Pohankový mlýn blízko Frenštátu pod Radhoštěm má více než sto padesát let. Zdeněk Šmajstrla je v pořadí již jeho čtvrtým mlynářem a je tak pokračovatelem rodinné tradice (2011). Režie P. Všelichová

Pohankový mlýn v Kopané ve Frenštátě pod Radhoštěm založil v roce 1861 Josef Šmajstrla na doporučení svých sousedů. Jako jediný z okolí uměl pohanku zpracovávat, a tak jejich přání i prosby vyslyšel. Po něm převzal mlynářské otěže jeho syn František, později Františkův syn Arnošt, po něm si mlynářskou zástěru oblékl další z rodu Šmajstrlů – Zdeněk. Stejně jako jeho pradědeček se nechal sousedy po tatínkově náhlé smrti přesvědčit, že on jediný může tradici uchovat, a tak v devadesátých letech nechal učitelského povolání a začal se o mlýn starat. Ve staré mlýnici po svém otci loupal a mlel pohanku rok a půl. Po této době atmosféře mlýna podlehl a rozhodl se za katedru nevrátit. Během následujících let mlýn postupně modernizoval a dnes nabízí návštěvníkům nejrůznější pohankové výrobky.