
00:17:23 Upnu rohovou destičku a tady mám takovou vlnu.
00:17:38 A vyřežu zuby.
00:17:44 Úrazy bývají. Nějaké pobroušení a tak, to je běžné.
00:17:49 To se ničím nezadělává.
00:17:56 Když brousím a pobrousím se, tak si dám na to sliny
00:18:00 a do rána je to zdravé.
00:18:03 Tak by se to dělalo až do konce, to je původní způsob.
00:18:09 Ale já to dneska dělám trochu jinak, strojně.
00:18:17 Takový hřebínek byl za starých časů i dar hodný královny.
00:18:23 Při česání nevylučuje z vlasů statickou elektřinu,
00:18:28 takže nemaže a nešpiní vlasy jako hřebeny z umělé hmoty.
00:18:36 Stařenky jim říkaly všiváky a každá ho opatrovala jak oko v hlavě.
00:18:42 Když si umyla vlasy a česala se tímto hřebenem,
00:18:45 nemusela tak často znovu umývat.
00:18:55 Je to 4 roky, co jsem vyhrál výběrové řízení
00:19:01 na Mezinárodní zemědělský veletrh do Lucernu do Švýcarska.
00:19:06 Tak jsem tam jel a vezl jsem dost brousků.
00:19:10 Říkal jsem si, kdo ví, jak to tam půjde, je to taková vyspělá země.
00:19:15 A jestli to znáte, od jezer až do nebe kopce,
00:19:18 louky jenom jak chalupa a poloviční.
00:19:20 Všichni používali kosy a oni jim tam dodávali takové škaredé mazláky
00:19:25 z Benátek z Itálie.
00:19:26 Jak uviděl ten brousek a ten kámen, tak řekl: "Das Wetzstein!"
00:19:31 A už ho nepustil.
00:19:37 Dá se udělat brousek víc jak metr velký.
00:19:40 To jsme dělali společně s otcem.
00:19:46 Brousek byl udělaný z propagačních důvodů jako zajímavost.
00:19:53 Původní záměr byl zažádat o zápis do Guinessovy knihy rekordů,
00:19:59 ale zatím k tomu nedošlo.
00:20:02 Největší problém bylo najít tak velký kámen, který nemá kaz.
00:20:06 Myslím, že větší brousek nikdo nedělal a asi ani nikdy neudělá.
00:20:22 Tady ve skanzenu jde o oživování starých řemesel.
00:20:26 Já předvádím starou technologii výroby kamenných brousků.
00:20:33 Ale nejen kamenných brousků.
00:20:36 Převzali jsme i výrobu valašských křiváků,
00:20:42 to jsou zavírací kapesní nože.
00:20:45 Takže jde o oživování starých výrobků.
00:20:52 Výklad o výrobě udělám plynně v 5 jazycích.
00:20:56 Německy, anglicky, francouzsky, italsky a docela dobře i rusky.
00:21:03 Brousek je německy Wetzstein, italsky cote di pietra,
00:21:10 francouzsky pierre à aiguiser, anglicky whetstone a rusky kamišok.
00:21:20 Spousta lidí se diví tomu, že je potřeba něco brousit.
00:21:25 Koupím si nůž, a když se ztupí, koupím si nový.
00:21:30 Ale to bych zase kecal, je spousta lidí,
00:21:33 kteří používají naše brousky a přicházejí zpátky
00:21:39 a řeknou, že jsou spokojení.
00:21:45 Takový brousek je pro fajnšmekry. Na pískovci nabrousíte docela dobře.
00:21:53 Na břidlici to dohladíte, že se dá s nožem i holit.
00:21:57 Všechny musí být při práci mokré.
00:21:59 Na sucho jeden dva kusy nabrousíte, ale kov se do něj zalepí
00:22:08 a pak to přestane brousit.
00:22:11 Kolikrát přijde ženská:
00:22:12 "Já jsem si u vás koupila brousek, nabrousila jsem párkrát
00:22:17 a už mi to nebrousí."
00:22:19 A já se zeptám: "Máčíte ho?" "Ne, na sucho."
