Vlastnoručně vyrobený dřevěný lis umožní Vaškovi dokončit polotvrdý kozí sýr. Skvělou chuť ještě dokreslí mátové želé podle receptu Bethanina dědečka. Režie M. Liška

Hospodářství na Kuklově zkouší, zda by konečně nemohlo nabízet vlastní kozí a ovčí sýry. A to nejen měkké čerstvé, ale i tvrdé zrající. Vašek proto sestaví původní dřevěný lis na sýr, zatímco Bethany vybírá bylinky, kterými sýry dochutí. A jako vedlejší efekt vyrábí kromě skvělého mátového želé podle receptu vlastního dědečka také olivový olej ochucený šumavskými bylinkami a domácí bylinkovou sůl. V muzeu starého zemědělského nářadí a strojů pak oba farmáři vybírají tipy pro vyzkoušení dalších chytrých nápadů našich babiček.

foto: Martin Mrnka a Tomáš Volejník