00:22:22 Říkám: "Vezměte kartáček na zuby nebo nějaký kartáč, namočte ho
00:22:28 a co je tam zalepené, vyplavte ven." Pod vodou brousí vždy dobře.
00:22:37 Tady je jeden brousek vyloženě z břidlice.
00:22:42 Když na něj sáhnete, je úplně jemný.
00:22:48 Jednou přišel nějaký pán a chtěl brousek na břitvu.
00:22:53 Udělal jsem mu ho. Pak mi volal:
00:22:55 "Je to bezvadné, já vám to dám na internet."
00:22:59 "Ale já nemám internet." Tak říkal: "Číslo telefonu."
00:23:03 Tak mi to dal na internet.
00:23:04 To byste se divili, kolik lidí se dnes holí břitvou.
00:23:08 Pořád mi chodí objednávky po jednom kusu vyloženě na brousky na břitvu.
00:23:12 A mladí lidé píšou, třeba jeden hoch:
00:23:15 "Mám po otci břitvu a chci pokračovat v tom, jako on se holil břitvou."
00:23:19 A chce břitvu používat, tak si objedná brousek na břitvu.
00:23:28 Dej sem nějaký nůž.
00:23:33 Já mám rajčata, já vám ukážu, jak to bude krájet, až to nabrousí.
00:23:39 Mám ti dát už ostrý? SMÍCH
00:23:44 A vodu. Namoč mi to.
00:23:50 Paní Sucháčková, máte doma ostré nože, nebo ne?
00:23:53 Když si je nabrousím, tak ano.
00:24:02 Brousek namočíme do vody. Na pískovci nabrousíme docela dobře.
00:24:12 Ale holit se s ním ještě nedá.
00:24:14 A po břidlici se s ním dá holit,
00:24:19 ale musíte tomu věnovat chvíli pozornosti.
00:24:29 Asi bych byl znovu brouskařem, kdybych se znovu narodil.
00:24:35 Sám tam něco vytvořím.
00:24:39 A když si to lidi koupí a ocení to a přijde za mnou člověk,
00:24:44 který si ode mě koupil před 30 lety brousek, já jsem 40 let v muzeu,
00:24:49 a řekne: "Já brousek ještě mám, šetřím si ho, opatruji
00:24:54 a nikomu ho nepůjčím," tak to člověka pohladí.
00:25:02 Je to práce, kterou dělám odmala celý život. Měnit nebudu.
00:25:15 Syn o práci také ví.
00:25:18 Momentálně sice tu práci nedělá, ale možná na to dojde,
00:25:26 že se k tomu vrátí a bude pokračovat v naší rodinné tradici.
00:25:41 Skryté titulky: Milena Nečadová Česká televize, 2011
Výroba kamenných brousků patří mezi činnosti, jejichž existence je spjata s přítomností vhodného materiálu, především jemnozrnných pískovců. Z tohoto důvodu ji nacházíme pouze v některých oblastech, např. v Hořicích ve východních Čechách, na Trutnovsku, ale třeba také na Vsetínsku. Právě zde je výroba brusů a brousků doložena již v 17. století. V současné době se výroba brousků udržuje jako soukromá živnost pouze v rodině pana Jaroslava Sucháčka, kde díky generačnímu předávání znalostí technologie z otce na syna zůstala tato ojedinělá technologie zachována.
Jaroslav Sucháček st. pocházel z rodiny s dlouhou brouskařskou minulostí a navázal na tradici brouskařů z okolí Vsetína. Výrobě brousků se začal věnovat zpočátku pouze příležitostně, později jako domácí zaměstnanec JZD, kde se pracovně setkával s brouskaři, kteří v té době ještě jako jedni z mála tradiční výrobu kamenných brousků ovládali. Poté, co se stal smluvním zaměstnancem ÚLUV, začal se plně věnovat pouze výrobě brousků, jejich prodeji a předvádění výrobních postupů ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Od roku 1989 pracoval jako živnostník, výrobě naučil svého syna Jaroslava i nejmladšího pokračovatele – vnuka Jaroslava…